Jelzáloghitelről olyan kölcsönök esetén beszélünk, amikor a hitel elsődleges biztosítéka egy vagy több ingatlan. A biztosítéki ingatlanra jelzálogjog kerül bejegyzésre, aminek célja, hogy biztosítsa a folyósító hitelintézet számára a kölcsön visszafizetését.

A fedezetként elfogadható ingatlanok típusát illetően az egyes pénzintézetek szabályzata a mérvadó. Az alábbi ingatlantípusokat minden bank elfogadja fedezetül: lakóingatlan (családi ház, ikerház, sorház, társasházi lakás), nyaraló, hétvégi ház. A bankok a fedezetül elfogadható ingatlanok minimális forgalmi vagy hitelbiztosítéki értékét ugyancsak meghatározzák. Egy jelzáloghitel ügyletbe maximálisan három ingatlan vonható be egyidejűleg.

A jelzáloghiteleket hitelcél szerint megkülönböztetjük:

  • Lakáscélú jelzáloghitelek
  • Szabad felhasználású jelzáloghitelek
  • Adósságrendező jelzáloghitelek

A lakáscélú jelzáloghiteleken belül számos hitelcél finanszírozható: lakás- és telekvásárlás, lakásépítés, bővítés, felújítás, korszerűsítés, lakáscsere valamint lakáshitel kedvezőbbre váltása.

A lakáscélú jelzáloghitelek maximális futamideje jellemzően 35 év, míg szabad felhasználásúaké 20-30 év lehet.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
20 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv.
2007-ben jelzálog alapú CHF hitelt vettünk fel lakásvásárlás céljára 10M-t. A megvásárolni kívánt ingatlan felbecsült értéke 11M volt. Sajnos évek után mint sok embernek, bedőlt a CHF hitel, forintosítani nem engedték, így az ingatlan árverésre került. Felbecsültették 12,7M-ra, ennyiért tették ki árverésre. Évekig volt fent, közben elkezdett emelkedni a környezetünkben az ingatlanok piaci ára. Sajnos ezt a VH nem vette ezt figyelembe, így 12,7M-ért elkelt az ingatlan.
Az új tulajdonos most közel 21M-ért árulja és a behajtó cég még további 20M-t követel rajtunk.
Összegezve tehát:
2007-ben 10M forintnak megfelelő CHF alapú jelzálogot vettünk fel, melyet évekig fizettünk. Mikor már nem bírtuk a megemelkedett törlesztőket fizetni egy idő után felmondták a szerződést, és a tőke 10M-ról 15M-ra emelkedett, és kamattal együtt kinőtte magát 27M-ra.
Kérdésem az lenne, hogy érdemes esetleg perrel élni a VH-kérő felé?
Úgy gondolom, hogy mivel a fedezeti ingatlan piaci értéke jóval megnőtt az évek alatt mint amennyiért értékesítették, így az annak idején felvett jelzálog fedezve van a bank felé (már 2007-ben többet ért az ingatlan, mint amennyi hitelt felvettünk rá), így úgy érzem a további követelés jogtalan!
Jogos lenne a kérdésem?
Köszönöm.

Jelzáloghitel van a házamon, de szeretném eladni a telek 1/3-át! Lehetséges ez és ha igen, mi a menete?
Köszönettel!
Üdv.

2000-ben lett felvéve egy jelzáloghitel 110 m2-re, az összeg 4 millió. 2010-ig ki lett fizetve a kamat, csak a tőke maradt. 2010-ben az árvíz elvitte az ingatlant, majd a bank felbontotta a szerződést 2 hónap nem fizetés után. Majd 2010-ben megépült egy új ház (az állam által), ami 55 m2. Azóta semmi, majd megjelent egy végrehajtó, aki 10 milliót követel.
Mi a teendő ilyenkor?
Előre is köszönöm a választ.

Ha a jelzáloghitel nem fizetésre kerül és a bank elviszi azt az ingatlant, amelyre a hitel fel lett véve, továbbiakban követelheti még az összeget?

A kérdésem a következő lenne! Van egy lakáscélú jelzáloghitelünk (forinthitel) a volt élettársammal. Kérhetek-e a hitelfolyósító bankomtól egy olyan kimutatást, hogy mennyi a hitel teljes költsége (nem a THM-re vagyok kíváncsi): a tőke, ugye, adott, de kérhetem-e, hogy mennyi a teljes kamat, kezelési költség, satöbbi, ami rárakódik a tőkére, vagy ha pontosan nem határozható meg, akkor becsült összegként? És ha lehet ilyet kérni, de a Bank erre nem hajlandó, akkor foganatosíthatok-e a Bank ellen jogi lépéseket? Úgy vélem, minden pénzügyi ügylet alapja a tűpontos elszámolás, mert abból tudnám megállapítani, hogy jogosan kérnek-e tőlem annyit, mint amennyit kérnek. A már befizetett összegekről valószínűleg küldenének, de az csak az ügylet egyik fele!
Segítségét előre is köszönöm!

Szeretnék jelzáloghitelt felveni egyedülállóként. Hogyan is zajlik és mit kellene vagy kell-e benyújtanom?
Előre is köszönöm a választ.

Érdeklődnék, hogyha valakinek mondjuk tartozás van a démász felé vagy ha a telefonszámlát még nem tudtam rendezni, annak van köze a jelzáloghitelhez?

Ingatlanomat jelzáloghitelből vettem. Van-e mód a már terhelt ingatlanra további hitelt felvenni? Ez mivel jár? Kölcsönszerződès módosítással pl?

Szeretném tudni, hogy mit jelent az a jelzálogjog bejegyzés. Van-e ilyen bejegyzési lehetőség és ha van, mire kötelez engem és a bejegyző bankot?

Eladható-e az az ingatlan, amelyiken jelzáloghitel van a tulajdonos által?