Elidegenítési és terhelési tilalom fogalma

Az elidegenítési és terhelési tilalom kifejezéssel hitelügyintézés során a pénzintézettel kötött kölcsönszerződést olvasva vagy a fedezetül bevont ingatlan tulajdoni lapját megtekintve találkozhatunk legtöbbször.

Az elidegenítési és terhelési tilalom az ingatlantulajdonnal való rendelkezés jogát korlátozhatja, az ingatlan nyilvántartásba kerül bejegyezésre a hitelnyújtó pénzintézet jelzálogjoga védelmében. Jelzáloghitelek esetén az elidegenítési és terhelési tilalom a kölcsönszerződésen alapul.

Az elidegenítési és terhelési tilalom miatt az ingatlan tulajdonosa nem ruházhatja másra a tulajdonjogát, az ingatlant nem lehet szabadon megterhelni, vagyis bármely hitelügyletben biztosítékul felajánlani.

Nem csak hitelfelvétel során kerülhet elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzésre, hanem korábban igénybe vett, gyermekek után járó lakásépítési vagy vásárlási kedvezmény esetén is bejegyzik a Magyar Állam javára általában öt vagy tíz évre vonatkozóan.

Amennyiben Ön mégis olyan ingatlant kíván jelzáloghitele fedezetéül felajánlani, amelyre elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztek be, akkor a jelzálogjogosult hozzájárulását kell kérni a további jelzálog bejegyzéséhez.

A hozzájárulási kérelmet el kell juttatni ahhoz az intézményhez, amelynek javára az elidegenítési és terhelési tilalmat bejegyezték. Az illetékes intézet 1-2 héten belül postai úton juttatja el hozzájárulását az ingatlan tulajdonosaihoz.

A pénzintézetek általában ragaszkodnak az első ranghelyre történő jelzálogbejegyzéshez. Amennyiben azonban a tulajdoni lapon Önkormányzat vagy Magyar Állam javára történő bejegyzés található, akkor nem jelent problémát a bankok számára a további ranghelyre történő jelzálogjog bejegyzés sem. Az elidegenítési és terhelési tilalom jogosultjai a gyakorlat szerint általában megadják hozzájárulásukat az őket követő jelzálogbejegyzéshez.

Amennyiben a Magyar Állam javára került bejegyzésre az elidegenítési és terhelési tilalom, és Ön a megszabott időn belül mégis értékesíti az ingatlant, akkor a támogatást vissza kell fizetni. Arra is van lehetőség – megfelelő feltételek teljesülése esetén – hogy a támogatást a megvásárolt ingatlanra továbbvigye.

Ha Ön elidegenítési és terhelési tilalommal terhelt ingatlant vásárol meg, akkor a szükséges összeg visszafizetése után a jelzálogjoggal együtt törlésre kerül a fenti tilalom is.

Amennyiben az ingatlant terhelő jelzálogjoggal vagy bármely hitellel kapcsolatosan további kérdései merültek fel, keresse a Hitelnet irodáit személyesen, telefonon vagy e-mailben.

Az ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsön és a jelzáloghitelek törlesztő részletét pedig Ön is kiszámolhatja a honlapunkon található Hitelkalkulátor segítségével. Továbbá konkrét hitelügylet esetén kérjen személyre szóló ajánlatot díjmentesen minden kötelezettség nélkül.


Utolsó módosítás: 2014. július 30. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Alexander szerint:

2020-04-29 - 18:04

Jó napot kívánok!
Vásároltam egy Ingatlant állami támogatással 1.7 millió Ft volt az ingatlan, abból 1.2 millió Ft az állam támogatást, a többit önerővel pótoltam! Én nevelő intézetben nevelődtem, így kaptam meg az 1.2 millió Ft támogatást!
5 év elidegenítési tilalom került a házra, viszont ha én visszafizetem az 1.2 millió Ft összeget, onnantól kezdve 1/1-ben az ingatlan az enyém? Valamint törlik az elidegenítési tilalmat?
Előre is köszönöm a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-05 - 16:19

Kedves Alexander!
Az ingatlannak jelenleg is már Ön a tulajdonosa 1/1-ben. Kikötés csupán az, hogy évig nem adhatja el. Ha mégis visszafizetné a kapott állami támogatást, akkor az elidegenítési tilalom is törlésre kerülne.

Tünde szerint:

2020-04-28 - 21:00

Jó estét!
2010-ben kaptuk meg a lakhatási engedélyt a házhoz épített bővítményre, amit szocpolból fedeztünk.
Kötelező-e az ingatlanban laknom 10 évig? Nincs eladva, se tovább terhelve.

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-29 - 15:32

Kedves Tünde!
A támogatási szerződésből tájékozódhat arról, hogy pontosan mikor jár le a Magyar Állam javára bejegyzett, támogatást biztosító jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom. Ezt követően nem kötelező az ingatlanban lakni.

Mónika szerint:

2020-04-24 - 15:01

Mónika vagyok. Azt szeretném megkérdezni, hogy a régebbi hiteltartozás miatt, ha falusi csokkal vásárolt ingatlant a végrehajtó elárverezheti-e?
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-24 - 16:19

Kedves Mónika!
Falusi CSOK-kal terhelt ingatlanon is végrehajtható a korábbi mulasztás.

Margó szerint:

2020-01-16 - 17:25

Felmondott hitelből eredően végrehajtási bejegyzés van a tulajdoni lapon, amit fizetésemből vonnak még 2 évig. Szeretném a házat eladni. Így eladható-e? Volt férjemmel közös a ház, felére jelzáloghitelt vettem fel. Azt a vevő kifizeti, rendezve lesz, de ezt a letiltást nem tudom kifizetni.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-11 - 14:46

Kedves Margó!
A végrehajtási jog nem maradhat az ingatlanon. Ha önerőből nem tudja rendezni, a vevő által átadott vételárrészből szükséges az ingatlant tehermentesíteni.

Ildikó szerint:

2019-06-05 - 20:06

Jó estét!
Elidegenítesi tilalom van “szocpol” miatt még 1 évig a házon, amit meg szeretnénk venni. Addig sikerült tisztázni, hogy ha letétbe helyezi az összeget az államkincstárnál és 1 éven belül vesz másik házat, akkor az bele számít az árba. Azt nem tudjuk, hogy az eladónak az összes pénzt (vételárat) bele kell forgatni a másik ingatlanba?
Ha pl. 6 millióért adja el, 1,2 a szocpol és 3,5M hitel van rajta.
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-06-07 - 13:52

Kedves Ildikó!
A korábbi lakás elidegenítéséből származó bevételt tovább kell forgatni, de az csökkenthető
a) a lakás átruházásából származó jövedelem után az állami adóhatóság által igazoltan megfizetett személyi jövedelemadó összegével,
b) azzal az összeggel, melyet az adós az elidegenítésből származó bevételből az értékesített lakás építését, vásárlását vagy bővítését szolgáló lakáscélú hitelintézeti kölcsön egyösszegű előtörlesztésére és annak díjára fordított,
de legfeljebb akkora összeggel, hogy az ily módon csökkentett bevétel összege elérje az igénybevett kedvezmény, adó-visszatérítési támogatás, fiatalok otthonteremtési támogatása együttes összegének kétszeresét.

J-né szerint:

2019-03-06 - 06:08

T Hitelnet!
Ha teljes elidegenítési és terhelési tilalom van az állam javára, akkor végrehajtó megterhelheti (kisebb tartozások, de fizetve vannak, havonta törlesztve szerződéssel – pl. hitelkártya volt és kisebb pénzfelvételek, nem bank, csak a kamatok miatt emelkedett az összeg), ha fizetve vannak, árverezést kiírhat?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-12 - 22:57

Kedves Asszonyom!
Végrehajtási ügyekben irodánk sajnos nem tud segíteni. Végrehajtási ügyekkel foglalkozó szakértő megkeresését javasoljuk az ügyben.

Katalin szerint:

2019-01-22 - 08:11

Haszonélvezet létesítése miatt is kell a bank beleegyezése?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-22 - 13:15

Kedves Katalin!
Információink szerint ez esetben is szükséges az érintett hitelintézet tájékoztatása, illetve szükség esetén beleegyezése.

Aranka szerint:

2018-10-22 - 20:47

Jó estét!
Azt szeretném kérdezni, hogy egyik ismerősöm állami gondozásból származó pénzből vett házat és 5 év tilalom van rajta, de már csak 8 hónap van. Le tudja vetetni a tilalmat, hogy el tudja adni?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-24 - 10:09

Kedves Aranka!
Irodánk ebben a kérdésben nem illetékes. Javasoljuk az ügyben a területileg illetékes járási hivatal megkeresését!

István szerint:

2018-05-29 - 14:41

Tisztelt Cím,
A vásárolni kívánt ingatlanon elidegenítési és terhelési tilalom van (ingatlan értékének 10%-a, banki hitel). Ahhoz, hogy meg tudjam venni, foglaló után széljegyre kell kerülnöm. 2. lépcsőben tudok annyi pénzt adni, hogy a tulajdonos a banki hitelét rendezze.
Lehetséges ez? Kell-e a hitelt nyújtó banktól engedély a széljegyre kerülésemhez foglaló után?
Köszönettel,
István

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-29 - 15:14

Kedves István!
Az Ön által leírt módon működhet a vásárlás. A széljegyre kerüléshez nem szükséges a hitelnyújtó bank hozzájárulása.

Sándor szerint:

2018-02-28 - 17:50

Elidegenítési és terhelési tilalom bejegyezhető-e, ha saját gyerekem részére vásárolok ingatlant?
Hogyan tudom biztosítani, hogy ne adja el és ne terhelje meg?
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-03 - 15:08

Kedves Sándor!
Ebben a kérdésben irodánk nem illetékes. Az ügyben ingatlanjogi szakértő megkérdezését javasoljuk.

Anasztázia szerint:

2017-11-23 - 11:51

Jó napot kívánok!
Szeretném megkérdezni, hogy ha a lakásom 5 év elidegenítési tilalom van, amit az önkormányzat tett rá 4,5 évvel ezelőtt, akkor csak ha letelik az 5 év, akkor adhatok el, vagy akkor cserélhetem el? Ugyanis kislányunk van a 25 éves lányommal, nem férünk el, szeretnék nagyobbra cserélni. Mindennapi összeütközések vannak ez miatt! Nem tud kapcsolatot kialakítani, másik lakást nem tud venni! Tehát, kérdezném, hogy jár-e valami retorzióval, ha mondjuk nagyobbra cserélném a kislakásomat?
Válaszukat köszönöm szépen!
További szép napot kívánok!

Hitelnet.hu szerint:

2017-11-23 - 11:55

Kedves Anasztázia!
Az önkormányzat hozzájárulása szükséges az 5 éven belül történő elidegenítéshez. Javasoljuk, hogy az ügyben a területileg illetékes önkormányzatnál érdeklődjön!

Ilona szerint:

2017-11-12 - 23:02

Tisztelt Cím!
Érdeklődnék, ha öröklés címén elidegenítési és terhelési tilalom van egy ingatlanon valaki nevére, akkor a tulajdonos tud-e felvenni hitelt és a bank jogosan kéri-e, hogy az örökös is adóstárs legyen?
A bank ilyenkor milyen rangsorral kerül rá az ingatlanra? Amennyiben megadja bármilyen feltétellel a bank a hitelt a tulajdonosnak az örökösök bevonásával nem sért ez jogszabályt? A tulajdonos több banknál érdeklődött, de mindenki elutasította, egyetlen bank ígérte meg a hitelt az örökösök részvételével.
Köszönöm előre is válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2017-11-13 - 05:00

Kedves Ilona!
Ha működhet is a hitelfelvétel, véleményünk szerint is csak az örökös bevonásával. Ahhoz, hogy pontos választ tudjuk adni, egyeztetnünk kellene az ügyletet a további részletek (például: tulajdoni lap) ismeretében. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Balázs szerint:

2017-08-14 - 13:13

Tisztelt Címzett!
Elidegenítési és terhelési tilalommal bejegyzett jelzálog biztosítására (jogosult: Magyar Állam) című bejegyzéssel ellátott ingatlant érdemes-e kártérítés címen Járásbíróság végrehajtó határozata alapján árverésre bocsájtani? Ezen kívül az ingatlanon kb. 950.000 Ft követelés (OTP, illetékhivatal, ELMŰ van bejegyezve. Az ingatlanból 1/16-od rész az adós nevén, a többi 15/16-od rész másik 5 személy nevén van. Az ingatlan Pákozd belterületén van, 351 nm kivett beépítetlen belterület.
Köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2017-08-15 - 05:55

Kedves Balázs!
Végrehajtási ügyekben nem vagyunk illetékesek, így ebben a kérdésben sajnos nem tudunk Önnek segíteni.

Alexandra szerint:

2017-04-27 - 16:20

Jó napot!
Vettem egy házat, 1/1 tulajdonos vagyok. A házon elidegenítés van 5 évig.
Kérdésem, ha az 50℅-át adom a páromnak, akkor jogosultak vagyunk-e a Csok-ra? Vagy mindenképpen várjuk ki az 5 évet? 2 gyerkőcre használt lakást szeretnék.
Előre is köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2017-04-28 - 08:00

Kedves Alexandra!
Az ingatlan 50%-ának elajándékozása a zálogjogosult hozzájárulásával oldható meg. Javasoljuk, hogy az ügyben az érintett intézményt keresse fel.

János szerint:

2017-03-14 - 21:56

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy tisztán csok támogatásból élettársammal és két gyermekünkkel vásároltunk egy magánházat. Az állam javára be lett jegyezve elidegenítési és terhelési tilalom. Viszont nekem több banknál volt devizahitelem anno, melyek egy része végrehajtásra került. Emmiatt vonják a fizetésem 50%-át. Most kaptam egy levelet a földhivatalból, mely szerint terhelés lett bejegyezve a csok-os házunkra. 1 éve vettük. Ez hogy lehetséges? Nem terhelési tilalom van az állam javára a házon?
Várom válaszukat.
Tisztelettel: János

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-17 - 11:45

Kedves János!
Az állam javára bejegyzett terhelési tilalom ellenére a végrehajtási jog bejegyezhető az ingatlanra.

Tündy szerint:

2017-02-21 - 08:53

A férjemnek 100% tulajdona egy ház. 20 évre vett föl 9 M Ft-ot, ebből eltelt 15 év. Elidegenítési és terhelési tilalom van rajta a bank javára. Megnősült 1 éve. Az ingatlan felét az én nevemre szeretné íratni , csak úgy. Nem adás-vétel.
Ezt megteheti-e a fent leírt körülményekre való tekintettel?
Köszönettel!

Hitelnet.hu szerint:

2017-02-21 - 13:51

Kedves Tündy!
Az elidegenítéshez a hitelnyújtó bank hozzájárulását kell kérni.

Erika szerint:

2017-01-14 - 11:54

T Hitelnet!

Amennyiben új ház vásárlására felvenném a CSOK-ot (15 évvel ezelőtt már vettünk fel 3 gyerek után járó kedvezményt házépítéshez, amit most eladtunk, tehát, csak a 10-2,2 M összeget tudnánk felvenni.) a 3 egyetemista gyermekemre, de 10 éven belül mégis el kellene adnunk, mert úgy alakul az életünk, milyen feltételekkel tudom egy következő ingatlanra átvinni a MÁK bejegyzést, ami egyébként tiltja az eladást? A következő vásárolt ingatlannál gondolom, már nem probléma, ha a gyerekek már nem lesznek egyetemisták, de a ház vagy lakás újra meg kell feleljen a CSOK szabályainak, vagy az már lehet használt, kisebb, stb is?

Köszönöm válaszukat. Erika

Hitelnet.hu szerint:

2017-01-26 - 15:49

Kedves Erika!
5 év után már használt lakás is vásárolható a korábbi, CSOK-kal finanszírozott lakás helyett, melynek hasznos alapterülete meghaladja az eladott lakás hasznos alapterületét. További feltétel, hogy az eladásból származó teljes bevételt az újabb lakásra fordítsák.
A lakáseladásból származó bevétel csökkenthető:
a) a lakás átruházásából származó jövedelem után az állami adóhatóság által igazoltan megfizetett személyi jövedelemadó összegével,
b) azzal az összeggel, melyet az adós az elidegenítésből származó bevételből az értékesített lakás építését vagy vásárlását szolgáló lakáscélú hitelintézeti kölcsön egyösszegű előtörlesztésére és annak díjára fordított,
de legfeljebb akkora összeggel, hogy az így csökkentett bevétel összege elérje az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegének kétszeresét.

Anikó szerint:

2016-02-05 - 13:36

Tisztelt Szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy egy olyan személyi kölcsönt ami nem lett kifizetve egy bizonyos bank felé és kb. 10 év eltelt a futamidő lejárta után, azóta semmilyen értesítést, felszólítást nem kaptunk. Most hirtelen kéri a bank (20e Ft), majd kis idő múlva ismét jött egy papír egy behajtó cégtől, gondolom a bank átadta nekik, hogy kamattal fizessük meg.
Kérdésem: megteheti a bank, hogy 10 év után csak úgy újra kérje a fennmaradó összeget (a 10 éven belül nem kéri, nem szólít fel a fizetésre) nincs elévülési idő, vagy valamilyen jogszabály ami ezt tiltja.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-25 - 21:24

Kedves Anikó!
Ebben a kérdésben jogi szakértő segítségét kérheti.

Anikó szerint:

2016-01-07 - 12:59

Tisztelt Szakértő!
Régi típusú lakáshitelünk volt az OTP-nél, amit 2008-ban átadott a bank a helyi önkormányzatnak, aki 10 éves elidegenedési tilalmat rakott a házra. Addig még van 2 év, állítólag utána eltörlődik a hitel, de szeretnénk eladni a házat hamarabb. Az a kérdésem, hogy ebben az esetben, ha visszafizetjük a hitelt, akkor a kamatokat is ki kell fizetni vagy csak azt az összeget, ami a tulajdoni lapon szerepel?
Köszönettel: Anikó

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-04 - 10:57

Kedves Anikó!
A fennálló tőketartozást és az esetleges végörlesztési díjat kell megfizetni a hitel visszafizetése esetén. Ennek összegéről az illetékes hivatal tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Gabi szerint:

2015-03-31 - 13:32

Tisztelt Szakértő!
Új építésű társasházi lakásunkra 2006 februárjában kötöttünk lakáshitel-szerződést és megelőlegező szocpolt.
A szocpol miatti 10 év elidegenítési tilalom esetünkben mikor jár le? A szerződés megkötésének dátumát (2006 február) vagy a gyerekek születési dátumát (ikrek, 2007 augusztus 22.) kell figyelembe venni?
Előre is köszönöm!
Gabi

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-31 - 23:04

Kedves Gabi!
Információnk szerint a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom az adásvételi szerződés megkötésének időpontjától számítandó.

Krisztina szerint:

2015-02-10 - 15:40

Tisztelt Szakértő !
A kérdésem a következő: Ha 2006. szeptember 06-án kaptuk meg a szocpolos lakásunkra a használatbavételi engedélyt, akkor csak 2016. szeptember 06. után töröltethető az elidegenítési tilalom?
Előre is köszönöm válaszát!
Krisztina

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-11 - 14:06

Kedves Krisztina!
Igen, szocpolos építkezés esetén a használatbavételi engedély kiadásának időpontjától számít a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom.

Károly szerint:

2014-02-21 - 11:50

Tisztelt Hölgyem/Uram,
a következő kérdéssel fordulnék Önökhöz:
2008-ban vásároltunk egy lakást, amelyhez forint alapú állami támogatásos hitelt vettünk fel + szocpolt 2 gyerekre. Átnéztem a szerződésemet és ott 8 év szerepel, hogy addig nem adhatom el az ingatlant, különben vissza kell fizetnem a támogatást. Mióta van törvényben a 10 év? Mi lehet akkor ez a 8 év?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Károly

Hitelnet.hu szerint:

2014-02-24 - 15:43

Kedves Károly!
Nem ismerve hitelszerződésének tartalmát, sajnos nem tudunk pontos felvilágosítást adni kérdésével kapcsolatban. A 2008-ban felvett szocpolt biztosító elidegenítési és terhelési tilalom időtartama 10 év. Ha megelőlegező szocpolt vettek igénybe, akkor a 8 év esetleg a két gyermek megszületésére vonatkozó határidő lehet. További tájékoztatásért kérjük, forduljon az érintett pénzintézethez!

Tímea szerint:

2013-07-19 - 13:08

2004-ben vettünk egy családi házat Marcaliban. Kaposváron az egyik banknál kötöttünk szerződést, jelzálogjogként bejegyezte Marcali földhivatal a szüleim házát és azt amit vettünk. Viszont az elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzésére irányuló kérelmet elutasította. Ez mit jelent? Indoklásnak azt írták, hogy a Bank jogi képviselője útján a rendelkező részben foglalt ingatlanokra kérte első ranghelyre az egyetemleges jelzálogjog, valamint annak biztosítását szolgáló elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzését! Ha lehetne számomra érthető módon válaszolni.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2013-07-19 - 14:12

Kedves Tímea!
Az elidegenítési és terhelési tilalom azt jelenti, hogy amíg ez be van jegyezve az ingatlanra, addig az adott bank hozzájárulása nélkül a házat nem lehet eladni és újabb kölcsönnel terhelni. Azt, hogy ennek bejegyzését miért utasította el a földhivatal, ott kellene megkérdezni az illetékes ügyintézőtől.

Tamás szerint:

2013-04-20 - 09:58

Tisztelt Szakértő!
Bankszámlára jelzálog, valamint terhelési és elidegenítési tilalom van bejegyezve a lakásra.
Lehet-e haszonélvezeti jogot alapítani erre az ingatlanra?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Tamás

Hitelnet szerint:

2013-04-23 - 11:32

Kedves Tamás!
Kérdésének megválaszolásában nem vagyunk illetékesek. Haszonélvezeti jog alapításának ügyében ingatlanjogi szakértőhöz fordulhat.

julcsi szerint:

2013-04-03 - 16:12

T. szakértő!
Családi házamat lányomnak ajándékoznám, amire 2005-ben jelzálogjog és opciós jog került bejegyzésre! Az opciós jog már lejárt 2011-ben! Így elajándékozható a ház?
Mielőbbi válaszukat várom!
Köszönöm.

Hitelnet szerint:

2013-04-04 - 15:04

Kedves Julcsi!
A jelzáloggal terhelt ház ajándékozását érintő kérdésére a hitelnyújtó bank tud pontos választ adni. Javasoljuk, hogy forduljon az adott pénzintézethez!

Roxána szerint:

2013-03-25 - 14:12

Tisztelt Szakértő!
2005-ben épült családi házunkra államilag támogatott hitelt és szocpolt vettünk fel, ezért teljes ingatlanunkat elidegenítési tilalommal terhelték. 2600 nm-es telekből az önkormányzat szeretne 220 nm-t megvásárolni vízelvezető árok építése miatt.
Kérvényezhető illetve feloldható-e erre a területre a tilalom feloldása? Nekem vagy az Önkormányzatnak kell kérvényeznie?
Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel!
Roxána.

Hitelnet szerint:

2013-03-25 - 14:15

Kedves Roxána!
Kérdésével kapcsolatban a hitelfolyósító banknál kellene érdeklődnie.

Steve szerint:

2012-08-26 - 14:20

T. Szakértő!
Kérdésem: Lányom lakását banki hitellel vásárolta, mely most terhelt az”elidegenítési és terhelési tilalommal”. Amennyiben segítségünkkel a hitelösszeget visszafizetné, jegyeztethetünk-e az ingatlanra mi is “Elidegenítési és terhelési tilalmat” – természetesen lányunk hozzájárulásával, indítványozásával?
Köszönettel.
Steve

Hitelnet szerint:

2012-08-27 - 07:34

Kedves Steve!
Irodánk elsősorban hiteltanácsadással foglalkozik, így ebben a kérdésben nem vagyunk illetékesek. Javasoljuk, hogy ez ügyben forduljanak a területileg illetékes földhivatalhoz, vagy ingatlanjoggal foglalkozó ügyvédhez, aki tájékoztatni tudják Önöket az elidegenítési és terhelési tilalom bejegyeztetésének lehetőségeiről!

Anita szerint:

2012-07-18 - 11:38

Tisztelt hitelinfó !
Kérdésem a következő lenne: Ha az a ház, amiben élek 3 ember tulajdona (nagynéni, nagybácsi, és az enyém) három egyenlő részben, de a nagybácsi harmada ügyvédi perköltség miatt már árverésre kerül, (Pest megyei bíróság ) és ez által a bank nem hitelez árverésre váró ingatlant, ugyanis az volt a terv, hogy én veszek fel hitelt és kifizetem a nagybácsi, illetve a nagynéni részét …. sikertelen árverés esetén elidegenítéssel “fenyegetnek” ez magyarra fordítva jelentheti azt, hogy esetleg engem köteleznek az ingatlan részem eladására, vagy annak elhagyására akaratom ellenére is? Illetve mit jelent a gyakorlatban az 1/3 elidegenítése a továbbiakban ott lakó tulajdonos szempontjából, ha arra sor kerül?
Válaszát előre is köszönöm !!!
Tisztelettel: Anita

Hitelnet szerint:

2012-07-21 - 14:51

Kedves Anita!
Végrehajtási ügyekkel irodánk nem foglalkozik. Kérdésével ingatlanjogi illetve végrehajtási ügyekkel foglalkozó szakértő megkeresését javasoljuk, illetve az ügyben illetékes szervnél érdeklődhet.

Béla szerint:

2012-04-29 - 09:26

Kedves Szakértő!
A banki hitel felvételekor jelzálogjogot valamint terhelési- és elidegenítési tilalmat jegyeztet be a bank hitelbiztosítékként.
Azt olvastam, hogy terhelési tilalmat csak ingatlan átruházása esetén lehet bejegyeztetni.
Akkor hogy is van ez?

Zsolt szerint:

2011-06-27 - 09:47

Kedves Szakértő

Vásároltunk egy lakást 2005-be.5M államilag támogatott hitel. /20 év/ A jelzálog nem a lakáson hanem a szüleim házán van. Lakást le szeretnénk cserélni családi házra de a lakáson elidegenítési és terhelési tilalom van. Hogyan tudjuk ezt megszüntetni vagy felfüggeszteni, hogy el tudjuk adni.


Hitelnet szerint:

2011-06-28 - 13:55

Kedves Zsolt!
Az értékesítéskor vissza kell fizetni a kapott államilag támogatott hitelt. Ezért szerepel rajt a terhelési és elidegenítési tilalom.

Jánosi Beáta szerint:

2011-05-07 - 12:15

Tisztelt Hitelnet!
Ingatlaniroda jogosult arra,hogy elidegenítési tilalmat terheljen családi házunkra?A vásárlónk két ingatlanirodánál aláírta a megtekintést,az egyiknél ápr.18-án,a másiknál 19-én.Az első ingatlaniroda által vásárolta meg a házunkat,azonban most a másik is követeli a közvetítői díjat,és elidenítéssel fennyegetőzik!Ez lehetséges?Várom válaszát,mert nagyon sürgős!Köszönettel:J.Beáta

Hitelnet szerint:

2011-05-08 - 10:00

Kedves Beáta!
Sajnos ebben a kérdésben nem tudunk Önnek segíteni, ez már inkább jogi probléma…

Huszka Ádám szerint:

2011-04-12 - 17:14

Tisztelt hitelinfo,

erdeklodnek, hogy mennyire szokvanyos az, hogy az elidegenitesi es terhelesi tilalom mellett (szabadfelhaszanalasu jelzaloghitel felvetele eseten) szerepel a berletbe es hasznalatba-adasi tilalom is a kolcsonszerzodesben? (Raadasul sulyos szerzodes szegeskent jelolve.)

Koszonettel

Huszka Adam

Hitelnet szerint:

2011-04-16 - 19:30

Tisztelt Huszka Ádám!
Mi még nem hallottunk ilyenről. Államilag támogatott hitel esetében volt erre példa, de szabad felhasználású hitelnél még nem találkoztunk ilyennel.

Krisztina szerint:

2011-02-04 - 19:59

Tisztelt Hitelnet!

2003-ban vettünk fel építési kölcsönt.2005-ben volt férjem lemondott a “tulajdonjogáról”,ami nem volt bejegyezve a Földhivatalnál,tehát 1/1-ben vagyok tulajdonos.2006-ban elváltunk.Ő adós,én adóstársként szerepelek a kölcsönszerződésen,de én fizetem már 6 éve.Most szeretne valamit kezdeni az életével,és érthető,hogy adósként “szabadulni” szeretne innen.Milyen megoldása van ennek a helyzetnek? Kell nekem kezes vagy adóstárs? Ha igen,az új adóstársnak,kezesnek fel kell ajánlania az ingatlanját fedezetként,vagy elég ez a ház? Szoc.pol van rajta,banki kölcsön,önkormányzati kölcsön.

Köszönettel várom segítőkész válaszukat.

Krisztina

Hitelnet szerint:

2011-02-08 - 22:58

Kedves Krisztina!
Erre nincs egyértelmű szabály. Ezt mindenképpen a hitelt nyújtó banknál kell megkérdezniük, ők ismertetik majd a lehetőségeket és feltételeket.

Csépányi Ildikó szerint:

2010-10-21 - 21:47

Jelzálogjog bejegyzése valamint az elidegenítési és terhelési tilalom feljegyzésére irányuló kérelem elutasítása.Tulajdonképpen ez mit jelent? A bank nem teheti rá a jelzálogot, vagy az állam kezébe kerül? Kérem nagyon egyértelműen válaszoljanak. Köszönöm.
Tisztelettel:
Csépányi Ildikó

Hitelnet szerint:

2010-10-27 - 10:18

Kedves Ildikó!
Sajnos nem igazán értem a kérdést. Mivel kapcsolatban született ez a határozat?

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések