A hitelbiztosítéki érték egy hitelfedezetül felajánlott ingatlannak az óvatos becslés alapján megállapított értékét jelenti.

A hitelbiztosítéki érték a forgalmi érték alapján kerül meghatározásra, annak általában a 70-90 százalékát jelenti. Ez függ az ingatlan állagától, területi elhelyezkedésétől, típusától, műszaki állapotától, értékesíthetőségétől. Ezen érték megállapításakor az ingatlanszakértő figyelembe veszi azon kockázatokat, melyek az ingatlan értékét a jövőben befolyásolhatják.

Megyeszékhelyeken, megyei jogú városokban általában 10 százalékot kerül levonásra a forgalmi értékből, kisebb városokban körülbelül 15-20 százalék, egyéb településeken pedig akár 25-30 százalék is.

A pénzintézetek többsége a hitelbiztosítéki érték alapján határozza meg a maximálisan nyújtható jelzáloghitel összegét. A hitel típusától függően annak meghatározott százaléka vehető fel.

Ha a futamidő során a hitel nemfizetésére kerül sor, akkor a bank jogosult az ingatlant az úgynevezett hitelbiztosítéki értéken értékesíteni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése