Bármely pénzintézetnél történő hitelfelvétel esetén az ügyfelek és a bank által egyaránt aláírásra kerül a kölcsönszerződés, mely a hitellel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat tartalmazza. De hogy miről is esik szó pontosan a kölcsönszerződésekben, azt megtudhatja Ön is az alábbi összefoglalóból.

A banki kölcsönszerződés több oldalas dokumentum, melyet több példányban is alá kell írni. A kölcsönszerződés elsőként az adós és az adóstárs személyes adatait rögzíti. Ezt követően jellemzően az alábbi pontokra oszlik a kölcsönszerződés:

I.A kölcsön célja és összege
Ez a rész tartalmazza, hogy az adós szabad felhasználásra, hitelkiváltásra vagy a lakáscélok valamelyikére igényelte-e a kölcsönt. Amennyiben jelzáloghitel felvételéről van szó, akkor feltüntetésre kerül a fedezetül szolgáló ingatlan címe és helyrajzi száma is, valamint a hitelösszeg.

II.Folyósítási feltételek
A pénzintézet a hitel összegét csak abban az esetben folyósítja, ha az adós maradéktalanul teljesíti a folyósítási feltételeket, vagyis lényeges, hogy az illetékes földhivatalnál bejegyzésre kerüljön a bank jelzálogjoga. A fedezetül szolgáló ingatlannak rendelkeznie kell érvényes lakásbiztosítással, melyet engedményeztetni is kell a folyósító hitelintézet javára. A folyósításnak hitelcéltól függően egyéb feltételei is lehetnek, melyek ebben a részben szintén feltüntetésre kerülnek.

III.Kamat, kezelési költség, folyósítási jutalék
Itt olvashatunk arról, hogy a hiteltartozás időtartamára mekkora kamatot kell fizetni. Tartalmazza a kezelési költség és a teljes hiteldíj mutató (THM) mértékét, a járulékos költségek összegét tételenként, illetve a kamatperiódus hosszát. A kölcsönszerződés e része ugyancsak rögzíti a törlesztő részletek megfizetésének esedékességét is.

IV.Futamidő, lejárat, a hitel visszafizetésének üteme
Ebben a pontban kerül feltüntetésre a hitel futamideje és lejárata, valamint a havi törlesztő részlet összege is, ami a futamidő során változhat.

V.A kamatváltozás módja és a késedelmi kamat mértéke
Változó kamatozású hitelek lévén, az adott Pénzintézet módosíthatja a kamat mértékét a futamidő alatt. Az adósnak azonban azzal is tisztában kell lennie, ha nem tesz eleget a szerződésben vállalt fizetési kötelezettségének, akkor a bank késedelmi kamatot számíthat fel.

VI.Általános rendelkezések
A hitellel kapcsolatos egyéb tudnivalókat rögzíti e pont.

A kölcsönszerződések aláírása után a szerződésekből be kell nyújtani az illetékes földhivatalnak is egy példányt, valamint mind a bank, mind az ügyfél birtokába is kerül egy-egy kölcsönszerződés.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése