Készfizető kezes az a személy, aki a kölcsönszerződés aláírásával vállalja, hogy az adós esetleges nemfizetése esetén – az adott pénzintézet felszólítására – maradéktalanul és haladéktalanul eleget tesz a hitelfelvevő kötelezettségvállalásának, vagyis törleszt az adós helyett.

Készfizető kezesség esetén a kezes a tartozás megfizetéséért az adóssal egy sorban köteles helytállni.
Készfizető kezes hitelügyletbe történő bevonására a kockázatok csökkentése érdekében kerülhet sor. A készfizető kezes életkorának a hitelkérelem benyújtásakor el kell érnie a 18. életévet. A kezes jellemzően devizabelföldi természetes magánszemély lehet.

A bankok saját szabályzata határozza meg, hogy egy kölcsönügyletbe hány készfizető kezes vonható be. A kezesnek mindenkor meg kell felelnie a bank által támasztott követelményeknek, továbbá jövedelmet kell igazolnia. A készfizető kezes jövedelme nem adható hozzá az adós bevételeihez, tehát önállóan kell megfelelnie az előírt jövedelmi feltételeknek.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

17 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha a bank belső szabályzatában nem szerepel, hogy a készfizető kezestől jövedelemigazolást, vagy bármilyen biztosítékot (közüzemi számla) nem kér, akkor az jogilag támadható? Ilyen esetben mi a teendő? Illetve a készfizetői papíron nyilatkozat szerepel, de a tartalma szerződésnek minősül. Ilyen lehet?
Köszönettel:
Annamária

Jó napot kívánok.
Sajnos bedőlt egy hitelünk, amit tiltanak a páromtól. A hitel összege kb. 1.000.000 Ft és havi 60.000 forinttal tiltanak lassan 6 hónapja.
Van rá mód, hogy a készfizető kezest ne piszkálja a behajtó?
Köszönöm válaszát.

Tisztelt Szakértő !
Többségi tulajdonos (60%) vagyok egy Kft.-ben. A Kft.-ben ketten vagyunk tagok. Ez a Kft. készfizető kezességet vállalt a Kft. kisebbségi tulajdonosának hiteléért. A hitelt tehát nem a Kft. vette fel, a Kft. “csak” készfizető kezes. A Kft. ügyvezetője a kisebbségi tulajdonos. A Kft. vagyona lényegében ingatlanokból áll, a várható éves bevétele viszont minimális. A Kft. ingatlanvagyona – a hiteladós fizetésképtelensége esetén – nagyjából a hitel felére nyújtana csak fedezetet.
Kérdésem: A kezességet vállaló Kft. többségi tulajdonosa kötelezhető-e valamilyen mértékben arra, hogy a Kft. vagyonán túl a saját vagyonával is helytálljon az eredeti adós, illetve a kezességet vállaló Kft. helyett?

Köszönöm válaszát.
További kérdésem: az adósságot megörökölte a gyermek, aki munkanélküli. Tőle így nem lehet a tartozást behajtani.
Gyakorlatilag a lumpen életet folytató örökös helyett kell fizetni a készfizető kezesnek. A kezességet a szülők megbízhatósága miatt vállalták, akik időközben elhunytak. Miért köteles az örökös helyett fizetni a készfizető kezes? A futamidő lejártával megszűnik-e a kötelezettség?
Mielőbbi válaszát köszönöm.

Adósok halála miatt a készfizető kezesektől hajtják be a tartozást. Az örökös munkanélküli. Igaz-e, hogy a futamidő lejártáig kötelesek a készfizető kezesek helytállni?
Kérem adják meg milyen rendelet, paragrafus, amire hivatkozhat a kezes, ha ténylegesen a futamidő lejártával megszűnik kötelezettsége.
Köszönöm tájékoztatásukat.

T. Szakértő!
Szeretném megtudni, ha készfizető kezességet vállalok a lányom Kft-jében /amelynek tulajdonosa vagyok/. A magántulajdonommal felelek érte vagy a cégben lévő tulajdon a fedezet?
Köszönöm előre is a választ.

Készpénzfizető kezes halála esetén mi történik a kezességi viszonnyal?

Vizsgálják az életkort készpénzfizetői kezesnél??

Az adós jövedelméből vonják a törlesztőrészleteket, kérheti minden további nélkül, hogy ezután cskken fizessen

Az adós jövedelméből vonják a törlesztőrészleteket,kérheti a csekken történő fizetést szerződésmodósítás nélkül?
Ha a kezes kénytelen fizetni a törlesztőrészleteket késöbb van lehetősége akár polgári peres úton visszaszerezni a pénzét?