Jelzálogjog fogalma - Hitelnet.hu

Jelzálogjog fogalma

Utolsó módosítás: 2014. július 02. szerda

Bizonyára Önnek is ismerősen cseng az a fogalom, hogy jelzálogjog, hiszen napjainkban szinte nem is találni olyan ingatlant, amelyre ne lenne bejegyezve zálogjog. De mit is jelent ez pontosan?

Hitelek tekintetében a jelzálogjog a kölcsön visszafizetésének biztosítékát jelenti, ezért kerül sor a bejegyzésére, minden egyes jelzáloghitel esetében. A jelzálogjog alapja a pénzintézetek és a hitelfelvevők által aláírt kölcsönszerződés. A jelzálogjogot az ingatlan nyilvántartásba is be kell jegyeztetni, mely az illetékes földhivatalnál történik. A földhivatali jelzálogbejegyzés során rögzítésre kerül az igénylő által felvenni kívánt hitelösszeg, amit a jelzálog biztosít, valamint az esetleges járulékok.

A bejegyzett jelzálogjog összege a futamidő alatt nem változik. Tehát ha Ön időközben a hitel egy részét visszafizeti, akkor sem módosul a bejegyzett összeg. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az adós pénzintézet felé fennálló tartozása a bejegyzésben szereplő összeg, hiszen a havi törlesztő részlet rendszeres fizetésével csökken a fennálló tőketartozás, amit az adott pénzintézet pontosan nyilvántart.

A pénzintézet számára a jelzálogbejegyzés biztosít lehetőséget arra, hogy szükség esetén be tudja hajtani követelését. Normál esetben tehát mindig csökken a fennálló tartozás összege, de az ellenkezője is előfordulhat. Erre akkor kerülhet sor, ha az ügyfél nem fizeti szerződésszerűen a havi törlesztést, s emiatt a bank késedelmi kamatot számít fel. Deviza alapú hitelek esetén szintén nőhet a fennálló tartozás összege, ha az adott deviza árfolyama a folyósításkor érvényes árfolyamhoz képest lényegesen megemelkedik.

A hitelt folyósító pénzintézet jelzálogjogának bejegyzése a kölcsön folyósításának feltétele. Előfordulhat, hogy az adott bank nem csupán a jelzálogjog, hanem elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzését is kéri. Az elidegenítési és terhelési tilalommal a pénzintézetek meg tudják akadályozni az ingatlan értékesítését, valamint további terhelését. Ilyen esetben az ingatlan eladására és újbóli terhelésére a bank hozzájárulásával van lehetőség.

Jelzálogjog ingatlan fedezete mellett nyújtott hitelek esetén kerül bejegyzésre a fedezetül szolgáló ingatlanra. A jelzálogjog célja, hogy a folyósító pénzintézet számára biztosítsa a nyújtott hitel és járulékai (kamat, kezelési költség) visszafizetését.

Amennyiben az adós nem törleszti szerződésszerűen a felvett hitelt, akkor a fedezeti ingatlan – a vonatkozó előírások szerint – értékesíthető, s a vételárból a bank felé fennálló tartozás kiegyenlíthető.

A jelzálogjog tehát dologi biztosíték, mely akár egyidejűleg három ingatlanra is alapítható. A jelzálogjog jogosultja nem lesz a zálogul lekötött ingatlan tulajdonosa, vagyis azt továbbra is a zálogkötelezett birtokában marad, aki azt a jelzálogjog fennállása alatt is rendeltetésszerűen használhatja, hasznosíthatja, ám épségét köteles megőrizni.

A jelzálogjog keletkezéséhez a jogot az ingatlan nyilvántartásba kell bejegyeztetni, ami az illetékes földhivatalnál történik. A hitel visszafizetését követően a jelzálogjog töröltethető. A törlés nem automatikus, a törlési engedélyt a folyósító pénzintézet adja ki az ügyfél kérelmére.

Az ingatlanra történő jelzálogbejegyzéssel természetesen az ingatlan nem kerül a pénzintézet birtokába, azzal továbbra is a tulajdonosa rendelkezhet.

A Hitelnet bankpartnerei által kínált jelzáloghitelek szabad felhasználásra, adósságrendezésre és lakáscélra egyaránt felvehetők. A jelzáloghitelek igénylési feltételeiről Hitelszakértőink adnak felvilágosítást akár személyesen, akár telefonon.

A bankpiacon jelenleg elérhető jelzáloghitelek havi törlesztő részletét Ön akár otthonából is kényelmesen kiszámolhatja Hitelkalkulátorunk segítségével. Ha konkrét jelzáloghitel ajánlatra van szüksége, akkor elég kitöltenie ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Tanácsadóink egy munkanapon belül e-mailben tájékoztatják Önt a lehetőségekről.Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Hozzászólások
 • Tímea szerint:

  Kedves Szerkesztő!
  Arra lennék kíváncsi, hogy arra az ingatlanra amelyen 17 örökös osztozik, lehet-e jelzálogot tenni, ha a 17-ből 1 adós van csak. Nem kell a többiek hozzájárulása? Vagy nem kell a többi örököst értesíteni?
  Válaszát köszönöm.
  Üdvözlettel, Tímea

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tímea!
   Amennyiben jelzáloghitel felvételéről van szó, akkor az csak abban az esetben lehetséges, ha az ingatlan összes tulajdonosa részt vesz a hitelügyletben.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket