Dologi adós

A dologi adós a jelzálog alapú hitelügylet azon szereplője, aki nem adósként szerepel a kölcsönben, hanem a fedezetül felajánlott ingatlan tulajdonosaként.

A dologi adós másik ismert elnevezése a zálogkötelezett. Ha a fedezetül bevonásra kerülő ingatlannak több tulajdonosa is van, akkor valamennyi tulajdonos dologi adósként vesz részt a hitelügyletben.

Dologi adós bármely devizabelföldi vagy devizakülföldi cselekvőképes természetes személy lehet, aki Magyarország területén található, önállóan forgalomképes ingatlannal rendelkezik és hozzájárul a hitelnyújtó bank jelzálogjogának bejegyzéséhez.

A dologi adósnak nem kell megfelelnie azon követelményeknek, melyeket a bankok az a hitelfelvevővel szemben támasztanak, tehát nem vizsgálják sem a jövedelmét, sem az életkorát.

Ha a hitel adósának és adóstársának adatai szerepelnek a Központi Hitelinformációs Rendszerben, akkor az a hitelkérelem visszautasítását eredményezheti, míg passzív KHR státusszal rendelkező dologi adósnak van lehetősége a hitelügyletben való részvételre.Utolsó módosítás: 2013. június 24. hétfő


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Azt szeretném kérdezni, hogy az adós és adóstársa is elhunyt, de van 2 fő dologi adós és egy fő végrendeleti örökös. Akkor az adósság mind a 3 főre vonatkozik? Mivel a 2 dologi adós tulajdonos is.

Kedves Erika!
A dologi adós a tulajdonában lévő és fedezetül felajánlott ingatlannal felel a hitel visszafizetésért, jövedelmével nem.

A dologi adósnak kell fizetnie a hitelt, ha az adós nem tudja fizetni?

Kedves Zsolt!
A dologi adós, vagyis a zálogkötelezett jövedelmével nem felel a hitel visszafizetéséért. T

Dologi adóstól vonhatnak meg nem fizetett kölcsönt?

Kedves Ágnes!
A dologi adós a kölcsönszerződésben azt vállalja, hogy a tulajdonában lévő ingatlan értékéig felel a követelés megfizetéséért.


6
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x