Az elidegenítési és terhelési tilalom kifejezéssel hitelügyintézés során a pénzintézettel kötött kölcsönszerződést olvasva vagy a fedezetül bevont ingatlan tulajdoni lapját megtekintve találkozhatunk legtöbbször.

Az elidegenítési és terhelési tilalom az ingatlantulajdonnal való rendelkezés jogát korlátozhatja, az ingatlan nyilvántartásba kerül bejegyezésre a hitelnyújtó pénzintézet jelzálogjoga védelmében. Jelzáloghitelek esetén az elidegenítési és terhelési tilalom a kölcsönszerződésen alapul.

Az elidegenítési és terhelési tilalom miatt az ingatlan tulajdonosa nem ruházhatja másra a tulajdonjogát, az ingatlant nem lehet szabadon megterhelni, vagyis bármely hitelügyletben biztosítékul felajánlani.

Nem csak hitelfelvétel során kerülhet elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzésre, hanem korábban igénybe vett, gyermekek után járó lakásépítési vagy vásárlási kedvezmény esetén is bejegyzik a Magyar Állam javára általában öt vagy tíz évre vonatkozóan.

Amennyiben Ön mégis olyan ingatlant kíván jelzáloghitele fedezetéül felajánlani, amelyre elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztek be, akkor a jelzálogjogosult hozzájárulását kell kérni a további jelzálog bejegyzéséhez.

A hozzájárulási kérelmet el kell juttatni ahhoz az intézményhez, amelynek javára az elidegenítési és terhelési tilalmat bejegyezték. Az illetékes intézet 1-2 héten belül postai úton juttatja el hozzájárulását az ingatlan tulajdonosaihoz.

A pénzintézetek általában ragaszkodnak az első ranghelyre történő jelzálogbejegyzéshez. Amennyiben azonban a tulajdoni lapon Önkormányzat vagy Magyar Állam javára történő bejegyzés található, akkor nem jelent problémát a bankok számára a további ranghelyre történő jelzálogjog bejegyzés sem. Az elidegenítési és terhelési tilalom jogosultjai a gyakorlat szerint általában megadják hozzájárulásukat az őket követő jelzálogbejegyzéshez.

Amennyiben a Magyar Állam javára került bejegyzésre az elidegenítési és terhelési tilalom, és Ön a megszabott időn belül mégis értékesíti az ingatlant, akkor a támogatást vissza kell fizetni. Arra is van lehetőség – megfelelő feltételek teljesülése esetén – hogy a támogatást a megvásárolt ingatlanra továbbvigye.

Ha Ön elidegenítési és terhelési tilalommal terhelt ingatlant vásárol meg, akkor a szükséges összeg visszafizetése után a jelzálogjoggal együtt törlésre kerül a fenti tilalom is.

Amennyiben az ingatlant terhelő jelzálogjoggal vagy bármely hitellel kapcsolatosan további kérdései merültek fel, keresse a Hitelnet irodáit személyesen, telefonon vagy e-mailben.

Az ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsön és a jelzáloghitelek törlesztő részletét pedig Ön is kiszámolhatja a honlapunkon található Hitelkalkulátor segítségével. Továbbá konkrét hitelügylet esetén kérjen személyre szóló ajánlatot díjmentesen minden kötelezettség nélkül.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
75 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot kívánok,
2015-be beléptünk a Net-be, 2019-be volt rá lehetőség, hogy visszavásároljuk szintén havi részlettel az ingatlant, aminek a lejárati ideje 2039. De nekem a felmondott személyi hiteleimet ráterhelték az ingatlanra, a tulajdon lapon ez áll: egy ketted én, egy ketted a párom, és még a Magyar Állam jelzálogjog kb. egymillió Ft, utána elidegenítési és terhelési tilalom, a hitelezőim telefonon fenyegetnek, hogy elárverezik a házat.
Mitévő legyek? Azóta rettegünk, mikor lesz a kilakoltatás, kiraknak mint a macskát az utcára, és ami a lakásba van érték, azt is lefoglalják, nincstelenek és hajléktalanok leszünk?

Jó napot!
Banki hiteles ingatlannál, amire be van jegyezve elidegenítési és terhelési tilalom, változhat a tulajdonosi hányad, illetve a tulajdonosok személye?

T Cím!
Elmaradt gyermektartást lehet terheltetni az ingatlanra, amin elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve?

Jó napot kívánok!
Vásároltam egy Ingatlant állami támogatással 1.7 millió Ft volt az ingatlan, abból 1.2 millió Ft az állam támogatást, a többit önerővel pótoltam! Én nevelő intézetben nevelődtem, így kaptam meg az 1.2 millió Ft támogatást!
5 év elidegenítési tilalom került a házra, viszont ha én visszafizetem az 1.2 millió Ft összeget, onnantól kezdve 1/1-ben az ingatlan az enyém? Valamint törlik az elidegenítési tilalmat?
Előre is köszönöm a választ!

Jó estét!
2010-ben kaptuk meg a lakhatási engedélyt a házhoz épített bővítményre, amit szocpolból fedeztünk.
Kötelező-e az ingatlanban laknom 10 évig? Nincs eladva, se tovább terhelve.

Mónika vagyok. Azt szeretném megkérdezni, hogy a régebbi hiteltartozás miatt, ha falusi csokkal vásárolt ingatlant a végrehajtó elárverezheti-e?
Válaszukat előre is köszönöm.

A NET Zrt.-től 1/1 arányú tulajdon jogot szereztem az ingatlanomra, amit havi részletekben fizetek vissza az államnak. (Részletvétel). Az állam javára jelzálogjog és elidegenítési és terhelési tilalom került bejegyzésre az ingatlan-nyilvántartásba.
Kérdésem, hogy a műveletlen, beépítetlen kert részből eladhatok-e egy bizonyos területet, és milyen módon tehetem ezt meg, ha lehetséges?
Köszönettel.
E.

Felmondott hitelből eredően végrehajtási bejegyzés van a tulajdoni lapon, amit fizetésemből vonnak még 2 évig. Szeretném a házat eladni. Így eladható-e? Volt férjemmel közös a ház, felére jelzáloghitelt vettem fel. Azt a vevő kifizeti, rendezve lesz, de ezt a letiltást nem tudom kifizetni.

Jó estét!
Elidegenítesi tilalom van “szocpol” miatt még 1 évig a házon, amit meg szeretnénk venni. Addig sikerült tisztázni, hogy ha letétbe helyezi az összeget az államkincstárnál és 1 éven belül vesz másik házat, akkor az bele számít az árba. Azt nem tudjuk, hogy az eladónak az összes pénzt (vételárat) bele kell forgatni a másik ingatlanba?
Ha pl. 6 millióért adja el, 1,2 a szocpol és 3,5M hitel van rajta.
Előre is köszönöm.

T Hitelnet!
Ha teljes elidegenítési és terhelési tilalom van az állam javára, akkor végrehajtó megterhelheti (kisebb tartozások, de fizetve vannak, havonta törlesztve szerződéssel – pl. hitelkártya volt és kisebb pénzfelvételek, nem bank, csak a kamatok miatt emelkedett az összeg), ha fizetve vannak, árverezést kiírhat?

Haszonélvezet létesítése miatt is kell a bank beleegyezése?

Jó estét!
Azt szeretném kérdezni, hogy egyik ismerősöm állami gondozásból származó pénzből vett házat és 5 év tilalom van rajta, de már csak 8 hónap van. Le tudja vetetni a tilalmat, hogy el tudja adni?

Tisztelt Cím,
A vásárolni kívánt ingatlanon elidegenítési és terhelési tilalom van (ingatlan értékének 10%-a, banki hitel). Ahhoz, hogy meg tudjam venni, foglaló után széljegyre kell kerülnöm. 2. lépcsőben tudok annyi pénzt adni, hogy a tulajdonos a banki hitelét rendezze.
Lehetséges ez? Kell-e a hitelt nyújtó banktól engedély a széljegyre kerülésemhez foglaló után?
Köszönettel,
István

Elidegenítési és terhelési tilalom bejegyezhető-e, ha saját gyerekem részére vásárolok ingatlant?
Hogyan tudom biztosítani, hogy ne adja el és ne terhelje meg?
Köszönettel.

Jó napot kívánok!
Szeretném megkérdezni, hogy ha a lakásom 5 év elidegenítési tilalom van, amit az önkormányzat tett rá 4,5 évvel ezelőtt, akkor csak ha letelik az 5 év, akkor adhatok el, vagy akkor cserélhetem el? Ugyanis kislányunk van a 25 éves lányommal, nem férünk el, szeretnék nagyobbra cserélni. Mindennapi összeütközések vannak ez miatt! Nem tud kapcsolatot kialakítani, másik lakást nem tud venni! Tehát, kérdezném, hogy jár-e valami retorzióval, ha mondjuk nagyobbra cserélném a kislakásomat?
Válaszukat köszönöm szépen!
További szép napot kívánok!

Tisztelt Cím!
Érdeklődnék, ha öröklés címén elidegenítési és terhelési tilalom van egy ingatlanon valaki nevére, akkor a tulajdonos tud-e felvenni hitelt és a bank jogosan kéri-e, hogy az örökös is adóstárs legyen?
A bank ilyenkor milyen rangsorral kerül rá az ingatlanra? Amennyiben megadja bármilyen feltétellel a bank a hitelt a tulajdonosnak az örökösök bevonásával nem sért ez jogszabályt? A tulajdonos több banknál érdeklődött, de mindenki elutasította, egyetlen bank ígérte meg a hitelt az örökösök részvételével.
Köszönöm előre is válaszukat.

Tisztelt Címzett!
Elidegenítési és terhelési tilalommal bejegyzett jelzálog biztosítására (jogosult: Magyar Állam) című bejegyzéssel ellátott ingatlant érdemes-e kártérítés címen Járásbíróság végrehajtó határozata alapján árverésre bocsájtani? Ezen kívül az ingatlanon kb. 950.000 Ft követelés (OTP, illetékhivatal, ELMŰ van bejegyezve. Az ingatlanból 1/16-od rész az adós nevén, a többi 15/16-od rész másik 5 személy nevén van. Az ingatlan Pákozd belterületén van, 351 nm kivett beépítetlen belterület.
Köszönöm a választ.

Jó napot!
Vettem egy házat, 1/1 tulajdonos vagyok. A házon elidegenítés van 5 évig.
Kérdésem, ha az 50℅-át adom a páromnak, akkor jogosultak vagyunk-e a Csok-ra? Vagy mindenképpen várjuk ki az 5 évet? 2 gyerkőcre használt lakást szeretnék.
Előre is köszönöm a választ.

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy tisztán csok támogatásból élettársammal és két gyermekünkkel vásároltunk egy magánházat. Az állam javára be lett jegyezve elidegenítési és terhelési tilalom. Viszont nekem több banknál volt devizahitelem anno, melyek egy része végrehajtásra került. Emmiatt vonják a fizetésem 50%-át. Most kaptam egy levelet a földhivatalból, mely szerint terhelés lett bejegyezve a csok-os házunkra. 1 éve vettük. Ez hogy lehetséges? Nem terhelési tilalom van az állam javára a házon?
Várom válaszukat.
Tisztelettel: János

A férjemnek 100% tulajdona egy ház. 20 évre vett föl 9 M Ft-ot, ebből eltelt 15 év. Elidegenítési és terhelési tilalom van rajta a bank javára. Megnősült 1 éve. Az ingatlan felét az én nevemre szeretné íratni , csak úgy. Nem adás-vétel.
Ezt megteheti-e a fent leírt körülményekre való tekintettel?
Köszönettel!

T Hitelnet!

Amennyiben új ház vásárlására felvenném a CSOK-ot (15 évvel ezelőtt már vettünk fel 3 gyerek után járó kedvezményt házépítéshez, amit most eladtunk, tehát, csak a 10-2,2 M összeget tudnánk felvenni.) a 3 egyetemista gyermekemre, de 10 éven belül mégis el kellene adnunk, mert úgy alakul az életünk, milyen feltételekkel tudom egy következő ingatlanra átvinni a MÁK bejegyzést, ami egyébként tiltja az eladást? A következő vásárolt ingatlannál gondolom, már nem probléma, ha a gyerekek már nem lesznek egyetemisták, de a ház vagy lakás újra meg kell feleljen a CSOK szabályainak, vagy az már lehet használt, kisebb, stb is?

Köszönöm válaszukat. Erika

Tisztelt Szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy egy olyan személyi kölcsönt ami nem lett kifizetve egy bizonyos bank felé és kb. 10 év eltelt a futamidő lejárta után, azóta semmilyen értesítést, felszólítást nem kaptunk. Most hirtelen kéri a bank (20e Ft), majd kis idő múlva ismét jött egy papír egy behajtó cégtől, gondolom a bank átadta nekik, hogy kamattal fizessük meg.
Kérdésem: megteheti a bank, hogy 10 év után csak úgy újra kérje a fennmaradó összeget (a 10 éven belül nem kéri, nem szólít fel a fizetésre) nincs elévülési idő, vagy valamilyen jogszabály ami ezt tiltja.
Köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
Régi típusú lakáshitelünk volt az OTP-nél, amit 2008-ban átadott a bank a helyi önkormányzatnak, aki 10 éves elidegenedési tilalmat rakott a házra. Addig még van 2 év, állítólag utána eltörlődik a hitel, de szeretnénk eladni a házat hamarabb. Az a kérdésem, hogy ebben az esetben, ha visszafizetjük a hitelt, akkor a kamatokat is ki kell fizetni vagy csak azt az összeget, ami a tulajdoni lapon szerepel?
Köszönettel: Anikó

Tisztelt Szakértő!
Új építésű társasházi lakásunkra 2006 februárjában kötöttünk lakáshitel-szerződést és megelőlegező szocpolt.
A szocpol miatti 10 év elidegenítési tilalom esetünkben mikor jár le? A szerződés megkötésének dátumát (2006 február) vagy a gyerekek születési dátumát (ikrek, 2007 augusztus 22.) kell figyelembe venni?
Előre is köszönöm!
Gabi

Tisztelt Szakértő !
A kérdésem a következő: Ha 2006. szeptember 06-án kaptuk meg a szocpolos lakásunkra a használatbavételi engedélyt, akkor csak 2016. szeptember 06. után töröltethető az elidegenítési tilalom?
Előre is köszönöm válaszát!
Krisztina

Tisztelt Hölgyem/Uram,
a következő kérdéssel fordulnék Önökhöz:
2008-ban vásároltunk egy lakást, amelyhez forint alapú állami támogatásos hitelt vettünk fel + szocpolt 2 gyerekre. Átnéztem a szerződésemet és ott 8 év szerepel, hogy addig nem adhatom el az ingatlant, különben vissza kell fizetnem a támogatást. Mióta van törvényben a 10 év? Mi lehet akkor ez a 8 év?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Károly

2004-ben vettünk egy családi házat Marcaliban. Kaposváron az egyik banknál kötöttünk szerződést, jelzálogjogként bejegyezte Marcali földhivatal a szüleim házát és azt amit vettünk. Viszont az elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzésére irányuló kérelmet elutasította. Ez mit jelent? Indoklásnak azt írták, hogy a Bank jogi képviselője útján a rendelkező részben foglalt ingatlanokra kérte első ranghelyre az egyetemleges jelzálogjog, valamint annak biztosítását szolgáló elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzését! Ha lehetne számomra érthető módon válaszolni.
Köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
Bankszámlára jelzálog, valamint terhelési és elidegenítési tilalom van bejegyezve a lakásra.
Lehet-e haszonélvezeti jogot alapítani erre az ingatlanra?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Tamás

T. szakértő!
Családi házamat lányomnak ajándékoznám, amire 2005-ben jelzálogjog és opciós jog került bejegyzésre! Az opciós jog már lejárt 2011-ben! Így elajándékozható a ház?
Mielőbbi válaszukat várom!
Köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
2005-ben épült családi házunkra államilag támogatott hitelt és szocpolt vettünk fel, ezért teljes ingatlanunkat elidegenítési tilalommal terhelték. 2600 nm-es telekből az önkormányzat szeretne 220 nm-t megvásárolni vízelvezető árok építése miatt.
Kérvényezhető illetve feloldható-e erre a területre a tilalom feloldása? Nekem vagy az Önkormányzatnak kell kérvényeznie?
Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel!
Roxána.