Annuitás

Annuitás a hitelek egyfajta törlesztési módja. Annuitásos kölcsön esetén egyenletes törlesztésről beszélhetünk, ami azt jelenti, hogy a hitelfelvevő minden kamatperiódusban – eltekintve a deviza alapú kölcsönök árfolyam ingadozásából eredő törlesztő részlet változásoktól – azonos összegű törlesztő részletet fizet.

Annuitásos törlesztés esetén a futamidő elején a törlesztő részlet nagyobb része kamattartam, s kisebb hányada a tőkét csökkenti. A futamidő előrehaladtával a havi azonos összegű törlesztő részletből egyre nagyobb összeg fordítódik a tőkére, s fokozatosan mérséklődik a kamattörlesztés nagysága.

A magyarországi pénzintézetek többnyire annuitásos törlesztési móddal kínálják hitelkonstrukcióikat. Emellett választhatók türelmi idős konstrukciók is, melyek esetén a futamidő első néhány évében nincsen tőketörlesztés; illetve megtakarítással kombinált hitelek esetén létezik a türelmi időt követően annuitásba forduló törlesztési mód. Ez a lakástakarék-pénztárral és életbiztosítással kombinált hitelek jellemzője. A megtakarítási idő alatt ugyanis nincs tőketörlesztés, csak kamatot fizet az ügyfél, lejárata után pedig a megtakarítás egy összegben csökkenti a tőkét, majd azt követően annuitásossá válik a hitel.
Utolsó módosítás: 2013. június 24. hétfő


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Válaszadó! Az addig rendben van, hogy a szokásos annuitás képletét felhasználva meghatározható egy annauitásos hitelfelvétel esetében az aktuális törlesztő részlet. De hogyan határozható meg az, hogy az aktuális törlesztő részletből mennyi megy kamattörlesztésre, és mennyi a tőketörlesztésre. Ez általánosan érdekel. Az én konkrét hitelem esetében – gondolom ha van erre egy képlet, akkor már boldogulni fogok -, de a helyzetet tovább bonyolítja, hogy a mindenkori törlesztő részletet befolyásolja egy kezelési költség és egy állami kamattámogatás. Ez utóbbi kettő 1 évre vonatkozóan mindig állandó, a törlesztés megosztása (kamat, tőke) azonban havonta más-más. Amit látok/tudok: 1. a kamatperiódusom 5 éves (kamatláb… Továbbiak »


2
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x