Az otthonteremtési támogatás keretében kedvező kamatozású lakáshitel felvételére van lehetőség, az állam ugyanis a törlesztő részlet megfizetéséhez kamattámogatást biztosít. A támogatás a futamidő első 5 évében vehető igénybe. A kölcsön nemcsak lakásszerzéshez, hanem lakásbővítés és lakáskorszerűsítés esetén is igényelhető.

Az otthonteremtési támogatás keretében az alábbi hitelkonstrukciók érhetők el:

Kamattámogatás új lakás vásárlásához, építéséhez

A kölcsönt egyedülállók, élettársak és házastársak egyaránt igényelhetik, jogszabályban rögzített felső életkorhatár nélkül. A kölcsönre az is jogosult lehet, akinek a nevén van lakás. Amire figyelni kell az, hogy a telekár és ÁFA nélkül számított vételár, illetve ÁFA és telekár nélküli költségvetés nem lehet több 30 millió Ft-nál. A kölcsön összege maximum 15 millió Ft lehet.

A kamattámogatás mértéke maximum két gyermek esetén az állampapírhozam 60%-a, kettőnél több gyermek esetén az állampapírhozam 70%-a.

Kamattámogatás használt lakás vásárlásához

Annak a legalább komfortos használt lakásnak a vételára finanszírozható az otthonteremtési támogatás keretében, melynek vételára nem haladja meg a 20 millió Ft-ot. A hitel összege nem lehet több 10 millió Ft-nál. Az eladó a vevőnek nem lehet közeli hozzátartozója. A kamattámogatás mértéke az eltartott gyermekek számától függetlenül az állampapírhozam 50%-a.

Kamattámogatás lakásbővítéshez, lakáskorszerűsítéshez

Bővítésről akkor beszélünk, ha a lakóépület hasznos alapterülete legalább egy lakószobával növekszik. Bővítésnek minősül a tetőtér beépítése is. A bővítés és korszerűsítés ÁFA összegét tartalmazó költségvetése nem lehet több 15 millió Ft-nál, a kölcsön összege pedig 10 millió Ft-nál. A kamattámogatás az állampapírhozam 50%-a.

Otthonteremtési támogatás igénylésére 2014. december 31-ig van lehetőség. A kamattámogatott kölcsönre való jogosultság megállapítását lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül, lakásépítés esetén a használatbavételi engedély kiadása vagy a használatbavétel tudomásulvétele előtt, bővítés és korszerűsítés esetén pedig a munkálatok megkezdése előtt kell kérni a hitelintézettől.

A támogatott személyeknek nem lehet köztartozásuk, illetve – házastársak és élettársak esetén – legalább az egyik félnek minimum 180 napos, OEP által igazolható biztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie.

Vásárlás esetén a teljes vételárat, építés, bővítés és korszerűsítés esetén a hitelintézet által elfogadott költségvetés 70%-át számlával kell igazolni.

Az otthonteremtési kamattámogatás keretében elérhető hitelek havi törlesztő részletét online Hitelkalkulátorunkkal Ön is egyszerűen és gyorsan kiszámolhatja! Személyre szóló, díjmentes lakáshitel ajánlatunkhoz kérjük, töltse ki online nyomtatványunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szeretnék egy lakást vásárolni, ami 10 millióba kerül. Van egy szabad felhasználású hitelem, amit az intrumnak fizetek még.
Lehetséges-e mellett az otthonteremtésit felvenni?