Jelzálog töröltetése

Legyen szó akármilyen típusú jelzáloghitel igényléséről, a hitel visszafizetésének biztosítékaként a folyósító pénzintézet javára jelzálogjog kerül bejegyzésre. A bejegyzés tartalmazza a felvett kölcsön és járulékainak összegét. Bizonyos esetekben a bank a jelzálogjog bejegyzése mellett kérheti elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzését is, mely azt a célt szolgálja, hogy a hitelt folyósító pénzintézet hozzájárulása nélkül ne lehessen az ingatlant eladni, illetve a későbbiek folyamán ismét megterhelni. A jelzálog bejegyzése a körzetileg illetékes földhivatalnál történik a hitelfolyósítást megelőzően, de kérdésként merülhet fel, hogy mikor és milyen módon lehetséges a jelzálog töröltetése.

Jelzálog töröltetésére a futamidő végén, illetve akkor kerülhet sor, ha a felvett kölcsönt az ügyfél maradéktalanul visszafizette. Ha az adósnak lehetősége van a futamidő lejárata előtt a hitelt vég-törleszteni, akkor nincs akadálya a jelzálog törlésének.

A jelzálog töröltetése a hitelt folyósító pénzintézet által kiadott törlési kérelem alapján lehetséges. A törlési kérelem kiadása előtt a bank ellenőrzi, hogy a hitelfelvevő korábbi kölcsöne valóban visszafizetésre került-e, s ha az egyenleg nem mutat tartozást, akkor kiállítja a dokumentumot.

A törlési kérelem tartalmazza a törlés kérelmezőjének adatait, a jelzáloggal terhelt ingatlan címét és helyrajzi számát, valamint a töröltetni kívánt hitel és járulékai összegét. A jelzálog törlését szintén az illetékes földhivatal végzi. Jelzálog töröltetése esetén eljárási díjat kell fizetni, melynek összege jelenleg 6.600.- forintot tesz ki.

A törlési kérelem beadását követő napon széljegyen már megjelenik a törlés. A jelzálog végleges törlésére 30 munkanap után kerül sor. Amennyiben az ügyfél végleges törlést szeretne kérni, akkor sürgősségi díj megfizetése ellenében erre is van lehetőség. Ilyen esetben nem kell megvárni a 30 napos ügyintézési időt, hanem néhány munkanap után engedélyezésre kerül a végleges törlés.

Ha Ön hitelt kíván igényelni, ám az ingatlan tulajdoni lapján még látható a korábban felvett, ám mára már lejárt kölcsönének jelzálogjoga, akkor a hitelkérelem elindítható, ám – pénzintézettől függően – a kölcsönszerződés aláírásának, vagy a hitel folyósításának feltétele a végleges törlés.

Adósságrendezés esetén ugyancsak fontos szerepe van a jelzálog töröltetésének. Amennyiben Ön korábban felvett jelzálog alapú hitelének kiváltása céljából adósságrendező hitelt igényel, akkor a folyósító pénzintézet a fennálló tartozás összegét elutalja az előző bank által megadott számlaszámra, s az esetlegesen fennmaradó összeg felvételére Ön akkor válik jogosulttá, ha a pénzintézet kiadja az előző hitel törlésére vonatkozó kérelmet, majd Ön azt az illetékes földhivatalhoz benyújtja, s ezt a megfelelő módon igazolja.

Jelzálog töröltetésével kapcsolatos további kérdéseit Hitelszakértőnknek is felteheti!


Utolsó módosítás: 2014. március 10. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Gréti szerint:

2018-11-26 - 18:43

1983-ban hitelt akartunk felvenni egy pénzintézetnél, megkötöttük a szerződést, de a hitelt végül mégsem vettük fel, töröltettük a hitelkérelmet. Az ingatlanunkra ekkor jelzálogot jegyeztek be, a napokban derült ki, hogy ez a jelzálog még mindig szerepel az ingatlanon.
Az lenne a kérdésem, hogy kinek kell töröltetni a jelzálogot? A pénzintézetnek vagy nekem?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-27 - 08:35

A pénzintézetnek kell kiadnia törlésre vonatkozó kérelmet, amivel tudják töröltetni a jelzálogjogot a területileg illetékes földhivatalnál.

Ernő szerint:

2018-11-20 - 18:14

Jelzáloghitellel terhelt ingatlan terhelése megszüntethető-e? Keresztlányom lakást vásárolt, adóstársa Édesanyja volt. Sajnos, elhalálozott. A jelzálogot a vásárolt lakásra és testvérével közös lakásra jegyeztek be. Lenne adóstárs, aki ingatlannal rendelkezik, helyébe lépne.
Milyen lehetőségek vannak – van-e – arra, ha a helyébe lépő adóstárs vállalja, a testvérével közös ingatlanról a jelzálogot törölni? /Testvérével közös ingatlanról./

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-21 - 10:51

Kedves Ernő!
Megfelelő jövedelem- és ingatlanfedezettség esetén működhet a plusz fedezet kötelemből való kiengedése. Pontos tájékoztatást a hitelnyújtó bank tud Önöknek adni az ügylet részleteinek ismeretében.

János szerint:

2018-11-12 - 14:49

15 éve építettük a mi kis házunkat. Azóta is itt lakunk. Bejegyzésre került jelzálogként elég sok minden, (anno) “szocpol, áfa, bank”. Széljegyzékben ezek még mindig ott vannak. /Ki van fizetve minden./ Hogyan tudom ezeket törölni? Mi a menete? A földhivatalnál meg tudják ezt csinálni, vagy kérvényt kell benyújtanom, ha igen honnan és hova? (Lakhatási engedély gondolom kell hozzá, ami meg is van valahol.)
Előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-14 - 10:34

Kedves János!
A szocpol és az ÁFA miatti jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom a jogerős lakhatási engedély kiadásától számított 10 évig terheli az ingatlant. Ezt követően a területileg illetékes járási hivatalnál kérelmezhető a törlési engedély. A hitelre vonatkozó törlési kérelmet a hitelnyújtó bank adja ki a tartozás maradéktalan megfizetése után. A törlési kérelmeket a területileg illetékes járási hivatalhoz kell benyújtani.

Martina szerint:

2018-11-08 - 09:37

Házeladásnál, ha vásárló más banknál felvett kölcsönnel fizet, akkor kapom meg a pénzt, ha a bank kiadja a jelzálogjog törlésről a papírt a házra vagy várnom kell még, hogy a földhivatal kiadja utána?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-09 - 08:20

Kedves Martina!
A jelzálogjog törlésére vonatkozó papírt be kell nyújtani az illetékes földhivatalhoz, majd egy lepecsételt példányt vissza kell vinni a hitelnyújtó bankhoz. A bank a következő napon már tud lekérni olyan tulajdoni lapot, ami széljegyen látható a törlés. Ez elegendő a további folyósításhoz, nem szükséges megvárni a földhivatal végleges törlését.

Jakabné szerint:

2018-10-12 - 16:04

Milyen számlaszámra kell utalni a jelzálogjog törlésének illetékét?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-13 - 14:28

Kedves Asszonyom!
Kérdésére pontos választ a területileg illetékes földhivatal tud adni. A jelzálogjog törlésének illetéke a földhivatal felé fizetendő.

Marcsy szerint:

2018-09-06 - 10:35

Kérdésem az lenne, 2 éve elváltam, újra férjhez mentem, de a volt férjemmel van még a lakáson közös hitelünk, de én már lemondtam még a haszonélvezeti jogomról is.
Ebben az esetben mi a teendő? Szeretném a hitelt a nevemről levetetni, mert félek, hogy a végén a nem létező ház miatt még fizetnem kell és nem is lakok benne!
Előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-06 - 13:45

Kedves Marcsy!
A hitelnyújtó bank hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy kiengedje Önt a kötelemből. Ennek feltételeiről az érintett hitelintézet tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Jozefa szerint:

2018-07-18 - 00:58

Tisztelt Szakértő!
Férjemmel forint alapú lakáshitelt vettünk fel 6 millió Ft értékben 20 évre, melyet rendesen törlesztünk már 7 éve. Közben egyik szülőm meghalt, aki után egy ingatlan 1/4 részét örököltem. Ez az örökrész fedezné a teljes hitelünket, ezért lehetséges lenne a hitelintézetnek eladni vagy átruházni a tulajdonosi részemet? Így lehetne egy összegben kifizetni a saját lakáshitelünket és a bank az örökölt lakásrész tulajdonosává válna.
Lehetséges ez?
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-18 - 14:14

Kedves Jozefa!
A bank az Ön tulajdonrészét nem fogja megvásárolni a fennálló tartozás fejében. Megoldás lehet, ha Ön értékesíti a tulajdonrészét – akár az ingatlan másik tulajdonosának – és az így kapott összegből visszafizeti a fennálló tartozását.

Annamária szerint:

2018-06-22 - 09:59

T. Cím!
Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy a jelzáloggal terhelt házról a kamatot elengedik, ha kiskorú gyermek van bejelentve a házhoz?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-24 - 18:27

Kedves Annamária!
Nincs olyan információnk, miszerint jelzáloggal terhelt ingatlan esetében kiskorú gyermekre tekintettel elengedésre kerülne a kamat.

Krisztina szerint:

2018-05-31 - 10:09

T. CÍm,
Azzal a kÉrdÉssel fordulok önhÖz, hogy hogyan töröltethető a jelzálog, ami a szüleim nevén lévő ingatlanon van egy – édesapám által 1986-ban felvett – hitel kapcsán, amiről semmilyen iratunk nincs (csak a tulajdoni lapon szereplő jelzálogbejegyzés). Édesapám 2006-ban elhunyt, a vállalat pedig, akitől a hitelt kapta nem sokkal a rendszerváltás után, úgy tudjuk jogutód nélkül, megszűnt.
Mi a teendő ebben az esetben?
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-31 - 13:22

Kedves Krisztina!
Ebben a kérdésben irodánk sajnos nem illetékes. Javasoljuk, hogy az ügyben a területileg illetékes földhivatal segítségét kérje.

Krisztián szerint:

2018-05-21 - 01:43

Üdvözletem.
Jelenlegi ingatlanunk hitelből épült és még mindig tart a törlesztés. A hitel a szüleim nevén van, egyben tulajdonosok is. Házvásárlás előtt állok és szeretnék jelzálogot rakatni a házra, amin ugyebár már van egy. Ha lehet, mekkora összeggel lehet terhelni?
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-22 - 05:00

Kedves Krisztián!
A további hitelfelvétel az ingatlan értékétől, az ingatlant terhelő kölcsön, illetve fennálló tartozás összegétől, valamint az igénylők jövedelmi helyzetétől függ. Mindezek ismeretében pontos tájékoztatást tudunk adni. Ehhez elsőként kérjük, töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes.

Niki szerint:

2018-05-14 - 20:36

Jó napot!
Érdeklődnék, hogy a vevő is megsürgetheti a tulajdoni lapon lévő jelzáloghitel törlését vagy csak az eladó?

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-16 - 06:07

Kedves Niki!
Erre a kérdésre a területileg illetékes földhivatal tud Önöknek pontos választ adni.

Katalin szerint:

2017-10-05 - 18:00

Tiszteletem.
Ha egy hitel kifizetésre kerül, az ingatlan eladásra kerül és a vevők csok-ot igényel, mennyi idő után fizeti a bank az eladónak? A CSOK a vételár részét képezi.
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2017-10-06 - 06:22

Kedves Katalin!
A CSOK-ot a hitelintézet a vételár utolsó részeként utalja az eladónak. Az átfutási idő pénzintézettől, bankfióktól függ, jellemzően két hónap.

Kati szerint:

2017-09-19 - 15:30

2005-ben kaptam a Cetelem Banktól kamatmentes munkáltatói építési kölcsönt. 2007-ben elküldtek a cégtől, így a hitelem megállapodás szerint a mindenkori jegybanki alapkamat+2% kamatozásúvá alakult át. Az ingatlanra a jelzálogjogot rátettette a Cetelem Bank még 2005-ben. A hitelt visszafizettem, nincs a bank felé tartozásom.
Kérdésem: a jelzálogjog törlését nekem kell intéznem a földhivatallal vagy a banknak, aki rátetette?

Hitelnet.hu szerint:

2017-09-20 - 06:11

Kedves Kati!
A törlési engedély kiállítását Önnek kell kérnie az érintett banknál, majd a területileg illetékes földhivatalba eljuttatni. A jelzálogjog törlésének illetéke 6.600 Ft, amit Önnek kell megfizetnie.

Lívia szerint:

2017-07-31 - 21:04

Mennyi ideig tart a NAV tartozás törlése ingatlannál tulajdoni lapról? Illetve milyen módon igazolhatja az eladó, hogy rendezte a tartozását és folyamatban van a széljegyről törlés? Ugyanis a kiszemelt ingatlant az eladónak tehermentesítenie kell, mert addig nem írjuk alá az adásvételi szerződést!

Hitelnet.hu szerint:

2017-08-01 - 05:15

Kedves Lívia!
A területileg illetékes NAV tud felvilágosítást adni arról, hogy hány napon belül adják ki a törlési engedélyt a tartozás megfizetése után. Ezt követően kell benyújtani a földhivatalhoz, ahol a végleges törlésre 30 nap van. Az eladó földhivatali pecséttel ellátott törlési engedéllyel, illetve széljegyes tulajdoni lappal igazolhatja, hogy folyamatban van az eljárás.

Balázs szerint:

2016-03-07 - 21:34

Tisztelt Hitelnet!
Apósom vett fel hitelt házvásárlásra, az adóstársa az anyukája. Mivel a ház értékét kevesebbre becsülték, mint a vételár, ezért jelzálogot tettek az adóstárs házára is.
Kérdésem az lenne, hogy a hitel fele már vissza lett fizetve, a fennmaradó összeget fedezné már az adós háza, tehát az adóstárs házáról törölhető a jelzálog, lehet a bankkal ezzel kapcsolatban egyezkedni?

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-08 - 11:12

Kedves Balázs!
A plusz fedezet kivonható a kötelemből, ha a célingatlan is elbírja már a terhelést. Ez ügyben mindenképpen az érintett hitelintézettel kellene egyeztetniük!

Beatrix szerint:

2016-07-12 - 11:46

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem a következő lenne: 2010- ben vettünk házat a férjemmel. Rendesen fizetjük a hitelt, elmaradásunk sosem volt. Jelzálog van a mi házunkon és fedezetként az édesanyámékén is. A szüleim házáról hogyan lehetne levetetni a jelzálogot?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2016-07-12 - 13:27

Kedves Beatrix!
A plusz fedezet akkor vonható ki a kötelemből, ha a fennálló tartozást már a célingatlan is elbírja. Számszerű tájékoztatást az ügylet részleteinek ismeretében a hitelnyújtó bank tud adni Önnek.

Bernadett szerint:

2016-01-20 - 19:34

Tisztelt Hitelnet!
Családi házunkon jelzáloghitel volt, amit sikeresen visszafizettünk. Sajnálatos módon terheli a házat egy NAV tartozás is, ami miatt a bank szerint nem lehet törölni az ingatlanról a jelzáloghitelt. Lehetséges ez? Ha igen, miért?
Válaszát előre is köszönöm

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-22 - 14:20

Kedves Bernadett!
Irodánk ebben a kérdésben nem illetékes. Az ügyben ingatlanjogi szakértő segítségét kérheti, aki a további részletek ismeretében pontos választ adhat kérdésére.

Szabó Attila szerint:

2015-12-01 - 10:12

Tisztelt Hitelnet!

Jelzálogjog törlésével kapcsolatban van kérdésem. Az adott ingatlant, melyen a jelzálogjog be van jegyezve hárman örököltük, de még nem lett törölve a bejegyzés. Az OTP kiadta a törlési kérelmet egy okmányon, három különböző összegű hitel lett törlesztve. A kérdésem az, hogy a földhivatali illetéket a 6.600 Ft díjat egyszer kell kifizetni, vagy ahány hitelösszeg van bejegyezve, ugyanis a földhivatali ügyintéző 3×6.600=19.800 Ft-os csekket állított ki, mondván ahány hitel van bejegyezve, annyiszor kell kifizetni.
Köszönettel várom válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2015-12-02 - 14:41

Kedves Attila!
Az illetéket hitelenként kell megfizetni. Ahány hitel van tehát a tulajdoni lapra bejegyezve, annyiszor kell megfizetni a 6.600 Ft-os törlési illetéket.

Mészáros Tünde szerint:

2015-12-09 - 15:37

Tisztelt Hitelnet!
Ma történt velem is ilyen jelzálogjog törléssel kapcsolatos dolog. Én levelet nem láttam, de mi is hárman örököltünk, amin ugyanúgy mint Önnél, jelzálogtörlés most lett az OTP által.
Kérdezném, mi az a három különböző összegű hitel? Tőlünk elkérték fejenként a 6.6oo Ft-ot.
Jogos ez?

Hitelnet.hu szerint:

2015-12-10 - 08:20

Kedves Tünde!
A 3 különböző összegű hitelről az érintett pénzintézet tud Önnek pontos felvilágosítást adni. A törlési illeték annyiszor 6.600 Ft, ahány hitel törlésre kerül.

Racz Eva szerint:

2015-08-28 - 15:22

Érdeklődöm, hogy ha az én nevemre állítottak ki jelzálog törlési engedélyt, akkor a földhivatalba csak én intézhetem a törlést vagy a párom is beviheti-e a papírokat és eljárhat a törléssel kapcsolatban?

Hitelnet.hu szerint:

2015-08-28 - 16:07

Kedves Éva!
Információink szerint a törlési papírokat párja is benyújthatja.

Zsuzsa szerint:

2015-08-11 - 11:34

Üdvözlöm!
A lakáshitelemet felmondta a bank és átadták az OTP faktoringnak. Persze voltam is egyezkedni, de nem jutottunk semmire, mert az eszközkezelőt szeretném igénybe venni, de sajnos azt se tudom, mert a lakáson van fedezet a szüleim háza. Azt szeretném tudni, hogy mit tudok ilyen esetben tenni vagy a fedezetet ilyen esetben le lehet-e vetetni?

Hitelnet.hu szerint:

2015-08-11 - 11:55

Kedves Zsuzsa!
Végrehajtási ügyekben irodánk nem illetékes, így sajnos nem tudunk Önnek segíteni.
A fedezetkivonás feltételeiről a hitelnyújtó bank tud Önnek pontos tájékoztatást adni az ügy részleteinek ismeretében.

Horváth Tibor szerint:

2015-04-28 - 15:20

T. Hitenet.hu!
Édesapám halála után derült ki, hogy az ingatlanon jelzálogjog van. Ezt egy kb. 20-25 éve jogutód nélkül megszűnt cég, a Kanizsa Bútorgyár tetette rá. Az OTP-nél azt mondták, hogy ők csak akkor adják ki a kérelmet a levételére, ha viszek egy iratot, hogy édesapám nem tartozik a cégnek.
Itt aztán elakadtam, nem tudom hogyan tovább.

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-30 - 08:39

Kedves Tibor!
Ebben a kérdésben sajnos nem vagyunk illetékesek, javasoljuk, hogy jogi szakértő segítségét kérje.

Krisztián szerint:

2015-04-17 - 22:48

Tisztelt Hitelnet!
Jelzálog törlésével kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Van egy vidéki családi házunk és azon van még némi jelzáloghitel, de már közel 5-6 éve eltűnt a bank (csődbe ment), akinek annak idején fizettünk és azóta senki nem jelentkezett. Próbáltunk érdeklődni egyes bankoknál, de konkrét felvilágosítást nem adtak és azóta csak várunk és várunk, de szeretnénk eladni a lakást, de nem tudjuk, míg a jelzálog rajta van.
Ez iránt szeretnék érdeklődni, hogy lehetséges lenne-e töröltetni a jelzálogot, hogy még van tartozásunk, de nem tudunk kinek fizetni. Kihez kellene ez ügyben fordulni?

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-20 - 21:05

Kedves Krisztián!
Annak kellene utánanézni, hogy ki a csődbe ment bank jogutódja. Amíg a tartozás fennáll, a jelzálogjog nem töröltethető.

Gyöngyi szerint:

2015-04-12 - 14:49

T. Hölgyem/Uram!
Szerettem volna kölcsönt felvenni, de sajnos nem sikerült. Egy tétel, ami már rendezve lett, Önök által nem lett törölve. Kíváncsi vagyok, hogy miért?!
2015. évi nyugdíj értesítőn nem szerepel, hogy bárhova is tartozom.
Kérem Önöket, hogy ezt a tételt sürgősen vegyék le a KHR listáról.
Ha lenne adósságom, a Nyugdíj Igazgatóság levonná a nyugdíjamból, de nem vonnak semmit.
Megértésüket előre is köszönöm és várom válaszukat.
Gyöngyi

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-13 - 12:43

Kedves Gyöngyi!
Irodánknak sem a KHR lista, sem az Ingatlan-nyilvántartás kezelésére nincs jogosultsága. Amennyiben volt korábbi hitele, annak lezárásáról a hitelnyújtó bank tud tájékoztatást adni Önnek.

Zoltán szerint:

2015-02-24 - 08:31

Tisztelt Hitelnet!
Lakáshitelemet végtörlesztettem még 2012-ben, rögzített árfolyamon, az erre alkotott 2011. évi (LXXV és CXXI) törvények alapján. Mivel akkoriban a hírek arról szóltak, hogy a végtörlesztéssel kapcsolatban az ügyfélnek semmilyen költsége sincsen, ezért evidensnek tartottam, hogy nem nekem kell elmenni a földhivatalhoz (idő=pénz), és levetetni a jelzálog széljegyet a lakásról, hanem a bank intézi ezt is. Ez természetesen nem történt meg, a mai napig ott a bejegyzés a tulajdoni lapon.
Ha jól sejtem tehát nekem kell bemenni a bankomhoz ismét, kérni valamiféle igazolást, aztán elmenni a földhivatalhoz, befizetni a díjakat stb. stb. Munkával lefoglalt, nagycsaládos ember lévén örülnék, ha lenne valami alternatív, kevésbé költséges és időigényes módja ennek a procedúrának. (Pl. online, vagy “párbeszéd” a bank és a földhivatal közt, ami a széljegy rátételkor még megvolt, stb…..)
Kimerítő válaszában bízva előre is köszönöm segítségét.
Zoltán
(Kérem ne a “forduljon bankjához”….evidens választ adja.)

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-25 - 19:45

Kedves Zoltán!
Kedvezményesen végtörlesztett jelzáloghitelnek földhivatali díja nincs. Önnek személyesen kell kérni a törlést. A szerződését célszerű magával vinni a bankba. A törlési kérelem kiállítását követően a területileg illetékes földhivatalhoz szintén Önnek kell benyújtani a törlési kérelmet.

Dávid szerint:

2015-01-11 - 22:35

Tisztelt Hitelnet!
Jelzálog törlésével kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Ha a társasház közös költség tartozás miatt jelzáloggal terhelte az ingatlant, de kifizetésre került a tartozás és töröltetni szeretném a jelzálogot, akkor ennek mi a menete?
Köszönöm a választ előre is.

Hitelnet.hu szerint:

2015-01-12 - 13:35

Kedves Dávid!
A zálogjogosult által kiadott törlési engedéllyel lehetséges a jelzálogjog töröltetése a területileg illetékes földhivatalnál.

Edina szerint:

2014-10-14 - 14:02

Azt szeretném kérdezni, hogy lejárt a jelzáloghitelünk. Bent voltunk személyesen a bankban, befizettük az utolsó részletet. Megszüntettük a bankszámlát. Utána megkaptuk a papírokat. Az illetékes Földhivatalba személyesen kell megjelennünk vagy küldenek csekket és elég, ha a papírokat postán küldjük el és a pénzt meg csekken befizetjük?
Válaszukat köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2014-10-15 - 11:17

Kedves Edina!
A jelzálogjog töröltetésének módjáról a területileg illetékes Földhivatalnál kérhet tájékoztatást. Véleményünk szerint postai úton is eljuttatható a törlési kérelem, s ez esetben lehetséges az eljárási díj csekken történő megfizetése.

farkaslaszlo szerint:

2014-05-23 - 05:58

Csak a törléshez az OTP igazolása kell, amit nehezen ad ki, ha megszűnt a cég, ami adta. Nagyon sok utánajárás kell hozzá és pénz.

farkaslaszlo szerint:

2014-05-21 - 21:26

Miért nem elég, ha az adós kifizeti a tartozást a banknál, ott leírhatnák az adósságot, mivel ott tudható a kifizetés. Minek ez a sok hercehurca, időpazarlás, az emberek szívatása, DE CSÖKKENT A BÜROKRÁCIA, cégbíróság, törlésbíróság, egyebek.

Hitelnet.hu szerint:

2014-05-22 - 14:15

Kedves László!
A jelzáloghitel törlése a földhivatal illetékessége. A pénzintézeteknek ehhez a rendszerhez nincsen hozzáférésük.

Béla szerint:

2013-06-18 - 22:56

Tisztelt Hitelnet!
Jelenleg szüleim háza egy rokonunk 3,5 millió forintos kölcsönének jelzálogfedezetéül szolgál. A hitelt kb. 5 éve vette fel 15 éves futamidőre és azóta rendesen fizeti. Családi okokból szeretnénk kivonni az ingatlant a fedezetből. Milyen kényszerítő jogi lehetőségünk van ennek elérésére?

Hitelnet szerint:

2013-06-20 - 12:09

Kedves Béla!
A ház fedezet alóli kivonására csak a bank hozzájárulásával van lehetőség akkor, ha másik fedezetet tud biztosítani az adós.

Márk szerint:

2013-03-28 - 10:53

Tisztelt Hitelnet,
Vásároltam egy lakást, és volt rajta hitel amikor megvettem. A vételárból lett törlesztve a felvett hitel (eladó hitele) összege. A jelzálogjog törlését a bank velem fizettette ki, Én intéztem mindent (6.600 Ft, + szabadság), pedig nem is az Én hitelem volt, ez jogos volt?
Illetve kaptam egy levelet, hogy a törlési engedély meg lett tagadva, mert az engedélyt adó bank elrontott valamit (formai hiba) az engedély kiadásánál. Most újra be kellene adni a törlési engedélyt, ezt is velem akarják kifizettetni.
Bármelyik költség engem terhelne, terhelt?

Hitelnet szerint:

2013-03-28 - 11:42

Kedves Márk!
Mivel a szóban forgó kölcsönt az eladó vette fel, véleményünk szerint a zálogjog törlési illetéke is őt terheli. A jogosság megállapításában azonban nem vagyunk illetékesek, javasoljuk, hogy ez ügyben kérje jogi szakértő segítségét.

Éva szerint:

2013-03-25 - 14:21

Ha egy magánszemély megvásárolja egy másik személy ingatlanát terhelő jelzálogjogot elidegenítési és terhelési tilalommal pl. egy ingatlanforgalmazó Kft-től (melynek eredetileg egy bank, majd ezt követően egy behajtó cég és azt követően az ingatlanforgalmazó Kft volt a tulajdonosa), hogyan milyen módon töröltetheti ez a magánszemély a bejegyzést a Földhivatalnál, hogy az szabályos legyen? Milyen következményekkel jár a magánszemély részére?

Hitelnet szerint:

2013-03-26 - 11:37

Kedves Éva!
A jelzálogjog töröltetésének kérdésében javasoljuk, hogy forduljon a területileg illetékes földhivatalhoz!

Németh Balázs szerint:

2013-02-28 - 18:49

A szöveg szerint „A jelzálog végleges törlésére 30 munkanap után kerül sor.”
Ez azt jelenti, hogy 30 munkanapon keresztül nem foglalkoznak az üggyel, majd utána valamikor törlik a jelzálogjogot?
Vagy elírás történt, és azt akarja jelenteni, hogy legkésőbb 30 munkanap alatt a törlést elvégzik?
Én 2013. január 16-án adtam be egy törlési kérelmet a Keszthelyi Körzeti Földhivatalba, és a törlés máig (2013-02-28) nem történt meg. Pedig ha jól számolom, akkor ma a 31. munkanap van, úgy, hogy a beadás napját nem számoltam hozzá.

Hitelnet szerint:

2013-03-01 - 13:14

Kedves Balázs!
A földhivatal 30 napon belül nem köteles véglegesen törölni a jelzálogjogot. Utána is földhivatalonként eltérő tapasztalatok vannak. A törlés időtartama függ az ügyintézésre váró ügyek számától.

Zsuzsa szerint:

2012-12-03 - 12:41

Köszönöm válaszát! Tisztelettel, Zsuzsa

Zsuzsa szerint:

2012-12-02 - 19:43

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem az lenne, hogy 2009.03.25.-én Fiam elhunyt. A lakásukra az élettársával együtt hitelt vettek fel. A fedezet a mi lakásunk. Van egy kiskorú gyermek is, így Ő örökölte a fél házat a hitellel együtt, míg a másik fele az élettársé. Rendesen fizeti a törlesztő részleteket, a hitel 5m Ft volt 2003-ban.
Mi a lehetséges mód arra, hogy a mi lakásunkról lekerüljön a jelzálog, mivel másik két gyermekemet is támogatni szeretnénk ily módon. Van-e rá mód, hogy csak a kiskorú hitele maradjon a mi lakásunkon, mivel ő csak 8 éves jelenleg, és ő így is örökölni fog a mi lakásunkból, ha mi meghalunk. Arra van-e lehetőség, hogy a kiskorú adósságát ne kelljen az édesanyának fizetni, mert 1 keresetből hitel, gyermeknevelés stb. nagyon nehéz. Ilyen megoldást tudna javasolni?
Tisztelettel.
Zsuzsa

Hitelnet szerint:

2012-12-03 - 11:54

Kedves Zsuzsa!
A lakásukról akkor kerülhet le a jelzálog, ha a fennálló tartozást a hitelcél szerinti ingatlan is elbírja. Kérdésére konkrét választ kizárólag a hitelnyújtó bank tud adni a hitelügylet részleteinek ismeretében.
A jelzáloghitel megosztására nincs lehetőség, az tehát nem kivitelezhető, hogy csupán a gyermekre eső hitelrész maradjon az Önök ingatlanán.

Kriegschneider Lajosné szerint:

2012-04-04 - 09:31

2007 februárjában kifizettem a jelzáloggal terhelt kölcsönömet. Töröltetni szeretném. Miért kell 6.600.- Ft-ot fizetnem? Miért nem lehet idő arányosan 1100.-f Ft-ot fizetni?

Hitelnet szerint:

2012-04-04 - 10:03

Kedves Asszonyom!
A földhivatali díjszabás alapján a jelzálogjog törlésének illetéke jelenleg 6.600.- Ft. Ez a díj fix költséget jelent, az összeg mérséklésére nincs lehetőség.

István szerint:

2011-11-25 - 15:03

Tisztelt Szakértő!
1993-ban visszafizetett lakáskölcsön után nem lett törölve a jelzálog bejegyzés a tulajdon lapról, amit csak most vettünk észre. Kérdésem: kinek kell, vagy kell-e, 6.600.- Ft-os törlési díjat fizetni, nekem vagy a pénzintézetnek?
Tisztelettel: István.

Hitelinfó szerint:

2011-11-26 - 15:11

Kedves István!
Kérdésére, hogy ebben az esetben kit terhel a jelzálogjog törlésének illetéke, a hitelfolyósító bank tud Önnek pontos választ adni. Javasoljuk, keresse fel a folyósító pénzintézetet.

Erika szerint:

2011-09-16 - 08:34

Tisztelt Szakértő!
1991-ben felvettünk 160.000.Ft munkáltatói kölcsönt, amit 2004-ben visszafizettünk. Időközben a cég is megszűnt, most keressük a jogutódot. Hol van ennek még nyoma, hogy ezt visszafizettük? Most szeretnénk eladni az ingatlanunkat. Ha nincs töröltetve a jelzálogjog, nem tudjuk eladni a lakásunkat?

Hitelinfó szerint:

2011-09-16 - 10:22

Kedves Erika!
Az ingatlan értékesítéséhez valóban szükséges, hogy a korábban visszafizetett hitel véglegesen törlésre kerüljön. Kérdés az, hogy a munkáltatói hitelt melyik pénzintézet folyósította? Ha ezt tudják, akkor az adott pénzintézetnél érdeklődhetnek és kikérhetik a törlési kérelmet, mellyel az illetékes földhivatalnál töröltethető a jelzálogjog. Ha a kölcsönnel kapcsolatban megvan Önöknek a hitelszámla száma, akkor azt is célszerű magukkal vinni.

Edit szerint:

2011-06-29 - 11:53

Tisztelt Szakértő!Szeretném segitségét kérni Én egy két gyermekes ,közalkalmazott vagyok ,sajnos a férjem bar listán van /Kezes/ mik az esélyeim hogy önállóan használt házat tudjak venni ,kb 5000000ft értékben ,kezes bevonása nélkül lehetséges -e,ha a megvásárolt ház lenne a fedezet? Válaszát előre is köszönöm! tisztelettel

Hitelnet szerint:

2011-06-29 - 21:03

Kedves Edit!
Ez elég sok mindentől függhet. A férje aktív vagy passzív BAR -os? Ha passzív, akkor mióta? Mennyi az Ön jövedelme? Mennyi a rendelkezésre álló saját erő? Kérem töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat és kollégáink ismertetni fogják az Önök részére elérhető lehetőségeket díjmentesen.

tamás szerint:

2011-06-28 - 16:42

Tisztelt Szakértő!

A bátyámék házvásárlásához, szükséges volt fedezetként, a szüleim házát is bevonni. 10 évre terhelték le az ingatlant, amiből eddig 4 év telt el. Édesanyánk meghalt,igy apukám már nem tudja fenntartani a házat.Szeretné eladni, és egy kisebbet venni. Ügyvéd azt mondta, hogy kérheti a jelzálog levételét, ha van késedelmes fizetés bátyámék részéről. Én azt hiszem, apukám félre értett valamit. Tényleg levetetheti a jelzálogot a házról, annak ellenére, hogy nem fizették vissza a tartozást? (a hitel a bátyámék nevén van) Válaszát köszönöm! Üdv Tamás

Hitelnet szerint:

2011-06-28 - 22:21

Kedves Tamás!
Elképzelhető, hogy a megvásárolt ingatlan már elegendő fedezet a hitel mögött és nincs szükség a kiegészítő ingatlanra. Olyan biztosan nincs, hogy akkor enged ki egy bank egy fedezetet, ha a hitel nincs rendesen fizetve, sőt. Akkor biztosan nem fogja kiengedni….

Nyárádi Erika szerint:

2011-06-23 - 19:15

Tisztelt Szakértő!

2006. júniusában az unokahúgomnak segítettünk lakást vásárolni úgy, hogy a lakásunkat adtuk fedezetnek. A bank így az ő általa megvásárolt lakást és a mi lakásunkat vonta be fedezetnek. A felvett hitel 6.600.000.-Ft volt.
Amikor a jegyzőnél aláírtuk a papírokat a jegyző asszony azt mondta, hogy egy két év múlva kisebb összeg , két vagy háromszázezer ft befizetésével töröltethetjük a lakásunkról a jelzálogot. Öt év telt el azóta és rendesen fizetik a havi törlesztőrészletet.
Szeretném megkérdezni, hogy van-e reményünk a lakásról kérni a jelzálog levételét mivel talán már egy lakás az ő lakásuk is elég lehet fedezetnek a bank részére.
Merre induljunk el mi lehetne az első lépés mivel szeretnék eladni a lakásunkat.

Köszönettel
Nyárádi Erika

Hitelnet szerint:

2011-06-23 - 21:33

Kedves Erika!
Az Önök ingatlana akkor vonható ki a fedezetek közül, ha a bent maradó lakás már egymaga is elegendő fedezet nyújt. Első körben érdeklődjenek a hitel folyósító banknál, ahol megtudhatják, hogy mennyi az aktuális hitel egyenleg, illetve milyen értékű fedezetre van szükség a hitel mögé. Ha a bank értékbecslője szerint a maradó ingatlan ezt eléri, akkor kivonható az Önök lakása. Szinte biztos, hogy egy új értékbecslés elkészítésére lesz szükség, de a többi információt a banki ügyintő meg tudja adni díjmentesen.

Zsuzsanna szerint:

2011-05-13 - 15:15

Tisztelt szakértő!
Egy kérdésem lenne.Van egy jelzálog hitelem 9.500000,- ft-ról ami 2 házra van rátelhelve mivel az ingatlanvásárláskor a megvásárolt ingatlan nem volt elég.
Ezt az összeget 25 évre vettem/tük fel amiből 2 év eltelt már.A másik megterhelt ingatlan a szüleim ingatlana volt és arra szeretnék választ kapni esetlegesen mikor lehet törölni az ő házukról a jelzálogot,vagy van-e valamiféle lehetséges megoldás erre,kiskapu vagy bármi.
Előre is köszönöm a segítséget.

Hitelnet szerint:

2011-05-16 - 09:35

Kedves Zsuzsanna!
A másik ingatlan csak abban az esetben vonható ki a fedezetük közül, ha a bent maradó lakás vagy ház önmaga is elegendő a bank részére. Erre vonatkozó kiskapu nincs, a részletekről a hitelt nyújtó bankfiókban tud érdeklődni.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések