Hitelfelvétel kapcsán találkozott most a készfizető kezesség fogalmával, s szeretné pontosan tudni a jelentését?

A kölcsönügyletbe készfizető kezes bevonására a kockázat csökkentése érdekében kerülhet sor. Készfizető kezes olyan személy lehet, aki betöltötte már a 18. életévét és devizabelföldi természetes magánszemély. A hitelügyletbe készfizető kezesként bevont személynek vállalnia kell, hogy amennyiben a futamidő alatt az adós nemfizetésére kerül sor, akkor a pénzintézet felszólítására az adós kötelezettségvállalásának maradéktalanul és haladéktalanul eleget tesz, vagyis helyette teljesíti a hiteltörlesztést.

A készfizető kezesnek szintén alá kell írnia a banki kölcsönszerződést. Egy kölcsönügyletbe egyszerre egy készfizető kezes vonható be. A kezesnek meg kell felelnie az adott pénzintézet által előírt feltételeknek, valamint jövedelmét is igazolnia kell. Csak megfelelő jövedelemmel rendelkező személy fogadható el készfizető kezesként. Arra nincs lehetőség, hogy a készfizető kezes jövedelmét összevonjuk az adós és adóstársa háztartásának bevételével, tehát önállóan meg kell felelnie a jövedelemvizsgálat során.

A bankok automatikusan nem írják elő készfizető kezes hitelügyletbe történő bevonását, erre csak akkor kerül sor, ha az adós és adóstárs nem rendelkezik az adott ügylet kapcsán elvárt összegű jövedelemmel.

Ilyen esetben, vagyis ha a kölcsönigénylők nem rendelkeznek megfelelő nagyságú jövedelemmel, akkor sor kerülhet fizetőképességet javító adóstárs bevonására is. Erre azonban kizárólag lakáscélú kölcsönöknél van lehetőség. A fizetőképességet javító adóstársnak szintén meg kell felelnie a bank által előírt jövedelmi és egyéb feltételeknek.

Fizetőképességet javító adóstárs azonban csak az adósnak illetve az ő kötelezően bevonandó adóstársának közeli hozzátartozója, valamint nagynénje, nagybátyja lehet. A fizetőképességet javító adóstárs élettársát illetve házastársát szintén be kell vonni a kölcsönügyletbe, ám tulajdonrészhez egyiküknek sem kell jutnia a célingatlanban.

Ellentétben a készfizető kezességgel, egy hitelügyletbe legfeljebb két fizetőképességet javító adóstárs is bevonható. A hitelbírálat során figyelembe kell venni az életkori előírásokra vonatkozó szabályokat is.

A kölcsönügyletbe bevonásra kerülő személy fentieken kívül még lehet technikai jelleggel bevonásra kerülő adóstárs (haszonélvező vagy özvegyi jog esetén), valamint zálogkötelezett (ingatlantulajdonos esetén) is, ám egyik esetben sem kell jövedelmét igazolnia.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
27 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Uram,
Döbbenettel olvasom az oldalukon, hogy minden kölcsönszerződéshez csak 1 készfizető kezes tartozhat. Ez a régi PTK szerint is így volt 2008-ban? Hitel kapcsán szándékoztam érdeklődni, de ez az írásuk most ledöbbentett.

Jelenleg is kezes vagyok egy ingatlanvételi szerződésben. Szeretném megérdeklődni, hogy ha kilépek a kezeskedés alól, akkor megillet-e bármilyen összeg?
Válaszát előre is köszönöm.

Egy kft ügyvezetője Széchenyi hitelt vett fel. Rá 1-1,5 hónapra Strokot kapott, lebénult, állapota nem javul, a vállalkozása közben tönkrement, a hitelt a közeljövőben kell visszafizetni, mivel kezességet irt alá, saját vagyona nincs, házastársa vagyonához hozzá nyúlhatanak-e.
Várom válaszát.
Titi

Az a kérdésem, hogy babavaró, illetve lakáshitel kötésével egyidejűleg elmehetek-e kezesként egy ingatlan vásárlásához (édesanyám), akinek a fundamenta mellett kell kölcsönt felvenni.

Üdvözlöm!
Adott egy 2008-ban készült hitelszerződés. A férjem zálogkötelezettként írt alá és ott nem volt szó arról, hogy ő kezességet vállal. Kizárólag a zálogtárggyal felel (elméletileg). Édesanyja, aki a haszonélvező, vett fel az ingatlanra hitelt, aki már rég nem fizeti. A páromnak a végrehajtónál azt mondták, hogy csak dologi adós így „csak ” az ingatlant árverezik el. Viszont jött egy levél, ahol a páromat is adósként jelölték meg és abban kizárólag tőle követelnek 1.000.000 Ft-ot, ami kapcsolatos a hitelügylettel. Kutakodott kicsit és talált egy olyan közjegyzői okiratot, amely akkor készült időben amikor külföldön tartózkodott. Abban az okiratban már kezesként említik, de az előzőben kizárólag zálogkötelezettként írt alá. Az újabb közjegyzői okiratot nem írta alá.
Így válhat belőle kezes?

Vagyontalan nappalin tanuló középiskolás diák hamisított kereset kimutatással lehet készfizető kezes nagy értékű autólízing ügyben 2007. január óta?
Ha nem lehet, – akkor ez, hogy történhetett meg? A bank mégis elfogadta egy 18 éves középiskolás „nagyon magas” összeget tartalmazó hamisított kereset kimutatását.
Lehetséges ez a banki ügyintézői segédlet nélkül?

Fél éve ismerek egy hölgyet, aki 2012-ben megözvegyült, egy kisfia van. Elmondása alapján a volt férjének adósság-problémái voltak személyi kölcsön, banki kölcsön tekintetében, illetve az adóhatóság felé is. A férj ezeket nem tudta törleszteni, mert munkanélküli lett és a hölgy elmondása alapján a férj kezesként szereplő öccsén hajtották be a tartozást teljes egészében. A hölgy jövedelméből nem vontak semmit és a házasság alatt szerzett, de a nő tulajdonában lévő ingatlanon sem hajtottak végre (jelzálog), illetve ingóságaikon sem.
Elmondása alapján a volt férje öccsének ez a kezesség illetve a saját adósságai is az ingatlanába kerültek, de a hölgynek ehhez semmi köze nem volt (az Ő elmondása alapján).
Létezik ilyen?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Fórum!
Egy közeli ismerősöm abba a csapdába esett, hogy élettársa (nagy összegű) hiteléhez kezességet vállalt. A kapcsolat felbomlott, a kezesség maradt. Ha az adós nem fizet, vagy meghal, mi fog történni? A bank az ismerősömet kötelezi fizetésre, vagy az adós hagyatékából fedezik a hiteltartozást? (Ismerősöm nem lesz örökös.)
Egyáltalán van-e mód ebből a csapdából való kiszabadulásra? Sajnos az adós nem hajlandó kompromisszumra, sem másik kezes bevonására, sem hitelfedezeti biztosításra.
Még egy kérdés: hogyha a kezes halna meg, ugye a gyermekét nem köteleznék a további kezességvállalásra, illetve az abból eredő anyagi terhek megfizetésére?
Köszönöm válaszukat!

Tisztelt Fórum!
Édesapámat, aki 67 éves, 54 ezer forintos nyugdíjjal rendelkezik és ebben benne van még 2 év lízingdíj az autójára fondorlatosan rávették egy készpénzfizetési kezes aláírásra. A futamidő 15 év és 30 ezer forint havi törlesztő részlet. Előtte eltartási szerződést kötöttek vele és azt mondták, az aláírása azért kell, mivel a ház az övé. Ami természetesen nem igaz, mert még eltartói jogot sem jegyeztek be az ingatlanra. Tehát nincs tulajdonjoga, megfelelő életkora és kezességhez szükséges jövedelme. Nem adott át semmilyen igazolást (de ehhez hozzáférhettek).
Mi az esélyünk a hitelintézménnyel szemben? Hogyan mehetett át a hitel a hitelt lebonyolító közvetítővel?

Tisztelt Uram/Hölgyem!
Lehet bután fog hangzani a kérdés, de abszolút nem vagyok jártas ebben a témában. Igazából amiatt aggódom, hogy pár éve csőbe húzott egy kollégám. Feltette a kérdést, hogy lennék-e a kezese. Akkoriban korom miatt nem igazán tudtam ez mit jelent, de nemet mondtam, illetve hogy meggondolom. Arra viszont emlékszem, hogy aláíratott és kitöltetett velem valami papírt, ami " elvileg munkahelyi jellegű volt". Lehetséges csak így kezessé tenni valakit? Józan ésszel átgondolva nem, hiszen ennyi erővel bárki könnyen kijátszhatná ezt.
Válasza azonban megnyugtatna.
Tisztelettel.

Tisztelt Cím!
2007-ben kényszerítettek egy készfizetői kezességi dokumentáció aláírására. A kényszerítést nem tudom bizonyítani, sajnos.
Az lenne a kérdésem, hogy 2007-ben milyen feltételei voltak a ptk-ban, vagy más hiteliztézeti törvényben annak, hogy valaki készfizető kezességet vállaljon, valamint azt is szeretném tudni, hogy akkor volt-e erre vonatkozóan formanyomtatvány előírás.

Tisztelt ügyintéző!
Kérdésem: készfizető kezes lettem. Van-e rá lehetőség, hogy felbontsák vagy át tudom-e adni más nevére?
Köszönöm a felvilágosítását.
Teri

Egy Széchenyi kártya hitel során kezes volt a párom volt férje. Hozzáférési joga volt a hitelszámlához. A kölcsönszerződés lejárta előtt a szerződés hitelösszege 10 millió forintról vissza lett módosítva 5 millió forintra, s ettől az időponttól él a készfizető kezességi szerződése.A befizetett összeget polgári peres úton követeli.
A kérdésem az lenne, hogy lehetett volna-e készfizető kezességi szerződést kötnie a takarékszövetkezetnek ezzel az emberrel, mivel hozzáfért a pénzhez.

Tisztelt Cím!
Készfizető kezességgel kapcsolatban szeretnék kérdezni. A férjem vállalkozása Széchenyi-hitelt vett fel, a férjem készfizető kezességet vállalt. A vállalkozás nem tudta törleszteni a hitelt, a banknak a Hitelgarancia Zrt. megfizette az adósság 80%-át, aki ezt az összeget, a tartozás 80 %-át a Magyar Követeléskezelő Zrt-re engedményezte. A családi házunk eladása árából – nem részletezném, hogy ez mit jelent a családunknak a mai napig is, és míg élünk – a Követeléskezelő Zrt. által kért összeget több részletben átutaltuk. Azt szeretném megkérdezni, hogy az eredeti bank ezután még követelheti a készfizető kezestől a hiányzó 20 %-ot, mert tudomásom szerint az engedményezést követően csak a Követeléskezelő Zrt-vel voltunk kapcsolatban, a bankkal már nem. Én szeretnék ettől a készfizető kezesi állapottól megszabadulni, ezért érdeklődnék, hogy a bankkal még fel kell venni a kapcsolatot, vagy nem, mert erről a követeléskezelő nem tájékoztatott, sőt még arról sem, hogy a milliók rendben beérkeztek hozzá.
Előre is köszönöm és várom szíves válaszát.