Telekkönyvön kívüli tulajdonosnak az a személy számít, aki ugyan az ingatlan nyilvántartásban nincsen feltüntetve, ám szerződésnél vagy jogszabálynál fogva kérheti tulajdonjogának az ingatlan nyilvántartásba történő bejegyzését.

Telekkönyvön kívüli tulajdonosról akkor beszélünk, ha a fedezetül felajánlott ingatlan valamely házastárs, élettárs kizárólagos vagy résztulajdonában van, illetőleg kizárólagos vagy résztulajdonába fog kerülni, és nem készült olyan okirat, mellyel igazolható, hogy az a különvagyonát képezné. A Családjogi Törvény értelmében ugyanis a házastársak által a házasság alatt szerzett vagyon közös vagyonnak számít, függetlenül attól, hogy a házastárs tulajdonjogát bejegyezték-e az ingatlan nyilvántartásba.

Hitelfelvétel esetén tehát a bankok vizsgálják, hogy a fedezetül bevont ingatlannak van-e telekkönyvön kívüli tulajdonosa. Ha az ingatlan tulajdonosának van az ingatlan nyilvántartásba tulajdonosként be nem jegyzett házastársa vagy élettársa, akkor az illetőnek a banki zálogszerződés záradékában, vagy külön közjegyzői okiratba foglalt nyilatkozattal a hozzájárulását kell adnia – telekkönyvön kívüli tulajdonosként – az ingatlan elzálogosításához. Nem szükséges a nyilatkozat abban az esetben, ha a házastársak bármelyike a házasság megkötése előtt szerezte meg az ingatlan tulajdonjogát.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Mi a helyzet akkor, ha az egyik házastárs a másik megkérdezése nélkül elajándekozza az ingatlant az egyik gyerekének, a házastársa tájékoztatása és annak hozzájárulása nélkül?

Építőtelket vásároltunk a fiammal közösen. Az adásvételi szerződést a nevemre kötöttük, így a tulajdoni lapon is csak én vagyok a tulajdonos. Szeretném ledokumentálni, hogy ő is tulajdonosa a teleknek, hogy egy nem várt esemény során ebből ne legyen vita. Milyen formában tudom ezt megtenni? Egymás között leírt , tényszerű nyilatkozat is elég ehhez? Kézzel írjam? Nagyon szépen köszönöm segítségüket.

Hitelt szeretnék felvenni lakásra. A lakásra haszonélvezeti jog van bejegyezve. Milyen módon lehetséges a hitelfelvétel?

Érdeklődnék, hogy 10 év élettársi közösség után, telekkönyvön kívüli tulajdonossá válik-e az elhunyt tulajdonos jogán, vagy örököseként, az élettársi közösségbe a vagyonszerzést követően lépett fél.
Köszönettel.

Kérdésem, ha tulajdonon kívüli kötelezett vagyok a volt feleségem hitelszerződéseben és ö saját tulajdonú lakást rak be jelzálognak, én köteles vagyok fizetni, ha ö nem fizet, hiszen ott van a jelzálog?
Köszönöm a válaszát.
Tisztelettel.
Béla