A hitelügyletbe bevont kezes a szerződésszerű teljesítés személyi biztosítéka. A kezes a kölcsönszerződés aláírásával kötelezettséget vállal arra, hogy amennyiben a főadós vagy adóstárs nem teljesíti fizetési kötelezettségét, akkor ő fog helyettük fizetni az adott pénzintézetnek.

Kezes csak 18. illetve bizonyos személyi hitelek esetén a 23. életévét betöltött cselekvőképes, devizabelföldi természetes személy lehet, aki az adott bank által előírt jövedelemmel rendelkezik, s azt a megfelelő módon igazolja. Kezességet csak írásban lehet vállalni, ezért a kezesnek szintén alá kell írni a bank és hitelfelvevő közötti kölcsönszerződést.

Nem minden hitelügyletbe szükséges kezest bevonni. Ha a kölcsönigénylő rendelkezik a felvenni kívánt hitelösszeg eléréséhez szükséges jövedelemmel és adott esetben megfelelő ingatlanfedezettel, akkor nincs szükség kezes bevonására. Jelzáloghitel esetén amennyiben a finanszírozási hányad meghaladja a jogszabályban rögzített maximumot, akkor kezes bevonásával sem lehet tovább növelni a kölcsön összegét.
Ingatlanfedezet nélküli személyi hitelek esetén az adós és kezes jövedelme általában összevonható, s így kezes bevonásával az adós nagyobb összegű hitelhez juthat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Arról szeretnék érdeklődni, hogy van egy babaváróm, a Pannon Takaréknál bankolok, onnan van a babaváróm is. Viszont egy másik kintlévőségem miatt egy barátom felajánlotta, hogy ha leszek a kezese, akkor be tudná vonni a kis összegű tartozásomat, így kifizetné.
Van ebben valakinek tapasztalata? Lehetek így kezes?

Lehetek kezes, ha hitelem van?

Üdvözlöm.
Van hitelem. Kezes szeretnék lenni a fiamnak egy 1,5 milliós kocsi hitelhez, de a számlakivonaton nincs rajta a hitelem. Utánanéz-e a bank, hogy van-e hitelem.
Köszönöm.

Üdvözlöm! 86 éves nagymamám kezességet vállalt másodmagával egy személyi kölcsönnél súlyos beteg, nyugdíjas testvérének. A kérdésem az lenne, hogy amennyiben az adós nem tud fizetni, a bank levonhatja-e nagyi nyugdíjából a törlesztést? S ha ne adj Isten, az adós elhalálozik, mi lesz a tartozással? A fia örökli, vagy a két kezes? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Marcsi

Üdvözlöm!
Azt szeretném megkérdezni, hogy lehetek e kezes egy 7millios jelzáloghitelnél úgy hogy nekem is van egy 9millios jelzálog hitelem? A fizetésem 122ezer forint és 105ezer forintot fizetek a hitelemre törlesztésnek.