Ha az adós nem fizet, mi az adóstárs kötelezettsége?

Tisztelt Hitelnet.hu!

Azért fordulok önökhöz, mert édesanyám kétségbe van esve, s nem tudja mitévő legyen! A történet röviden:
Nagypapám halála után édesanyám megörökölt egy lakás tulajdonosként a haszonélvezeti jogokat pedig a nagymamám. Édesanyám húga, akivel nem élünk egy háztartásban, soha nem is éltünk, szeretett volna hitelhez jutni, így hosszú nyaggatások árán édesanyám belement, hogy a megörökölt lakás használják fedezetként a hitelhez. Sikerült felvenni a hitelt, amiben édesanyám ingatlanfedezet tulajdonosként szerepel, majd pár hónappal később felvettek még egyet (ha jól tudom, mindkettő szabad felhasználású hitel), amit már úgy írt alá, hogy adóstárs/ingatlanfedezet tulajdonos.

Pár hónap elteltével kezdtek érkezni levelek, hogy az adósnak fizetési elmaradásai vannak, majd fizetéskönnyítést kértek keresztanyámék, s anyám a BAR listára került, ami miatt hatalmas családi balhé alakult ki, mivel arról volt szó, hogy rendesen fizetni fogják s anyámnak semmilyen kára nem fog adódni. Most már ott tartunk, hogy nem beszélünk velük, s a minap érkezett egy olyan levél a banktól, hogy felmondás előtti felszólító levél, ami édesanyámat s édesapámat teljesen lesújtotta. Nagyon meg vannak ijedve, hogy most mi lesz mivel az ő, a mi nyakunkon is van egy hitel, ami rendszeresen késések nélkül fizetve van.

A követelt összeg most ott tart az elmaradt fizetések és a svájci frank borzalmas árfolyama miatt, hogy 13 millió forinttal (két hitel összege) tartoznak a bank felé, míg a fedezetként használt ingatlan értéke csak 8 millió.

Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mit lehet tenni? Mi lesz a bank következő lépése? Édesanyámtól mit követelhet a bank? Hogy tudnánk mi megszabadulni ettől a hiteltől?

Köszönöm előre is válaszukat!
Üdvözlettel,
Krisztián

Kedves Krisztián!

Ha végrehajtásra kerül sor, akkor mivel édesanyja adóstársként is szerepel a hitelügyletben, tőle is követelheti a bank a tartozást.

Abban, hogy adott helyzetben milyen jogi lehetőségeik vannak, milyen jogi lépéseket lehetne tenni, sajnos nem tudunk segíteni, mert jogi ügyekben nem vagyunk illetékesek, irodánk hitelügyintézéssel, hiteltanácsadással foglalkozik. Javasoljuk, hogy kérjék mihamarabb jogi szakértő segítségét az ügyben!


Utolsó módosítás: 2014. január 27. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Zsuzsi szerint:

2018-11-14 - 14:33

Fiam édesapja 800.000 Ft szabad felhasználású hitelt vett fel, melynél a fiam adóstársként aláírt. Édesapjának 230.000 Ft nyugdíja van, semmilyen tartozása nincs ezen a hitelen kívül. Fiam szeretett volna hitelt felvenni, közölték vele, hogy édesapja elmaradt a részlet fizetésekkel, pontos összeget nem közöltek. Havi 21.800 Ft a törlesztő részlet.
Kérdésem: követelhetik-e a részletek fizetését a fiamtól, vagy a banknak van-e joga a nyugdíjból történő levonásra? Mit tudunk tenni?
Köszönöm szíves válaszukat.
Zsuzsi

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-14 - 15:19

Kedves Zsuzsi!
Az adóstárs ugyanúgy felel a hitel visszafizetéséért, mint az adós, így a bank jogosan követelheti fiától az elmaradást.
A letiltás kérdésében végrehajtási szakértő tud Önöknek pontos választ adni.

Henrietta szerint:

2018-02-09 - 12:09

Üdvözlöm!
Adóstársa vagyok egy felvett lakáshitelnek (fele -fele arányban). Időközben elváltunk, nem is lakok már az ingatlanban. Az lenne a kérdésem, hogy ha valamilyen oknál fogva nem tudja a volt férjem fizetni a lakáshitelt, akkor nekem kell? Jár ez valamilyen problémával felém? Továbbá ha kifizeti az egész hitelt, akkor az én nevemről át lehet íratni a gyerekeinkére? Mindegy, hogy benne laknak-e vagy sem?
Válaszát előre is köszönöm!
Henrietta

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-09 - 13:03

Kedves Henrietta!
Amennyiben volt férje nem tudja fizetni a lakáshitelt, úgy a bank Öntől, mint adóstárstól is követelheti a törlesztő részletet, mivel az adóstárs ugyanúgy felel a kölcsön visszafizetéséért, mint az adós.
Annak nincs akadálya, hogy a későbbiekben az Ön nevéről gyermekei nevére kerüljön a tulajdoni hányad.

Baán Szilvia szerint:

2015-10-29 - 19:33

Tisztelt Címzett!
2008 júniusában férjem a tulajdonában lévő 1/1 tulajdoni hányadú ingatlanra vett fel jelzálog alapú személyi hitelt, ezen szerződésbe mint házastárs lettem bevonva kötelezően adóstársként.
2014. novemberben házastársi közösségünk megszakadt, a tulajdonában lévő ingatlanból kiköltöztem, ez év szeptemberében kaptam a banktól egy értesítőt, hogy a hitelt nem fizeti az exházastársam.
Mi ilyenkor a folyamat?
Az ő jövedelméből kerül letiltásra a hitel? A zálogtárgy mikor kerül árverezésre? Mikor lépek be a körbe a fizetési sorban?
Válaszukat köszönöm szépen!

Hitelnet.hu szerint:

2015-10-31 - 08:47

Kedves Szilvia!
Adós-adóstárs ugyanolyan mértékben felel a hitel visszafizetéséért. Amennyiben a hitelben Ön a válást követően ugyanúgy adóstárs maradt, akkor véleményünk szerint Öntől is követelheti a bank a tartozást. Irodánk azonban végrehajtási ügyekben nem illetékes, ezért célszerű lenne a hitelnyújtó banknál vagy végrehajtási ügyekkel foglalkozó szakértőnél érdeklődni ez ügyben.

Rita szerint:

2014-06-04 - 14:08

Tisztelt Címzett!
Olyan ügyben keresem Önt, hogy 3 évvel ezelőtt a párom vett egy ingatlant, a jelzáloghitelben az adóstárs én lettem. A kapcsolat azóta megszűnt, az úriember nem fizeti a törlesztőrészletet lassan egy éve, és hivatalos jövedelme sincs. A bank rendszeresen megkeres engem is. A volt párommal nem tudom semmilyen módon felvenni a kapcsolatot, próbáltam egyezkedni vele, sajnos semmire nem hajlandó, sem az ingatlan értékesítésére, sem a bankkal való konzultálásra. A bank milyen lépéseket tehet, ha nekem sem lesz jövedelmem? Tanulmányi ösztöndíjból is leemelhetnek összegeket? Milyen lehetőségeim vannak, és mire számíthatok?
Köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2014-06-04 - 14:12

Kedves Rita!
Az adóstárs ugyanúgy felel a kölcsön visszafizetéséért, mint az adós, tehát ha Ön ilyen státuszban vesz részt a hitelügyletben, akkor elvileg Öntől is követelheti a bank a tartozást. Végrehajtási ügyekben azonban irodánk nem illetékes. Jogi szakértő megkeresését javasoljuk, aki a további részletek ismeretében megfelelő felvilágosítást tud adni.

Zsuzsa szerint:

2014-05-31 - 12:06

Tisztelt Szakértő!
A volt férjemmel együtt személyi kölcsönt vettünk fel még 2006-ban. 2009-ben elváltunk és sajnos csak szóban, de megegyeztünk, hogy törleszti tovább a hitelt, de akkor nem tud gyermektartást fizetni. Ebből az lett, hogy sem a hitelt nem fizette, sem a gyermektartást. Mivel nekem azóta született még egy gyermekem (nem tőle) és gyeden voltam, ezért nem tudta a Bank letiltani a jövedelmem. A gyedem lejárt és a munkahelyem tájékoztatott, hogy 33 százalékos letiltás van a fizetésemen. Szeretném megkérdezni, hogy ha Én ily módon kénytelen vagyok törleszteni, akkor amit befizettem, azt visszakövetelhetem-e tőle? Vagy ő mint az adós, most ezt megúszta szárazon? A banktól egyetlen levelet sem kaptam, hogy az adós nem törleszt.
Köszönettel.
Zsuzsa

Hitelnet.hu szerint:

2014-06-02 - 21:12

Kedves Zsuzsa!
Adott ügyben jogi szakértő segíthet Önnek. Hiteltanácsadással foglalkozó irodánk ebben a kérdésben sajnos nem illetékes.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések