Ingatlancsere esetén hogyan működik a jelzálog átjegyzés?

Tisztelt Fórum!
Falusi házunkat elcseréltük egy városi házra.Mivel jelzálog terheli ezért a bankot megkérdeztem,hogy nincs -e akadálya a csereszerződés lebonyolítására és pozitívan reagáltak rá.Megtörtént a lakáscsere ügyvéd előtt de a bank kéri az értékbecslést ami januárban fog megtörténni.De a földhivatal kéri a bank hozzájárulási nyilatkozatát az ügyhöz 15 napon belül ami január elejét jelenti és addigra nem biztos,hogy az értékelés meg történik és elutasítja a földhivatal a kérelmemet.Kérdésem az lenne,hogy akkor a következmények mik lesznek ha addigra nem tudom az értékbecslést elvégeztetni?Köszönettel
Kérdést feltette: Klára!

Kedves Klára!
Ilyen jellegű tapasztalatunk nincs, de véleményünk szerint ebben az esetben újra kell indítani a folyamatot, persze az értékbecslés akkor már nem kell új. Egyébként tapasztalatunk szerint egy értékbecslést 2 nap alatt el lehet készíttetni.
Esetleg érdeklődjenek a banknál, hogy mi történik abban az esetben, ha nem tudják tartani a kért 15 napos határidőt.


Utolsó módosítás: 2011. december 29. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Rita szerint:

2012-06-20 - 11:37

Szeretnék érdeklődni, hogy 2006-ban vettünk fel első lakáshoz jutóként svájci frank alapú jelzáloghitelt 6,4 millió Ft értékben, amit most szeretnénk átvinni egy nagyobb lakásra. A kérdésem az lenne, hogy mindez megvalósítható-e? A másik ingatlan amire cserélnénk nagyobb négyzetméterre, az értéke viszont megegyezik a jelenlegi ingatlanunk értékével (8,2 millió Ft). Mivel nekünk türelmi idős hitelünk volt, ezért a tőke részünk nem sokat csökkent, így a jelenlegi tartozásunk, a mostani árfolyamon kb. 9 millió Ft-nyi. Nem tudom, hogy a jelenlegi jogszabályok így is engedélyezik-e a cserét?
Köszönettel: Rita

Hitelnet szerint:

2012-06-20 - 11:46

Kedves Rita!
Mivel a fennálló tőketartozás összege magasabb mint a fedezetül bevonható ingatlan, ezért véleményünk szerint nem jegyeztethető át a jelzálogjog. A jelenleg hatályos jogszabály alapján svájci frank alapú hitellel az ingatlanok forgalmi értékük maximum 45%-áig terhelhetők.
A jelzálogjog átjegyzésével kapcsolatban felmerülő további kérdésekkel a hitelfolyósító bankot volna célszerű megkeresni.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések