Kell adózni az elengedett hitel után, és ha igen, mennyit?

Tisztelt Hitelnet!

Segítségüket kérném az alábbi ügyben. A Bank tavaly novemberben felmondta a hitelemet, megértem, mert már 3 éve nem tudtam fizetni. A 27 millió Ft-ból, ha nem CHF alapú 16,5 millió lenne a 6 évi törlesztés után, de a fennálló tartozás 81,2 millió Ft lett. Az ingatlan értéke hitelfelvételkor 32 millió Ft-volt. Most a bank ingatlan értékbecslője szerint 14-15 millió Ft-ot ér. Tárgyaltunk a bankkal, 16,5 millióért talán kienged a hitelcsapdából.

Mi történik velem adózási szempontból?
Az elengedett összeg után kell-e adóznom, és mennyit? Mivel ez a ház volt az egyetlen tulajdonom és nem marad semmi belőle, csak elengedett adósság. A 81,2 millió és a 16,5 millió közötti különbség után mennyi az adó és miből tudnám ezt kifizetni, mikor semmim nincs. Tehát a banki csapdából egy APEH csapdába kerülök és nem a bank az APEH fogja a továbbiakban ellehetetleníteni az életem? Nyomorból nyomorba? Milyen módja van, hogy a nem létező 81,2 millió Ft után ne kelljen adóznom? Ne kerüljek csöbörből vödörbe? Ez az államtól a segítség, a bank kienged és Ő megnyomorít? Honnan tudnék most kb. 20 millió Ft-ot fizetni a NAV-nak a fel sem vett kb. 60 milliós különbözet után? No ez az igazi csapda, amibe lelkileg belenyomorodik az ember. Mi van abban az esetben, ha a vevő a banktól megvásárolja az én 81,2 milliós tartozásomat 16,5 millió Ft-ért? Én mit tudok tenni, mert az ingatlan a nevemen marad. Ki és mikor adózik? Az én 32 milliós ingatlanomat eladja például 18 millió Ft-ért. Elvesztettem mindenemet és ezek után még nekem kell adózni? Már nem értek semmit.

Tisztelettel kérem sürgős válaszukat.
Köszönettel: Erika

Kedves Erika!

Úgy tudjuk, hogy a lakáscélra nyújtott hitel törvény vagy törvény felhatalmazása alapján kiadott más jogszabály alapján elengedett része adómentes. Ebből következően véleményünk szerint nem terheli Önt SZJA fizetési kötelezettség akkor, ha a hitelnyújtó bank a tartozás egy részét elengedi.

További információért kérjük, forduljon adóügyi szakértőhöz!


Utolsó módosítás: 2014. szeptember 26. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések