Jövedelemvizsgálat során milyen feltételeknek kell megfelelni, ha jelzáloghitelt venne fel?

Hitelfelvétel előtt áll, s tisztában van azzal, hogy a kölcsön igényléséhez elengedhetetlen a jövedelemigazolás benyújtása, de előzetesen arról is szeretne informálódni, hogy a jövedelemvizsgálat során milyen feltételeknek kell megfelelni?

Míg korábban jövedelemigazolás benyújtása nélkül, tisztán fedezet alapon is hitelhez lehetett jutni, addig mára már megszűntek ezek a hitelkonstrukciók. A hitelügyintézés során a bankokat jogszabály is kötelezi a jövedelemvizsgálatra, mely során az alábbiakat vizsgálják:

  • A jövedelemigazolás kiállításának dátuma – A bankok csak olyan igazolást fogadnak el, mely 30 napnál nem régebbi.
  • Nettó jövedelem – Minden banknál alapfeltétel, hogy a kölcsönigénylő nettó jövedelme elérje a mindenkori minimálbér összegét. Fontos azonban, hogy a kívánt hitelösszeg jóváhagyásához a legtöbb esetben nem elegendő csupán egy minimálbér megléte, hiszen a bankok a háztartás létszámától függően meghatározott összegű megélhetési költséggel is kalkulálnak, s az így fennmaradó jövedelembe bele kell férnie a hiteltörlesztésnek is. Fedezet nélküli személyi hitel igénylése sok esetben csak minimálbérnél nagyobb összegű jövedelemmel lehetséges.
  • A munkaviszony kezdete – Személyi kölcsön igényléséhez legalább 6, jelzáloghitel felvételéhez pedig minimum 3 havi munkaviszonyra van szükség a munkavállaló jelenlegi munkahelyén.
  • A munkaszerződés típusa – E tekintetben határozatlan és határozott időre szóló munkaszerződésekkel lehet találkozni. Ma már léteznek olyan pénzintézetek, melyek határozott idejű munkaszerződés esetén is nyújtanak kölcsönt, amennyiben a munkáltató kiállít egy olyan szándéknyilatkozatot, hogy a szerződés lejáratát követően is kívánja alkalmazni az illető munkavállalót.
  • Próbaidő, felmondási idő – Általában mindkét szempont feltüntetésre kerül a munkáltatói igazoláson, mivel sem a próbaidő alatt lévő, sem a felmondási idejét töltő munkavállaló hitelkérelmét nem tudják elfogadni a pénzintézetek.
  • Munkáltatóval szembeni eljárások – A munkáltatói igazoláson feltüntetésre kerül, hogy a munkáltatóval szemben van-e folyamatban felszámolási, végelszámolási vagy bármilyen egyéb bírósági eljárás, ami ugyancsak a kölcsönkérelem elutasítására adhat okot.
  • Hitelezhetőségi limit – A pénzintézeteknek jogszabály alapján meg kell állapítaniuk minden kölcsönigénylő esetében az úgynevezett hitelezhetőségi limitet, vagyis azt az összeget, melyet az ügyfél havi hiteltörlesztés nem haladhat meg. Ennek meghatározása a háztartás bevételei és kiadásai alapján történik. A kiadásokhoz hozzá kell számolni a már meglévő kölcsönök havi törlesztési kötelezettségét is.

A Hitelnet irodáiban és Partnereinél Tanácsadóink a hitelkérelmek elindítása előtt mindig elvégzik az előzetes hitelbírálatot, melynek a jövedelemvizsgálat is a részét képezi. Ha Ön most szeretne kölcsönt igényelni, akkor forduljon bizalommal Hitelszakértőinkhez, akik készséggel állnak rendelkezésére az előzetes jövedelemvizsgálatot illetően is.


Utolsó módosítás: 2013. szeptember 26. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Nikolett szerint:

2017-09-21 - 05:44

Üdvözlöm.
Lakáshitelt szeretnénk felvenni. A munkáltatói igazoláson külön kell feltüntetni az alapbért és a jutalmat. A kérdésem, hogy a jutalmat hogy kezeli a bank!? A munkabér terhelhetőségének számításakor beleszámít a jutalom is vagy csak az alapbér?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2017-09-21 - 06:09

Kedves Nikolett!
Van olyan bank, amely a jutalmat is figyelembe veszi a jövedelemvizsgálat során. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük vegye fel a kapcsolatot a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodával!

Éva szerint:

2016-02-03 - 08:33

Tisztelt Hölgyem/Uram,
Férjemmel három gyermekünk van és használt ingatlan vásárlásra szeretnénk igénybe venni a támogatott lakáshitelt. Mivel én GYED-en vagyok a legkisebb fiammal, így a jövedelmem nem számít munkabérnek, ezért a férjem jövedelme alapján igényelnénk. Ebben az esetben is megvizsgálja a bank az én személyi kölcsön tartozásomat?
Üdvözlettel: Éva

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-03 - 08:36

Kedves Éva!
A gyed az adós önálló jövedelme mellett kiegészítő jövedelemként figyelembe vehető. Az igénylők valamennyi hiteltörlesztését figyelembe veszik a bankok jövedelemvizsgálat során, így az Ön személyi kölcsönének havi törlesztő részletét is. Szakértőink készséggel elvégzik Önöknek az előzetes hitelbírálatot díjmentesen, melynek eredményeképpen megtudhatják, hogy adott jövedelmekkel és a meglévő kölcsöntartozás mellett mekkora összegű lakáshitelt tudnának felvenni. Ehhez kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések