Készfizető kezes felel-e a vagyonával is a hitel visszafizetéséért?

Ha a jelzáloggal terhelt ingatlant is birtokló adós nem tud fizetni, a készfizető kezes pedig rendszeresen helytáll a törlesztésekért, de például állásvesztés miatt esetleg ő sem tud tovább fizetni:
Joga van-e a jogosult hitelezőnek a készfizető kezes vagyoni állapotát vizsgálni, esetleg a vagyonát fedezetként kezelni?
György

Kedves György!

A banknak joga van a készfizető kezes jövedelméből tiltani a tartozást nemfizetés esetén, ám, ha a kezes munkaviszonyának megszűnése miatt erre nincs lehetőség, akkor a bank felmondhatja a hitelszerződést, s végső esetben az ingatlan kényszer-értékesítésével szerezhet érvényt jogos követelésének.


Utolsó módosítás: 2011. szeptember 30. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

István szerint:

2016-10-29 - 20:47

Kezes vagyok egy hitelben, amit eddig én fizettem (bizonyítani tudom). Félidőnél tart. Ha nem fizetem, viszont az adós sem, akkor engem terhel a bank ugyanúgy?

Hitelnet.hu szerint:

2016-10-30 - 08:36

Kedves István!
Nemfizetés esetén a kezes ugyanúgy felel a hitel visszafizetéséért, mint az adós. További tájékoztatást az ügyben az érintett pénzintézet tud adni Önnek.

Andrea szerint:

2016-05-06 - 14:02

Tisztelt Címzett!
1997-ben kezességet vállaltunk (500 ezer forint személyi kölcsönre). Az adós nem fizetett, így akkor letiltották a fizetésemet. Megszűnt a munkahelyem, de előtte kaptam egy levelet, miszerint nincs adósság a nevemen. Majd 2011-ben újra tiltani kezdték a fizetésemet (mai napig vonják), mely egy ki nem egyenlített 326 ezres tartozásból, valahogy 2 és fél millió lett. Eddig 3 millió 500 ezer forintot fizettünk ki. Az adós, időközben meghalt, és a bank nem hajlandó elszámolni. Nem vagyok örökös. Nem tudom, meddig vonják a fizetésemet, csupán a munkahelyem és a végrehajtó számolt el. Senki nem mondja meg, mennyi van még hátra. Ilyen eseteben hova és kihez lehet fordulnom, hogy tudjam mennyit kell még fizetnem?
Az elhunytnak nem volt vagyona, gyakorlatilag örököse sincsen.

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-09 - 09:01

Kedves Andrea!
Véleményünk szerint a végrehajtó tud Önnek pontos tájékoztatást adni a fennálló tartozás összegéről.

Eszter szerint:

2016-01-19 - 12:10

Tisztelt Címzett!
A mi esetünk kicsit bonyolultabb. 8 évvel ezelőtt vettünk fel ingatlanfedezettel lakáshitelt, melyet akkor munkáltatói hiányában sógornőm (adós) vett fel nekünk. A közjegyzői okiratban mindketten az exemmel 50-50%-ban tulajdonosként szereplünk illetve készfizető kezességet vállaltunk. Úgy kb. 2,5 éve megtörtént a forintosítás, mivel ez deviza alapú volt. Én jelenleg 1,5 éve elköltöztem gyermekeimmel egyéb okok miatt, viszont azóta volt párom nem fizette a havi részleteket, mely miatt a napokban felmondták a szerződést.
Olyan kérdésem volna, hogy miután ő, vagyis a lakásban maradt fél (készfizető kezes) nem hajlandó sem fizetni, sem elhagyni a házat, mit tehetünk? Semmire nem mutat érdeklődést! Illetve őt hamár gyerektartást fizet, mennyire tudja terhelni vagy kötelezni a bank? Én két gyermeket nevelek erre tekintettel vannak a végrehajtók, vagy esetlegesen tudok könnyítést kérni? Illetve, ha a bank rábólint esetlegesen az árverezésre, eladásra, mi azt így hogy tudjuk értékesíteni? Mik a várható következő lépések?
Előre is köszönöm!
Üdv.: Eszter

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-22 - 09:23

Kedves Eszter!
Végrehajtási ügyekben irodánk nem illetékes. Javasoljuk, hogy az ügyben végrehajtási ügyekkel foglalkozó jogi szakértő segítségét kérje!

Tibor szerint:

2015-04-12 - 19:25

Kezességet vállaltam egy hitelben, amit nem fizet az adós! Időközben külföldre költöztem. Jelenleg ide vagyok bejelentve állandó lakcímre! Letilthatja-e a bank a külföldi munkáltatómtól a fizetésem?
Tisztelettel várom válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-13 - 12:52

Kedves Tibor!
Végrehajtási ügyekben ugyan nem vagyunk illetékesek, de információink szerint külföldi munkavállalás esetén is van lehetőség a fizetés letiltására.

Erzsébet szerint:

2014-06-18 - 21:08

Üdvözlöm!
Férjem 10 évvel ezelőtt tudtom nélkül elment kezesnek 14 millió Ft-ra. Azt az ingatlant már 1-2 éve elárverezték, de a végrehajtó nem a bankot fizette ki, hanem az adós más tartozásait. Most férjemen követelnek 23 milliót, félek ráterhelik jelzáloggal terhelt ingatlanunkra.
A kezességnél nem kell a házastárs beleegyezése a banknál? Ha igen, akkor lehet kérni jogi mulasztás miatt a kezesség semmisségét?
Köszönöm.

Zsuzsanna szerint:

2014-04-25 - 14:43

Üdvözletem!
Pár éve kezességet vállaltam egy autóhitelben. Adós visszaadta az autót, de a fennmaradó tartozást nem fizeti. A bank eladta a tartozást egy faktor cégnek, akiktől több felszólítást is kaptam már. Jelenleg Gyet-en vagyok, amelyből, ha jól tudom vonhatnak 33 %-ot. De mivel ez igen kevés, ezért a kérdésem az lenne, hogy 1. inkasszózhatják-e a bankszámlámat, mert akkor egy fillér bevételem sem lesz, 2. férjem munkabérére kérhetnek-e fizetési meghagyást?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2014-04-27 - 14:09

Kedves Zsuzsanna!
Végrehajtási ügyekben irodánk nem jártas, így ebben a kérdésben sajnos nem tudunk Önnek segíteni. Javasoljuk jogi szakértő megkeresését az ügyben!

Katalin szerint:

2013-10-21 - 14:27

Szeretném megkérdezni, hogy kezestől vonhatnak-e, ha van adóstárs?

Hitelnet.hu szerint:

2013-10-22 - 10:14

Kedves Katalin!
A tartozás sajnos abban az esetben is vonható a kezestől, ha a hitelügyletben adóstárs szerepel. A kezes aláírásával ugyanis vállalja, hogy törleszt, ha az adós nem tesz eleget ennek a kötelezettségének.

MSE szerint:

2013-09-12 - 16:31

Kedves válaszoló!
Kb 5 éve kezességet vállaltam a menyem autójának hitelében. Ő közben elhagyta a fiamat és két gyerekkel visszaköltözött a szüleihez, az autó törlesztőrészletét nem fizeti. A bank engem fenyeget, pedig január óta állásom sincs, a lakásomat is el kellett adnom mert nem tudtam egyedül fenntartani, pillanatnyilag albérletben lakom a kisebbik fiamékkal. Van egy 6 éves autóm, ami szintén hiteles, érdeklődöm, ha a menyem továbbra sem fizet, elviheti-e a bank az én autómat, vagy megszüntethetem-e a kezességemet, arra való tekintettel, hogy már nem is felelek meg a kezesség alapfeltételeinek?

Hitelnet.hu szerint:

2013-09-13 - 10:56

Kedves MSE!
A kezességvállalással járó kötelezettség abban az esetben is fennáll, ha időközben változás áll be a kezes jövedelmi helyzetében. A kezes a hitelszerződés aláírásával vállalja, hogy az adós nemfizetése esetén ő fizet. Abban a kérdésben, hogy egy esetleges végrehajtás esetén az Ön hiteles autója veszélyben van-e vagy sem, nem vagyunk illetékesek. Erről végrehajtási ügyekkel foglalkozó szakértőt kellene megkérdeznie.

Niki szerint:

2011-12-16 - 19:59

Kb. 5 éve vettem fel autóhitelt, anyukám volt a kezesem. 1,4 millió hitelről van szó. 4 évig rendesen fizettem.
Mivel gyermekem született, és a gyesből nem tudtam volna fizetni az autóhitelt, meg még megélni is, ezért visszaadtam a banknak a kocsit (5 hónapja). Nem akartam, hogy anyutól vonják a törlesztőket. Most kaptam egy levelet a banktól, hogy eladták a kocsit(500 ezer forintért), de a fennmaradó tartozás még 1 millió forint.
Ilyenkor mi várható?
Megpróbálják behajtani anyun ezt az összeget? Ő 1 éve munkanélküli, neki is van hitel a lakásán. Ahhoz hozzá nyúlhat a bank? Vagy az én lakásomat árverezik el? Azon is van hitel, a franknak köszönhetően már több, mint amennyit a lakás ér.
Időközben külföldre költöztem, mert a férjem itt dolgozik.(Ő is otthon hagyott egy autóhitelt, miután visszaadta a kocsit.) A lakásunk ki van adva albérletbe 1 éve, de fél éve az albérlő nem fizet, kirakni nem tudom, tehát a lakáshitelt se fizetem fél éve. Lakáshitel miatt még nem bontották fel a szerződést, legalábbis nem kaptam róla levelet. Anyukám lakása is ki van adva albérletbe.
Az nem érdekel, ha elviszi a bank a lakásomat, mert nem tervezem, hogy hazamegyek valaha Magyarországra..
Engem csak az érdekel, hogy anyunak ne kelljen fizetnie helyettem, és ne vigyék el a lakását. Anyu lakását vagy az enyémet viszi el a bank a kocsi miatt? Mert ha anyuét, akkor valahogy megpróbálnék egyezkedni a bankkal, hogy hadd fizessem ki részletekben a fennmaradót. De ha az én lakásomat vinné el a bank a kocsi miatt, akkor az ellen nem teszek semmit..
Előre is köszönöm a választ!

Hitelnet szerint:

2011-12-16 - 23:15

Kedves Niki!
Ha édesanyja készfizető kezesként vesz részt a hitelügyletben, akkor ugyanúgy felel a hitel visszafizetéséért, mint Ön. A készfizető kezes felelőssége a saját vagyonára is kiterjed, így a bank követelése édesanyja lakásán is végrehajtható, ezért javasoljuk, hogy mielőbb vegye fel a kapcsolatot a hitelfolyósítóval.

Alida szerint:

2011-12-14 - 22:18

Édesapám 3 éve felvett 10.000.000 Ft-ot, melynél én és férjem a készfizető kezes. A jelzálog az édesapám nevén lévő ipari ingatlanon van, melynek értéke 27.000.000 Ft. A cég csődbe ment, az árverezés második fordulója folyik, az ár 13.500.000 Ft. Még nem kelt el az ingatlan, de tőlünk már 8 hónapja vonják fizetésünk 33 %-át. Tegnap érdeklődött bírósági végzésben a végrehajtó iroda, hogy a 2009-ben épített kertes házunk értéke mennyi, egyébként ezen OTP közalkalmazotti jelzáloghitel van 2009-től. Kérdés: ha van jelzálog az ingatlanon, hozzányúlhat a fejem fölött lévő házhoz? Mit csináljak? (két kiskorú gyermekem van)
Köszönettel. Alida

Hitelnet szerint:

2011-12-14 - 22:25

Kedves Alida!
A készfizető kezes ugyanúgy felel a hitel visszafizetéséért, mint az adós. A bank nemcsak a készfizető kezes jövedelméből jogosult letiltatni a tartozást, hanem akár a magáningatlanát is végrehajtás alá vonhatja. Javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot a végrehajtó irodával és egyeztessenek az esetleges lehetőségekről.

Mária szerint:

2011-12-09 - 11:11

Kezességet vállaltam egy hitelben. Az adós nem fizette a részletet. Szeretném tudni, hogy terhelheti-e az adósság a kezest? A jövedelméből levonhatják a tartozást? És előbb nem az adós, illetve az adóstárs jövedelmét terhelik?

Hitelnet szerint:

2011-12-09 - 11:17

Kedves Mária!
Amennyiben egyszerű kezességvállalásról van szó, akkor a banknak először az adóson kell megpróbálni érvényesíteni jogos követelését. Készfizető kezesség esetén azonban azonnal érvényesíthető az adott tartozás a kezessel szemben. A kölcsönszerződés biztosan tartalmazza, hogy Ön készfizető kezesként vagy kezesként szerepel a kölcsönügyletben.
Ha tehát odáig jut az ügy, hogy a kezesnek kell fizetnie az adós helyett, akkor a bank jogosult a kezes jövedelméből történő letiltásra is.

Andrea szerint:

2011-10-06 - 16:25

Köszönöm az eddigi válaszát!
Édesapám biztosan nem fizetné az autóhitelemet, mivel a kapcsolatot sem tartja velünk /svájci frank alapú autóhitel, amit fizetek és apám az adóstárs/ nyugdíjas, így az autómat biztosan elvinné a bank. Amit nem szeretnék, 6 éve fizetem, még 4 év van hátra. 3 árva gyermekemet egyedül nevelem. Szeretném a jelenlegi hitelemet kiváltani vagy nem tudom milyen lehetőségem van egyáltalán. Családi pótlék, árvaellátás, 2011. 10. 91-én szerződéses munkaviszonyom is lejár. Segítséget kérnék. Lakáshitelt is fizetek. Milyen lehetőségem lenne a hitel csökkentésére /autó/ vagy hitelváltásra?Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet szerint:

2011-10-06 - 21:05

Kedves Andrea!
Ha munkaviszonya meghosszabbításra kerül, kérjük, töltse ki online adatlapunkat, s Hiteltanácsadóink ismertetni fogják a lehetőségeket.

Andrea szerint:

2011-10-05 - 21:26

Svájci frank alapú autóhitelem van. Jelenleg fizetem is. Édesapám az adóstársam. Az lenne a kérdésem, ha én nem tudom fizetni, akkor őt kötelezhetik-e a fizetésre és nálam marad-e az autó. Sajnos édesapámmal nem tartom a kapcsolatot. Várom válaszát, élőre is köszönöm!!
Andrea

Hitelnet szerint:

2011-10-05 - 21:33

Kedves Andrea!
Mivel az Édesapja adóstársi szerepet tölt be, ezért ugyanúgy felel a hitel visszafizetéséért, mint Ön. Ha Ön nem törlesztene, akkor a bank jogosult lenne Édesapját fizetésre kötelezni.

Gyusza szerint:

2011-10-01 - 22:11

Adósságrendező forintalapú jelzáloghitel felvételekor az adóstársnak milyen kötelezettségei vannak, nemfizető adós esetén?
Autómatikusan vonják a számlájáról a törlesztést?
Ha nincs fedezet kell-e esetleg saját ingatlanával is kezességet vállalnia?

Hitelnet szerint:

2011-10-05 - 17:55

Kedves Érdeklődő!
Az adós nemfizetése esetén az adóstárs felel a kölcsön visszafizetéséért, akár a saját ingatlanával is. A törlesztő részlet tiltható az adóstárs jövedelméből is.

György szerint:

2011-09-30 - 15:12

Másként fogalmazok:
A készfizető kezes két éve rendesen helytáll, de közben egy éve elajándékozta a vagyonát jelentő ingatlant:
Van-e joga a banknak az elajándékozást fedezet-elvonásnak minősíteni? Igen? Nem?

Hitelnet szerint:

2011-09-30 - 17:39

Kedves György!
Igen, ha az elajándékozásra a hitelszerződés felmondása után kerül sor.
Nem, ha az elajándékozás a hitelszerződés felmondása előtt történik.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések