Adóstárs kiléphet a hitelszerződésből a válás után?

Párom a házassága alatt hitelt vett fel. A volt feleség az adós, Ő az adóstárs. A volt felesége nem fizeti. Elvált, de nem szüntették meg ezt a státuszt. Hogyan tudna ebből kilépni? Milyen okiratokat kell csatolni? Ebből kilépni csak a volt feleség jóváhagyásával lehet?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Zsuzsanna

Kedves Zsuzsanna!

Az adóstársi kötelemből a bank hozzájárulásával lehetne kilépni. Fedezet nélküli hitel esetén erre akkor van lehetőség, ha az adós jövedelme önmagában is kellő biztosítékot nyújt a hitel visszafizetésére. Jelzálog alapú hitel esetén amíg tulajdonos az adóstárs, addig részt kell vennie a hitelügyletben.


Utolsó módosítás: 2013. szeptember 27. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Mónika szerint:

2020-07-29 - 17:06

Üdvözlöm.
Arra szeretnék választ kapni, hogy egy házasság alatt közösen felvett és fizetett lakáshitelnél az együttélés ideje alatt megfizetett törlesztő követelhető-e a lakásban maradó féltől?

Hitelnet.hu szerint:

2020-07-31 - 09:49

Kedves Mónika!
Jogi szakértő megkereését javasoljuk a kérdésben. Irodánk ebben nem illetékes.

Erika szerint:

2020-06-25 - 00:31

Autóhitelt vettünk fel x éve. Míg házasok voltunk, együtt fizetik a törlesztő részletet, azonban 2 éve elváltunk, így én már nem fizetem. Jogositványom nincsen, a kocsit nem használom, nem az én tulajdonomban van, viszont a hitelszerződésben a kettőnk neve szerepel.
Hogyan tudok ebből kilépni, mik a lehetőségeim?

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-25 - 09:43

Kedves Erika!
Az autóhitelt nyújtó pénzintézetnél kellene érdeklődniük, milyen feltételekkel engedik ki Önt az adóstársi kötelemből.

Tünde szerint:

2019-03-07 - 14:04

Jelzálog alapú hitelt vettünk fel, aminek a adóstársa lettem. Közben elváltunk már 6 éve. Férjem maradt az ingatlanban, én semmi nélkül jöttem el. Engem leszázalékoltak. Ha volt férjem nem fizet, tőlem vonhatnak pénz?
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-13 - 14:31

Kedves Tünde!
Ha Ön jelenleg is adóstársként szerepel a hitelszerződésben, akkor a kölcsön visszafizetéséért ugyanúgy felel, mint az adós. Az ügyben jogi szakértő tud Önnek további teljes körű tájékoztatást adni.

Éva szerint:

2018-12-04 - 14:14

Tisztelt Címzett.
Szeretnék jogi tanácsot, segítséget kérni. A volt férjemmel még házasságunk alatt hitel vettünk fel építkezésre. Azóta elváltunk (5 éve). A válásunk egyeszsége az volt, hogy helyettem új adóstársat tesz be (élettárs), így nem lesz nekem hitelem, ő marad a házban és fizeti a törlesztést. Időközben kiderült, hogy mióta elváltunk semmit nem fizet a banknak, próbál egyezkedni, többször vissza lett utasítva a kérelme. A ház jelenlegi forgalmi értéke kevesebb mint a tartozás, még nincs végrehajtás alatt, az OTP Faktoring cég még lát fizetési hajlandóságot egyelőre, ezt mondja. Én BAR listára kerültem, 4 éve ellehetetlenedett a helyzetem.
Kérdésem, mit javasol, hogyan tudnék szabadulni, tisztázni magam? Azóta albérletre több milliót fizettem ki.
Kérhetek kárpótlást, sérelmi díjat, lakhatásom fizetését az ügy végéig?
Mit javasol, mit tegyek?
Várom szíves tanácsát, válaszát!
Köszönettel és üdvözlettel: Éva

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-04 - 14:22

Kedves Éva!
A kérdésben irodánk sajnos nem illetékes. Jogi szakértő megkeresését javasoljuk az ügyben.

Norbert szerint:

2018-11-14 - 14:36

Tiszteletem!
2008-ban felvettem (adós vagyok) egy jelzáloghitelt akkori párom családjának a házára, amit ők fizetnek, de azóta már szétmentünk. Szeretném megtudni, van-e rá lehetőség, hogy esetleg én kikerüljek ebből a hitelből és ők legyenek az adósok. Én olyanra gondoltam esetleg, hogy ügyvéd, vagy közjegyző által irt okirattal átvállalnák hitelt tőlem.
Köszönöm a segítséget és válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-14 - 15:20

Kedves Norbert!
Elsőként azt javasoljuk, hogy a hitelnyújtó bankot keressék fel a hitelátvállalás ügyében.

Magdolna szerint:

2018-11-14 - 13:32

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy ha az elmúlt években a volt férjem családjának adóstárs voltam és a napokban kiderült, hogy nem törlesztik az adósságot és ezek után kaptam is felszólítást, hogy nem törlesztenek. Viszont én már 3 éve elváltam a volt férjemtől.
Ilyenkor le lehet az adóstártságos venni a nevemről? Vagy ilyenkor mi a teendő, ha nem szeretnék helyettük fizetni?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-14 - 14:02

Kedves Magdolna!
A hitelnyújtó banknál kaphat pontos felvilágosítást arról, hogy milyen feltételek mellett lehetséges, hogy Önt kiengedjék az adóstársi kötelemből.

Lívia szerint:

2017-10-30 - 21:44

Üdvözlet.
Azt szeretném kérdezni, hogy volt férjem 2006-ban felvett 8 millió forintot ami a deviza miatt mára 18 millióra növekedett. Anyósom, volt férjem nevén lévő ingatlan a fedezet. Volt férjem a tulajdonos, anyósom a haszonélvező. Ez az ingatlan 60 milliót ér. A férjem vette fel a szabadon felhasználható hitelt, amit fizet. Mivel elváltunk, rajtam követeli, hogy fizessem az egy harmadát, mivel én és az anyósom az adóstárs.
Kérdésem az lenne, hogy kienged-e engem a bank? Vagy a bíróság megítélheti-e hogy mint adóstársnak nekem is fizetnem kell? Az ingatlant elhagytam.
Kérném válaszukat, el vagyok keseredve.
Köszönettel.
Lívia

Hitelnet.hu szerint:

2017-10-31 - 04:37

Kedves Lívia!
Jogi ügyekben irodánk sajnos nem illetékes. Jogi szakértő megkeresését javasoljuk az ügyben!

Brigi szerint:

2017-06-28 - 11:25

Szép napot!
Szeretnék megvásárolni egy olyan ingatlant, amelyen jelzálogjog van. Csak az 1/4-et szeretném megvenni. Kettő adóstárs van rajta. Ha van olyan, hogy fő adós, akkor ő fizeti rendesen amit kell. Én a társ 1/4 részét szeretném tehermentesen megvenni. Ez egy OTP Bankos ügy. Eddig nem találtunk ügyvédet, aki tudna ebben segíteni.
Tudnának ajánlani valakit, aki ilyennel foglalkozik?

Hitelnet.hu szerint:

2017-06-28 - 13:40

Kedves Brigi!
Mivel a teljes ingatlant terheli a jelzálogjog, így arra nincs lehetőség, hogy Ön az adóstárs 1/4 részét tehermentesen megvásárolja.

Eszter szerint:

2017-03-15 - 16:54

Üdvözlöm,
aláírtuk az adásvételit párommal, de kevés párom fizetése a hitelhez, én nem lehetek adóstárs csak májusban, mert akkor lesz meg a 3 hónap munkaviszonyom.
Kérdésem az lenne, hogy unokatestvérem lehet-e adóstárs és ha májusban megvan a 3 hónapom, akkor átvehetem-e az adóstársi kötelezettséget? Vagy mennyi idő után lehet kivonni adóstársat?
Válaszát köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-16 - 08:19

Kedves Eszter!
Van olyan bank, amely nem csak közeli hozzátartozót fogad el adóstársként, így unokatestvére bevonható, ha megfelelő jövedelemmel rendelkezik. Nem biztos azonban, hogy 2 hónap miatt érdemes bevonni őt, hiszen az adóstárs kötelemből történő kiengedése több kiadással is jár, például: szerződésmódosítás, közjegyzői okirat módosítás.

István szerint:

2016-07-15 - 19:33

Tisztelt Hitelnet.hu!
2007-ben a volt feleségemmel szabad felhasználású hitelt vettünk felm én voltam az adóstársam ő pedig az adós. Az ingatlan (fedezet) akkor is és most is 100 %-ban a volt feleségem nevén van/volt. 3 éve váltunk el. Válás mivel közös megegyezéssel történt, nyilatkozatot tett írásban, hogy ő fogja a hitelt egyedül visszafizetni.
Az lenne a kérdésem, hogy ez az ügyvéd előtt tett írásos nyilatkozat elégséges, ha a hitelt nem fizetné a bankkal szemben vagy ki kell/ene lépnem a hitelből?
István

Hitelnet.hu szerint:

2016-07-16 - 06:20

Kedves István!
Jogi ügyekben irodánk nem illetékes. Ez ügyben jogi szakértő segítségét kérheti.

Bandika szerint:

2016-05-25 - 14:59

Kedves Hölgyem/Uram,
Nem hiteles élettársi viszonyban 2 közös gyermekkel jelzálog alapú hitelt vettünk fel. Kapcsolatunk megromlott, elválnak útjaink. A volt párom 1/1 részben a ház tulajdonosa, nekem semmi nincsen a nevemen a házból, csak adóstárs lettem. Már nem emlékszem, hogy fizetőképesség javítása miatt kellettem én vagy miért, de a 6 milliós hitelhez 7,2 millióra beterhelték az ingatlant.
Kiszállhatok én a hitelből mint adóstárs a bankkal egyeztetve? Lehetséges ez, mondjuk, hogy megterheli a bank az ingatlant nagyobb összegre? Még kétszer ennyit ér az ingatlan + a volt párom fizetése van fedezetnek és már fizetjük kb. 3-4 éve folyamatosan.
Köszönöm,
Bandika

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-25 - 15:54

Kedves Bandika!
A hitelből a bank hozzájárulásával léphet ki, ha a felvett hitelösszeg törlesztéséhez volt párja jövedelme is kellő fedezetet nyújt, vagy ha nem, akkor másik adóstárs bevonásával.
A nagyobb összegre való megterhelés nem megoldás.

László szerint:

2016-04-03 - 11:10

Tisztelt
A párom volt férje hitellel terhelte a közös ingatlanukat a tudta nélkül. Ezt hogy lehetséges? Most ott tartunk, hogy eladjuk az ingatlant, ő bele is egyezett persze. Addig nem tudtuk azt, hogy majdnem kétszeres hitel van rajt, mint amit ér a lakás! Tehetünk valamit ez esetben? Így a párom öröksége is el fog veszni?
Köszönöm a választ.
Üdvözlöm.
László

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-03 - 15:38

Kedves László!
Jogi szakértői megkeresését javasoljuk az ügyben. Irodánk ebben a kérdésben sajnos nem illetékes.

ilona szerint:

2015-07-14 - 19:43

Tiszteletem!
A volt párom nem fizeti a lakást. Az állam megvette volna, de nem volt hajlandó elintézni. Én adóstársa vagyok, sajnos így én is KHR listára kerültem. Az lenne a kérdésem, hogyan tudnék ebből kilépni?

Hitelnet.hu szerint:

2015-07-14 - 21:05

Kedves Ilona!
Az adóstársi kötelemből való kilépés lehetőségéről a hitelnyújtó banknál kérhet tájékoztatást.

Loretta szerint:

2015-07-14 - 00:10

Tiszteletem.
Az volna a kérdésem, hogy páromék elváltak hivatalosan egy éve. A volt felesége 3 éve lelépett Németországba, azóta a hitelt /jelenleg 13 millió van még hátra/ a párom fizeti egyedül, a volt feleség nem akarja fizetni a hitel felét. Sőt amit a párom egyedül befizetett 4 és fél milliót, annak a felét sem hajlandó megadni, pedig jól keres.
Szeretné a párom, ha megadná a tartozását /2 millió 300 ezer Ft/, illetve lemondana az ingatlanról, aminek értéke 12-13 millió, tehát egy az egyben a Banké! Ő semmit nem akar. 🙁 A párom azon gondolkodik, hogy nem fizeti csak a hitel felét, mert már nagyon ki van, és sokat kell dolgoznia a havi 110 ezer Ft hitelért, és mi értelme, ha ő meg röhög a markába 🙁 Mit lehet tenni? Adóstárs nincs helyette.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-07-14 - 15:26

Kedves Loretta!
A megoldásban jogi szakértő segítségét kérhetik. Hiteltanácsadással foglalkozó irodánk ebben a kérdésben sajnos nem illetékes. A hitel felének nem fizetését nem ajánljuk, mivel így párja idővel sajnos negatív KHR listára kerülhet, ami egy későbbi esetleges hitelfelvétel során kizáró ok lehet.

Tímea szerint:

2015-06-03 - 11:11

Férjemmel 3 éve külön élünk. 8 évvel ezelőtt lízingeltünk egy autót az ő nevére, én vagyok az adóstárs. 3 éve ő fizeti, de ő is használja. Kb 90 ezer Ft a fizetése, a havi törlesztő részlet 47 ezer Ft.
Kérdésem: kiléphetek-e az adóstársi kötelezettségemből? Kell-e a beleegyezése?
Előre is köszönöm:
Tímea

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-03 - 11:20

Kedves Tímea!
Az adóstársi kötelemből való kilépéshez a hitelnyújtó bank engedélye szükséges. Ennek feltételeiről az ügylet részleteinek ismeretében az érintett bank tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Brigitta szerint:

2015-04-17 - 13:50

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék! Van egy ingatlanfedezetű jelzáloghitelem a volt férjemmel, akivel már 5 éve nem élek egy háztartásban és hivatalosan is el vagyunk válva! A hitelben adóstárs vagyok, 1/4 arányban a ház tulajdonosa is, amiben ő él!
Milyen lehetőségeim vannak, hogy ki tudjak lépni ebből a hitelből?
Előre is köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-17 - 13:59

Kedves Brigitta!
A hitelből történő kilépés feltételeiről – az adott hitelügylettől függően – a hitelnyújtó bank tud Önnek pontos tájékoztatást adni. Javasoljuk, az érintett pénzintézet személyes megkeresését!

Katalin szerint:

2015-01-27 - 13:40

Tisztelt Hitelnet Csoport!
2012-ben szabad felhasználású jelzáloghitel felvétel volt akkori férjemmel, 1/2-1/2 tulajdoni arány az ingatlanon. Mindkettőnket adós státuszba tettek a szerződésben. 2013.01.24-én jogerős válási határozat született, melyben a hitel az egyéb megegyezések miatt az övé maradt, vállalta, hogy a kötelemből töröltet. 2013. 11.02-án tulajdonjogom is megszűnt, ajándékozással közös gyermekünk lett tulajdonos, aki nagykorú. Kiderült, hogy én jelenleg is adós vagyok az ügyletben, lányunk viszont nem szerepel zálogkötelezettként. A Takarékszövetkezet nem enged ki a szerződésből. Kérdésem: jogszerűen voltam-e adós, nemcsak adóstársként kellett volna-e szerepeljek a hitelben. Miután sem házastárs, sem tulajdonos nem vagyok, mulasztott-e a pénzintézet a kötelemből való ki nem vétellel? Mit tehetek ez ügyben? Emiatt a státuszom miatt egy ingatlanvásárlással kapcsolatos ügyletben utasított el bank, kár ért.
Köszönöm megtisztelő gyors válaszukat.
Üdvözlettel: Katalin

Hitelnet.hu szerint:

2015-01-27 - 16:55

Kedves Katalin!
Adós és adóstárs egyformán felel a hitel visszafizetéséért. Mivel a korábbi jelzáloghitelt együtt vették fel volt férjével, ezért annak visszafizetéséért is mindketten felelnek még abban az esetben is, ha időközben elváltak. Ön a hitelszerződésből csak az érintett pénzintézet hozzájárulásával léphet ki. Elképzelhető az is, hogy ehhez másik adóstárs bevonását kéri a bank. A hitelből történő kilépéssel kapcsolatban a hitelnyújtónál kellene érdeklődnie.

Zsuzsa szerint:

2015-01-10 - 14:14

2003-ban a gyermekem apja lakásvásárláshoz a Raiffeisen Banknál 15 000 000 forint alapú hitelt vett fel 20 évre, és adóstárs lettem, házasságban nem éltünk. A biztosítékként felajánlott ingatlanban tulajdonrészem nincs.
Szerettük volna az adóstársi mivoltomat töröltetni, mivel külön élünk, de a bank nem engedélyezi a szerződésmódosítást annak ellenére, hogy az adós hitelképes, rendszeresen fizeti a törlesztőrészleteket és a lakáson jelzálog van biztosítékként.
Kérem segítségüket, tanácsukat, hogy mit tehetek?
Köszönettel.
Zsuzsa

Hitelnet.hu szerint:

2015-01-10 - 21:07

Kedves Zsuzsa!
Az adóstárs hitelügyletből történő kiengedéséről a hitelnyújtó bank dönt. Ha az érintett pénzintézet ezt nem teszi lehetővé, panaszával esetleg az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjához fordulhat.

Barbara szerint:

2014-10-07 - 18:34

Mi az eljárás az alábbi esetben?
Közös ingatlan (50-50%), a férj az adós, a feleség az adóstárs. A férj számlájáról havonta megy a levonás.
Válás esetén, ha a bíróság feleségnek ítéli a lakást (az általa nevelt 2 közös gyerekre való tekintettel), kötelezhető a férj arra, hogy az általa továbbiakban nem birtokolt ingatlan hitelének törlesztő részleteit továbbra is ő fizesse? Vagy hogy működik ez?
Köszönöm szépen!

Hitelnet.hu szerint:

2014-10-08 - 12:10

Kedves Barbara!
Véleményünk szerint amíg a férj a hitelben adósként vesz részt, addig kötelezhető törlesztő részlet fizetésére. Jogi ügyekben azonban nem vagyunk illetékesek, jogi szakértő megkeresését javasoljuk ebben a kérdésben.

Bernadett szerint:

2014-09-05 - 13:40

4,5 éve külön élünk a volt párommal. Jelzáloghitelben adóstársa vagyok a mai napig is. A ház az övé maradt. Hogyan tudnám kötelezni a cserére jogi úton? Még 20 év bizonytalanság várna rám.

Hitelnet.hu szerint:

2014-09-05 - 13:41

Kedves Bernadett!
Amennyiben szeretne kilépni a hitelszerződésből, ezt a hitelnyújtó bank hozzájárulásával teheti meg. Ennek feltételeit az érintett banktól tudja megkérdezni.

Erika szerint:

2014-05-12 - 21:37

T. Cím!
Férjemmel együtt vettünk fel 5 éve CHF alapú lakásvásárlásra kölcsönt. Tavaly elváltunk, s most a férjem lemond az ő tulajdonrészéről, mert nem akarja fizetni a hitel rá eső részét.
Kérdésem: lehet őt kiengedni a hitelből, mivel válásunk óta is én fizetem az egész hitelt, s tulajdoni lapon is így 1/1 tulajdonos én lennék?
Válaszukat várva, tisztelettel.
Erika

Hitelnet.hu szerint:

2014-05-13 - 12:46

Kedves Erika!
Volt férje hitelből történő kilépéséhez a hitelnyújtó bank hozzájárulása szükséges. Attól, hogy lemond a tulajdonrészéről, még nem léphet ki automatikusan a kölcsönszerződésből. Ennek feltételeiről az érintett pénzintézetnél kérhetnek pontos tájékoztatást!

Judit szerint:

2014-04-22 - 14:10

Köszönöm a választ, de ez bonyolultabb, minthogy le tudtam volna írni pár szóban. Úgy állt fent a dolog, hogy a volt páromnak 99%, nekem 1% tulajdonjogom volt. Ő az adós, én az adóstárs. A bank feltétele volt, hogy mondjak le az 1 %-ról. Ezt megtettem. Van másik adóstárs, akit a bank már el is fogadott. A volt párom felesége. Viszont a bank most azt mondja, hogy addig, amíg volt páromnak van hitele az OTP Banknál, addig nem enged ki. De ez olyan hitel, amihez semmi közöm. A másik probléma, hogy ki kellene tölteni a kötelemváltozáshoz szükséges iratokat (munkáltatói), de a volt párom erre most nem hajlandó. Az elmúlt 3 évben most van bejelentett munkahelye, úgyhogy a maradék feltétel is adott lenne. Nem tudom, hogy őt hogyan lehetne kötelezni arra, hogy együttműködjön. 4 éve tartó bírósági folyamat eredménye ez. Van ítélet, de sem a bankra, sem a volt páromra nem vonatkozik. Legalábbis ezt mondják, ha fordulok valahová. Ezt megtehetik? Persze, ha a bíróságra jutunk, a volt párom megígér mindent, de nem tesz semmit. A bank pedig rákényszerített, hogy mondjak le a tulajdonról, így viszont nem követhetem, hogy a lakáshitel fizetve van-e vagy esetleg számítsak rá, hogy rajtam fogják behajtani.
Remélem tud valami tanácsot adni.
Hálás köszönettel: Judit

Hitelnet.hu szerint:

2014-04-22 - 14:51

Kedves Judit!
Jogi kérdések megválaszolásában irodánk nem illetékes. Javasoljuk, hogy ez ügyben jogi szakértőhöz forduljon tanácsért!

Judit szerint:

2014-04-20 - 20:49

Volt páromnak vagyok adóstársa jelzálog típusú lakáshitelben. Már nem vagyok tulajdonos, de a bank nem enged ki a kötelemből. Mit tehetek még?
Köszönöm: Judit

Hitelnet.hu szerint:

2014-04-21 - 07:43

Kedves Judit!
Ha a bank nem engedi ki az adóstársi kötelemből, akkor sajnos nem tud mit tenni. A kilépésre akkor lenne lehetőség, ha Ön helyett másik személy vállalná az adóstársi szerepet.

Viktor szerint:

2014-01-18 - 22:12

Jelzáloghiteles házunk van. Válásunk után mindent ott hagytam az exemnek. Szerződésmódosítás után új adóstárs lépett a helyemre. Van-e kötelezettségem ezek után?

Hitelnet.hu szerint:

2014-01-19 - 14:01

Kedves Viktor!
Ha Ön kikerült a hitelből és az ingatlanban sincs tulajdonrésze, akkor nincsen kötelezettsége. Erre a hitelnyújtó bank pontos választ tud adni Önnek a módosított hitelszerződés ismeretében.

Bea szerint:

2014-01-02 - 17:27

T. Hitelnet!
Jelzáloghitelt vettünk fel a házra, ami a férjem egyedüli tulajdonában van. Én vagyok az adóstárs. Válni szeretnék. Hogyan tudok kilépni a hitelből? A házból nem kell nekem semmi. Csak le szeretném zárni az eddigi életem.
Köszönöm válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2014-01-03 - 15:27

Kedves Bea!
Az adóstársi kötelemből csak a hitelnyújtó bank hozzájárulásával léphet ki. Ennek pontos feltételeiről az érintett pénzintézet tudja Önt tájékoztatni. Elképzelhető, hogy Ön helyett másik adóstárs bevonására lesz szükség.

Noémi szerint:

2013-05-24 - 12:56

Hitelt vettünk fel a férjemmel. Válásunk után ő ki akar szállni a hitelből, de ő nekem az adóstársam. Én kerestem egy másik adóstársat, aki az én öcsém és szeretném megkérdezni, hogy milyen dokumentumok szükségesek hozzá? A hitel a CIB Banknál van.
Előre is köszönöm a segítséget.

Hitelnet szerint:

2013-05-24 - 13:00

Kedves Noémi!
A CIB Banknál először azt kellene megkérdeznie, hogy az Ön öccse elfogadható-e adóstársként. Ez attól függ, hogy megfelel-e a személyi és jövedelmi elvárásoknak. Ha igen, akkor a bank tájékoztatni fogja a szükséges dokumentumokról.

NOEMI szerint:

2015-05-05 - 19:17

Most már van önálló kerestem és szeretném, ha a volt férjem nem lenne az adóstársam. Jövedelemmel rendelkezek, aminek az összege 300.000 Ft. Így már a banknál lenne esélyem arra, hogy a volt férjem kikerüljön az adóstársi kötelezettség alól és egyedül legyek az adós?

Hitelnet.hu szerint:

2015-05-06 - 10:57

Kedves Noémi!
Kérdésére a hitelnyújtó bank tud pontos választ adni a hitelügylet részleteinek – például havi törlesztő részlet, stb. – ismeretében. Javasoljuk, hogy az érintett pénzintézettel vegye fel a kapcsolatot ez ügyben!

Nelli szerint:

2013-05-21 - 14:59

Tisztelt Szakértő!
Együtt élésünk alatt jelzáloghitel lett felvéve úgy, hogy nekem semmi közöm nincs az ingatlanhoz (2 ingatlanra ment a terhelés). Pár éve külön is mentünk. Kérdésem, hogy milyen kötelezettségek terhelnek? Ettől én még hitelképes maradok-e? Illetve kiléphetek-e ebből a szerződésből és ha igen, hogyan?
Köszönöm a válaszát!

Hitelnet szerint:

2013-05-22 - 15:08

Kedves Nelli!
Ha a hitelügyletben adóstársként lett bevonva, akkor a hitel visszafizetéséért ugyanúgy felel, mint az adós.
Az adóstársi kötelezettség miatt még hitelképes lehet.
Az adóstársi kötelemből a bank hozzájárulásával léphet ki.

Betti szerint:

2012-10-02 - 15:11

Tisztelt Válaszadó!
Ismerősöm elválna a feleségétől, de a feleség hitelt vett fel az ismerősöm apjának a házára. Válás esetén félő, hogy a feleség nem fizetné a tartozást, mivel nem az ő tulajdonában van a hitel. Lehet ebben az esetben csinálni valamit, el lehet úgy válni, hogy az apuka háza megmaradjon?
Köszönettel: Betti

Hitelnet szerint:

2012-10-03 - 06:05

Kedves Betti!
Attól, hogy ismerősei elválnak, az adós fizetési kötelezettsége ugyanúgy megmarad. Esetleges nemfizetés esetén a bank az adós jövedelméből tilthatja a tartozást, ám az ingatlan így is veszélybe kerülhet.

Andrea szerint:

2012-07-05 - 21:09

Tisztelt Válaszadó!
Adós vagyok egy jelzálogkötelezett hitelnél és Édesapám az adóstársam!
Az lenne a kérdésem, hogy a férjem átvállalhatja-e az édeapámpól az adóstárs “viszonyt” úgy hogy nincs Magyarországon bejelentett munkaviszonya, de ő szeretne lenni az adóstársam, hogy Édesapámat felmentsük-e kötelezettsége alól!
Tisztelettel és Köszönettel: Andrea

Hitelnet szerint:

2012-07-06 - 06:47

Kedves Andrea!
Bejelentett munkaviszony nélkül biztosan nem válthatja fel férje az Édesapját az adóstársi szerepben. Az adóstári kötelemből a bank csak akkor engedheti ki Édesapját, ha helyette bevonható megfelelő munkaviszonnyal és jövedelemmel rendelkező adóstárs. Ha azonban Édesapja a fedezeti ingatlanban is tulajdonos, akkor nem léphet ki a hitelügyletből.
Javasoljuk, hogy ez ügyben a hitelfolyósító bankkal egyeztessenek! Az ügylet részleteinek ismeretében az érintett pénzintézet tud pontos választ adni kérdésére.

Erzsébet szerint:

2012-06-05 - 11:35

Ismerősöm jelzálog alapú hitellel rendelkezik. Ő a főadós, adóstársa a volt felesége. El lett indítva a hitelkiváltás, oly módon, hogy az ügymenet után a volt feleséget felmentik az adóstárs státuszból. A volt feleségnek tulajdonrésze nincs az ingatlanban. A volt feleségnek volt egy behajtásos ügye… A hitelkiváltáshoz kellene a behajtócég igazolása, hogy már nincs tartozás. És ha még van? Ettől függ a család sorsa? Vagy van valami más út is a megoldáshoz?
Csak a hitelkiváltás jelentheti a megoldást arra, hogy vállalható legyen továbbra is a fizetés.

Hitelnet szerint:

2012-06-05 - 11:42

Kedves Erzsébet!
Ha a hitelkiváltó kölcsön igénylésével a volt feleség kikerül az adóstársi státuszból, akkor úgy véljük, elvileg nincs szükség a korábbi ügyletből eredő tartozás megszűnésének igazolására. Amennyiben valamilyen módon a volt férj is részese lehetett a korábbi ügyletnek, akkor elképzelhető, hogy azért szükséges az igazolás, hogy a bank lássa, hogy a hitelkiváltó kölcsönt igénylő volt férjnek nincsen semmilyen hátralékos ügylete. Mivel azonban az ügy részleteit nem ismerjük, ezért pontos választ sem tudunk adni. Célszerű volna ez ügyben az érintett pénzintézetet megkérdezni.

Jani szerint:

2012-04-13 - 10:30

Tisztelt válaszadó!
Válni fogok a feleségemtől, de a közös ingatlanunkat jelzálog terheli és ebben adóstársa vagyok. Az ingatlant meghagyom neki, nem követelek semmit. Kikerülhetek-e az adóstárs kötelékből?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet szerint:

2012-04-13 - 10:33

Kedves Jani!
Az adóstársi kötelemből való kikerülés miatt a hitelfolyósító bankkal kellene felvenniük a kapcsolatot. Az érintett bankfiókban tudnak választ adni kérdésére a hitelügylet részleteinek ismeretében. Annak ellenére, hogy tulajdonjoga megszűnik az ingatlanban, nem automatikus az adóstársi kötelemből való kikerülés. Elképzelhető, hogy a bank másik adóstárs bevonását írja elő.

Nóra szerint:

2012-04-12 - 10:44

Három éve elváltam. Házasságunk alatt 10 millió Ft szabad felhasználású hitelt vettünk fel. A váláskor megegyeztünk, hogy a pénz a férjemé marad és ő fizeti a továbbiakban a törlesztést. Erről bírósági végzés van. A bankban azonban nem módosítottuk a szerződést (nem tudtuk, hogy kell). Miután kiderült, hogy még 3 év után is adóstárs vagyok, kértük a szerződés módosítását. A bank másik adóstársat kért, amit elvállalt a volt férjem mostani felesége, de a bank nem fogadta el, mert házassági szerződést kötöttek. Más alkalmas személy nincs. Anyja idős nyugdíjas, apja meghalt, testvére nincs. Mi a megoldás?

Hitelnet szerint:

2012-04-12 - 10:49

Kedves Nóra!
Ha a bank ragaszkodik adóstárs bevonásához, akkor nincs más megoldás, mint megfelelő adóstársat találni. Amennyiben erre nincs lehetőség, akkor Önt valószínűleg nem fogják kiengedni az adóstársi kötelemből. Azzal kapcsolatban, hogy a bank ezt a bírósági végzés ellenére megteheti-e, jogi szakértő tudna Önnek tájékoztatást adni.

Sandor szerint:

2015-08-20 - 12:38

15 évi együttlét után elváltunk. Van egy közös lakásunk, amit lakáshitellel építettünk. Én mint férj albérletbe költözöm. Ebben az esetben jogosult vagyok a volt páromtól kérni a rám eső részért fizetett pénzösszeg visszafizetését? Mit kell tennem?

Hitelnet.hu szerint:

2015-08-20 - 16:25

Kedves Sándor!
Jogi ügyekben irodánk nem illetékes. Jogi szakértő megkeresését javasoljuk az ügyben.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések