Referencia kamatláb

A referencia kamatláb minden esetben egy irányadó kamatlábat jelent, melyet jellemzően piactól független pénzügyi szereplők jegyeznek, például: Jegybank. A referencia kamatláb publikus.

Referencia kamatláb például a következő: jegybanki alapkamat, BUBOR (Budapesti Bankközi Kamatláb), EURIBOR (Európai Irányadó Bankközi Kamatláb), LIBOR (Londoni Irányadó Bankközi Kamatláb).

Ingatlanfedezet bevonása nélküli vagy jelzálog alapú hitelek esetén a referencia kamatláb a hitelfelvevő által fizetendő ügyleti kamat mértékének bázisa, s ezt egészíti ki a kamatfelár. Tehát a kettő együttes összege adja az ügyfél által fizetendő havi törlesztő részlet összegét.

Magyarországon a pénzügyi és gazdasági válság utáni időszakra tehető a referencia kamatláb mértékéhez kötött hitelek elterjedése. Ma már egyre több pénzintézet kínálatában találhatók meg az ilyen típusú hiteltermékek. E konstrukciók előnye, hogy a kamatláb mértékét nem a bankok, hanem a piaci és gazdasági események alakítják, így hosszabb távon kalkulálható, kiszámítható hitelhez lehet jutni e termékek igénylésével.Utolsó módosítás: 2013. június 24. hétfő


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x