Adóstárs kiváltására milyen lehetőség van jelzáloghitel esetén?

Tisztelt Hitelnet Csoport!

Vásároltam egy házat hitelre 2006-ban a volt párommal (Gábor) (50-50 % tulajdonarányban). Adóstárs vagyok. Azóta elváltak útjaink és új életet kezdtem.

Kérdezem, hogy hogyan kerülhetek ki a hitelből mint adóstárs? A felvett hitel összeg 12 millió forint. G.-nek van már élettársa és együtt élnek van keresete. Én azóta megházasodtam.

Kérdezem, milyen lehetőségek vannak esetleg hitelkiváltásra vagy adóstárs kiváltása a Gábor jelenlegi élettársára?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Edit

Kedves Edit!

Arról nem ír, hogy az ingatlan tulajdonviszonyait rendezték-e vagy azóta is 50%-ban az Ön tulajdonában van az adott ingatlan. Ha még mindig tulajdonos, akkor volt párja jelenlegi élettársa adásvételi szerződés útján meg is vásárolhatná az Ön részét, egyúttal átvéve az adóstársi szerepet. Azt, hogy ezt milyen feltételek mellett tehetné meg, a hitelnyújtó bank tud pontos tájékoztatást adni. Lényeges, hogy az új adóstárs jövedelmi helyzete alapján is megfeleljen a banki követelményeknek, vagyis – figyelembe véve a rendszeres kiadásait – rendelkezzen akkora összegű munkabérrel, mely Gáboréval együtt elegendő a 12 milliós hitel törlesztéséhez. Ha Gábor jelenlegi párja megfelelne az előírt feltételeknek, akkor Ön – a bank hozzájárulásával – kikerülhetne a hitelszerződésből.

Az adóstársi szereptől abban az esetben is csak a bank hozzájárulásával tud megválni, ha már nincs tulajdonrésze az érintett ingatlanban. Amennyiben volt párja jövedelme nem elég a hiteltörlesztéshez, akkor csak másik adóstárs bevonásával tud Ön kilépni a hitelből. Fizetőképességet növelő adóstársként bárki bevonható a hitelbe, ha megfelel az előírásoknak és vállalja ezt a szerepet.

Hitelkiváltás nélkül is meg lehet tehát válni az adóstársi státusztól. Az egy másik kérdés, hogy tulajdonviszonyok és a hitelben szereplő személyek helyzetének rendezése után, esetleg érdemes-e elgondolkodni a hitelkiváltáson a havi törlesztő részlet csökkentése érdekében. Bankpartnereink kínálatában van olyan – kedvező kamatláb mellett elérhető – hitelkonstrukció, melyet lakáshitelek kiváltására igénybe lehet venni. Ennek online Hitelkalkulátorunk segítségével honlapunkon utána lehet nézni.

Az adóstársi szerep rendezéséhez javasoljuk, hogy elsőként vegye fel a kapcsolatot volt párjával és érdeklődjön a feltételekről a hitelfolyósító pénzintézetnél!


Utolsó módosítás: 2014. július 26. szombat

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

István szerint:

2020-01-16 - 17:22

Tisztelt Hitelnet Csoport,
Az érdekelne, hogy a hitelintézet megtagadhatja-e az adóstárs kiváltását annak ellenére, hogy a hitelszerződés megkötése óta megnőtt annyira az igazolható jövedelmem, hogy nincs már szükség az adóstársra?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-11 - 14:41

Kedves István!
Az adóstárs kötelemből való kiengedése minden esetben a bank hatásköre, ahhoz a bank hozzájárulása szükséges. Amennyiben a banki döntés ellen kifogása van az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központhoz fordulhat.

Anikó szerint:

2019-03-28 - 16:50

Tisztelt cím,
Segítséget kérnék. 2008-ban a volt férjemmel felvettük szabad felhasználású jelzáloghitelt. Az ingatlan egy az egyben a saját tulajdona, én vagyok az adós, ő az adóstárs. 2009-ben elváltunk. Én azóta nem lakom ott, a hitelt nem fizetem, fizetjük.
Hogyan tudok ebből a hitelből kiszabadulni, hogyan lehet helyettem más adóst beállítani a hitelbe?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-28 - 23:40

Kedves Anikó!
A hitelből történő kiengedés és másik adóstárs bevonása a hitelnyújtó bank hozzájárulásával történhet. Az ügyben az érintett bankfiókkal kellene egyeztetniük.

Edit szerint:

2019-01-22 - 12:41

2005-ben jelzáloghitelt vett fel a volt férjem. Azóta elváltunk. Adóstárs voltam, vagyis vagyok. A lakás 1/2 része az enyém. Bár a váláunk kimondásakor én lemondtam a lakás használati jogáról. Most 2019-ben utánam küldték a 2,5 milliós tartozást plusz 900.000 Ft kamatot. A jövedelmemből fogják le. A volt férjemnek nincs bejelentett munkája. Gondolom így ő nem fizet.
Milyen lehetőségeim lennének? Meg tudnék valahogy szabadulni a fizetési kötelezettségem alól vagy legalább el tudnám érni valahogy, hogy csak a fele tartozást terheljék rám? Persze a nai napig a volt férjem lakik a lakásban a jelenlegi feleségével.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-22 - 14:08

Kedves Edit!
Ha Ön a hitelben továbbra is adóstárs maradt, akkor a bank ugyanúgy követelheti Öntől a tartozást. Jogi szakértő megkeresését javasoljuk az ügyben!

József szerint:

2018-07-22 - 12:32

Érdeklődni szeretnék, hogyan tudnánk megszabadulni a kezesség (adóstárs) szerepből. Párom anyja jelzáloghitelt vett fel, ahol a párom az adóstárs, de az ingatlanon nincs a páromnak tulajdoni hányada és nem élhetünk itt életvitelszerűen. Szeretnénk saját ingatlant, mert már így is tönkre tette az életünket.

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-23 - 06:17

Kedves József!
Az adóstársi szerepből a hitelintézet hozzájárulásával lehet kilépni, meghatározott feltételek mellett. Erről pontos tájékoztatást az ügylet részleteinek ismeretében az érintett bankfiók tud adni Önöknek.
Amennyiben lakáshitelt szeretnének felvenni, kérjük, töltse ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket.

Szabolcs szerint:

2018-04-07 - 06:02

Üdvözlöm
Olyan gonddal fordulok önökhöz, hogy a testvéremék lakáshitel folyamatban vannak! Ők egy házaspár és a folyamat közben megszületett a második gyerekük. Nos újra átnézték így a hitelkérelmet és úgy kapják csak meg a kölcsönt, ha valaki kezességet vállal! Ez a valaki én lennék.
A tanácsadójuk azt mondta neki, hogy ha ő visszamegy dolgozni 1 év után, akkor lehetséges a kezesség átvállalása az ő részére! Tehát én megszűnhetek létezni mint kezes.
A kérdésem, hogy valóban létezik ilyen megoldás?
Válaszukat előre is köszönöm.
Szabolcs

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-07 - 06:50

Kedves Szabolcs!
Megfelelő jövedelemfedezettség teljesülése esetén valóban van lehetőség arra, hogy a fizetőképességet javító adóstársat a bank kiengedje a kötelemből. Arról, hogy ez adott esetben valóban működhet-e, az érintett pénzintézet tud pontos tájékoztatást adni az ügylet részleteinek ismeretében.

Miranda szerint:

2017-02-10 - 22:45

Üdvözlöm!
Az élettársam sajnos elhalálozott 4 kiskorú gyermeket hátra hagyva. Egy fél ház van a nevén amiben az édesanyja lakik, amin jelzáloghitel van, amiben ő adóstárs volt és tiltották a fizetéséből, mert az adós az öccse nem fizette a hitelt. Ezt most öröklik a gyerekek. De ha az adós bevisz egy másik adóstársat, akkor is öröklik a gyerekek az adósságot. A ház nem érdekel, mert soha nem mennénk oda lakni, de a biztosítást amit a gyerekek örökölnének, jó lenne az életkezdésükhöz.

Hitelnet.hu szerint:

2017-02-11 - 17:56

Kedves Miranda!
Öröklési ügyekben irodánk nem illetékes. Jogi szakértő megkeresését javasoljuk az ügyben.

Hajni szerint:

2017-01-18 - 15:37

Üdvözletem!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ki tudok-e lépni az adóstársi helyzetemből miután elváltam a férjemtől, aki az Adós és sem neki, sem nekem nincs tulajdoni részünk a házon. Az ő szülei a tulajdonosok 1/2-1/2 arányban. A volt férjem fizeti az adósságot és mindig is ő fizette azzal nincs probléma. A hitel deviza alapú jelzáloghitel.

Hitelnet.hu szerint:

2017-01-18 - 15:42

Kedves Hajni!
A hitelből történő kiengedés a hitelnyújtó bank hatásköre. Elvileg van rá lehetőség, de hogy milyen feltételekkel, arról az érintett bank tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Tünde szerint:

2016-09-08 - 14:30

Üdv!
Érdeklődnék, van egy 7.000.000 Ft értékű szabad felhasználású kölcsönünk, ami ami két ingatlant terhel le. Ebben a hitelügyletben 3 adós szerepel, de az egyik időközben elhunyt. Azt szeretném megtudni, hogy még egy adós ki szeretne szállni a hitelből, mert igazából a fő adós az édesanya, az ő nevén van minden, de a fizetése nagyon kevés.
Ilyenkor mi a megoldás? A hitel felvétele óta tartozás nem történt, sőt mindig hamarabb van befizetve, illetve van hozzá egy magas értékű biztosítás is az édesanya nevén.
Ki tud szállni az az adós, aki csak a fizetését adta anno a hitelügylethez?

Hitelnet.hu szerint:

2016-09-09 - 08:48

Kedves Tünde!
Az adóstárs csak akkor tud kiszállni a hitelügyletből, ha az adós jövedelme önállóan is elegendő a hitelhez vagy bevonható az ügyletbe másik, megfelelő jövedelemmel rendelkező adóstárs.
Pontos választ ez ügyben az érintett hitelintézet tud adni az ügylet részleteinek ismeretében.

Csaba szerint:

2015-02-03 - 14:31

A jelzáloghitelt szeretném, hogy lekerüljön a nevemről. Anyámmal vettük fel az ő ingatlanára és ő az adóstárs. Szeretném, ha a nevére kerülne, mert nem jutunk közös nevezőre az üggyel kapcsolatban.
Köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-03 - 20:36

Kedves Csaba!
Ez ügyben a hitelnyújtó bankhoz fordulhat, ahol tájékoztatni tudják arról, hogy milyen feltételek mellett van lehetőség esetlegesen a hitelből történő kilépésre.

József szerint:

2014-09-16 - 14:25

Édesanyám 10 éve vett fel jelzáloghitelt és mivel én is tulajdonos vagyok az édesapám halála miatt, ezért nekem is alá kellett írnom (a két testvéremmel együtt) mint adóstárs. A kezdeti hitel 17.000 Ft volt, most már ez 53.000 Ft lett, ami miatt én nem vehetek fel hitelt, mert 33%-kal leterheli a fizetésem, vagyis még 12 évig hitelképtelen vagyok.
Ki léphetek-e az adóstársi kötelezettség alól, vagyis mit tehetek, hogy tudjak hitelt felvenni?
Köszönettel!
József

Hitelnet.hu szerint:

2014-09-16 - 14:29

Kedves József!
Az adóstársi kötelezettségből csak a hitelnyújtó bank hozzájárulásával lehet kilépni. Ehhez sok esetben másik, megfelelő jövedelemmel rendelkező adóstárs bevonása szükséges. Kérdésére konkrét választ az érintett banktól kaphat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések