Az adósminősítés során egy bank a hitelt felvenni szándékozó ügyfelet értékeli azon szempontok alapján, melyeket a pénzintézet a hitelfelvétel feltételeként jelöl meg. Az adósminősítés eredményeképpen megtudjuk, hogy a kölcsönigénylő hitelképesnek bizonyul-e vagy sem.

Az adósminősítés a hiteligénylő vagy hiteligénylők rendszeres bevételeinek és kiadásainak vizsgálata alapján zajlik. Ennek során a bank az igénylők jövedelemigazolása és egyéb dokumentumok (bankszámla kivonat, APEH jövedelemigazolás) alapján megállapítja a háztartás rendszeres bevételeinek összegét. Ellenőrzi azt, hogy ezek a bevételek olyan tevékenységből származnak-e, melyek a bank elvárásainak megfelelnek, továbbá az ügyfél rendelkezik-e olyan hosszú munkaviszonnyal, mely az adott hitel igényléséhez szükséges.

A bevételek tételes ellenőrzése után sor kerül a háztartás rendszeres kiadásainak elemzésére is. A háztartás létszáma, azon belül is a keresők és eltartott személyek száma alapján a pénzintézet megállapítja az adott család havi megélhetési költségét. Ezekhez hozzá kell számítani azokat a kiadásokat is, melyek esetleges hiteltörlesztésből adódnak, illetve azt is meg kell vizsgálni, hogy a felvenni kívánt kölcsön havi törlesztő részlete belefér-e a háztartás költségvetésébe.

Fenti szempontok mellett az adósminősítés eredményét befolyásolhatja egyéb, demográfiai, illetve bankkapcsolatra vonatkozó adat is, mint például: iskolai végzettség, ingatlanvagyon értéke, gépjármű tulajdon, egyéb megtakarítás vagy befektetés, bankszámla nyitás dátuma.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése