Jelzáloghitel felvehető tulajdoni hányadra?

Tisztelt Hitelnet!

Éva vagyok, 41 éves alkalmazott, és magánéleti változások miatt nagyobb összegre lenne szükségem. 1,2 millió forintot szeretnék felvenni, de nem tudom, hogy 116 000 forintos fizetéssel ez megoldható-e ingatlanfedezet nélkül. Első kérdésem tehát ez lenne.

Amennyiben fedezet szükséges, szeretném tudni, hogy ha résztulajdonos vagyok egy házban, akkor az én részem felajánlható-e egyedül, vagy a másik tulajdonostárs beleegyezése is szükséges ehhez? Rendelkezem saját ingatlannal is, de jobb szeretném úgy megoldani a jelzálog kérdését, hogy a résztulajdonosi hányadom terhére. Maga a teljes ingatlan kb. 12 millió forintos, tehermentes családi ház, amiből az én 1/2 tulajdoni hányadom kb. 6 millió forintot ér. Erre szeretnék ráterheltetni 1,2 millió forintot, ha szükség van ingatlanfedezetre.

Köszönöm válaszát.
Éva

Kedves Éva!

A 116 ezer forintos nettó jövedelem sajnos nem elég ahhoz, hogy ingatlanfedezet nélkül hozzájusson a felvenni kívánt 1,2 millió forinthoz. Fedezet és társigénylő bevonása nélkül adott fizetéssel kb. 550-700 ezer forintot kaphat, ha nincsen már meglévő hitele. Amennyiben ekkora összeg is elegendő, akkor személyi hitel ajánlatukat online nyomtatványunk kitöltésével kérheti.

Ha minimum 1,2 millió forintra van szüksége, akkor a kölcsön fedezeteként ingatlant kell biztosítani. A tulajdoni hányadra történő hitelfelvételre azonban egyik pénzintézetnél sincs lehetőség. Jelzáloghitel felvétele során a teljes tulajdonra jegyeztetik be a bankok jelzálogjogukat.

Két megoldás lehetséges tehát az Ön esetében:
Ha nem kíván más személyt bevonni a hitelügyletbe, akkor az 1/1 tulajdoni arányú ingatlanát kellene felajánlani fedezetként. A másik megoldás az lenne, hogy azt az ingatlant ajánlja fel fedezetként, melynek fele részben Ön a tulajdonosa, ám ebben az esetben a másik tulajdonosnak is részt kell vennie a hitelügyletben.

Függetlenül attól, hogy melyik megoldást választja, a szabad felhasználású jelzáloghitelt forint alapon igényelheti. A bankpiacon jelenleg elérhető jelzálog alapú szabd felhasználású hitelek törlesztő részletének online Hitelkalkulátorunk segítségével nézhet utána. Amennyiben a törlesztő részletet kedvezőnek találja, kérjük, a további részletek megismeréséhez küldje el ajánlatkérését. Szakértőink személyre szóló – díjmentes – hitelajánlatban fogják Önt tájékoztatni!


Utolsó módosítás: 2013. február 26. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Balázs szerint:

2020-05-14 - 13:07

Tisztelt Hölgyem, Uram!
Egy korábbi cikkükben az írták, hogy tulajdoni hányadra nem jegyeztethető be jelzálog, osztatlan közös tulajdont kivéve, csak abban az esetben, ha minden tulajdonos beleegyezik az ügyletbe. Kérdésem arra vonatkozik, hogy ez jelenleg is hatályos, illetve ha igen milyen törvény, illetve paragrafus hivatkozik rá?
Ugyanis, egy ingatlan 3/4 tulajdonosaként azzal szembesültünk, hogy az 1/4 részt megvásárló hitelből fedezte a vételárat, majd a hitelező egyetemleges jelzálogot jegyeztetett be az ö általa megszerzett részre.
Válaszukat előre is köszönöm!
Balázs

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-14 - 13:39

Kedves Balázs!
Valóban csak osztatlan közös tulajdonú ingatlan esetén van lehetőség arra, hogy önállóan forgalomképes tulajdoni hányadra kerüljön bejegyzésre a jelzálogjog ügyvéd által ellenjegyzett használati megállapodás alapján. Törvényi hivatkozást sajnos nem tudunk megjelölni. Pontos tájékoztatáshoz látni kellene az ingatlan tulajdoni lapját, lakóház esetén térképmásolatát.

Szilvi szerint:

2017-06-17 - 17:30

Tisztelt címzett!
A fenti hozzászólásokat végig olvasva lehetséges, hogy a volt férjem okirat hamisítással jutott jelzáloghitelhez? 2015 októberében történt. A volt férjem munkáltatójánál 1 millió Ft munkahelyi kölcsönt vett fel, ami a tulajdon lapra a földhivatalnál be is lett jegyezve, a véletlen folytán derült ki. Hivatalosan elváltunk és a fele ház az enyém.
Hogyan tudott jelzáloghitelt felvenni a tudtom nélkül? Ügyvédhez kéne fordulnom?

Hitelnet.hu szerint:

2017-06-19 - 05:43

Kedves Szilvi!
Az ügyben jogi szakértő segítségét kérheti, irodánk jogi ügyekben sajnos nem illetékes.

Andrea szerint:

2015-05-07 - 09:57

Tisztelt Szakértő!
Szabad felhasználású hitelt szeretnék ingatlan fedezettel. A kérdésem, hogy erre jogosult vagyok-e olyan ingatlannal, mely válás után közös tulajdonú, egyenlő arányban (50-50%) megosztott? Konkrétan szükséges-e az Ő aláírása?
Köszönettel: Andrea

Hitelnet.hu szerint:

2015-05-07 - 11:39

Kedves Andrea!
Mivel csak önállóan fogalomképes tulajdoni hányadra vehető fel jelzáloghitel, ezért adott esetben a férje aláírására is szükség van. Az ingatlan összes tulajdonosának szerepelni kell a hitelügyletben. Ha ez megoldható, online adatlapunk kitöltése után Szakértőink készséggel tájékoztatják az elérhető szabad felhasználású hitelkonstrukciókról!

Natália szerint:

2015-04-17 - 13:52

1/4-ed ingatlan részre lehet hitelt felvenni?

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-17 - 14:00

Kedves Natália!
1/4 ingatlanrészre nem lehetséges a hitelfelvétel, ha az nem önállóan forgalomképes ingatlan.

Róbert szerint:

2014-11-04 - 20:56

Tisztelt Címzett!
Egy örökölt családi ingatlannak vagyok résztulajdonosa 1/12-edrészben. 2011-es értékbecslés 27.777 euróban határozta meg az ingatlan értékét.
Résztulajdonosként milyen hitelhez juthatok ilyen fedezettel?
Köszönöm a válaszukat.
Üdv.
R.

Hitelnet.hu szerint:

2014-11-04 - 22:07

Kedves Róbert!
Jelzáloghitel felvételére csak abban az esetben van lehetősége, ha a fedezetként felajánlott ingatlan összes tulajdonosa hozzájárul a jelzálogbejegyzéshez és részt vesz a hitelügyletben. Résztulajdon terhelésére nincs lehetőség.

Gábor szerint:

2014-11-04 - 20:43

A lakásunk 3 néven van. Édesapám akinek 1/2 a része, a húgomé és az enyém pedig 1/4-1/4.
A kérdésem az lenne, hogy édesapám tud-e felvenni jelzáloghitelt az ő tulajdonrészére? És kell-e a Mi beleegyezésünk is, vagy nem?
Köszönettel:
G.

Hitelnet.hu szerint:

2014-11-04 - 22:00

Kedves Gábor!
Fél ingatlanra nem vehető fel jelzáloghitel. Ahhoz, hogy édesapja hitelt tudjon felvenni, a teljes ingatlanra be kell jegyezni a hitelnyújtó jelzálogjogát. Ehhez Önnek és a testvérének is hozzá kell járulnia, vagyis részt kell venniük a hitelügyletben zálogkötelezettként. Amennyiben ez megoldható, kérjük, küldjék el online ajánlatkérésüket!

Andrea szerint:

2014-02-19 - 20:28

Tisztelt Uram!
Azért keresem meg önt, mert szeretnénk tudni, hogy édesanyám örökölt lakás édesapja után. Édesanyámék ketten vannak testvérek, így fele-fele arányban tulajdonosok a lakásban. Viszont a mostoha feleség él és özvegyi haszonélvezeti joga van a lakáson.
A kérdésem az lenne, hogy el lehet-e adni édesanyám tulajdonrészét anélkül, hogy az özvegyi haszonélvezőtől megkérdeznénk, hogy eladhatjuk-e vagy sem?
Kell-e az ő beleegyezése ahhoz, hogy akár be legyen a saját tulajdonrészbe jegyezve jelzálog a lakástulajdonba?
Várom mielőbbi válaszát.
Üdvözlettel: Andrea

Hitelnet.hu szerint:

2014-02-20 - 11:29

Kedves Andrea!
A haszonélvező hozzájárulása nélkül véleményünk szerint nem adható el a tulajdoni hányad. Irodánk azonban ingatlanjogi kérdésekben nem illetékes, így ezzel kapcsolatban jogi szakértő megkérdezését javasoljuk.
Hitelfelvételre a haszonélvező hozzájárulása nélkül biztosan nincs lehetőség.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések