Illeték fizetési kötelezettség használt lakás vásárlása esetén - Hitelnet.hu

Illeték fizetési kötelezettség használt lakás vásárlása esetén

Utolsó módosítás: 2015. december 05. szombat

Illetéket – hivatalos nevén visszterhes vagyonátruházási illeték – ingatlanvásárlás esetén kell fizetni. Összegyűjtöttük a legfontosabb illetékfizetési szabályokat. Megmutatjuk, hogy mennyi illetékre kell számítanunk, ha új vagy használt lakóingatlant veszünk, ha illetékkedvezményre vagyunk jogosultak és megnézzük, milyen egyéb lehetőség van az illeték csökkentésére.

Mennyi az illeték kedvezmény nélkül?

A vagyonátruházási illeték megfizetése a vevőt terheli. Az illeték mértéke lakásszerzés esetén alapesetben 4%. Ilyen mértékű illetéket kell fizetnünk akkor is, ha a nem a teljes lakást szerezzük meg, hanem csak résztulajdont vásárolunk. Ebben az esetben az adott tulajdonrész arányában fizetjük meg a 4%-os illetéket.

Példa I.

A használt lakás vételára 10M Ft. Illetékkedvezményre nem jogosult a lakásvásárló, ezért az ingatlanszerzés után a 4%-os illetéket kell megfizetnie.

Picture1

Példa II.

Ha ugyanezt a lakást nem egy, hanem két személy szerzi meg 50-50%-os tulajdoni arányban, akkor személyenként kell megfizetniük a 4%-os illetéket, tehát összességében ugyanakkora illeték fizetendő

Picture2

Mennyi az illeték, ha kedvezményre vagyunk jogosultak?

Illetékkedvezmény vehető igénybe, ha a lakásvásárló még nem töltötte be a 35. életévét, első lakását vásárolja, melynek értéke nem haladja meg a 15 millió forintot. Az illeték ez esetben 2%.

Példa I.

A használt lakás vételára 10 M Ft. A lakásvásárlónak, aki 30 éves, ez az első lakása, így illetékkedvezményben részesülhet: a 4%-os illeték helyett 2% illetéket fizet.

Picture3

Példa II.

Ha ugyanezt a lakást nem egy, hanem két személy szerzi meg 50-50%-os tulajdoni arányban, s egyikük (Vevő I.) 35 év alatti, akkor az alábbiak szerint alakul az illetékfizetési kötelezettségük:

Picture4

Cserepótló illetékkedvezmény

Cserepótló illetékkedvezménnyel jelentős mértékben csökkenthető az illeték. Ha a lakásvásárláshoz képest egy éven belül egy másik lakást eladunk, úgy annak forgalmi értéke levonható a vásárolt lakás illetékalapjából.

Példa I.

Vásárolt ingatlan vételára 13M Ft. Egy éven belül eladunk egy saját lakást 10M Ft-ért, akkor – levonva a vásárolt lakás vételárából az eladott lakás vételárát – csupán 3M Ft után kell megfizetnünk az illetéket. Így a 13M Ft értékű lakás után fizetendő (4%) 520.000 Ft illeték helyett 3M Ft után fizetünk 4% illetéket, vagyis 120.000 Ft-ot.

Picture5

Ki kell emelni azonban, hogy egy vásárláshoz csak egy eladás kapcsolható, tehát nincs mód arra, hogy két értékesítés árával csökkentsük a vásárlási illetékalapot!

Illetékkedvezmény állami támogatás igénybevétele esetén

Amennyiben a lakásvásárló a vásárláskor vissza nem térítendő állami támogatást is igénybe vesz, a kedvezmény összegét le kell vonni a lakás értékéből, kivéve a lakáscsere esetét.

Példa I.

A 3 gyermekes, 37-41 éves házaspár 50-50% tulajdoni arányban 20 millió forintért vásárol egy 100 m2 hasznos alapterületű családi házat. A vételár kifizetéséhez 2.000.000 Ft összegű CSOK-ot kaptak. Az elmúlt egy évben nem volt eladott lakóingatlanuk. Ebben az esetben a ház forgalmi értékéből levonható a CSOK összege, és a fennmaradó összeg után kell megfizetni az illetéket. Vagyis 800.000 Ft helyett 720.000 Ft-ot fizetnek.

Picture6

Példa II.

A 2 gyermekes, 32 éves házaspár 10 millió forintért vásárol egy 62 m2 hasznos alapterületű panellakást. A vételár kifizetéséhez 800.000 Ft összegű CSOK-ot kaptak. Az elmúlt egy évben nem volt eladott lakóingatlanuk. Ebben az esetben a lakás forgalmi értékéből levonható a CSOk összege, továbbá mivel 35 év alattiak, első lakásukat vásárolják, melynek értéke 15 millió forint alatti, ezért illetékkedvezményben is részesülnek, 4% helyett 2% illetéket fizetnek. A két kedvezmény összevonásával 400.000 Ft helyett 184.000 Ft-ot fizetnek összesen.

Picture7

Mely esetben mentesülhetünk az illetékfizetés alól?

Építési telek vásárlása esetén

Nincs illetékfizetési kötelezettség építési telek vásárlása esetén, ha arra 4 éven belül lakóházat építünk, melynek hasznos alapterülete eléri a maximális beépíthetőség 10%-át.

Újépítésű lakóingatlan vásárlása esetén

Nem kell illetéket fizetnünk vállalkozó által értékesítés céljára épített vagy építetett lakóingatlan esetében, ha annak forgalmi értéke nem haladja a 15 millió forintot és ez az első lakásvásárlásunk.

Példa I.

Picture8

Amennyiben az új lakás forgalmi értéke 15-30 millió forint közötti, akkor az illetékalap 15 millió forinttal csökkenthető.

 Példa II.

Picture9

Részletfizetési lehetőség

A NAV illetékosztályánál az illeték megfizetésére vonatkozóan részletfizetés kérhető. Jóváhagyás esetén az illetéket nem egy összegben, hanem jellemzően legfeljebb 12 havi részletben kell megfizetni.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Hozzászólások
 • Rudolf szerint:

  Mivel manapság 15 millió forint alatt lehetetlen olyan lakást venni, amibe az ember szívesen beteszi a lábát, így ezek a remek illetékkedvezmények pont az első, használt lakást vásárló fiatalokra nem vonatkoznak. Mint például rám. Szuperül ki van találva. Éljen …

 • Réka szerint:

  Kérdésem az lenne, hogy mekkora az illetékfizetés mértéke, ha adott egy házaspár, mindketten rendelkeznek 1-1 lakással, amelyek értékesítése után 50-50% tulajdonban vásárolnak házat? Mindezt egy éven belül.
  Köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Réka!
   Egy éven belüli adásvétel esetén, ha a vásárolt lakásban szerzett tulajdoni hányad forgalmi értéke nagyobb, mint az eladott lakás tulajdoni hányadának forgalmi értéke, akkor az illeték alapja a forgalmi értékek különbözete, s a fizetendő illeték mértéke ennek 4%-a. Amennyiben kisebb, úgy nincs illetékfizetési kötelezettség.

   • Réka szerint:

    Köszönöm a gyors választ. Mi a szabály abban az esetben, ha a vásárolt házban szerzett tulajdoni hányad forgalmi értéke kisebb, de a felújítást, bővítést követően már meg fogja haladni azt? Ekkor is a különbözet után kell fizetni?
    Köszönöm.

    • Hitelnet.hu szerint:

     Kedves Réka!
     Amennyiben a vásárolt házban szerzett tulajdoni hányad forgalmi értéke kisebb, mint az eladott lakásé, úgy nincs illetékfizetési kötelezettség. Ezt nem befolyásolja az, hogy a felújítást, bővítést követően már nagyobb értékű lesz.

 • Gyöngyi szerint:

  Gyerekeim vásároltak egy ingatlant 23 millió Ft-ért. Mindketten 35 év alattiak, első lakásvásárlásuk.
  Érvényesíthetnek-e illeték kedvezményt?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Gyöngyi!
   Mivel az ingatlan értéke meghaladja a 15 millió forintot, ezért illetékkedvezmény sajnos nem érvényesíthető.

 • Réka szerint:

  Ha 2 éve adtam el a lakásomat és most sikerült újat vennem, van-e rá illetékkedvezmény?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Réka!
   2 éven belül eladott és vásárolt lakás esetén információink szerint nincs illetékkedvezmény.
   Illetékkérdésben a területileg illetékes NAV Illetékfőosztálya tud Önnek pontos felvilágosítást adni.

  • Roland szerint:

   35 év alatti vagyok. Ha első lakást vásárlok, jár-e nekem egyszeri lakástámogatás az önkormányzattól?

   • Hitelnet.hu szerint:

    Kedves Roland!
    A lakáscélú önkormányzati támogatásról a területileg illetékes önkormányzat tud Önnek felvilágosítást adni.

 • Ibolya szerint:

  Kérdésem lenne, gyermekemmel önkormányzati bérlakásban lakunk, mint bérlőtársak. El szeretnénk cserélni egy saját tulajdonú lakásra.
  Mennyi illetéket kell fizetnünk a gyerekkel? A két lakás közti árkülönbség 4.200.000.-Ft, amit készpénzben kapunk meg.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ibolya!
   Kérdésére a további részletek ismeretében a területileg illetékes NAV Illetékfőosztálya tud pontos választ adni.

 • Erika szerint:

  Első használt lakást vásárolnánk két gyerekre CSOKKAL. Mivel egy gyerek van, aláírunk még egy gyerekre, így össze is kell házasodnunk. A bankban azt mondták, hogy a kettőnk nevén lesz a ház fele-fele arányban. 1,5 millióért vennénk az ingatlant. A CSOK amit kapunk az 1.430.000 Ft. Az önerőnk az 70.000 Ft volna. Ez volna az első lakásunk mindkettőnknek. 29 éves vagyok, én vennem igénybe a CSOKOT, párom 26 éves.
  Így nekünk mennyi volna az illeték, amit fizetnünk kellene?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Erika!
   A fizetendő illeték mértékére vonatkozóan a területileg illetékes NAV illetékfőosztálya tud Önöknek pontos tájékoztatást adni.

 • Ferenc szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Párommal 35 év alattiak vagyunk, és 8 millióért vásárolunk egy ingatlant, melyre illeték kedvezményt szeretnénk igénybe venni. Ehhez milyen űrlapot kell kitöltenünk? Vagy az általános díjfizetési kedvezmény igénylésére szolgáló “Magánszemélyek automatikus részletfizetési kérelme” űrlap szükséges itt is? Ez rengeteg adminisztrációt igényelne, és az adatok egy részéről igazolást se tudnánk bemutatni. Amennyiben ez az űrlap szükséges, úgy ennek mi a jogszabályi alapja? A kedvezmény megítéléséhez szükséges törvényi feltételek teljesüléséhez ezeknek az adatoknak 95%-ban semmi közük nincsen.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ferenc!
   Az illetékkedvezmény igénybevételének ügyintézésében irodánk nem illetékes. Ebben az kérdésben a NAV illetékfőosztályához fordulhat.

 • Barbara szerint:

  Kedves szakértő!
  Párommal oly módon szereztünk ingatlant, hogy páromnak anyukája a fél részt ajándékozással átadta páromnak, a másik fél részt pedig a nagynénjétől fele-fele arányban megvásároltuk 5,5 millióért. Az ajándékozási és adásvételi szerződés egy napon került aláírásra külön szerződésben. Mindkettőnknek ez az első ingatlana, és 35 év alattiak vagyunk.
  Mennyi illetéket kell fizetnünk?
  Válaszukat előre is köszönöm!!!
  Tisztelettel:
  Barbara

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Barbara!
   Kérdésére a szerződést készítő ügyvédtől vagy a NAV illetékfőosztályától kaphat pontos választ.

 • Kriszti szerint:

  Én 35 év alatti vagyok, tulajdonom nincs. Páromnak már van egy lakása. Készülünk venni egy 20M Ft-os házat. Tulajdoni arány 50-50 % lenne.
  Kérdésem: Én, mint 35 év alatti első lakáshoz jutó, megkapom-e a 2%-os illetékkedvezményt?
  (Azért kérdéses számomra, mert meghaladja a 15M Ft-os határt az összértéke, de ha csak az 50%-ot vesszük, akkor viszont 10M Ft a rám eső rész.)

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Kriszti!
   Mivel az ingatlan forgalmi értéke meghaladja a 20M Ft-ot, ezért sajnos illeték-kedvezmény nem érvényesíthető. (A teljes ingatlan értéke a meghatározó.)

 • Gabriella szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Decemberben vettem egy használt ingatlant 9 millió forintért. Egyedülálló vagyok egy gyermekkel, első ingatlan, viszont 2015 júliusában töltöttem a 35. évemet, sikerült még kapnom államilag támogatott hitelt. Kérdésem az lenne, hogy erre az ingatlanra meg kell fizetnem a 4% illetéket vagy igényelhetek rá kedvezményt? Ha igen, mi a hivatalos eljárás (hatalmas teher az a 4%…)
  Köszönettel,
  Gabriella

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Gabriella!
   Mivel elmúlt 35 éves a lakásszerzéskor, véleményünk szerint nem jogosult illetékkedvezményre. Pontos tájékoztatást ez ügyben a NAV illetékfőosztályától kaphat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket