Jelzáloghitel felvételekor előfordul, hogy folyósítási feltételként a pénzintézetek nem csupán jelzálogjogot, hanem elidegenítési és terhelési tilalmat is bejegyeztetnek a fedezetül szolgáló ingatlan tulajdoni lapjára. Mindez a hitelnyújtó bank jelzálogjogának védelmét szolgálja.

Az elidegenítési és terhelési tilalom korlátozza az adott ingatlannal való rendelkezés jogát. Jelzálog alapú hitelekre vonatkozóan e tilalom bejegyzése a hitelszerződésen alapul, de egyéb esetben bírósági határozat vagy jogszabály alapján is bejegyzésre kerülhet.

Elidegenítési és terhelési tilalom esetén a jogosult hozzájárulása nélkül az ingatlan tulajdonjoga nem ruházható át, valamint újabb hitel biztosítékául sem szolgálhat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy elidegenítési és terhelési tilalommal terhelt ingatlan nem adható el, vagy nem vehető fel rá további hitel, ez csupán annyit jelent, hogy a jogosult hozzájárulása nélkül nem tehetjük meg mindezt.

Elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzésére nem csak kölcsönügylethez kapcsolódóan kerülhet sor, hiszen a korábbi szocpol bejegyzések alkalmával ugyancsak bejegyzésre került e jog is a Magyar Állam javára, 5 illetve 10 évre vonatkozóan.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

28 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
Mit jelent az ha egy ingó vagy ingatlan elidegenítési és terhelési tilalom alatt áll? Mert a napokban szerettünk volna vásárolni egy ingóságot és kiderült, hogy lefoglalás illetve elidegenítési tilalom alatt van! Hol tudunk utána járni, hogy ez a dolog tisztázódjon és az esetleges adósság, ami az ingón van, ne minket terheljen.
Vagy önök szerint inkább álljunk el a vásárlástól?
Várom megtisztelő válaszukat.
Tisztelettel: László

Tiszteletem,
Elfelejtettem írni, hogy az államkincstár családtámogatási elidegenítést értettem a kérdésem alatt. Abban az esetben, csak új építésű ingatlanra lehet átvinni? Illetve csak úgy, hogy az előzőt el kell adni? Arra lehetőség nincs, hogy átvigyük egy másikra, de eladni ne kelljen?
Üdv és köszi!
Zsolti

Tiszteletem,
Ha egy újépítésű ingatlanon elidegenítési tilalom ketyeg és közben a család tulajdonába kerül más ingatlan, akkor van-e lehetőség a tilalom jelzálogbejegyzést áttenni a másik ingatlanra?
Vannak ennek feltételei? Két ingatlan között mozgatni, ha a tulajdonszerzés után évek teltek el?
Köszönöm,
Zsolti

Ha lejárt az elidegenítés, mi történik utána?

Tisztelt Szakértő!
Édesapám szóban jelezte nekem és a testvéremnek, hogy halála után nem adhatjuk el a jelenleg az ő tulajdonát képező ingatlanát, a mi leendő örökségünket.
Azzal indokolta ezt az elképzelését, hogy a házat ő építette és annyira szereti, hogy elhunyta után sem szeretné, ha mi örökösök megválnánk tőle. Ezt írásban végrendeletbe is szeretné foglalni.
Kérdésem lenne, hogy Édesapám ezen szándéka jogi úton érvényesíthető lehet?
Köszönöm a választ előre is!
Zsuzsanna

Üdvözlöm,
Egy örökölt ingatlanon rajta maradt egy 1976-ban bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom, amelynek már nincsen jogosultsága.
Ki kérheti a bankot, hogy vegye le ezt a tilalmat? Elegendő, ha csak az egyik tulajdonos kéri vagy mindegyik tulajdonosnak meg kell kérnie?
Köszönettel
Vilmos

Üdvözlöm.
Adott egy ingatlan, amin volt elidegenítési és terhelési tilalom, de már nincs rajta!!ó
Az lenne a kérdésem, hogy el lehet-e adni az ingatlant?

Ūdvözlöm!
Vásároltunk a feleségemmel ingatlant a csok segítségével. A magyar állam elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztetett be. Vehetünk-e fel felújításra jelzáloghitelt erre az ingatlanra?
Köszönöm válaszát.
Zoltán

Üdvözlöm!
Vettünk pár hónapja feleségemmel egy házat csok igénybevételével. Itt is lakunk, de nem szeretnénk tovább itt lakni.
Szeretném felajánlani az államkincstárnak a házat.
Ez lehetséges?

Tisztelt cím!
Szeretném megkérdezni, hogy 1/5 rész örökölt, Földhivatalban bejegyzett tehermentes ház mikor elidegeníthető? A többi 4/5-öd rész tulajdonosa (sógornőm, aki a testvérem halála utáni örökös) ismeretlen helyen tartózkodik, így az ingatlannal kapcsolatos terheket (településen folyó csatornázási költségeket, az ingatlan gyomtalanítását és minden egyéb terhet nekem kell fizetni, mivel én vagyok elérhető, 2007 április óta) anélkül, hogy beleegyeztem volna.
Létezik-e olyan, hogy elidegeníthetem, és mikor?

Saját tulajdonomban lévő családi házra szeretnék szabad felhasználású hitelt felvenni.
Továbbá az lenne a kérdésem, a földhivatalban be van jegyezve rá egy elidegenítési tilalom, és hogy így is tudnék-e lakás újításra igényelni kölcsönt?
Tisztelettel: Richárd

Jelzáloggal terhelt ingatlanra a bank az elidegenítést nem jegyeztette be a tulajdonlapra, de a közjegyzői okiratban szerepel, ha bejegyzi, ha nem, akkor is életben van. Egy évre rá tulajdonjogi bejegyzés történt. Ez jogilag lehet?

Üdvözlöm!

Több kérdésem is lenne egy ingatlan vásárlásával kapcsolatban.

1. Az ingatlanon melyet meg kívánok vásárolni, jelzáloghitele van a tulajdonosnak. A tulajdoni lapon a bank neve szerepel (állítólag). meg tudom-e így vásárolni (jelzáloghitelre)

2. Az ingatlan zártkerti, így kaphatok e hitelt rá?

A bankom előzetes hitelbírálata szerint 100%-ig hitelképes vagyok, és rendelkezem 25% önerővel.

Lebonyolítható e vajon Ön szerint az adásvétel?

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlöm !

Érdeklődés képpen kérdezném a következőket. Szabad felhasználási hitelt vettünk fel, jelzálogként apukám lakására, bejegyezték az elidegenítést. Ebben az eetben apukámmal tudok közjegyző jelenlétével egymást közt írni egy olyan papírt hogy ha elhalálozna, akkor enyém marad a lakás? Köszönöm válaszát.