Jelzáloghitel igénylése esetén gyakran merül fel a „jelzálogkötelezett” szó, de mi is ennek a pontos jelentése, illetve egy hitelügyletben ki a zálogkötelezett?

Jelzálog alapú kölcsön igénylése esetén a hitelügyletben szereplő személyek – státuszuknak megfelelően – lehetnek adósok, adóstársak, az adóstársakon belül is beszélhetünk kötelezően vagy technikai jelleggel bevonandó, illetőleg fizetőképességet javító adóstársakról, továbbá készfizető kezesek vagy zálogkötelezettek.

Minden személy, aki a fedezetül felajánlott ingatlannak tulajdonosa, zálogkötelezettként is bevonásra kerül a hitelügyletbe. Ha a kölcsönügyletben szereplő személy a fedezetül szolgáló ingatlannak tulajdonosa, vagy tulajdoni várományosa, ám jövedelmével nem felel a jelzáloghitel visszafizetéséért, akkor csak zálogkötelezettként fog részt venni az adott ügyletben.

Amennyiben a hitelt felvevő személy egyben az ingatlan tulajdonosa is és jövedelemigazolást is nyújt be, akkor adósként és zálogkötelezettként egyaránt bevonásra kerül.

Abban az esetben, ha telekkönyvön kívüli tulajdonosról beszélünk, vagyis a fedezetül szolgáló ingatlan tulajdonosának a házastársa vagy élettársa nincs bejegyezve tulajdonosként az ingatlan nyilvántartásba, akkor az illető zálogkötelezettként sem kerül bevonásra a kölcsönügyletbe, ám a zálogszerződés záradékában, vagy külön közokiratban hozzájárulását kell adnia az ingatlan jelzáloggal való megterheléséhez.

Zálogkötelezettek esetén is fontos a BAR lista kérdése. Pénzügyi partnereink között azonban van olyan bank, amely zálogkötelezett KHR státuszát egyáltalán nem vizsgálja, illetve létezik olyan pénzintézet is, mely a jelzálogkötelezett adatait ellenőrzi a KHR rendszerben, ám akkor sem utasítja vissza a hitelkérelmet, ha az illető passzív státuszban szerepel a BAR listán.

Ha tehát Ön jelenleg szerepel a Központi Hitelinformációs Rendszerben, ám hitelt szeretne igényelni, akkor van lehetőség a kölcsönkérelem benyújtására oly módon, hogy Ön a hitelügyletben csupán a fedezetül felajánlott ingatlan tulajdonosaként, vagyis jelzálogkötlezettként vesz részt, s a hitel adósaként – a BAR listán nem szereplő – szülő vagy nagykorú gyermek kerül bevonásra.

Amennyiben az így elérhető jelzáloghitelekről szeretne részletesen tájékozódni, akkor kérjük, küldje el ajánlatkérését, illetve keresse fel a Hitelnet valamely irodáját vagy Partnerét, s Kollégáink tájékoztatni fogják Önt a hiteligénylés egyéb feltételeiről, az aktuális hitelkamatokról, valamint a hitelfelvétellel járó költségekről!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitelnet – Csapat!

Jelzálog hitelből gyerek születése miatti 1 Mio. HUF elengedés témakör:
Elengedés feltétele, hogy nem szerepelhet adóstárs a szerződésben.
Banki tájékoztatás alapján megoldható, hogy az adóstársi státuszból kikerül az adóstárs, de bent marad zálogkötelezettként.
Ebben az estben megfelel a szerződés az elengedés feltételeinek?
Köszönöm előre válaszukat!

Mit jelent, ha fiam lakásvásárlási hitelében a tulajdonomat képező lakás fedezetül szolgál, – mint önerő – hozzájárulok a jelzálogjog banki bejegyzéséhez és ezzel résztvevője leszek a hitelügyletnek. Ún. jelzálog kötelezett leszek. Rám nézve ez pontosan mit jelent? Számomra milyen kötelezettséggel jár, illetve mik lehetnek a jog következmények?

Zálogkötelezettként vennék részt egy ingatlanvásárlásnál, csak az adószámomat kérik, kereseti kimutatást nem. A bank azt mondja nekik nincs zálogkezes nyomtatványuk, csak olyan, hogy adóstárs, de a regisztrálásnál majd azt írják nálam: anyagilag nem felel. Az igazi adóstársnak pedig: agyagilag felel.
Lehet ilyen, mivel felelek?
Norbert

Tisztelt Illetékes!
A páromnak van egy lakáshitele a fundamentánál, amiben ő az adós, egy közeli hozzátartozója az adóstárs. A hitel rendszeresen, pontosan törlesztve van. Szeretnénk kiváltani szintén a fundamentánál egy kedvezőbb hitelre. Sajnos az adóstárs közben meghalt. Én nem lehetek adóstárs, mert szerepelek a KHR-ben. Másik adóstársat nem tudunk bevonni, viszont plusz ingatlant igen. A plusz ingatlan más személy nevén van, teljesen tehermentes. A tulajdonosnál kizáró ok, hogy a KHR-ben szerepel?
Válaszát köszönöm!
Tisztelettel: Adrienn

Tisztelt hitelnet!
Ha szabad felhasználású jelzálog alapú hitelt szeretnék felvenni és a felajánlott ingatlan egyik tulaja KHR listán szerepel, akkor nem kaphatok hitelt? Az ingatlanon semmi tartozás nincs.
Köszönöm a válaszát!

Tisztelt Illetékes!
A következő ügyben szeretném tanácsát, véleményét kérni:
2007-ben építkeztünk, építési hitelt vettünk fel, ami sajnos nem volt elég, így a mostohaapám és mostoha nagyanyám nevén levő családi házra vonatkozóan szabad felhasználású jelzáloghitelt is igénybe kellett vennünk. Ebbe az említett felek beleegyeztek, a hitelt azóta is fizetem, azonban édesanyám válópert indított mostoha apám ellen, s most egy ügyvédi megkeresést kaptam, mi szerint mostoha apám és édesanyja szeretnék, hogy a hitel vonatkozásában kötelezettség alól mentesítsük őket, ajánljunk fel másik ingatlant, hogy ők kikerüljenek a szerződésből. Másik ingatlan beadására sajnos nincs lehetőségünk, s nem is szeretnénk ezt megtenni, a felmerülő költségek miatt sem, illetve azért sem, mert most már lényegesen nagyobb értékű ingatlan bevonására lenne szükségünk, mivel a hitel CHF alapú. Az lenne a kérdésem, hogy joga van e követelni tőlünk a szerződés módosítását, kötelezhetnek e minket erre akár bírósági úton is.
Köszönöm megtisztelő figyelmét és várom válaszát. Tisztelettel: Éva