Elidegenítési és terhelési tilalom

Jelzáloghitel felvételekor előfordul, hogy folyósítási feltételként a pénzintézetek nem csupán jelzálogjogot, hanem elidegenítési és terhelési tilalmat is bejegyeztetnek a fedezetül szolgáló ingatlan tulajdoni lapjára. Mindez a hitelnyújtó bank jelzálogjogának védelmét szolgálja.

Az elidegenítési és terhelési tilalom korlátozza az adott ingatlannal való rendelkezés jogát. Jelzálog alapú hitelekre vonatkozóan e tilalom bejegyzése a hitelszerződésen alapul, de egyéb esetben bírósági határozat vagy jogszabály alapján is bejegyzésre kerülhet.

Elidegenítési és terhelési tilalom esetén a jogosult hozzájárulása nélkül az ingatlan tulajdonjoga nem ruházható át, valamint újabb hitel biztosítékául sem szolgálhat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy elidegenítési és terhelési tilalommal terhelt ingatlan nem adható el, vagy nem vehető fel rá további hitel, ez csupán annyit jelent, hogy a jogosult hozzájárulása nélkül nem tehetjük meg mindezt.

Elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzésére nem csak kölcsönügylethez kapcsolódóan kerülhet sor, hiszen a korábbi szocpol bejegyzések alkalmával ugyancsak bejegyzésre került e jog is a Magyar Állam javára, 5 illetve 10 évre vonatkozóan.Utolsó módosítás: 2013. június 24. hétfő


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
28 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
Mit jelent az ha egy ingó vagy ingatlan elidegenítési és terhelési tilalom alatt áll? Mert a napokban szerettünk volna vásárolni egy ingóságot és kiderült, hogy lefoglalás illetve elidegenítési tilalom alatt van! Hol tudunk utána járni, hogy ez a dolog tisztázódjon és az esetleges adósság, ami az ingón van, ne minket terheljen.
Vagy önök szerint inkább álljunk el a vásárlástól?
Várom megtisztelő válaszukat.
Tisztelettel: László

Kedves László!
Elidegenítési és terhelési tilalom esetén csak a jogosult hozzájárulásával történhet a elidegenítés és további terhelés. Minderről további információt fenti bejegyzésünben talál. Az ingatlanokat terhelő bejegyzésekről a területileg illetékes földhivatalnál érdeklődhet.

Tiszteletem,
Elfelejtettem írni, hogy az államkincstár családtámogatási elidegenítést értettem a kérdésem alatt. Abban az esetben, csak új építésű ingatlanra lehet átvinni? Illetve csak úgy, hogy az előzőt el kell adni? Arra lehetőség nincs, hogy átvigyük egy másikra, de eladni ne kelljen?
Üdv és köszi!
Zsolti

Kedves Zsolti!
A támogatást biztosító jelzálogjog másik ingatlanra is átvihető, de csak akkor, ha a korábbi célingatlan eladásra került és másik – akár használt – lakóingatlant vásárolnak helyette.

Tiszteletem,
Ha egy újépítésű ingatlanon elidegenítési tilalom ketyeg és közben a család tulajdonába kerül más ingatlan, akkor van-e lehetőség a tilalom jelzálogbejegyzést áttenni a másik ingatlanra?
Vannak ennek feltételei? Két ingatlan között mozgatni, ha a tulajdonszerzés után évek teltek el?
Köszönöm,
Zsolti

Kedves Zsolti!
Jelzáloghitel átjegyeztethető másik ingatlanra, ha az adott ingatlan – típusát és értékét tekintve – megfelel a jelzálogjogosult feltételeinek. Erről az érintett jelzálogjogosult hitelintézet tud Önnek pontos felvilágosítást adni.

Ha lejárt az elidegenítés, mi történik utána?

Kedves Terka!
A tilalom töröltethető az ingatlanról és a korábbi jogosult hozzájárulása nélkül elidegeníthető (eladható, elajándékozható) az ingatlan.

Tisztelt Szakértő!
Édesapám szóban jelezte nekem és a testvéremnek, hogy halála után nem adhatjuk el a jelenleg az ő tulajdonát képező ingatlanát, a mi leendő örökségünket.
Azzal indokolta ezt az elképzelését, hogy a házat ő építette és annyira szereti, hogy elhunyta után sem szeretné, ha mi örökösök megválnánk tőle. Ezt írásban végrendeletbe is szeretné foglalni.
Kérdésem lenne, hogy Édesapám ezen szándéka jogi úton érvényesíthető lehet?
Köszönöm a választ előre is!
Zsuzsanna

Kedves Zsuzsanna!
Jogi kérdésekben irodánk sajnos nem illetékes. Az ügyben jogi szakértő megkeresését javasoljuk.

Üdvözlöm,
Egy örökölt ingatlanon rajta maradt egy 1976-ban bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom, amelynek már nincsen jogosultsága.
Ki kérheti a bankot, hogy vegye le ezt a tilalmat? Elegendő, ha csak az egyik tulajdonos kéri vagy mindegyik tulajdonosnak meg kell kérnie?
Köszönettel
Vilmos

Kedves Vilmos!
A törlési engedély kiadásával kapcsolatban az érintett hitelintézetet kellene megkérdezni, Irodánk ebben a kérdésben sajnos nem illetékes.

Üdvözlöm.
Adott egy ingatlan, amin volt elidegenítési és terhelési tilalom, de már nincs rajta!!ó
Az lenne a kérdésem, hogy el lehet-e adni az ingatlant?

Kedves Károly!
A leírtak alapján az ingatlan értékesíthető.

Ūdvözlöm!
Vásároltunk a feleségemmel ingatlant a csok segítségével. A magyar állam elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztetett be. Vehetünk-e fel felújításra jelzáloghitelt erre az ingatlanra?
Köszönöm válaszát.
Zoltán

Kedves Zoltán!
A Magyar Állam hozzájárulásával lehetséges az újabb jelzálogbejegyzés, amit általában meg szoktak adni.

Üdvözlöm!
Vettünk pár hónapja feleségemmel egy házat csok igénybevételével. Itt is lakunk, de nem szeretnénk tovább itt lakni.
Szeretném felajánlani az államkincstárnak a házat.
Ez lehetséges?

Kedves Fery!
Megoldás az ingatlan értékesítése lehet. Ha azonban nem vásárolnak helyette másik lakást, akkor a kapott támogatást vissza kell fizetni. Erről további tájékoztatást az államkincstár területileg illetékes hivatala tud Önnek adni.

Tisztelt cím!
Szeretném megkérdezni, hogy 1/5 rész örökölt, Földhivatalban bejegyzett tehermentes ház mikor elidegeníthető? A többi 4/5-öd rész tulajdonosa (sógornőm, aki a testvérem halála utáni örökös) ismeretlen helyen tartózkodik, így az ingatlannal kapcsolatos terheket (településen folyó csatornázási költségeket, az ingatlan gyomtalanítását és minden egyéb terhet nekem kell fizetni, mivel én vagyok elérhető, 2007 április óta) anélkül, hogy beleegyeztem volna.
Létezik-e olyan, hogy elidegeníthetem, és mikor?

Kedves Julianna!
Egy ingatlan eladásához valamennyi tulajdonosnak hozzá kell járulnia. A szóban forgó házat bármikor eladhatják, ha Ön is és a sógornője is az értékesítés mellett dönt. Sógornője beleegyezése nélkül azonban Ön nem értékesítheti az ingatlant.

Saját tulajdonomban lévő családi házra szeretnék szabad felhasználású hitelt felvenni.
Továbbá az lenne a kérdésem, a földhivatalban be van jegyezve rá egy elidegenítési tilalom, és hogy így is tudnék-e lakás újításra igényelni kölcsönt?
Tisztelettel: Richárd

Kedves Richárd!
Fontos lenne tudni, hogy kinek a javára van bejegyezve az elidegenítési és terhelési tilalom, továbbá lényeges, hogy jogosultja hozzájáruljon a hitelfolyósító zálogjogának – akár első ranghelyre történő – bejegyzéséhez. A pontos tájékoztatás érdekében kérjük, küldje el online ajánlatkérését!

Jelzáloggal terhelt ingatlanra a bank az elidegenítést nem jegyeztette be a tulajdonlapra, de a közjegyzői okiratban szerepel, ha bejegyzi, ha nem, akkor is életben van. Egy évre rá tulajdonjogi bejegyzés történt. Ez jogilag lehet?

Kedves Anita!
Jogi ügyekben nem vagyunk illetékesek. E kérdésben ingatlanjogi szakértő megkeresését javasoljuk Önnek.

Üdvözlöm!

Több kérdésem is lenne egy ingatlan vásárlásával kapcsolatban.

1. Az ingatlanon melyet meg kívánok vásárolni, jelzáloghitele van a tulajdonosnak. A tulajdoni lapon a bank neve szerepel (állítólag). meg tudom-e így vásárolni (jelzáloghitelre)

2. Az ingatlan zártkerti, így kaphatok e hitelt rá?

A bankom előzetes hitelbírálata szerint 100%-ig hitelképes vagyok, és rendelkezem 25% önerővel.

Lebonyolítható e vajon Ön szerint az adásvétel?

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlöm !

Érdeklődés képpen kérdezném a következőket. Szabad felhasználási hitelt vettünk fel, jelzálogként apukám lakására, bejegyezték az elidegenítést. Ebben az eetben apukámmal tudok közjegyző jelenlétével egymást közt írni egy olyan papírt hogy ha elhalálozna, akkor enyém marad a lakás? Köszönöm válaszát.


28
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x