Első ranghelyű zálogjog

Jelzálog alapú hitel felvétele során a pénzintézettel kötött hitel- és zálogszerződéseket be kell nyújtani az illetékes földhivatalhoz. A jelzálogjogok minden esetben a benyújtás sorrendjében kerülnek feltüntetésre az ingatlan nyilvántartásban, vagyis az elsőként benyújtott szerződés az első ranghelyre kerül bejegyzésre.

A benyújtás sorrendjének, azaz ranghelyének azért van fontos szerepe, mert a zálogjogosultak ennek a sorrendnek megfelelően jutnak pénzhez abban az esetben, ha a hitelfelvevő nem fizeti kölcsönét és sor kerül az ingatlan értékesítésére.

Ez az oka annak, hogy számos pénzintézet ragaszkodik jelzálogjogának első ranghelyre történő bejegyzéséhez. Legtöbbször nem jelent problémát az, ha a fedezetül szolgáló ingatlant már egy kisebb összegű munkáltatói vagy önkormányzati kölcsön terheli, de más a helyzet bejegyzett banki hitel esetén.

Ilyenkor a legtöbb bank csak akkor nyújt hitelt, ha az első ranghelyre bejegyzett kölcsön kiváltásra kerül. Van azonban kivétel is, ugyanis a hazai pénzintézetek között található olyan finanszírozó, amely megelégszik jelzálogjogának másik pénzintézet ranghelyét követő bejegyzésébe is.Utolsó módosítás: 2013. június 24. hétfő


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Mi történik abban az esetben, ha a hitelintézet követelését értékesítette követeléskezelőnek? Ebben az esetben az első ranghelyű jelzálog már a követeléskezelőt illeti meg?
Köszönettel, Gábor

Kedves Gábor!
Ebben az esetben a hitelintézet helyett a követeléskezelő lesz a jelzálogjogosult.

Az első ranghelyű jelzálogjog azt jelenti akkor ha ez az ingatlan mint fedezet, elsőként lesz tehermentesítve abban az esetben, ha az adós nem fizeti az ő ingatlanjára felvett hitelt, vagy a bank felmondja a szerződést??? Szóval akkor ez lesz tehermentes először????


4
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x