Közeli hozzátartozó fogalma

2009. október 1-től ismét igényelhetők az állami kamattámogatású lakáshitelek – hitelcélok azonban a korábbi támogatott célokkal ellentétben, – csak az alábbiak lehetnek:

 • Új lakás vásárlása
 • Új lakóingatlan építése
 • Meglévő lakóingatlan korszerűsítése

Támogatott hitel igénylése esetén figyelnünk kell arra, hogy a közeli hozzátartozók közötti ingatlan adásvétel nem tekinthető támogatható hitelcélnak!

A törvény a közeli hozzátartozó fogalmát így szabályozza:

Közeli hozzátartozónak minősül:

 • házastárs,
 • az egyenes ágbeli rokon,
 • az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek,
 • az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő,
 • a testvér; hozzátartozó továbbá:
 • az élettárs, az egyenes ágbeli rokon házastársa,
 • a jegyes, a házastárs egyenes ágbeli rokona és testvére,
 • valamint a testvér házastársa.

A közeli hozzátartozók közötti ingatlan adásvételre deviza alapú hitel minden további nélkül igénylehető.Utolsó módosítás: 2013. június 28. péntek


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
18 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv.
Csokra szeretnék lakádt vásárolni. Testvéremnek a gyerekétől.
Kizáró ok?
Köszönöm.

Kedves István!
A testvér gyermeke nem minősül közlei hozzátartozónak, tehát a tőle történő vásárláshoz igényelhető a CSOK, amennyiben a további jogosultsági feltételek is fennállnak. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Üdvözlöm!
Nagymamám házát szeretném megvenni 9 millió forintért. 6 millió forintom van.
A kérdésem az lenne, hogy kaphatok-e 3 millió forint lakáshitelt hozzá, mivel közeli hozzátartozó.

Kedves Dóra!
Piaci kamatozású lakásvásárlási hitellel megoldható lehet a finanszírozás. Szakértőink készséggel tájékoztatják Önt az elérhető legkedvezőbb lakásvásárlási hitelekről. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Van egy kislányom, akit egyedül nevelek. Az apja anyjától, azaz a kislány mamájától vehetek-e csokra házat?

Kedves Zsanett!
A kislány nagymamája nem minősül az Ön közeli hozzátartozójának, tehát a támogatás igényelhető, amennyiben a további CSOK feltételek is teljesülnek.

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnénk a CSOK-ot igénybe venni. Az lenne a kérdésem, hogy édesanyám testvérétől szeretnénk megvenni az ingatlant, megkaphatjuk-e?

Kedves Dzsenifer!
Édesanyja testvére nem minősül az Ön közeli hozzátartozójának, tehát a tőle történő vásárláshoz igényelhető a CSOK, ha a további feltételek is teljesülnek. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat.

A férjem testvérének a fiától vennénk házat.
Lehet-e?

Kedves Judit!
Férje testvérének a fia nem számít közeli hozzátartozónak, így a tőle történő házvásárláshoz igényelhető a CSOK, ha a további feltételek is teljesülnek. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat.

Tisztelt hitelnet.
Azt szeretném megtudni, hogy édesanyám testvére közeli hozzátartozónak számít-e, mert az ingatlan egyik fele az övé, a másik az enyém, a csokbol szeretném kivásárolni a részét.

Kedves Katalin!
A szülő testvére nem számít közeli hozzátartozónak, azonban a CSOK tulajdonrész kivásárlásához sajnos nem vehető igénybe. Erre a célra lakásvásárlási hitel igényelhető, melyekről Szakértőink készséggel tájékoztatják, ha kitölti online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!

Tisztelt Hitelnet!
A CSOK-ot folyósító bank kér egy nyilatkozatot arról, hogy nem vagyunk közeli hozzátartozói az eladónak. Ennek a nyilatkozatnak mit kell tartalmaznia? Esetleg 1 mintaszöveggel tudnának segíteni?
Köszönettel: Norbert

Kedves Norbert!
Ez a nyilatkozat a banki CSOK kérelem része: kijelentem, hogy az eladó nekem, mint vevőnek nem közeli hozzátartozóm vagy élettársam.

Kedves Hitelnet!
Közeli hozzátartozónak számít a férjem édesapjának a testvére?
Úgy alakult, hogy a férjem örökli a nagyszüleitől egy ingatlan felét (a nagyszülők elhunytak és a férjem édesapja lemondd az ő részéről a fia (férjem) részére) és szeretnénk a másik felét is megvásárolni az ingatlannak a férjem édesapjának a testvérétől.
Ilyen esetben igényelhető a CSOK vagy kamattámogatott hitel?
Köszönöm,
Gabriella

Kedves Gabriella!
Férje édesapjának a testvére ugyan nem számít közeli hozzátartozónak, ám a CSOK tulajdonrész kivásárláshoz nem vehető igénybe.
Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink személyre szabottan fogják Önöket tájékoztatni az elérhető legkedvezőbb lakáshitelekről! Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!

Tisztelt hitelnet!
Mi csok-ot szeretnénk igényelni az élettársammal. 2 közös gyermekünk van. Az ingatlan megfelel az előírásnak. A párom is rendelkezik 1,5 éve fennálló munkaviszonnyal.
A kérdésem az lenne, hogy a párommal közösen akarjuk igénybe venni a csok-ot sógornőmtől, akinek a párom testvére, így jogosultak vagyunk használt lakásvásárlásra?

Kedves Csilla!
Közeli hozzátartozótól történő lakásvásárláshoz a CSOK nem igényelhető, így a fent leírt eseten a támogatást sajnos nem tudják igénybe venni.


18
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x