A kezelési költség fogalma hitelfelvétel esetén merül fel. A kezelési költség a kölcsönügylettel kapcsolatban felmerülő adminisztrációért felszámított díj.

A kezelési költség mértékét a pénzintézetek általában évente százalékos formában határozzák meg. A kezelési költség összege jellemzően az év elején fennálló tőketartozás alapján kerül kiszámításra, s a havi törlesztő részlettel egyidejűleg kerül megfizetésre. A mindenkor érvényes kezelési költség mértékét a bankok Hirdetménye tartalmazza.

Az ügyfelek által fizetendő havi törlesztés a kezelési költségen kívül kamat-, és tőketörlesztést tartalmaz. Napjainkban számos hitelkonstrukciót 0 százalékos kezelési költséggel vagy úgynevezett csak kamattal nyújtanak a bankok, ami azt jelenti, hogy kezelési költség egyáltalán nem kerül felszámításra.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Volt deviza alapú OTP-s jelzáloghitelem van, amely jelenleg úgy fest, hogy szeptembertől még 9 éven át havi 63.500 forint lesz a havi törlesztő részlet, amely évente lassan csökken majd! De! Ebből 40.000 forint a tőke, 12.500 forint a kamat, és 11.000 forint kezelési költséggel kell számolnom! Ez vajon tisztességes? Forintosítás megvolt japán Yen volt a deviza, akkor most adminisztratív költségként mi a búbánatot kell fizetnem havi 11 ezer forintot? Mennyi is ez 9 év alatt?! Vannak bankok, ahol elengedik a kezelési költséget! Ez méltánytalan!!!! 4,5 millió forintot kaptam, mint kölcsönt, 2006-ban, eddig kifizettem 3,5 milliót, és most tartozom 4,7 millióval úgy, hogy 2 milliós LTP lesz még az igazán fennálló 6,7 milliós tartozásból!!!

Szeretnék érdeklődni. Tegnap egy ismerős egy millió forintot tett be a bankba.Tegnap megkapta az igazolást róla, mondták, ma mehet az egy millióért vissza. Elment és levontak 12.000 Ft-ot kezelési költségre. Akkor tegnap ezt miért nem mondták ,,erről nem kellett” volna tájékoztatni?
Válaszát előre is köszönöm.

Devizahitelem van, de mivel külföldön dolgozom előtörleszteni sikerült. Folyamatosan figyelem a törlesztő részlet összetételét. A kezelési költség csak évente változik. A szerződésben nem szerepel egyértelműen minek a százalékát veszik figyelembe. Az eredetileg felvett kölcsön után számítják vagy a jelenlegi tartozás alapján.
Válaszukat előre is köszönöm!