Jelzáloghitel nemfizetése esetén a behajtó jogosan követeli az autómat?

Tisztelt Hitelnet!

Édesanyám néhány évvel ezelőtt vállalkozásfejlesztési hitelt vett fel, amelynek záloga családi házunk volt. Édesapám, mint a ház felének tulajdonosa adóstársként szerepelt a szerződésben. Időközben a vállalkozás becsődölt, nem tudták tovább fizetni a kölcsönt, majd Édesapám hirtelen körülmények között elhunyt. Egyedüli örökösként én lettem a ház felének tulajdonosa, Édesanyám haszonélvező. Valamint örököltem egy autót is. Mivel Édesanyám nevén a házon kívül más nincs, a nevemen pedig a házon kívül az autó, így most a behajtó követeli az autót tőlem.

Kérdésem, hogy mivel örököltem, s a ház volt a fedezet, milyen jogon veszik el tőlem a gépjárművet, s a továbbiakban a fizetésemet is vonhatják? Valamint mivel örökös vagyok, így adóstárssá váltam?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Judit

Kedves Judit!

Hitel (személyi kölcsön, jelzáloghitel, lakáscélú hitel, stb.) is örökölhető. A leendő örökösnek azonban lehetősége van lemondani az örökségről, így amennyiben vagyont nem örököl, akkor hitelt sem. Ha Ön megörökölte az Édesapja után a ház egy részét és az autóját, azaz vagyont, akkor a hitelnek is örököse lett, vagyis a kölcsön törlesztésére kötelezhető.

Jóllehet végrehajtási ügyekben irodánk nem illetékes, információink szerint az adós nem csak a fedezetként elfogadott ingatlannal felel a kölcsön visszafizetéséért, hanem akár a teljes vagyonával is. Emiatt véleményünk szerint a behajtó a tartozás fejében követelheti Öntől az autót.

A tartozás behajtásának másik módja a fizetés letiltása. A behajtó kérheti a tartozás munkabértől történő tiltását is. Ennek során – ha egy tartozás behajtásáról van szó – akkor jövedelmének 33%-a tiltható. A letiltás alapja a nettó munkabér összege.

Amennyiben a végrehajtással kapcsolatban további kérdése lenne, kérjük egyeztessen az érintett végrehajtóval, illetőleg végrehajtási ügyben jogi szakértő segítségét is kérheti.


Utolsó módosítás: 2014. november 09. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések