Hitel átvezetése másik ingatlanra

Tisztelt Fórum!

Szeretnék tanácsot kérni önöktől. Mielőtt a lakáscsere szerződést megkötöttük előtte előminősítést kértem a banktól, hogy hozzájárulnának a lakáscseréhez, mivel jelzálog terheli a régi ingatlant. Pozitív választ kaptam és mondták, hogy a csereszerződést kössük meg. Megtörtént 2011. 11. 11-én, értékbecslés, munkáltatói igazolás, stb. Várjunk türelemmel!

A földhivatal küldött egy határozatot, hogy addig míg a bank nem adja ki a hozzájárulási nyilatkozatát, addig nem írja át a nevünkre a csere házat. Szeretném megkérdezni Önöktől, hogy nincs-e arra lehetőség, hogy másik banktól igényeljek hitelt, hogy már végre az én tulajdonom legyen a ház (addig nem tudunk újítani, míg nincs a nevünkön).

Esetleg valamilyen tanáccsal tudnának-e szolgálni, hogy a ház a nevünkön lehessen már.

Köszönöm!
Tisztelettel: Gábor

Kedves Gábor!

Ha Ön másik pénzintézetnél igényel hitelt az újabb házra, s közben a bank kiadja a hozzájárulási nyilatkozatot, akkor a földhivatal a közben intézett kölcsönt biztosítandó jelzálogbejegyzés miatt visszautasíthatja az átjegyzést.

Véleményünk szerint a hitelfolyósító banknál kellene megsürgetni a hozzájáruló nyilatkozat kiadását.


Utolsó módosítás: 2014. március 10. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Krisztina szerint:

2015-04-17 - 22:21

Üdv!
Érdeklődni szeretnék, hogy 2015-ben hogyan működik a hitel átvitele másik ingatlanra? 8 éve fizetem panellakásom, egy évig van még egy gyermekem után szocpol. Mivel már 3 gyermek van, így családi házra/házrészre cserélném, vinném át a hitelem, amelyből még 22 év van 🙁
Köszönöm előre is a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-20 - 21:03

Kedves Krisztina!
Információink szerint a hitel akkor jegyeztethető át az újabb ingatlanra, ha az már a tulajdonukban van. Erről bővebb felvilágosítást a hitelnyújtó banktól kérhet.

Klára szerint:

2012-12-07 - 13:48

Családi házra vettünk fel 3 millió forint hitelt. 9 éve törlesztjük, de a házat lakásra cseréljük. 1,5 millió forint hitel van a házon. Kérdésem: mennyi plusz költség a hitel átvitele, közjegyző szerződés módosítás??

Hitelnet szerint:

2012-12-07 - 14:31

Kedves Klára!
Elsőként a lakás értékbecslését kell elkészíttetni, hogy kiderüljön, értékét tekintve elfogadja-e hitelfedezetként az adott pénzintézet. Az ingatlan felértékelését az érintett bank értékbecslője végzi. Ennek díja általában 30 ezer forint. A szerződésmódosítási díj összegéről a hitelnyújtó bank aktuális Hirdetményéből tájékozódhat. A közjegyzői okirat módosításának összegét illetően pedig az adott közjegyzői iroda díjszabása az irányadó. További költségként merül fel, hogy a jelenlegi házról töröltetni kell a bank jelzálogjogát (6.600 Ft), valamint be kell jegyeztetni a zálogjogot az új lakásra (12.600 Ft). A hitel átjegyzésére akkor van lehetőség, ha a lakás már véglegesen az Önök tulajdonába került.

András szerint:

2012-09-30 - 16:37

Üdv.
Érdeklődni szeretnék, hogy nekem van egy családi házam. 2005-ben vásároltam 8.000 000 Ft-ért. Fel lett újítva. 9 000 000 Ft-ért most eladom. Van is rá vevő és én szeretnék venni egy panellakást,
de a házon van 4 000 000 Ft otp hitel. Az lenne a kérdésem, hogy ha már kinéztem a panellakást és lefoglalóztam, akkor már rá tudom terhelni vagy úgymond átvezetni a hitelemet fedezetnek? Vagy csak akkor tudom már ráterheltetni, ha már tehermentesen a tulajdonomban van?

Hitelnet szerint:

2012-10-01 - 13:19

Kedves András!
A panellakásra akkor tudja átjegyeztetni OTP-s hitelét, ha a lakás már végleges tulajdonjog bejegyzéssel az Ön nevére került. A foglalózás nem elegendő a zálogjog átjegyzéséhez.

Tamás szerint:

2012-06-22 - 15:25

Üdvözlöm!
Feleségemmel 9 éve vettünk fel forint alapú jelzáloghitelt építésre + 2 gyermekre szocpolt.
Érdeklődni szeretnék, ha válásra kerül a sor, a fennálló tartozást, a jelzálogot és a szocpolt a ház eladása esetén a belőle vásárolandó 2 másik ingatlanra át lehet-e vinni?
Válaszát előre is köszönöm, Tamás

Hitelnet szerint:

2012-06-22 - 15:29

Kedves Tamás!
A támogatás igénybevételével épített ház eladása után az eladási árból vásárolt lakóingatlanra szocpol átvihető. Az újabb adásvételig a támogatás összegét kincstári felfüggesztő számlára kell befizetni.
A lakáshitel csak akkor jegyeztethető át, ha az újabb ingatlan már az Önök nevén van.

Szandra szerint:

2012-05-16 - 10:19

Tisztelt Uram!
Férjemmel 2011-ben építkeztünk. Használatbavételi engedélyt 2012 áprilisában kaptunk. A házunk tehermentes.
Az építkezéshez 3 millió forintot vettünk fel, szabad felhasználású hitelként (máshogy nem tudtuk akkor megoldani). Ezt a kölcsönt a szüleim házára terhelték, de mi vagyunk az adósok. Most, hogy a házunk elkészült, szeretnénk áthozni erre a jelzálogot.
Kérdésem az lenne, hogy erre van-e lehetőség és mit kell tennünk? Amikor a kölcsönt felvettük, azt mondták a bankban, hogyha a házunk elkészül, át lehet majd tetetni a hitelt.
Előre is köszönöm!
Tisztelettel: Szandra

Hitelnet szerint:

2012-05-16 - 10:24

Kedves Szandra!
A jelzálog átjegyzésének elvileg nincsen akadálya, amennyiben a felépült lakóház az adott pénzintézet által előírt feltételeknek megfelel. Az átjegyzéshez azonban nemcsak a használatbavételi engedély szükséges, hanem az is, hogy a földhivatalnál feltüntetésre kerüljön a tulajdoni lapon és térképmásolaton a lakóépület, s ne beépítetlen területként szerepeljen az ingatlan.
A jelzálogjog átjegyzésének érdekében a hitelfolyósító bankot kellene felkeresniük. A házuk értékbecslése után dönt a bank az átjegyzésről. Ez a kölcsönszerződés és a közjegyzői okirat módosításával jár, aminek anyagi vonzata is van. Ezt követően a földhivatalnál bejegyeztethető a jelzálogjog az Önök házára, a szülői házról pedig töröltethető.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések