Jelzálog töröltetése

Legyen szó akármilyen típusú jelzáloghitel igényléséről, a hitel visszafizetésének biztosítékaként a folyósító pénzintézet javára jelzálogjog kerül bejegyzésre. A bejegyzés tartalmazza a felvett kölcsön és járulékainak összegét. Bizonyos esetekben a bank a jelzálogjog bejegyzése mellett kérheti elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzését is, mely azt a célt szolgálja, hogy a hitelt folyósító pénzintézet hozzájárulása nélkül ne lehessen az ingatlant eladni, illetve a későbbiek folyamán ismét megterhelni. A jelzálog bejegyzése a körzetileg illetékes földhivatalnál történik a hitelfolyósítást megelőzően, de kérdésként merülhet fel, hogy mikor és milyen módon lehetséges a jelzálog töröltetése.

Jelzálog töröltetésére a futamidő végén, illetve akkor kerülhet sor, ha a felvett kölcsönt az ügyfél maradéktalanul visszafizette. Ha az adósnak lehetősége van a futamidő lejárata előtt a hitelt vég-törleszteni, akkor nincs akadálya a jelzálog törlésének.

A jelzálog töröltetése a hitelt folyósító pénzintézet által kiadott törlési kérelem alapján lehetséges. A törlési kérelem kiadása előtt a bank ellenőrzi, hogy a hitelfelvevő korábbi kölcsöne valóban visszafizetésre került-e, s ha az egyenleg nem mutat tartozást, akkor kiállítja a dokumentumot.

A törlési kérelem tartalmazza a törlés kérelmezőjének adatait, a jelzáloggal terhelt ingatlan címét és helyrajzi számát, valamint a töröltetni kívánt hitel és járulékai összegét. A jelzálog törlését szintén az illetékes földhivatal végzi. Jelzálog töröltetése esetén eljárási díjat kell fizetni, melynek összege jelenleg 6.600.- forintot tesz ki.

A törlési kérelem beadását követő napon széljegyen már megjelenik a törlés. A jelzálog végleges törlésére 30 munkanap után kerül sor. Amennyiben az ügyfél végleges törlést szeretne kérni, akkor sürgősségi díj megfizetése ellenében erre is van lehetőség. Ilyen esetben nem kell megvárni a 30 napos ügyintézési időt, hanem néhány munkanap után engedélyezésre kerül a végleges törlés.

Ha Ön hitelt kíván igényelni, ám az ingatlan tulajdoni lapján még látható a korábban felvett, ám mára már lejárt kölcsönének jelzálogjoga, akkor a hitelkérelem elindítható, ám – pénzintézettől függően – a kölcsönszerződés aláírásának, vagy a hitel folyósításának feltétele a végleges törlés.

Adósságrendezés esetén ugyancsak fontos szerepe van a jelzálog töröltetésének. Amennyiben Ön korábban felvett jelzálog alapú hitelének kiváltása céljából adósságrendező hitelt igényel, akkor a folyósító pénzintézet a fennálló tartozás összegét elutalja az előző bank által megadott számlaszámra, s az esetlegesen fennmaradó összeg felvételére Ön akkor válik jogosulttá, ha a pénzintézet kiadja az előző hitel törlésére vonatkozó kérelmet, majd Ön azt az illetékes földhivatalhoz benyújtja, s ezt a megfelelő módon igazolja.

Jelzálog töröltetésével kapcsolatos további kérdéseit Hitelszakértőnknek is felteheti!


Utolsó módosítás: 2014. március 10. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Erzsébet szerint:

2020-07-21 - 18:20

Kérdésem: Jelzáloggal vásároltam egy telekrészt, melyre 12 lakásos apartman épült. Ugyanaz az építtető aki az eladó is. A telekrész vásárlás és építési-vállalkozói szerződés aláírásakor (2019. 03.19. mindkettő aláírása) a telekrész adásvételin, az áll hogy a rám eső telekrészt 2019.szeptember 30.ig tehermentesíti. Eddig ment a hitegetés, szóban! Nem hajlandó levenni, amíg a kulcsrakész utolsó részletét ki nem fizetem, holott a szerződésben erre nincs utalás. Kérdésem az lenne, kihez fordulhatnék segítségért ez ügyben?

Hitelnet szerint:

2020-07-23 - 11:00

Kedves Erzsébet!
Jogi szakértő megkeresését javasoljuk az ügyben.

Attila szerint:

2020-07-20 - 15:26

Üdvözlöm!
A törlési kérelem benyújtása után a következő napon ez már megjelenik a széljegyen! Ez elegendő az adás-vételi szerződés megkötéséhez, vagy a végleges törlésnek kell megtörténnie!
Köszönöm, Attila

Hitelnet.hu szerint:

2020-07-31 - 09:17

Kedves Attila!
Az ügylet részleteit ugyan nem ismerjük, de széljegyben lévő törlés esetén köthető adásvételi szerződés.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Zoltán szerint:

2020-05-26 - 11:11

Üdv!
Fedezetcserénk zajlik (BP Bank). A pénzintézet végzi a földhivatali procedúrát. Amennyiben bejegyzésre került a jelzálogjog az új, bevonandó ingatlanra (elvileg 8 napon belül ,mert gyorsítást kértünk) – kérdésem az volna – mi kell pontosan megtörténjen ezután, lépésről lépésre, hogy a tehermentesítendő ingatlanról a végleges törlés megtörténjen? Mi a törlés további pontos menete innentől?
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-26 - 11:59

Kedves Zoltán!
Miután a jelzálogjogot átjegyezték az új ingatlanra, a régi jelzálogjog törlésére vonatkozó engedélyt a bank kiállítja, mellyel a földhivatalnál töröltethető a bejegyzés.

Tamás szerint:

2020-05-25 - 18:26

T. Hitelnet!

2008-ban indított lakásvásárlás alkalmával munkáltatói és banki hitel mellett megelőlegező kölcsön (2 tervezett gyermekre vonatkozóan) is igénybe vételre került. 2010-ben, majd 2012-ben megszületett mindkét gyermek, tehát a megelőlegező kölcsön összege (2,4 MFt) jelzálogjog bejegyzés (a hitelt nyújtó bank által is bejegyzésre került, illetve amelyet a Magyar Államkincstár is bejegyeztetett, mint szociálpolitikai hitelt) törölhető. A banki jelzálogjog törlését már sikerült indítványozni, de a MÁK bejegyzésének törlésére vonatkozóan információt szeretnék kérni: mi a teendő, mi a menete? Kormányablak-ba képtelenség bejelentkezni, időpontot foglalni. Ügyfélkapuban az időpontfoglalás alatt rengeteg választási lehetőség szerepel a legördülő listákban, de természetesen erre vonatkozóan semmi. Mai napon a földhivatalban egyértelműen kiderült, hogy a jelzálogjog bejegyzés még szerepel a tulajdoni lapon, tehát azt 2012 után nem törölték. Már azt sem értem, hogy miért nekem kell látványosan bevonulni egy kormányablakba, hogy az egyik hivatal méltóztassa a másik hivatalban a bejegyzését töröltetni, aminek – ellentétben a banki bejegyzések töröltetésével – mégcsak költsége sincs. Vagy mégis? Szóval rengeteg a kérdés.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-26 - 09:45

Kedves Tamás!
Kérdésével kapcsolatban az ebben érintett járási hivatal családtámogatási osztálya tud pontos tájékoztatást adni.

Ildikó szerint:

2020-04-29 - 18:19

Amennyiben kifizetem a jelzálogot, a törlést ki adja ki és fizetni kell-e érte?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-05 - 16:13

Kedves Ildikó!
A törlési papírt a jelzálogjogosult intézmény adja ki. A földhivatal felé fizetendő törlési illeték 6.600 Ft.

Ilona szerint:

2020-04-24 - 12:54

Kifizettem a jelzálogomat. A törlési határozatot megkaptam, de az életbiztosítás visszavásárlásához kapok még igazolást, hogy nincs tartozásom?
Életbiztosítással egybekötött jelzáloghitel volt.

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-24 - 16:13

Kedves Ilona!
A feltett kérdésben az érintett bankfiók tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Anna szerint:

2020-03-01 - 05:55

Ha én kifizettem egy adósságot, a 6600 Ft törlési költséget 2019-ben, miért mutatkozik a tulajdoni lapon a tartozás 2020-ban?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-13 - 16:48

Kedves Anna!
Kérdésével kapcsolatban a területileg illetékes földhivatal tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Mónika szerint:

2019-10-15 - 18:10

Szép Napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha a bank kéri a jelzálog törlést, a földhivatal mi alapján utasítja el?

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-16 - 08:28

Kedves Mónika!
Kérdésével kapcsolatban az ebben illetékes földhivatal tud pontos tájékoztatást adni.

Éva szerint:

2019-09-23 - 17:35

Szeretném kérdezni, hogy ha jún. 23.-án adtam be a törlési engedélyt, mikor várható a végleges törlést?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-24 - 08:29

Kedves Éva!
Véleményünk szerint a végleges törlésnek már meg kellett történnie. Pontos tájékoztatást az ügyben a területileg illetékes földhivatal tud adni Önnek a konkrét ügylet részleteinek ismeretében.

Viola szerint:

2019-09-03 - 13:29

Üdvözlöm,
Lakásom megvásárlásához munkáltatóm adott kamatmentes munkáltatói kölcsönt, ez alapján bejegyzésre került mind a munkáltatóm, mind pedig a hitelt adó/kezelő pénzintézet a tulajdoni lapra.
A hitelem lejárt, kitörlesztettem. Kérdésem, ebben az esetben elegendő a pénzintézettől kikérnem a törlési kérelmet és azzal a Földhivatalba mennem, vagy a munkáltató felé is jeleznem kell fentieket, illetve ők is adnak ki nekem igazolást melyre szükség lesz a Földhivatalnak?
Válaszát köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-03 - 14:16

Kedves Viola!
Információink szerint jelen esetben a kölcsön visszafizetését a munkáltatónál kell jelezni, majd ezt követően értesül a hitelintézet is a hitel lejáratáról.

Szilvia szerint:

2019-08-10 - 15:35

Üdvözlöm!
Törlési engedélyt meghatalmazott személy is benyújthat a Földhivatalhoz?
Meghatalmazott esetében szükséges-e meghatalmazás?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-14 - 10:44

Kedves Szilvia!
Törlési engedély információink szerint meghatalmazás nélkül is benyújtható.

Mónika szerint:

2019-07-15 - 22:02

Jó estét.
Édesapám, neki a nővére és a nagymamám régebben vettek fel a házra hitelt. Én nem tudtam róla, mert akkor még nagyon kicsi voltam.
Most 19 éves vagyok. Édesapám meghalt 1 éve és nemrég kaptam egy levelet, vagyis az ő nevére, hogy 15 napon belül x millió összwget be kell fizetni vagy elárverezik a házat.
Azt akkor nekem és a 3 kiskorú testvéremnek kéne akkor kifizetni?
Vagy nekünk ahhoz semmi közünk? Apukám csak kezes volt.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-16 - 23:16

Kedves Mónika!
Jogi szakértővel kellene felvenni a kapcsolatot, aki az ügyben pontos tájékoztatást tud adni Önöknek. Irodánk végrehajtási, jogi ügyekben nem illetékes.

Edit szerint:

2019-07-14 - 08:13

Üdvözlet!
Szeretném megtudni, hogy minden jelzálogjogot külön kell töröltetni, vagy töröltethetek egyszerre kettőt is. Most járt le egy kölcsönöm, de pár hónap múlva lejár a másik is. Vagy annyiszor 6.660-at kell fizetni, ahány kölcsönöm van.
Előre is köszönöm a válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-14 - 23:29

Kedves Edit!
Ügyletenként kell megfizetni a 6.600 Ft-os törlési illetéket.

Szilvia szerint:

2019-06-18 - 16:02

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék olyan ügyben, hogy ha a pénzintézet (Erste) továbbadta a hitelt sajnos nem fizetés miatt faktorcégnek, akivel mi megállapodtunk, hogy milyen összeget kér az ingatlanért cserébe, és mi vevőt is találtunk rá.
A kérdésem az lenne, mivel most szembesültünk vele, hogy mind a faktor cég mind az Erste Bank szerepel a tulajdoni lapon ugyanazzal a 82 ezer chf összeggel, hogy ezt ha faktorcég felé elutaljuk, az Erste Bank is automatikusan törlődik, vagy ezzel kapcsolatban van még valami más tennivalónk is?
Vevőt nyugtalanítja, ha rendezi a faktor cég fele a megadott összeget, az Erste még ott marad rajta a tulajdoni lapon.

Hitelnet.hu szerint:

2019-06-19 - 09:00

Kedves Szilvia!
A kölcsön visszafizetését követően mindkét zálogjogosult kiadja a jelzálogjog törlésére vonatkozó kérelmet.

Zsóka szerint:

2019-05-26 - 11:51

Üdvözlöm!
Önálló zálogjog törlését milyen nyomtatvány leadásával kell kérnem a bíróságon?
A bíróság oldalán hol találom meg a nyomtatványt, milyen jogcímen?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-27 - 10:55

Kedves Zsóka!
Ebben a kérdésben irodánk nem illetékes, az ügyben a bíróság tud Önnek segíteni.

Piroska szerint:

2019-04-28 - 14:52

Üdvözlöm!
Szeretném tudni, hová forduljak, hogy ingatlanomról le tudjam töröltetni a jelzálogjogot. A hitelező céget törölték, így 2008-ban rendezett hitelemet nem töröltette a cég.
Előre is köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-29 - 15:13

Kedves Piroska!
A cég jogutódját vagy az akkor hitelfolyósító bankot kellene felkeresnie az ügyben.

Éva szerint:

2019-03-26 - 09:13

Kedves Mónika!
Tavaly novemberben lejárt a lakáshitelem, mellyel jelzáloggal megterhelték a lakásom. Megaptam az OTP igazolását. Elmentem a helyi földhivatalhoz, befizettem a 6600 Ft-ot kérve a jelzáloghitel törlését. Válaszul 1 hét múlva kaptam egy levelet, amiben elutísították a törlést azzal az indokkal, hogy az ingatlanon ez az összeg nem szerepel.
Mi a teendő?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-26 - 13:56

Kedves Éva!
Ha valóban nem szerepelt már az ingatlanon a bank jelzálogjoga, akkor nincsen teendője.

Mónika szerint:

2019-02-21 - 16:42

Tisztelt Szakértők!
A kérdésem a következő: Hitellel terhelt lakásunkat szeretnénk eladni. Tudomásunk szerint az adás-vételi szerződés megírása előtt kell kérnünk a banktól igazolást, hogy mennyi az a tartozás, melyet ki kell fizetni ahhoz, hogy törlődjon a jelzálog. Amennyiben ez megtörtént, a vevő elutalta az összeget a bankunknak, mi a teendő? A bank ezt követően automatikusan állít ki határozatot arról, hogy a földhivatalnál kezdeményezheti a jelzálog törlését? Vagy az adósnak kell külön kérelmet a bank felé benyújtania?
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-08 - 10:30

Kedves Mónika!
A kölcsön maradéktalan visszafizetése után a bank kiállítja a törlési kérelmet, amit az ügyfél benyújt a területileg illetékes földhivatalba és befizeti a 6.600 Ft-ot törlési illetéket.

János szerint:

2019-02-08 - 19:27

Üdvözletem!
1995-ben felvett jelzáloghitelemet 1997-ben visszafizettem. A tavalyi évben egy tulajdoni lap kikérésekor szembesültem vele, hogy a jelzálog törlése mai napig nem történt meg. Az OTP-ben kértem igazolást, hogy a hitelemet teljes mértékben visszafizettem. Az ügyintéző tájékoztatott, hogy náluk már csak a 2ooo évtől találhatók meg a dokumentumok. Most felújításhoz szeretnék kölcsönt felvenni, de ehhez az előző jelzálogot törölni kellene.
Segítséget szeretnék kérni, hogyan tudnám töröltetni a jelzálogot.

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-13 - 12:26

Kedves János!
A jelzálogjog jogosultja tudja kiállítani a törlésre vonatkozó kérelmet. Ha a bankfiók ez ügyben nem tud segíteni, akkor a bankon keresztül az érintett hitelintézet központját kellene megkeresni az ügyben.

Gábor szerint:

2019-01-24 - 23:46

Üdvözletem!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van egy fél ingatlanom. A társtulajdonosom tulajdonrészére jelzálogjogot jegyeztek be. Szeretnénk eladni az ingatlant, de így nem lehet.
Van-e esetleg valami mód, hogy mégis eladjuk? Én a közös tulajdont mindenképpen szeretném megszüntetni. A bankok elfogadják-e a vevő vételi ajánlatát és értékeseítik-e a tulajdonrészt, előfordult-e már ilyen?
A segítséget előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-25 - 09:38

Kedves Gábor!
Terhelt ingatlan is eladó, sőt akár banki hitellel is finanszírozható a vételár. A vevő által felvenni kívánt hitelből is tehermentesíthető az ingatlan, majd ezt követően kapják meg az eladók az őket illető vételárrészt.

Mária szerint:

2019-01-22 - 15:08

Ki fizeti a 6600.- Ft illetéket a hitelintézet, vagy az ingatlantulajdonos?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-23 - 11:23

Kedves Mária!
A törlési illetéket a gyakrolat szerint nem a hitelintézet, hanem az ingatlantulajdonos fizeti.

Mihály szerint:

2019-01-16 - 14:45

Banki és munkáltatói kölcsönök igénybevételével építettünk családi házat. A munkáltatói kölcsönöket is a pénzintézet tartotta nyilván, a törlesztések is oda történtek. A kölcsönök lejáratakor, illetve megtérülése esetén a pénzintézet ad-e igazolást az általa kezelt összes kölcsönről? Ha esetleg nem, mi a teendő abban az esetben, ha közben a munkáltatót felszámolták, de annak során – mint velük szembeni esetleges adósokat – nem kerestek?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-24 - 09:12

Kedves Mihály!
Amennyiben a korábbi munkáltató felszámolásra került és nincsen jogutód, akkor az érinett pénzintézetet szüksége felkeresni és a bank központja fogja kiállítani a törlési kérelmet.

Tamás szerint:

2019-01-01 - 13:28

Tiszteletem!
Felvettem a hitelt, a bank az ingatlanra a hitelösszeg erejéig jelzálogjogot (valamint elidegenítési és terhelési tilalmat) jegyeztetett be a földhivatalnál.
A hitelt visszafizettem, a szerződésben foglaltakat a részemről maradéktalanul teljesítettem, elvileg semmilyen szerződéses jogviszonyban már nem állok a bankkal. Lentebb olvastam, de számomra mégsem világos, hogy a jelzálogjogot miért nekem kell töröltetni, miért nekem kell kifizetni az ezzel járó költségeket? Valamilyen jogszabály rendelkezik erről? A szerződésben erről egy szó sincs. Számomra az a logikus, hogy a bank már semmilyen jogalappal nem rendelkezik, hogy az ingatlanomat megterhelje, ezért a szerződés teljesítését követően neki lenne kutyakötelessége a jelzálogot töröltetni, hiszen ahhoz már semmi köze. Értem, hogy ők adják az engedélyt a törlésre, aztán én meg intézzem, de ez szokásjog, vagy valami szabályozza?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-03 - 14:38

Kedves Tamás!
Jogszabály csak a törlési illeték mértékéről rendelkezik. Arról nem, hogy kinek a kötelezettsége ezt megfizetni. A szokásjog szerint az fizeti, akinek érdekében áll a törlés és ez az ingatlantulajdonos.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések