A hitelügyletekkel kapcsolatban említett előminősítés nem más, mint egy-egy kölcsönügylet elindítása előtt végzett előzetes hitelbírálat. Az előzetes bírálat mind fedezet nélküli személyi kölcsönök, mind ingatlan fedezete mellett nyújtott jelzáloghitelek esetén elvégezhető.

Az előminősítés azt a célt szolgálja, hogy már a hitelügylet adott pénzintézetbe történő eljuttatása előtt kiszűrjük azokat a problémákat, melyek a banki hitelbírálat során esetleg a hitelkérelem elutasítását eredményezhetik.

A pénzintézetek által végzett hitelbírálat több szempont figyelembe vételével zajlik. Először is a bank azt vizsgálja, hogy a kölcsönigénylő megfelel-e a személyi előírásoknak. Ez azt jelenti, hogy az ügyféladatok lekérdezésre kerülnek a Központi Hitelinformációs Rendszerben. Amennyiben fedezet nélküli személyi kölcsönről van szó, akkor a hitelbírálat leglényegesebb részét a jövedelemvizsgálat képezi, majd ez alapján kerül megállapításra, hogy a kölcsönigénylő hitelképes-e. Jelzálog alapú hitelek esetén a fedezetül felajánlott ingatlan értékbecslése éppen olyan fontos, mint a jövedelemvizsgálat. E kettő együttes eredménye határozza meg, hogy az igénylő kaphat-e hitelt, illetve amennyiben igen, akkor mekkora összeg felvételére jogosult.

A Hitelnet irodáiban és Partnereinél az előminősítésre szintén a fenti szempontok figyelembe vételével kerül sor. Ahhoz, hogy Hitelszakértőink el tudják végezni az előminősítést, általában az alábbi dokumentumokra van szükség: személyes okmányok, 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolás és általában utolsó háromhavi bankszámlakivonat, valamint jelzáloghitelek esetén a fedezetül szolgáló ingatlan legfontosabb adatai (cím, alapterület, építés éve, állapota, bejegyzett jelzálogjogok)

A hitelszakértőink által végzett előminősítés minden esetben a személyes adatok BAR listán történő ellenőrzésével kezdődik. Amennyiben a leendő adós adatai aktív státuszban szerepelnek a rendszerben, akkor az előminősítés véget is ér, hiszen ez minden banknál a kölcsönkérelem elutasításával jár. Passzív BAR státusz esetén lehet megoldás, ha az ilyen státuszú ügyfél esetleg csak zálogkötelezettként, s nem adósként vesz részt a hitelügyletben; vagy ha passzív státusza legalább 6 illetve 12 hónapja fennáll.

A benyújtott jövedelemigazolások alapján Tanácsadóink ellenőrzik, hogy a kölcsönigénylők munkaviszonya, munkaszerződésük típusa, valamint nettó jövedelmük összege megfelel-e az adott hitelkonstrukcióban elvárt feltételeknek, de vizsgálják azt is, hogy a munkáltató ellen van-e folyamatban felszámolási vagy egyéb bírósági eljárás. A bankszámla kivonatokon ellenőrzésre kerül a rendszeres munkabér-átutalás megléte és esetleges hiteltörlesztések problémamentes fizetése. Ugyancsak fontos, hogy az ügyfél túllépi-e hitelkeretét, s ha igen, mekkora összeggel, valamint egyéb fizetési kötelezettségei szerepelnek-e a visszautasított tételek között. Ezek a szempontok mind-mind meghatározóak a hitelbírálat során.

Az ingatlan állapotának előzetes felmérésével kapcsolatban lehetőség van banki összehasonlító adatok útján történő előzetes értékmeghatározásra, mely kiindulási alap lehet a hitel igénylése előtt.

A fentiek összesítése alapján, illetve szükség esetén az adott pénzintézettel történő egyeztetés után Ön akár 1 munkanapon belül is értesítést kaphat az előminősítés eredményéről, s pozitív előzetes hitelbírálat esetén a kölcsönügylet elindítható a választott banknál.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm.

Érdeklődni szeretnék, hogy meglévő ingatlanomon terhelés van a CSOK miatt.
Azt szeretném kérdezni, hogy vehetek-e fel jelzáloghitelt ezen felül az ingatlanra, illetve úgy, hogy szerepelek a KHR listán? A ház értéke 3.500.000 Ft, a terhelés 1.430.000 Ft,