Mától egy szűk kör újra igényelhet deviza alapú jelzáloghitelt! - Hitelnet.hu

Mától egy szűk kör újra igényelhet deviza alapú jelzáloghitelt!

A Magyar Közlönyben hétfőn megjelent rendelet, ami módosítja a körültekintő lakossági hitelezés feltételeiről és a hitelképesség vizsgálatáról szóló kormányrendeletet és bizonyos feltételekkel ismételten lehetővé teszi az deviza alapú ingatlanhitelek nyújtását.

A most megjelent rendelet értelmében deviza alapú hitel csak olyan hitelképes természetes személyek igényelhetnek (ide nem értve az egyéni vállalkozót), akinek a kölcsönkérelem benyújtásának pillanatában érvényes, az MNB által közzétett hivatalos devizaárfolyamon forintra átszámított, a hitel devizanemében fennálló, dokumentálható rendszeres havi bruttó jövedelme meghaladja a hitelszerződés aláírásának időpontjában érvényes, a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb havi összegének a tizenötszörösét. Pénzügyi lízing igénylése esetén ezt a szabályt nem kell alkalmazni.

A rendelkezést alkalmazni kell a módosítás hatálybalépését megelőzően már a bank által befogadott, de még el nem bírált, illetve a rendelet hatálybalépését követően befogadott hitelkérelmekre. A rendelet a mai nappal lép hatályba.

A rendelet értelmében tehát deviza alapú jelzálog- vagy lakáshitelt csak azok a természetes személyek igényelhetnek, akiknek abban a devizanemben van jövedelmük amiben a szabad felhasználású jelzáloghitelt vagy a lakáshitelt fel akarják venni és a legalább 15-szörösét elérő igazolt bruttó jövedelemmel rendelkeznek. Ez a határ 2011-ben 1 millió 170 ezer forint.

Utolsó módosítás: 2013. december 29. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések