Az adósnyilvántartás azon fedezet nélküli vagy jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek személyes adatait tartja nyilván, akik hiteltörlesztésüket nem szerződésszerűen teljesítik, vagyis 90 napon túl a mindenkori minimálbér összegét meghaladó hátralékot halmoznak fel.

Az adósnyilvántartó rendszer hivatalos neve: Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR), korábbi elnevezése: Bankközi Adósnyilvántartó Rendszer (BAR).

Az adósnyilvántartó rendszerbe minden ügyfél aktív státusszal kerül, majd az adott kölcsön visszafizetése után megtörténik az ügylet lezárása, ám az ügyfél adataival (személyes adatok, hitelazonosító száma, a rendszerbe kerülés dátuma, a mulasztás lezárásának dátuma) további öt éven keresztül passzív státuszban szerepel a rendszerben.

Az adósnyilvántartás fontos szerepet tölt be a hitelnyújtás terén, hiszen minden banki bírálat azzal kezdődik, hogy a pénzintézetek ellenőrzik a hitelt felvenni szándékozó ügyfeleket a rendszerben.

Az adósnyilvántartásba nem csak hitelmulasztással lehet bekerülni, hanem azzal is, ha az ügyfél a banki szerződéskötés során valótlan adatokat közöl, hamis okmányokat használ, illetve bankkártyával való visszaélést követ el.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése