Az értékbecslés a jelzáloghitelek fedezeteként bevont ingatlan értéknek megállapítását jelenti. A jelzáloghitelek visszafizetésének biztosítékaként szolgáló ingatlanra vonatkozóan minden hitelügylet esetén szükség van egy független értékbecslő cég által készített értékbecslésre. A független ingatlan-szakértés azért lényeges, mert így mind a hitelnyújtótól, mind a hitelfelvevőtől független harmadik személy ad hivatalos állásfoglalást az ingatlan tényleges értékéről.

Az értékbecslés során az ingatlanszakértő megállapítja a fedezeti ingatlan aktuális forgalmi illetve hitelbiztosítéki értékét. A forgalmi érték a jelenlegi piaci értéket jelenti, míg a hitelbiztosítéki érték az ingatlannak azt a minimális értékét jelöli, mely összegért nemfizetés esetén az ingatlan értékesíthető.

Az értékbecslő ingatlanvásárlás, felújítás, szabad felhasználás és adósságrendezés esetén az ingatlan aktuális értékét állapítja meg, ugyanakkor építés, bővítés, korszerűsítés esetén meghatározza az ingatlan várható jövőbeni értékét is, hiszen ez alapján határozzák meg a pénzintézetek a maximálisan felvehető hitel összegét.
Az építési jellegű kölcsönök esetén szakaszos folyósítással kell számolni, s ilyen esetben az értékbecslő minden újabb részfolyósítás előtt helyszíni szemlét tart.

Az értékbecslésnek és a helyszíni szemlének egyaránt van díja, amit a bankok aktuális hirdetménye tartalmaz.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Az lenne a kérdésem, hogy amit meg szeretnénk vásárolni lakás ára 4,5 millió forint. Szerintünk ennyire nem értékelik fel az értékbecslők. Viszont az eladó még ragaszkodik ehhez az árhoz, csak akkor enged belőle, ha az értékbecslő kevesebbre értékeli. Már megírtuk az adásvételit, minden papír megvan a csok és hitelkérelem benyújtásához, amit holnap teszünk meg. Nos az lenne ehhez a kérdésem, ha mégsem ér annyit és elutasítják a kérelmünket emiatt, és ezután megegyezünk egy kedvezőbb összegben, beadhatjuk ismét a kérelmünket? Az ügyvédnő módosít a szerződésen, ha kérjük.
Válaszát előre is köszönöm.

Panel lakásomat cserélném kertes házra, mind 2 tehermentes!! Értékkülönbözet nélkül cseréljük (szőrén-szőrt)!
Kérdésem: ilyenkor is kell az értékbecslő? Ha igen, miért, és ki küldi ki?
Válaszukat előre is köszönöm.