fbpx

Illeték fizetési kötelezettség használt lakás vásárlása esetén

Illetéket – hivatalos nevén visszterhes vagyonátruházási illeték – ingatlanvásárlás esetén kell fizetni. Összegyűjtöttük a legfontosabb illetékfizetési szabályokat. Megmutatjuk, hogy mennyi illetékre kell számítanunk, ha új vagy használt lakóingatlant veszünk, ha illetékkedvezményre vagyunk jogosultak és megnézzük, milyen egyéb lehetőség van az illeték csökkentésére.

Mennyi az illeték kedvezmény nélkül?

A vagyonátruházási illeték megfizetése a vevőt terheli. Az illeték mértéke lakásszerzés esetén alapesetben 4%. Ilyen mértékű illetéket kell fizetnünk akkor is, ha a nem a teljes lakást szerezzük meg, hanem csak résztulajdont vásárolunk. Ebben az esetben az adott tulajdonrész arányában fizetjük meg a 4%-os illetéket.

Példa I.

A használt lakás vételára 10M Ft. Illetékkedvezményre nem jogosult a lakásvásárló, ezért az ingatlanszerzés után a 4%-os illetéket kell megfizetnie.

Picture1

Példa II.

Ha ugyanezt a lakást nem egy, hanem két személy szerzi meg 50-50%-os tulajdoni arányban, akkor személyenként kell megfizetniük a 4%-os illetéket, tehát összességében ugyanakkora illeték fizetendő

Picture2

Mennyi az illeték, ha kedvezményre vagyunk jogosultak?

Illetékkedvezmény vehető igénybe, ha a lakásvásárló még nem töltötte be a 35. életévét, első lakását vásárolja, melynek értéke nem haladja meg a 15 millió forintot. Az illeték ez esetben 2%.

Példa I.

A használt lakás vételára 10 M Ft. A lakásvásárlónak, aki 30 éves, ez az első lakása, így illetékkedvezményben részesülhet: a 4%-os illeték helyett 2% illetéket fizet.

Picture3

Példa II.

Ha ugyanezt a lakást nem egy, hanem két személy szerzi meg 50-50%-os tulajdoni arányban, s egyikük (Vevő I.) 35 év alatti, akkor az alábbiak szerint alakul az illetékfizetési kötelezettségük:

Picture4

Cserepótló illetékkedvezmény

Cserepótló illetékkedvezménnyel jelentős mértékben csökkenthető az illeték. Ha a lakásvásárláshoz képest egy éven belül egy másik lakást eladunk, úgy annak forgalmi értéke levonható a vásárolt lakás illetékalapjából.

Példa I.

Vásárolt ingatlan vételára 13M Ft. Egy éven belül eladunk egy saját lakást 10M Ft-ért, akkor – levonva a vásárolt lakás vételárából az eladott lakás vételárát – csupán 3M Ft után kell megfizetnünk az illetéket. Így a 13M Ft értékű lakás után fizetendő (4%) 520.000 Ft illeték helyett 3M Ft után fizetünk 4% illetéket, vagyis 120.000 Ft-ot.

Picture5

Ki kell emelni azonban, hogy egy vásárláshoz csak egy eladás kapcsolható, tehát nincs mód arra, hogy két értékesítés árával csökkentsük a vásárlási illetékalapot!

Illetékkedvezmény állami támogatás igénybevétele esetén

Amennyiben a lakásvásárló a vásárláskor vissza nem térítendő állami támogatást is igénybe vesz, a kedvezmény összegét le kell vonni a lakás értékéből, kivéve a lakáscsere esetét.

Példa I.

A 3 gyermekes, 37-41 éves házaspár 50-50% tulajdoni arányban 20 millió forintért vásárol egy 100 m2 hasznos alapterületű családi házat. A vételár kifizetéséhez 2.000.000 Ft összegű CSOK-ot kaptak. Az elmúlt egy évben nem volt eladott lakóingatlanuk. Ebben az esetben a ház forgalmi értékéből levonható a CSOK összege, és a fennmaradó összeg után kell megfizetni az illetéket. Vagyis 800.000 Ft helyett 720.000 Ft-ot fizetnek.

Picture6

Példa II.

A 2 gyermekes, 32 éves házaspár 10 millió forintért vásárol egy 62 m2 hasznos alapterületű panellakást. A vételár kifizetéséhez 800.000 Ft összegű CSOK-ot kaptak. Az elmúlt egy évben nem volt eladott lakóingatlanuk. Ebben az esetben a lakás forgalmi értékéből levonható a CSOk összege, továbbá mivel 35 év alattiak, első lakásukat vásárolják, melynek értéke 15 millió forint alatti, ezért illetékkedvezményben is részesülnek, 4% helyett 2% illetéket fizetnek. A két kedvezmény összevonásával 400.000 Ft helyett 184.000 Ft-ot fizetnek összesen.

Picture7

Mely esetben mentesülhetünk az illetékfizetés alól?

Építési telek vásárlása esetén

Nincs illetékfizetési kötelezettség építési telek vásárlása esetén, ha arra 4 éven belül lakóházat építünk, melynek hasznos alapterülete eléri a maximális beépíthetőség 10%-át.

Újépítésű lakóingatlan vásárlása esetén

Nem kell illetéket fizetnünk vállalkozó által értékesítés céljára épített vagy építetett lakóingatlan esetében, ha annak forgalmi értéke nem haladja a 15 millió forintot és ez az első lakásvásárlásunk.

Példa I.

Picture8

Amennyiben az új lakás forgalmi értéke 15-30 millió forint közötti, akkor az illetékalap 15 millió forinttal csökkenthető.

 Példa II.

Picture9

Részletfizetési lehetőség

A NAV illetékosztályánál az illeték megfizetésére vonatkozóan részletfizetés kérhető. Jóváhagyás esetén az illetéket nem egy összegben, hanem jellemzően legfeljebb 12 havi részletben kell megfizetni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

254 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Használt lakást vásárolok. Saját lakást eladtam 2 éve.
Levonhatom-e az értékét az illeték fizetésnél? Sajnos előbb nem tudtam vásárolni.

Jó napot kívánok,
szeretnék érdeklődni, hogy az illetéket hány havi maximum részletre lehet kérni, úgy olvastam hogy lehet 24 havi részletre is.
Ez lehetséges?
Köszönöm szépen előre is.

Üdülőépületet adtam el, ami húsz évig az állandó bejelentett lakóhelyem volt, ott éltem életvitelszerűen. Eladás után pár héttel vettem egy lakóházat, ami olcsóbb volt, mint az eladott ingatlan.
A kérdésem, hogy kell-e illetéket fizetnem. Pont egy éve történt és még nem kaptam az adóhivataltól ez ügyben semmit.
Köszönöm válaszát.

Ajándékozás útján van egy lakásom, most vásárolok egy ingatlant. A kérdésem az lenne, hogy így jár-e az illeték csökkentése, mivel 21 éves vagyok.

A vásárolt ingatlanra felfüggesztettem az illeték fizetést. Gyorsan elkelt utána a másik.
A kérdésem, hogy mennyi időm van bejelenteni a NAV felé.

Jó estét kívánok.
Érdeklődni szeretnék a következő szcenárió illeték vonzata kapcsán. Ha 20 millió Forintért eladok egy ingatlant és 1 éven belül 30 millió Forintért, CSOK-os támogatással és hitel felvételével vásárolok egy másik ingatlant (ami a jelenlegi jogszabályok alapján illetékmentes lesz), illetve 15 millió Forintért egy harmadikat, akkor mi lesz az ingatlanszerzési illetek alapja? A) 15+30-20 = 25 millió Forint, tehát a CSOK-kal vásárolt ingatlan beleszámít a cserepótló ingatlanvásárlás illeték alapjába vagy B) 15-20 = -5 millió Forint, azaz nem számít bele, és akkor nincs illetékfizetési kötelezettség?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Üdv.
Mi számít 3 évnek a kedvezménynél? Naptári év vagy az eladott előző lakás adásvételi szerződés dátuma? Ui. ha naptári 3 év, akkor 2019-es eladásnál elbuktam az illetékmentességet, ha az adásvételi számít, akkor még lenne 28 napom venni egy másik ingatlant.
Köszönöm.

Üdvözlöm,
jelen árak mellett a 15 milliós határ kicsit nevetséges. Amennyiben a 35 év alatti fiatal 50%-ban lesz tulajdonosa egy 29 millió Ft értékű lakásnak, akkor megilleti az illeték kedvezmény?
Köszönettel: Gyula

Tisztelt Hitelnet!
Én és a párom 1/3, illetve 2/3 arányban vennénk meg egy lakást. A lakás értéke 34 millió Ft. A párom az ingatlanát idén adta el, és az abból befolyó összegből fedezné a 2/3-ad arányt, az én 1/3-ad arányom meg megtakarítás + hitelből lenne megoldva. Mind a ketten 35 év alattiak vagyunk, nekem első lakásom lenne és nem vagyunk házasok.
A kérdéseim ezzel kapcsolatban, hogy a párom a cserepótló illetéket igénybe tudná-e venni ebben az esetben? Az illeték ebben az esetben csak a fennmaradó 1/3-ra, vagyis az én részemre lenne számolva? Az illeték 4% vagy 2% lenne?
Előre is köszönöm a válaszukat!

Jó Napot!
Érdeklődni szeretnék, mert 2008-ban a férjemmel és az anyósommal vettünk egy házat, amiben mindenki 1/3 részben volt tulajdonos.
Anyósom kifizette az illetéket a házra, a férjemét megkértük részletre és kifizettük, de nekem valamiért az ikertestvéremnek küldött a NAV levelet, hogy fizessen illetéket. Ő jelezte levélben, hogy én vásároltam ingatlant, nem ő. Azóta nem történt semmi. A ház eladásra került, a maradék hitelt pedig elengedte a bank. Nekem meg teljesen elfelejtődött, mert akkoriban 3 helyen dolgoztam, meg suliba jártam, közben elváltam, a házat próbáltam eladni és költöztem.
Most kértünk le KHR-ből infót és azon nincs egyáltalán tartozás.
Kérdésem, hogy aggódnom kéne és előjön ez a tartozás most valahogyan?
Jelenleg hitelkérelem van beadva házvásárlás miatt.
Köszönöm válaszát!

Mennyit kell fizetni a közjegyzőnek, mivel családi házat örököltünk hárman?

Azt szeretném megtudni, hogy ha eladok egy lakást, és annak az árából vásárlok egy, az ingatlan nyilvántartásban üdülőként szereplő ingatlant, arra is érvényesíthető-e a cserepótló illeték kedvezmény.

Üdv
Nyáron vásároltam egy házat júliusban.
Nem kaptam meg az illetékszerzésről, hogy mennyit és meddig kell fizetnem.
Várjak még? Milyen telefonszámon lehet érdeklődni?

Üdvözletem
Arra szeretnék választ kapni, hogy mi a teendő abban az esetben, ha az utolsó illetmény részletét is kifizettük.
Jeleznünk kell-e a NAV felé, vagy esetleg ők küldenek egy záró határozatot?
Sajnos az illetékes nem tudott rá pontos választ adni.
Köszönöm válaszát.

Ha a párommal (mindketten 35 év alatt vagyunk, nem vagyunk házasok) 50-50%-ban megosztva vásárolunk egy lakást 18 M Ft értékben, érvényes-e az illeték kedvezmény (9-9 M Ft, 2-2%)? Vagy ezesetben már nem, mivel a lakás teljes ára meghaladja a 15 M Ft-ot?
Köszönöm előre a választ!

Nagyon köszönöm a fentieket, okosabb lettem. De lenne egy kérdésem. Hiányolom azt, hogy a vásárlás megtörténte után mennyi az az idő, mikor a felértékelés megtörténik, vagyis egy hét két hét, vagy egy hónap, esetleg hónapok? Mivel használt lakásról lenne szó, addig míg az értékelés meg nem történik, az új tulajdonos nem újíthat fel, mert az már nem a megvásárolt állapotú értéke.
Előre is köszönöm válaszukat.
Üdvözlettel: Katalin

Olyan kérdésem lenne, hogy az illetéket a bejegyzett tulajdoni hányad vagy az ügyvéd által ellenjegyzett eladási ár után kell fizetni a NAV felé?

Üdv.
35 év feletti vagyok. 1/2 rész tulajdonos (gyerekkorom óta, rám íratták, ez vásárlásnak számít?) abban az ingatlanban, aminek a másik 1/2 részét az apámtól fogom, de végrehajtásos árverés keretében megvásárolni. 15 millió alatt. Elvileg az első lakásom. Gyakorlatilag nem tudom, mi vonatkozik ilyenkor rám!
Mennyi illetéket fogok fizetni? Egyenesági rokontól vásárlás esetén elvileg nem is kellene, de mivel árverés, így nem tudom mi a szabály!
Megköszönném a felvilágosítását!

Üdvözlöm!
Férjemmel 50-50%-os tulajdonrész arányban veszünk lakást. Ár: 20 Millió Ft.
Férjem és Én is 35 év alattiak vagyunk, első lakást vásárlók.
Kérdésem, hogy mennyi illetéket kell fizetnünk? 2 vagy 4%? Vonatkozik-e ránk az illeték kedvezmény?
Köszönöm válaszát,
Enikő

Üdv.
45 éves vagyok, szeretnék vásárolni egy kertes házat, 6 millió ft. Értékben. Első tulajdonom lenne, eddig nem volt ingatlan a tulajdonomban.
Egy része lakástakarék, másik része csok, 1 gyermek után, harmadrész kp.
Az lenne a kérésem, hogy ebben az esetben is 4%az illeték?
Köszönöm szépen válaszát.
Erika

Üdvözlöm!
Férjemmel közösen vettünk egy családi házat Mindketten 35 év felettiek vagyunk. Az ügyvéd az adásvételi szerződéskötéskor aztmondta az illeték részletfizetését csak az egyikőnk igényelheti (ez lettem én) a férjemnek viszont egy összegben kell kifizetni.Nem értettük miért? Az ügyvéd aztmondta nem tudja megoldani.
A kérdésem : Vajon miért? Ha közös a tulajdonjog akkor nem megoldható? Ez a NAV új szabálya?

Üdvözlöm!
Cserepotló illetékkedvezmény a haszonélvezeti jognál is érvényes?
Eladott egy 3 000 000 Ft haszonélvezeti jogot, és vásáolt egy 3 400 000 Ft értéküt, a külömbbségre fizetendő a 4%?
Tisztelettel.
Márta

Eladtam egy örökölt lakást. (Egy éven belül.) Az adófizetési kötelezettségemnek eleget tettem. Mennyi időm (hány évem) van másik használt lakás vásárlására, ha azt szeretném, hogy a vásárolt lakás utáni illeték esetében számítsák be az eladott lakásom értékét?
Köszönettel.

Szeretném kérdezni a megvásárolt lakás után mikor kell fizetni az illetéket. Köszönöm a választ

Jelenleg is érvényes, hogy a CSOK összegével csökkenthetjük az illeték alapot? 30 millió Ft-ért vásároltunk használt lakást, a férjemmel mind a ketten 30 éven aluliak vagyunk és ez az első lakásunk. 3 gyermekre 2,2 millió Ft támogatást kapunk.
Köszönöm!

Üdvözlöm!
Létezhet-e, hogy 2-2% az illeték, egy házvásárlásnál (10.000.000) 31 éves első ingatlan, 39 éves első ingatlannál! Az értékbecslő ezt mondta, de sajnos nem akarom elhinni, mert elvileg 2% ill 4% lenne.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Kérdésem az lenne, hogy lányomnak aki 35 év alatti, első lakáshoz jutó, és férjemnek, aki tavaly februárban eladott egy lakást, és abból 5M Ft volt az övé, mert több örökös is volt, ha 50-50%-ban vásároknak 30M Ft-ért egy lakást, akkor az illetek kedvezményt mindketten igénybe tudják venni? Tehát a lányom nem fizet, a férjem pedig 10M után fizet 4%ot? Ha ezt a lakást a kivitelező már magánszemélynek eladta az áfa emelés miatt, pedig még most épül, akkor már nem minősül új lakásnak? Ekkor a 35 év alatti valóban 2%-ot köteles fizetni? Tehát 300 ezer Ft-ot? Valóban csak akkor számít új lakásnak, ha kivitelezőtől vesszük?
Köszönettel.
Antónia

Használt lakás vásárlása esetén a 4%-os illeték mérsékelhető-e kérelemre, vagy csak maximum 12 havi részletfizetés engedélyezhető a hatályos illetékszabályok szerint.

Erdélyben eladtam egy lakást májusban. Októberben Pest megyében veszek egy családi házat az eladott lakás árából + hitelből kipótolva.
Mennyi illeték kötelezettségem lesz a Nav felé?

Ingatlan vagyonszerzési illeték megfizetését hány nap alatt kell teljesíteni?

254
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x