Jelzáloghitel fogalma

Jelzáloghitelről olyan kölcsönök esetén beszélünk, amikor a hitel elsődleges biztosítéka egy vagy több ingatlan. A biztosítéki ingatlanra jelzálogjog kerül bejegyzésre, aminek célja, hogy biztosítsa a folyósító hitelintézet számára a kölcsön visszafizetését.

A fedezetként elfogadható ingatlanok típusát illetően az egyes pénzintézetek szabályzata a mérvadó. Az alábbi ingatlantípusokat minden bank elfogadja fedezetül: lakóingatlan (családi ház, ikerház, sorház, társasházi lakás), nyaraló, hétvégi ház. A bankok a fedezetül elfogadható ingatlanok minimális forgalmi vagy hitelbiztosítéki értékét ugyancsak meghatározzák. Egy jelzáloghitel ügyletbe maximálisan három ingatlan vonható be egyidejűleg.

A jelzáloghiteleket hitelcél szerint megkülönböztetjük:

A lakáscélú jelzáloghiteleken belül számos hitelcél finanszírozható: lakás- és telekvásárlás, lakásépítés, bővítés, felújítás, korszerűsítés, lakáscsere valamint lakáshitel kedvezőbbre váltása.

A lakáscélú jelzáloghitelek maximális futamideje jellemzően 35 év, míg szabad felhasználásúaké 20-30 év lehet.
Utolsó módosítás: 2013. június 24. hétfő


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
18 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jelzáloghitel van a házamon, de szeretném eladni a telek 1/3-át! Lehetséges ez és ha igen, mi a menete?
Köszönettel!
Üdv.

Kedves Mihály!
Az ügyben a jelzálogjogosult bankkal kellene egyeztetnie elsőként.

2000-ben lett felvéve egy jelzáloghitel 110 m2-re, az összeg 4 millió. 2010-ig ki lett fizetve a kamat, csak a tőke maradt. 2010-ben az árvíz elvitte az ingatlant, majd a bank felbontotta a szerződést 2 hónap nem fizetés után. Majd 2010-ben megépült egy új ház (az állam által), ami 55 m2. Azóta semmi, majd megjelent egy végrehajtó, aki 10 milliót követel.
Mi a teendő ilyenkor?
Előre is köszönöm a választ.

Kedves Kinga!
Végrehajtási ügyekben Irodánk nem illetékes! Javasoljuk, hogy a kérdésével kapcsolatban a végrehajtóval egyeztessen.

Ha a jelzáloghitel nem fizetésre kerül és a bank elviszi azt az ingatlant, amelyre a hitel fel lett véve, továbbiakban követelheti még az összeget?

Kedves Kinga!
Ha nem fedezi az inatlan ára a tartozást, akkor követelheti a fennmaradó összeget.

A kérdésem a következő lenne! Van egy lakáscélú jelzáloghitelünk (forinthitel) a volt élettársammal. Kérhetek-e a hitelfolyósító bankomtól egy olyan kimutatást, hogy mennyi a hitel teljes költsége (nem a THM-re vagyok kíváncsi): a tőke, ugye, adott, de kérhetem-e, hogy mennyi a teljes kamat, kezelési költség, satöbbi, ami rárakódik a tőkére, vagy ha pontosan nem határozható meg, akkor becsült összegként? És ha lehet ilyet kérni, de a Bank erre nem hajlandó, akkor foganatosíthatok-e a Bank ellen jogi lépéseket? Úgy vélem, minden pénzügyi ügylet alapja a tűpontos elszámolás, mert abból tudnám megállapítani, hogy jogosan kérnek-e tőlem annyit, mint amennyit kérnek. A már befizetett… Továbbiak »

Kedves Attila!
A fennálló tőketartozás összegéről, valamint a futamidő végéig még hátralévő havi törlesztési kötelezettség összegéről is tud tájékoztatást adni a bank. LMeghatározó azonban, hogy milyen kamatperiódusú a meglévő hitel. Adott kamatperióduson belül pontosan meghatározható a havonta fizetendő kamat összege, de azt előre senki nem tudja megmondani pontosan, hogy adott kamatperiódus lejáratát követően mekkora kamat lesz érvényes.

Szeretnék jelzáloghitelt felveni egyedülállóként. Hogyan is zajlik és mit kellene vagy kell-e benyújtanom?
Előre is köszönöm a választ.

Kedves Elvira!
Jövedelemigazolás és személyes okmányok fénymásolata minden esetben benyújtandó. Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink készséggel tájékoztatják az elérhető legkedvezőbb jelzáloghitelekről! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Érdeklődnék, hogyha valakinek mondjuk tartozás van a démász felé vagy ha a telefonszámlát még nem tudtam rendezni, annak van köze a jelzáloghitelhez?

Kedves Katalin!
Ha a felvenni kívánt jelzáloghitelhez közüzemi számlát kér benyújtani a bank, s az tartozást mutat, akkor amiatt elutasításra kerülhet a hitelkérelem. Ugyancsak elutasítással járhat, ha a közüzemi elmaradás látszik a hitelfelvételhez benyújtandó bankszámla kivonaton.

Ingatlanomat jelzáloghitelből vettem. Van-e mód a már terhelt ingatlanra további hitelt felvenni? Ez mivel jár? Kölcsönszerződès módosítással pl?

Kedves Nóra!
Amennyiben értéke és a meglévő teher összege alaján elbír még további terhelést az ingatlan, úgy van lehetőség újabb hitel felvételére megfelelő jövedelemfedezettség esetén. Ez nem jár szerződésmódosítással. Ez egy újabb hitelszerződést jelent.
További, személyre szóló, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Szeretném tudni, hogy mit jelent az a jelzálogjog bejegyzés. Van-e ilyen bejegyzési lehetőség és ha van, mire kötelez engem és a bejegyző bankot?

Kedves József!
Jelzálog alapú hitel felvétele esetén a bank javára bejegyzett jelzálogjog biztosítékot jelent a hitelintézetnek a kölcsön visszafizetésére. Amennyiben az adós nem teljesíti törlesztési kötelezettségét, legvégső esetben a bank a bejegyzett jelzálogjog alapján kényszer értékesítheti az ingatlant.

Eladható-e az az ingatlan, amelyiken jelzáloghitel van a tulajdonos által?

Kedves Asszonyom!
Jelzáloghitellel terhelt ingatlan is eladható. Az eladó az adásvételi szerződésben kötelezettséget vállal arra, hogy a vevő által átadott vételárrészből tehermentesíti az ingatlant, vagy a vevő által felvett lakáshitelből történik a hitel végtörlesztése.


18
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x