Az ingatlanfedezet kifejezéssel leggyakrabban jelzáloghitel igénylése esetén lehet találkozni, jelzálog alapú kölcsön felvételekor ugyanis a hitel visszafizetésének biztosítékául a felajánlott ingatlan szolgál.

Jelzáloghitel igénylése esetén az ingatlanfedezettel kapcsolatban több lényeges kérdés is felmerül. Az egyik legfontosabb az, hogy milyen típusú ingatlanok fogadhatók el egy-egy hitelügylet fedezetéül. A fedezetként elfogadható ingatlanok köre az egyes pénzintézetek szabályzata alapján változó lehet. Minden banknál elfogadhatók azonban az alábbi típusú ingatlanok: családi ház, sorház, ikerház, társasházi lakás, üdülő, hétvégi ház.

Van azonban olyan pénzügyi partnerünk is, amely fedezetként elfogadja az építési telket, az irodát vagy a panziót, amennyiben azok értéke eléri a bank által előírt minimális hitelbiztosítéki értéket, amely jelenleg 4 millió forint.
Kiskereskedelmi üzlethelyiség valamint vendéglátó egység szintén elfogadható fedezetként bankpartnereink egyikénél, ha azok hasznosítási lehetősége biztosított. Ilyen egységek az alábbiak lehetnek: üzletek, söröző, pékség, cukrászda. Ellenben nem fogadható el fedezetként sem szálloda, sem kemping.

Bel-, és külterületi termőföld ingatlanfedezetként való bevonására ugyancsak lehetőséget biztosít valamely pénzügyi partnerünk, azonban a külterületi szántónak legalább 5 hektár egybefüggő területet kell alkotnia.
Önálló helyrajzi számmal rendelkező garázs a legtöbb pénzintézetnél szintén elfogadható, de kizárólag kiegészítő ingatlanfedezetként. Hitelbiztosítéki értékének legalább a másfél millió forintot el kell érnie.

A bankok által elfogadható ingatlanfedezettel kapcsolatban ugyancsak lényeges kérdés azok minimális forgalmi illetve hitelbiztosítéki értéke. A pénzintézetek kínálatában van olyan hitelkonstrukció, melynek igényléséhez elegendő, ha az ingatlan hitelbiztosítéki értéke eléri a 3 millió forintot, de olyan hiteltermék is létezik, melynek igényléséhez legalább 6-8 millió forint forgalmi értékű ingatlan bevonása szükséges.

Nem mindegy azonban, hogy forgalmi vagy hitelbiztosítéki értékről beszélünk. Vannak olyan bankok, melyek a maximálisan nyújtható hitelösszeg megállapításakor a forgalmi, illetve léteznek olyanok, melyek a hitelbiztosítéki értékből indulnak ki. Egy 10 millió forint forgalmi értékű ingatlan hitelbiztosítéki értéke azonban függ annak területi elhelyezkedésétől. Ha megyeszékhelyen lévő ingatlanról van szó, akkor általában a forgalmi értékből – állapottól függően – 10 százalék kerül levonásra, tehát ebben az esetben ez 9 milliós hitelbiztosítéki értéket jelent. Ha kisebb településen lévő ingatlant vizsgálunk meg, akkor akár 20-30 százalék is levonásra kerülhet a forgalmi értékből, ami 7-8 milliós hitelbiztosítéki értéket eredményezhet.

A Hitelnet irodáiban és Partnereinél azonban van arra lehetőség, hogy Tanácsadóink összehasonlító ingatlanadatok alapján a kölcsönügylet elindítását megelőzően tájékoztassák Önt az ingatlan aktuális forgalmi illetve hitelbiztosítéki értékéről.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

9 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tiszteletem!
Érdeklődnék, hogy milyen feltételek kellenek, ha hitelt szeretnék felvenni és a lakásom volna a fedezet.
Lehet ilyet?

Üdvözlöm!

Érdeklődnék,hogy mely bank(ok) fogadják el az üzlethelyiséget hitelfedezetként? Az üzlethelységet szeretném megvenni, és másik ingatlant nem szeretnék bevonni.

Tisztelt Cím! Örököltem egy lakáshasználati joggal terhelt budapesti ingatlant. Kérdésem, hogy fel tudok-e venni jelzáloghitelt erre a lakásra, a használati joggal rendelkező személy engedélye nélkül? Ha, igen, melyik az a bank, amelyik befogadja a hitelkérelmem.
Válaszát köszönöm.
Nagyné Bánóczy Emőke

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék,hogy hitel és közüzemi felhalmozott tartozás kiváltásához milyen feltételekre van szükség, ha a fedezetre szolgáló ingatlan 1/1-es tulajdon, de a havi kereset nagyon alacsony?
Köszönettel

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Használt lakás vásárlásához szeretnék hitelt felvenni.Ingatlanfedezet lehet-e olyan ingatlan amin egyharmad rész tulajdoni jogom van, ha igen akkor milyen százalékokkal kell számolnom?
Válaszát előre köszönöm.