A dologi adós a jelzálog alapú hitelügylet azon szereplője, aki nem adósként szerepel a kölcsönben, hanem a fedezetül felajánlott ingatlan tulajdonosaként.

A dologi adós másik ismert elnevezése a zálogkötelezett. Ha a fedezetül bevonásra kerülő ingatlannak több tulajdonosa is van, akkor valamennyi tulajdonos dologi adósként vesz részt a hitelügyletben.

Dologi adós bármely devizabelföldi vagy devizakülföldi cselekvőképes természetes személy lehet, aki Magyarország területén található, önállóan forgalomképes ingatlannal rendelkezik és hozzájárul a hitelnyújtó bank jelzálogjogának bejegyzéséhez.

A dologi adósnak nem kell megfelelnie azon követelményeknek, melyeket a bankok az a hitelfelvevővel szemben támasztanak, tehát nem vizsgálják sem a jövedelmét, sem az életkorát.

Ha a hitel adósának és adóstársának adatai szerepelnek a Központi Hitelinformációs Rendszerben, akkor az a hitelkérelem visszautasítását eredményezheti, míg passzív KHR státusszal rendelkező dologi adósnak van lehetősége a hitelügyletben való részvételre.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Egy hitelszerződésben dologi adós vagyok. Az által, hogy az ingatlanban haszonélvezeti jogom van, a pénz felvevő adósok elmaradtak a törlesztéssel és elmentek külföldre. Most 10 év után annak ellenére, hogy Én már 10 éve lemondtam a haszonélvezeti jogomról és kiköltöztem egy albérletbe, a bírósági végrehajtó szó nélkül Inkasszót tett a számlámra. Én egy 82 éves nyugdíjas vagyok. Hát kérdem Én, hol van itt a jogállamiság?

Azt szeretném kérdezni, hogy az adós és adóstársa is elhunyt, de van 2 fő dologi adós és egy fő végrendeleti örökös. Akkor az adósság mind a 3 főre vonatkozik? Mivel a 2 dologi adós tulajdonos is.

A dologi adósnak kell fizetnie a hitelt, ha az adós nem tudja fizetni?

Dologi adóstól vonhatnak meg nem fizetett kölcsönt?