Ha egy kölcsönt nem egy, hanem két személy együttesen igényel, akkor adós-adóstársként vesznek részt a hitelügyletben. Az adóstárs az adóssal egyetemlegesen vállal kötelezettséget a kölcsön visszafizetésére. A hitelügyletben az adós mellett szereplő további kölcsönigénylőt vagy társigénylőt nevezzük tehát adóstársnak.

Adóstárs az a cselekvőképes devizabelföldi természetes személy lehet, aki 18. életévét betöltötte és megfelel az adott bank adóstárssal szemben támasztott követelményeinek.

Az adóstárs státusza többféle lehet egy-egy hitelügyleten belül. Az adós házastársa vagy élettársa mindig kötelezően bevonandó adóstársnak minősül, azonban nem minden esetben elvárás, hogy megfeleljen mindazon követelményeknek, melyeknek az adósnak meg kell felelnie. Ha nem tud megfelelő jövedelmet igazolni vagy életkora meghaladja a bank által megengedett életkorhatárt, akkor fizetőképességét a pénzintézet nem vizsgálja. A GYED-del, GYES-sel rendelkező házastárs vagy élettárs jövedelme elfogadható, de adósként nem, kizárólag adóstársként szerepelhet az ilyen jövedelemmel rendelkező személy a hitelügyletben. Adóstárs esetén ugyancsak fontos a BAR lista kérdése.

Ha az adóstárs hitelügyletbe történő bevonásának célja a fizetőképesség javítása, akkor az adótársnak is meg kell felelnie mindazon feltételeknek, melyeket a pénzintézet az adóssal szemben támaszt.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Egy személy lehet két helyen adóstárs?

2011-ben vettünk fel hitelt 10.000.000 Ft-ot 20 évre. Én, a feleségem, és feleségem fia. Én lettem az Adós, Feleségem az adóstárs, Feleségem Fia Adótárs és Zálogkötelezett.
Kérdésem, ha Én meghalok (jelenleg 67 éves vagyok), akkor Kiken hajtható be a tartozás?
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: Lajos

Kedves Szakértő!
A végtörlesztéskor (2012) CHF hitelemet HUF-ra változtattam. Feleségem adóstársként szerepelt az új hitelszerződésben. Az ingatlant házasságkötésünk előtt vásároltam, részben az említett CHF hitelből.
Válunk, ezért érdeklődnék, hogy adóstársi státuszából feleségemet válás után kiengedi-e a bank és formálhat-e bármilyen követelést az ingatlanra?
Válaszát előre is köszönöm!

Válásom előtt felvettünk kölcsönt lakásfelújításra. A kölcsönt én fizettem vissza. Megegyezve, hogy míg le nem jár, addig gyerektartást nem fizetek. Írásba is rögzítettük mindezt, csak a bank a kamatot is rátette, s nem december 31-ig kell fizetnem, hanem június 31-ig. Tudom, hogy a gyermektartást fizetni kell, de a hat hónap csúszás miatt, hogy lehet elintézni az ügyet? Ami a kérdésem, hogy jogilag mi a szabály, ha lejár a június, akkor júliustól fizessem a gyerektartást, de én követelhetem a kölcsön felét, mivel házasságunk alatt együtt vettük fel a pénzt?
Kérésemre válaszát köszönöm.
Zsóka

És a Páromnak van lehetősége kilépni az adóstárs cím alól?

Kedves Szakértő!
Lehetséges kilépni az adóstárs cím alól? A hitelintézet azt mondta, hogy amíg nincs elbírálva a kérelem, az árfolyamrögzítés miatt, addig ne is próbáljon kilépni, mert akkor biztos nem kapja meg a volt neje az árfolyamrögzítést, így akkor Ő fizetne. Milyen esélyei vannak a volt feleségnek, hogy megkapja?!

Kedves Szakértő!
Párom volt felesége el akarja intézni, hogy árfolyamrögzítéssel fizesse az anno Párommal felvett hitelüket. Igen ám, de a Párom az adóstárs. Ha nem kapja meg a lehetőséget, a Páromtól fogják vonni a hitel részletét? Megállapodtak váláskor mindenben, ez a bankot miért nem érdekli???????? Nem szeretne adóstárs maradni, meg egyáltalán semmit nem akar a nőtől, el lehet ezt valahogy intézni? A bankban azt tanácsolták, hogy amíg nincs elbírálva a dolog, addig ne is lépjen ki az adóstárs státuszból, mert akkor biztos, hogy nem kapja meg a kérelmet a nő, hogy árfolyamrögzítés legyen.
Üdv.

Kedves Szakértő!
A nemrég elvált lányom adóstársa leszek (a volt férj helyére lépek be), a kérelem elbírálása folyamatban van. Már egy csomó papírt benyújtottunk, aláírtunk, jómagam mindent “lenyilatkoztam” – olyasmit is, ami meggyőződésem ellen való –, mindenben megfelelek az elvárásoknak. A lányom bankja (Volksbank) azonban most azt kéri, hogy a jövőben a fizetésem ne a saját bankomhoz (Erste), hanem hozzájuk érkezzen. Megtehetik ezt? Mert én nem akarok máshová utaltatni. Megjegyzem: a lányom 9. éve pontosan fizeti a magas, immár kb. havi 150 ezer forintos hitelét.
Köszönöm a gyors választ, üdv: Mariann

Tisztelt Hitelnet!!!!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha adóstársnak elmegyek utána mennyi az esélye annak, hogy nem kapok más banktól hitelt? Lehet az lakáshitel, személyi kölcsön, akár mi. Mennyire befolyásolja ezeket a tényezőket az adóstárs szerepe?
Előre is köszönöm.

T. Hitelnet! A 23 éves fiam személyi kölcsönt szeretne felvenni, 700 ezer Ft-ot. Sajnos eddig bárhonnan kértünk hitelbírálatot online, mindenhol elutasítást kapott. Szeretnénk megtudni, mi ennek az oka. Szüksége lenne az összegre és sajnos mi nem tudunk segíteni, mivel nekem is van hitelem. Egy lakcímen lakunk, lehet, hogy ez a baj? Tisztelettel Anikó

5millió kp.-ra szeretnék 5millió lakáshitelt felvenni. A férjem bruttó 94000.- Ft fizetést kap.Én gyesen vagyok, mellette 4 órában dolgozok, bruttó 47.ezer Ft-ot kapok. Ketten együtt hitelképesek vagyunk e? válaszát köszönöm.