Az adóstárs megteheti, hogy nem törleszt?

Tisztelt Szakértő!

A párom 5 évvel ezelőtt 25 évre vásárolt egy házat, melyben 10% részesedése van az exbarátnőjének is és adóstársként van a banknál megjelölve. A közjegyzői okiratban mint adóstárs szerepel, azonban a törlesztést a párom fizette mindig és már több mint 3 éve nincsenek együtt és folyamatos konfliktus alakult ki. A hölgy 10%-kal be van jegyezve mint tulajdonos. A párom maradt az ingatlanban és fizeti a hitelt. A közjegyzői okiraton mint adóstárs/zálogkötelezett van megnevezve a hölgy, a párom pedig mint adós/zálogkötelezett. A papíron az van írva, hogy az Adósok egyetemlegesen kötelezik magukat, hogy a kölcsön összegét 4 millió Ft-ot megfizetik a banknak. A hölgy viszont eddig egy forintot sem fizetett. A párom számlájáról vonják az összeget és ő minden hónapban betesz a számlára.

A hölgy múlt héten azzal a követeléssel állt elő, hogy a párom fizesse őt ki és csak úgy hajlandó kiszállni a hitelből, ha őt kifizeti (próbálkozni szerettünk volna, hogy valahogy a kezességet átvállalva őt kivegyük ebből a hitelből, hiszen fizetni nem fizet és ha egyszer a párom kifizeti a teljes házat, akkor nehogy követeléssel álljon elő). Mivel nem fizetett egy forintot se, mi eddig úgy gondoltuk, hogy kiszáll a hitelből, ha találunk egy másik kezest. De most kiderült, hogy ha megoldást találunk akkor is kéri a ház 10%-ára vonatkozó összeget.

A kérdés az lenne, hogy a páromnak joga van-e valamilyen úton módon kérni a hölgyre eső 10%-ot havonta (ha már egyszer szeretné, hogy a végén neki is része legyen az ingatlanból) és hogy ezt hogyan lehet/hol lehet kérni? Ezt jogilag el lehet-e érni, hogy akkor ő is tegyen be a számlára pénzt minden hónapban? Másrészt visszamenőleg lehet-e kérni a ráeső részt, vagy ezt nem lehet bizonyítani már sehogy, hogy ő nem fizetett eddig a hitelbe?
A hölgy azt állítja, hogy neki nem kell fizetni semmit, mert a párom az adós. De a közjegyzői papíron én azt látom, hogy mint adóstárs van megjelölve minden esetben.

Válaszát és segítségét előre is köszönöm!
Melinda

Kedves Melinda!

Az adós és adóstárs ugyanolyan mértékben felel a hitel visszafizetéséért, így véleményünk szerint párja volt barátnője is kötelezhető a hiteltörlesztésre. Abban, hogy erre milyen jogi lehetőségek vannak, irodánk sajnos nem illetékes, így nem tudunk segíteni, de javasoljuk jogi szakértő megkeresését az ügyben!


Utolsó módosítás: 2015. április 21. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések