Illeték fizetési kötelezettség használt lakás vásárlása esetén

Illetéket – hivatalos nevén visszterhes vagyonátruházási illeték – ingatlanvásárlás esetén kell fizetni. Összegyűjtöttük a legfontosabb illetékfizetési szabályokat. Megmutatjuk, hogy mennyi illetékre kell számítanunk, ha új vagy használt lakóingatlant veszünk, ha illetékkedvezményre vagyunk jogosultak és megnézzük, milyen egyéb lehetőség van az illeték csökkentésére.

Mennyi az illeték kedvezmény nélkül?

A vagyonátruházási illeték megfizetése a vevőt terheli. Az illeték mértéke lakásszerzés esetén alapesetben 4%. Ilyen mértékű illetéket kell fizetnünk akkor is, ha a nem a teljes lakást szerezzük meg, hanem csak résztulajdont vásárolunk. Ebben az esetben az adott tulajdonrész arányában fizetjük meg a 4%-os illetéket.

Példa I.

A használt lakás vételára 10M Ft. Illetékkedvezményre nem jogosult a lakásvásárló, ezért az ingatlanszerzés után a 4%-os illetéket kell megfizetnie.

Picture1

Példa II.

Ha ugyanezt a lakást nem egy, hanem két személy szerzi meg 50-50%-os tulajdoni arányban, akkor személyenként kell megfizetniük a 4%-os illetéket, tehát összességében ugyanakkora illeték fizetendő

Picture2

Mennyi az illeték, ha kedvezményre vagyunk jogosultak?

Illetékkedvezmény vehető igénybe, ha a lakásvásárló még nem töltötte be a 35. életévét, első lakását vásárolja, melynek értéke nem haladja meg a 15 millió forintot. Az illeték ez esetben 2%.

Példa I.

A használt lakás vételára 10 M Ft. A lakásvásárlónak, aki 30 éves, ez az első lakása, így illetékkedvezményben részesülhet: a 4%-os illeték helyett 2% illetéket fizet.

Picture3

Példa II.

Ha ugyanezt a lakást nem egy, hanem két személy szerzi meg 50-50%-os tulajdoni arányban, s egyikük (Vevő I.) 35 év alatti, akkor az alábbiak szerint alakul az illetékfizetési kötelezettségük:

Picture4

Cserepótló illetékkedvezmény

Cserepótló illetékkedvezménnyel jelentős mértékben csökkenthető az illeték. Ha a lakásvásárláshoz képest egy éven belül egy másik lakást eladunk, úgy annak forgalmi értéke levonható a vásárolt lakás illetékalapjából.

Példa I.

Vásárolt ingatlan vételára 13M Ft. Egy éven belül eladunk egy saját lakást 10M Ft-ért, akkor – levonva a vásárolt lakás vételárából az eladott lakás vételárát – csupán 3M Ft után kell megfizetnünk az illetéket. Így a 13M Ft értékű lakás után fizetendő (4%) 520.000 Ft illeték helyett 3M Ft után fizetünk 4% illetéket, vagyis 120.000 Ft-ot.

Picture5

Ki kell emelni azonban, hogy egy vásárláshoz csak egy eladás kapcsolható, tehát nincs mód arra, hogy két értékesítés árával csökkentsük a vásárlási illetékalapot!

Illetékkedvezmény állami támogatás igénybevétele esetén

Amennyiben a lakásvásárló a vásárláskor vissza nem térítendő állami támogatást is igénybe vesz, a kedvezmény összegét le kell vonni a lakás értékéből, kivéve a lakáscsere esetét.

Példa I.

A 3 gyermekes, 37-41 éves házaspár 50-50% tulajdoni arányban 20 millió forintért vásárol egy 100 m2 hasznos alapterületű családi házat. A vételár kifizetéséhez 2.000.000 Ft összegű CSOK-ot kaptak. Az elmúlt egy évben nem volt eladott lakóingatlanuk. Ebben az esetben a ház forgalmi értékéből levonható a CSOK összege, és a fennmaradó összeg után kell megfizetni az illetéket. Vagyis 800.000 Ft helyett 720.000 Ft-ot fizetnek.

Picture6

Példa II.

A 2 gyermekes, 32 éves házaspár 10 millió forintért vásárol egy 62 m2 hasznos alapterületű panellakást. A vételár kifizetéséhez 800.000 Ft összegű CSOK-ot kaptak. Az elmúlt egy évben nem volt eladott lakóingatlanuk. Ebben az esetben a lakás forgalmi értékéből levonható a CSOk összege, továbbá mivel 35 év alattiak, első lakásukat vásárolják, melynek értéke 15 millió forint alatti, ezért illetékkedvezményben is részesülnek, 4% helyett 2% illetéket fizetnek. A két kedvezmény összevonásával 400.000 Ft helyett 184.000 Ft-ot fizetnek összesen.

Picture7

Mely esetben mentesülhetünk az illetékfizetés alól?

Építési telek vásárlása esetén

Nincs illetékfizetési kötelezettség építési telek vásárlása esetén, ha arra 4 éven belül lakóházat építünk, melynek hasznos alapterülete eléri a maximális beépíthetőség 10%-át.

Újépítésű lakóingatlan vásárlása esetén

Nem kell illetéket fizetnünk vállalkozó által értékesítés céljára épített vagy építetett lakóingatlan esetében, ha annak forgalmi értéke nem haladja a 15 millió forintot és ez az első lakásvásárlásunk.

Példa I.

Picture8

Amennyiben az új lakás forgalmi értéke 15-30 millió forint közötti, akkor az illetékalap 15 millió forinttal csökkenthető.

 Példa II.

Picture9

Részletfizetési lehetőség

A NAV illetékosztályánál az illeték megfizetésére vonatkozóan részletfizetés kérhető. Jóváhagyás esetén az illetéket nem egy összegben, hanem jellemzően legfeljebb 12 havi részletben kell megfizetni.


Utolsó módosítás: 2015. december 05. szombat

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
232 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Azt szeretném megtudni, hogy ha eladok egy lakást, és annak az árából vásárlok egy, az ingatlan nyilvántartásban üdülőként szereplő ingatlant, arra is érvényesíthető-e a cserepótló illeték kedvezmény.

Kedves Ferenc!
A leírt esetben (lakás – üdülő) sajnos nincs lehetőség a cserepótló illetékkedvezmény érvényesítésére.

Tisztelt “Hitelnet”! Köszönettel veszem a tájékoztatásukat. Én is így értelmeztem a jogszabályt, de egy szakértő tanácsa a biztos.
Üdvözlettel Ferenc.

Üdv
Nyáron vásároltam egy házat júliusban.
Nem kaptam meg az illetékszerzésről, hogy mennyit és meddig kell fizetnem.
Várjak még? Milyen telefonszámon lehet érdeklődni?

Kedves Ákos!
Az illetékes NAV-nál kellene érdeklődnie ezzel kapcsolatban.

Üdvözletem
Arra szeretnék választ kapni, hogy mi a teendő abban az esetben, ha az utolsó illetmény részletét is kifizettük.
Jeleznünk kell-e a NAV felé, vagy esetleg ők küldenek egy záró határozatot?
Sajnos az illetékes nem tudott rá pontos választ adni.
Köszönöm válaszát.

Kedves Zoltán!
Kérdésében Irodánk nem illetékes.

Ha a párommal (mindketten 35 év alatt vagyunk, nem vagyunk házasok) 50-50%-ban megosztva vásárolunk egy lakást 18 M Ft értékben, érvényes-e az illeték kedvezmény (9-9 M Ft, 2-2%)? Vagy ezesetben már nem, mivel a lakás teljes ára meghaladja a 15 M Ft-ot?
Köszönöm előre a választ!

Kedves Gabriella!
Mivel az ingatlan vételára meghaladja a 15 millió Forintot, így nem jár az illeték kedvezmény.

Nagyon köszönöm a fentieket, okosabb lettem. De lenne egy kérdésem. Hiányolom azt, hogy a vásárlás megtörténte után mennyi az az idő, mikor a felértékelés megtörténik, vagyis egy hét két hét, vagy egy hónap, esetleg hónapok? Mivel használt lakásról lenne szó, addig míg az értékelés meg nem történik, az új tulajdonos nem újíthat fel, mert az már nem a megvásárolt állapotú értéke.
Előre is köszönöm válaszukat.
Üdvözlettel: Katalin

Kedves Katalin!
Illeték kivetésének gyakorlatáról az illetékes NAV tud Önnek pontos tájékoztatást adni!

Olyan kérdésem lenne, hogy az illetéket a bejegyzett tulajdoni hányad vagy az ügyvéd által ellenjegyzett eladási ár után kell fizetni a NAV felé?

Kedves Attila!
Az illetéket a tulajdoni hányad értéke után kell megfizetni. Pontos tájékoztatásért kérjük, keresse a NAV illetékfőosztályát.

Üdv.
35 év feletti vagyok. 1/2 rész tulajdonos (gyerekkorom óta, rám íratták, ez vásárlásnak számít?) abban az ingatlanban, aminek a másik 1/2 részét az apámtól fogom, de végrehajtásos árverés keretében megvásárolni. 15 millió alatt. Elvileg az első lakásom. Gyakorlatilag nem tudom, mi vonatkozik ilyenkor rám!
Mennyi illetéket fogok fizetni? Egyenesági rokontól vásárlás esetén elvileg nem is kellene, de mivel árverés, így nem tudom mi a szabály!
Megköszönném a felvilágosítását!

Kedves Adrienn!
Kérdésében irodánk nem illetékes.

Üdvözlöm!
Férjemmel 50-50%-os tulajdonrész arányban veszünk lakást. Ár: 20 Millió Ft.
Férjem és Én is 35 év alattiak vagyunk, első lakást vásárlók.
Kérdésem, hogy mennyi illetéket kell fizetnünk? 2 vagy 4%? Vonatkozik-e ránk az illeték kedvezmény?
Köszönöm válaszát,
Enikő

Kedves Enikő!
Mivel az ingatlan vételára meghaladja a 15M Ft-ot, ezért illetékkedvezmény sajnos nem érvényesíthető.

Üdv.
45 éves vagyok, szeretnék vásárolni egy kertes házat, 6 millió ft. Értékben. Első tulajdonom lenne, eddig nem volt ingatlan a tulajdonomban.
Egy része lakástakarék, másik része csok, 1 gyermek után, harmadrész kp.
Az lenne a kérésem, hogy ebben az esetben is 4%az illeték?
Köszönöm szépen válaszát.
Erika

Kedves Erika!
Információink szerint az illeték kedvezmény 35 év alattiaknak jár. Azonban a CSOK összege levonható az illetékalapból. Javasoljuk, hogy tölste ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Üdvözlöm!
Férjemmel közösen vettünk egy családi házat Mindketten 35 év felettiek vagyunk. Az ügyvéd az adásvételi szerződéskötéskor aztmondta az illeték részletfizetését csak az egyikőnk igényelheti (ez lettem én) a férjemnek viszont egy összegben kell kifizetni.Nem értettük miért? Az ügyvéd aztmondta nem tudja megoldani.
A kérdésem : Vajon miért? Ha közös a tulajdonjog akkor nem megoldható? Ez a NAV új szabálya?

Kedves Ildikó!
Kérdésben irodánk nem illetékes, javasoljuk a területileg illetékes NAV Illetékfőosztályának megkérdezését az ügyben.

Üdvözlöm!
Cserepotló illetékkedvezmény a haszonélvezeti jognál is érvényes?
Eladott egy 3 000 000 Ft haszonélvezeti jogot, és vásáolt egy 3 400 000 Ft értéküt, a külömbbségre fizetendő a 4%?
Tisztelettel.
Márta

Kedves Márta!
Kérdésben irodánk nem illetékes, javasoljuk a területileg illetékes NAV Illetékfőosztályának megkérdezését az ügyben.

Eladtam egy örökölt lakást. (Egy éven belül.) Az adófizetési kötelezettségemnek eleget tettem. Mennyi időm (hány évem) van másik használt lakás vásárlására, ha azt szeretném, hogy a vásárolt lakás utáni illeték esetében számítsák be az eladott lakásom értékét?
Köszönettel.

Kedves Enikő!
Információink szerint 1 év van fenti esetben a lakásvásárlásra. Mivel azonban a kérdésben irodánk nem illetékes, javasoljuk a területileg illetékes NAV Illetékfőosztályának megkérdezését az ügyben.

Szeretném kérdezni a megvásárolt lakás után mikor kell fizetni az illetéket. Köszönöm a választ

Jelenleg is érvényes, hogy a CSOK összegével csökkenthetjük az illeték alapot? 30 millió Ft-ért vásároltunk használt lakást, a férjemmel mind a ketten 30 éven aluliak vagyunk és ez az első lakásunk. 3 gyermekre 2,2 millió Ft támogatást kapunk.
Köszönöm!

Kedves Anna!
A CSOK összegével az illetékalapot csökkenthetik. Illetékkedvezményre azonban nem jogosultak, mivel az ingatlan teljes vételára meghaladja a 15 millió forintot.

Üdvözlöm!
Létezhet-e, hogy 2-2% az illeték, egy házvásárlásnál (10.000.000) 31 éves első ingatlan, 39 éves első ingatlannál! Az értékbecslő ezt mondta, de sajnos nem akarom elhinni, mert elvileg 2% ill 4% lenne.

Kedves Roland!
Az illetékkedvezmény 35 éves kor felett nem érvényesíthető.

Tisztelt Hölgyem/Uram! Kérdésem az lenne, hogy lányomnak aki 35 év alatti, első lakáshoz jutó, és férjemnek, aki tavaly februárban eladott egy lakást, és abból 5M Ft volt az övé, mert több örökös is volt, ha 50-50%-ban vásároknak 30M Ft-ért egy lakást, akkor az illetek kedvezményt mindketten igénybe tudják venni? Tehát a lányom nem fizet, a férjem pedig 10M után fizet 4%ot? Ha ezt a lakást a kivitelező már magánszemélynek eladta az áfa emelés miatt, pedig még most épül, akkor már nem minősül új lakásnak? Ekkor a 35 év alatti valóban 2%-ot köteles fizetni? Tehát 300 ezer Ft-ot? Valóban csak akkor… Továbbiak »

Kedves Antónia!
A lakás CSOK szempontjából valóban nem minősül újnak, ha az eladó magánszemély és nem gazdálkodó szervezet. Erről bővebb információt IDE kattintva olvashat.
Illeték kedvezményre lánya információink szerint nem lehet jogosult, mivel az ingatlan teljes vételára meghaladja a 15M Ft-ot. Az illetékkel kapcsolatban további tájékoztatást a NAV illetékfőosztálya tud adni Önnek.

Használt lakás vásárlása esetén a 4%-os illeték mérsékelhető-e kérelemre, vagy csak maximum 12 havi részletfizetés engedélyezhető a hatályos illetékszabályok szerint.

Kedves László!
Információink szerint illetékkedvezmény 35 év alatti, első lakásvásárlók esetében lehetséges, amennyiben a vételár nem haladja meg a 15M Ft-ot.

Erdélyben eladtam egy lakást májusban. Októberben Pest megyében veszek egy családi házat az eladott lakás árából + hitelből kipótolva.
Mennyi illeték kötelezettségem lesz a Nav felé?

Kedves Etelka!
Az illeték alapja a vételár. A fizetendő illeték mértéke 4%. További pontos felvilágosítást a területileg illetékes NAV tud adni Önnek.

Ingatlan vagyonszerzési illeték megfizetését hány nap alatt kell teljesíteni?

Kedves Lilla!
Ebben a kérdésben a NAV illetékfőosztálya tud Önnek pontos felvilágosítást adni.

Tiszteletem!
Érdeklődnék, hogy egy öröklési szerződés alapján történő, azaz visszterhes vagyonszerzés illetékére is jár cserepotló illetékkedvezmény? Amennyiben 1 éven belül eladok egy, az örökölttel megegyező értékű ingatlant, akkor nem kell illetéket fizetnem?
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel.

Kedves Imo!
Illetékkérdésben a területileg illetékes NAV illetékfőosztálya tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Amennyiben vásároltunk párommal 50-50% tulajdonosi hányadban egy lakást 13 millió forintért, viszont a finanszírozása 80%-20% arányban oszlik meg a javamra. Megvásárolnám tőle az 50% tulajdonjogot, viszont az ár, amiben megegyeztünk a jelenlegi árának (kb. 25 millió) a 20%-a, tehát 5 millió forint. 3 év telt el a vásárlás óta.
Mekkora összegű illetékre számíthatok? A jelenlegi ár 50%-ának a 60% ilyen esetben az adóalap? A tényleges eladási összeg ettől még lehet 5 millió forint?

Kedves István!
Ebben a kérdésem a NAV területileg illetékes hivatala tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Üdvözlöm!
Tavaly decemberben vásároltam ingatlant és tervezem eladni lakásom. Hogyan kell jeleznem a NAV felé, hogy kérnék illetékfizetési halasztás kérelmet? Még nem kaptam meg a vásárolt ingatlanra az illetek befizetésére szóló számlát. Köszönöm.

Kedves Eszter!
Ebben a kérdésben a NAV illetkfőosztálya tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Üdvözlöm.
A feleségemmel 50-50%-ban vásárolnának egy lakást, ami 28M Ft. A feleségemnek volt egy lakása, amit eladott 13,5M Ft-ert. Nekem ez lenne az első lakásom és nem vagyok 35 éves. A kérdés az, hogy mennyi illetéket kell fizetnunk? 28M fele 14M ebből 13,5M az 0,5M ennek a 4%-a 20 ezer Ft. Ezt fizetné a feleségem? Én pedig 14M után 2%-ot, ami 280 ezer Ft? Jól számolom így?
Várom válaszukat.
Üdv.
Gábor

Kedves Gábor!
Felesége illetékfizetési kötelezetsége a leírtak szerint történik. Az Ön esetében azonban illetékkedvezmény nem vehető igénybe, mert az ingatlan teljes vételára meghaladja a 15M Ft-ot. At Ön által fizetendő illeték 14M Ft után 4%.

Üdvözlöm!
Azután érdeklődnék, hogy mennyi illetéket kell fizetni ingatlanvásárlás esetén, ha igénybe vettük a csokot és hamarosan eladjuk a régi otthonunkat? Viszont a házvásárlás már megtörtént, de még nem adtuk el a régit. Hogy tudjuk a kedvezményeket igényelni, ha 30 nap van az illeték kifizetésére?

Kedves Katalin!
Kérdésével kapcsolatban a NAV illetékfőosztálya tud pontos felvilágosítást adni.

Jó napot!
Mennyi illetékfizetésre kell számolnunk, ha: 2019-ben eladtam az exférjemmel egy családi házat 3 millióért és édesanyámék is eladtak egy családi házat 14 millióért és közösen vettünk egy családi házat 21 millióért, ahol én 50%, anyu 50% és apu haszonélvezeti jogot kaptak.

Kedves Angéla!
A fizetendő illeték mértékéről az adásvételi szerződést készító ügyvéd vagy a NAV illetékfőosztálya tud Önnek pontos felvilágosítást adni.

Én és a párom állami gondozzottak voltunk.
Nekünk milyen kedvezmény jár?

Kedves Kitti!
Az illetékfizetési kedvezményekkel kapcsolatban a NAV illetékfőosztálya tud Önöknek pontos felvilágosítást adni.

232
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x