Eladható a jelzáloggal terhelt lakás, ha a tartozás nagyobb az értékénél?

Tisztelt Cím!

2008-ban kiváltottam forint alapú lakáscélú hitelemet, mivel a svájci frank alapú sokkal kedvezőbb lehetőségeket nyújtott, a havi törlesztő részleteim nagyon sokat csökkentek, így módomban állt fizetni, ami a forintos hitel esetén már komoly nehézséget okozott.

Mivel volt még több fennálló hitelem (OTP bankról van szó, felújítási és C hitel stb.) összevontan kértem az Erste Banktól a hitelkiváltást, ami így már szabad felhasználásúvá vált.

8.000.000 Ft-ot vettem fel, és két ingatlan lett megterhelve rá, az én minigarzonom (25 m2) és a nagynéném belvárosi polgári lakása 47 m2. 20 évre vettem fel. Most járok a 6. évnél, sajnos ez jelenleg 90-95 ezer Ft-ot jelent + a két lakás biztosítása összesen havi 100 ezer Ft. A cégem csődhelyzetben van, soha nem kapom pontosan a fizetésem és most is két havi elmaradásuk van. Nincs már megtakarításom, nem tudok fizetni. Korábban is volt három éve egy ilyen időszak, amikor az előző cégem is becsődölt, hiába volt erre az esetre biztosításom, átvert a bank és a biztosító, végül ki kellett mennem dolgozni Ausztriába, mert nem találtam munkát.

A kérdésem a következő: Önök tudnak-e Szombathelyen olyan szakértőről, aki be tudna jönni velem a bankba, képviselne a hitelem újratárgyalásában? Én szeretném a lakást eladni, kb. 4,5 milliót kapok érte, ez alatt a hat év alatt már kifizettem több mint 5 millió forintot nekik. Elfogadják a 4,5 Millió forintot és lezárják a hitelemet? Önök szerint ez kivitelezhető?

Várom szíves válaszukat.
Köszönettel.
Andrea

Kedves Andrea!

A hitel lezárására akkor kerülhet sor, ha a fennálló tőketartozást visszafizeti. Ennek aktuális összegéről a hitelnyújtó bank tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Ha lakását 4,5 millió forintért sikerül eladni, de a tartozás ezt az összeget meghaladja, akkor nem kerül lezárásra a hitel. Mivel plusz ingatlan is be lett vonva, a célingatlan eladása és a lakáshitel előtörlesztése után, a plusz ingatlan fedezete mellett tovább törleszthető a fennmaradó tartozás, amennyiben ehhez az érintett pénzintézet is hozzájárul, s nem kell a lakás értékesítésekor a teljes tartozást egy összegben kiegyenlíteni.

Konkrét személyt sajnos nem tudunk ajánlani Önnek, aki elkísérhetné a bankba.


Utolsó módosítás: 2014. február 03. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

László szerint:

2019-10-14 - 17:05

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy a volt feleségemmel van egy ingatlanunk 1/2-1/2 arányban, amin jelzáloghitel van. Ő az adós, én pedig az adóstárs. Válásunkkor én lemondtam a lakásról, de sajnos a közüzemi számlákat mégis tőlem vonják, mert nem fizeti, pedig én nem is lakok ott. Sajnos kiderült, hogy a hitelt sem fizeti. Nekem csak annyi infót mondtak a bankban, mondván, hogy nem én vagyok az adós, hogy nincs fizetve a hitel.
Milyen módon tudnánk eladni a lakást így, hogy jelzálog van rajta?

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-15 - 08:48

Kedves László!
Terhelt ingatlan is eladható, de a vevőknek kötelezettséget kell vállalni az adásvételi szerződésben arra, hogy az átadott vételárrészből tehermentesíti a lakást.

székely zsoltné szerint:

2014-10-12 - 17:31

Szép napot!
Annyi hozzászólásom lenne vagyis kérdésem! Én fizetem a lakáshitelem, deviza alapú, de át lett váltva forint alapúra, mert nem tudtam fizetni. Mikor devizában volt duplájára nőtt a törlesztőnk. Én azt szeretném kérdezni, hogy én önszántamból a banknak adom a lakást, a hitelem törlődik?
Válaszukat köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2014-10-13 - 12:56

Kedves Asszonyom4
Arra nincs lehetőség, hogy Ön önszántából a banknak adja a lakást annak fejében, hogy a hitele törlődjön. Ez esetben a megoldás a lakás harmadik személy részére történő értékesítése lehet. A vevő által fizetendő vételárból a kölcsön visszafizethető.

Judit szerint:

2014-04-14 - 21:13

Üdvözlöm!
Egy kis segítség kellene. Páromnak devizahitel van a lakásán, amit sajnos már nem tudott régóta fizetni. Kérdésem az, hogy eladhatja-e így a lakását, vagy milyen lehetősége van ebből a helyzetből kilépni. Ha lehet, akkor az email-címemre kérném a választ.
Várom segítő válaszát.
Üdvözlettel: Judit

Hitelnet.hu szerint:

2014-04-15 - 10:14

Kedves Judit!
Devizahitellel terhelt lakás is eladható. Ha az eladási ár nem fedezeti a tartozást, akkor a fennmaradó összegre – annak nagyságától függően – külön részletfizetési megállapodás köthető a pénzintézettel.
Ezenkívül a hitelfolyósító által kínált fizetéskönnyítési lehetőségek iránt érdeklődhetnek, jóllehet ennek igénybevételére lehet, hogy nincs már lehetőség, ha párja régóta nem fizeti a tartozást.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések