Elidegenítési és terhelési tilalom fogalma

Az elidegenítési és terhelési tilalom kifejezéssel hitelügyintézés során a pénzintézettel kötött kölcsönszerződést olvasva vagy a fedezetül bevont ingatlan tulajdoni lapját megtekintve találkozhatunk legtöbbször.

Az elidegenítési és terhelési tilalom az ingatlantulajdonnal való rendelkezés jogát korlátozhatja, az ingatlan nyilvántartásba kerül bejegyezésre a hitelnyújtó pénzintézet jelzálogjoga védelmében. Jelzáloghitelek esetén az elidegenítési és terhelési tilalom a kölcsönszerződésen alapul.

Az elidegenítési és terhelési tilalom miatt az ingatlan tulajdonosa nem ruházhatja másra a tulajdonjogát, az ingatlant nem lehet szabadon megterhelni, vagyis bármely hitelügyletben biztosítékul felajánlani.

Nem csak hitelfelvétel során kerülhet elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzésre, hanem korábban igénybe vett, gyermekek után járó lakásépítési vagy vásárlási kedvezmény esetén is bejegyzik a Magyar Állam javára általában öt vagy tíz évre vonatkozóan.

Amennyiben Ön mégis olyan ingatlant kíván jelzáloghitele fedezetéül felajánlani, amelyre elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztek be, akkor a jelzálogjogosult hozzájárulását kell kérni a további jelzálog bejegyzéséhez.

A hozzájárulási kérelmet el kell juttatni ahhoz az intézményhez, amelynek javára az elidegenítési és terhelési tilalmat bejegyezték. Az illetékes intézet 1-2 héten belül postai úton juttatja el hozzájárulását az ingatlan tulajdonosaihoz.

A pénzintézetek általában ragaszkodnak az első ranghelyre történő jelzálogbejegyzéshez. Amennyiben azonban a tulajdoni lapon Önkormányzat vagy Magyar Állam javára történő bejegyzés található, akkor nem jelent problémát a bankok számára a további ranghelyre történő jelzálogjog bejegyzés sem. Az elidegenítési és terhelési tilalom jogosultjai a gyakorlat szerint általában megadják hozzájárulásukat az őket követő jelzálogbejegyzéshez.

Amennyiben a Magyar Állam javára került bejegyzésre az elidegenítési és terhelési tilalom, és Ön a megszabott időn belül mégis értékesíti az ingatlant, akkor a támogatást vissza kell fizetni. Arra is van lehetőség – megfelelő feltételek teljesülése esetén – hogy a támogatást a megvásárolt ingatlanra továbbvigye.

Ha Ön elidegenítési és terhelési tilalommal terhelt ingatlant vásárol meg, akkor a szükséges összeg visszafizetése után a jelzálogjoggal együtt törlésre kerül a fenti tilalom is.

Amennyiben az ingatlant terhelő jelzálogjoggal vagy bármely hitellel kapcsolatosan további kérdései merültek fel, keresse a Hitelnet irodáit személyesen, telefonon vagy e-mailben.

Az ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsön és a jelzáloghitelek törlesztő részletét pedig Ön is kiszámolhatja a honlapunkon található Hitelkalkulátor segítségével. Továbbá konkrét hitelügylet esetén kérjen személyre szóló ajánlatot díjmentesen minden kötelezettség nélkül.Utolsó módosítás: 2014. július 30. szerda


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
73 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Banki hiteles ingatlannál, amire be van jegyezve elidegenítési és terhelési tilalom, változhat a tulajdonosi hányad, illetve a tulajdonosok személye?

Kedves Gábor!
Alapesetben nem változhat a tulajdonosok személye, ehhez szükséges az értintett bank hozzájárulása.

T Cím!
Elmaradt gyermektartást lehet terheltetni az ingatlanra, amin elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve?

Kedves Mária!
A feltett kérdésben hitelközvítéssel foglalkozó irodánk nem illetékes.

Jó napot kívánok!
Vásároltam egy Ingatlant állami támogatással 1.7 millió Ft volt az ingatlan, abból 1.2 millió Ft az állam támogatást, a többit önerővel pótoltam! Én nevelő intézetben nevelődtem, így kaptam meg az 1.2 millió Ft támogatást!
5 év elidegenítési tilalom került a házra, viszont ha én visszafizetem az 1.2 millió Ft összeget, onnantól kezdve 1/1-ben az ingatlan az enyém? Valamint törlik az elidegenítési tilalmat?
Előre is köszönöm a választ!

Kedves Alexander!
Az ingatlannak jelenleg is már Ön a tulajdonosa 1/1-ben. Kikötés csupán az, hogy évig nem adhatja el. Ha mégis visszafizetné a kapott állami támogatást, akkor az elidegenítési tilalom is törlésre kerülne.

Jó estét!
2010-ben kaptuk meg a lakhatási engedélyt a házhoz épített bővítményre, amit szocpolból fedeztünk.
Kötelező-e az ingatlanban laknom 10 évig? Nincs eladva, se tovább terhelve.

Kedves Tünde!
A támogatási szerződésből tájékozódhat arról, hogy pontosan mikor jár le a Magyar Állam javára bejegyzett, támogatást biztosító jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom. Ezt követően nem kötelező az ingatlanban lakni.

Mónika vagyok. Azt szeretném megkérdezni, hogy a régebbi hiteltartozás miatt, ha falusi csokkal vásárolt ingatlant a végrehajtó elárverezheti-e?
Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Mónika!
Falusi CSOK-kal terhelt ingatlanon is végrehajtható a korábbi mulasztás.

A NET Zrt.-től 1/1 arányú tulajdon jogot szereztem az ingatlanomra, amit havi részletekben fizetek vissza az államnak. (Részletvétel). Az állam javára jelzálogjog és elidegenítési és terhelési tilalom került bejegyzésre az ingatlan-nyilvántartásba.
Kérdésem, hogy a műveletlen, beépítetlen kert részből eladhatok-e egy bizonyos területet, és milyen módon tehetem ezt meg, ha lehetséges?
Köszönettel.
E.

Kedves Endrus!
A jelzálog jogosult Magyar Állam illetékes a kérdésben. Javasoljuk megkeresésüket az ügyben.

Felmondott hitelből eredően végrehajtási bejegyzés van a tulajdoni lapon, amit fizetésemből vonnak még 2 évig. Szeretném a házat eladni. Így eladható-e? Volt férjemmel közös a ház, felére jelzáloghitelt vettem fel. Azt a vevő kifizeti, rendezve lesz, de ezt a letiltást nem tudom kifizetni.

Kedves Margó!
A végrehajtási jog nem maradhat az ingatlanon. Ha önerőből nem tudja rendezni, a vevő által átadott vételárrészből szükséges az ingatlant tehermentesíteni.


73
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x