Hogyan kerülhető el a végrehajtás?

Tisztelt Hitelnet!

Elég bonyolult szituról lenne szó.
Édesanyám a nevét adta pár éve egy lakáshitelhez a páromnak és nekem, mert miatta nem voltam hitelképes. (BAR listára kerültem, mert előtte én vettem fel neki hitelt, amit persze nem fizetett.) Mindent mi fizetünk, természetesen.

Most derült ki, hogy a lakásunkon 2 végrehajtási eljárás is van. Megállapodtak, tehát megszakították az eljárást, de a jelzálog is rajta van a mi hitelünkön kívül. Kb. 2 millió. Nekünk még kb. 5 millió van a mi hitelünkből. Nagyon félünk, hogy elviszik a lakást, mert nagyon nagy rossz helyzetbe került (elhagyta az élettársa, így egyedül kellene fizetni a sok adósságot havi 70-ből), ha nem fizet, újra elindítják az eljárást.

Anyunak van egy 1/3 tulajdonrésze egy vidéki házban, amin özvegyi haszonélvezet van. Persze a mi lakásunkra rakták a végrehajtást és a jelzálogot, nem arra.
Tudtok esetleg valami megoldást, hogy tudnánk kimászni a párommal ebből?

Sajnos nem vagyunk még most se hitelképesek, én gyesen vagyok, párom minimálbéres, pedig gondoltam átvállalnánk a hitelt. Félünk megbolygatni a dolgot, nehogy az OTP “felébredjen”, hogy több jelzálog is van a lakáson.

Szerintetek hogy lehetne megoldani, hogy a lakás a miénk legyen valamilyen úton-módon?

Köszönöm, ha tudnak segíteni!
Magdi

Kedves Magdi!

Ha az a hitel, ami miatt Ön BAR listára került, azóta sem lett visszafizetve, tehát jelenleg is fennálló tartozásról van szó, akkor Ön még mindig nem hitelképes egyik pénzintézetnél sem, így sajnos nincs lehetőség a lakás hitelátvállalással történő megvásárlására, illetve egyéb kölcsön felvételére sem. Jelzáloghitel nem vehető fel olyan ingatlanra, amelyen már végrehajtási jog van.

A tulajdonosváltáshoz terhelt ingatlan esetén a hitelnyújtó bank hozzájárulása szükséges. Ez ügyben tehát az érintett pénzintézeteknél kérhetnek felvilágosítást. Hiába kerülne azonban az ingatlan az Önök nevére. A banki jelzálogjog, illetve végrehajtási jog addig nem töröltethető, amíg a fennálló tartozás kiegyenlítésre nem kerül. Mivel azonban Ön nem hitelképes, a visszafizetés csak saját erőből történhetne. Ha pedig a kölcsön törlesztő részlete a jövőben nem lenne fizetve, akkor végrehajtás során ugyanúgy elárverezheti a pénzintézet az ingatlant.

Ebben az esetben megoldást az jelenthet, ha megpróbálnak megegyezni egy vállalható részletfizetésről a hitelnyújtó bankokkal a végrehajtás elkerülése végett.


Utolsó módosítás: 2013. október 28. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Szilvia szerint:

2018-09-03 - 07:59

Szép estét!
Szeretném tudni, hogy a páromnak van egy örökölt 1/2 rész tulajdona egy lerombolt összedőlt házban, van 4 örökös, de az egyik testvérnek ráterheltek 1 millió 5 százezer Ft gyerektartást, meg 1 millió 7 százezer Ft adótartozást. Az ingatlant most el akarják árverezni, de az ingatlan nem ér 50 ezret se.
Ilyenkor mi a teendőnk és neki se munkahelye nincsen és semmi vagyon, se ingatlanja, és nem tudja kifizetni a testvér ezt a nagy tartozást, de nem is akarja.
Szeretném mielőbbi válaszát.
Elöre is nagyon szépen köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-03 - 08:02

Kedves Szilvia!
Irodánk hitelközvetítéssel foglalkozik, végrehajtási ügyekben nem illetékes. Végrehajtási ügyekben illetékes szakértő megkeresését javasoljuk!

Mária szerint:

2018-08-24 - 05:27

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnék információt vagy egy kis segítséget kérni. Van egy lakás, amit megvettünk, de sajnos elég rossz állapotban van. A vétel nem ügyvéd által készült, csak egy papíron két tanú jelenlétében.
Nos az lenne a kérdésem, mit tehetek, ha árverezik a házat és benne lakom? A tulaj sem tudta. Ez most derült ki, mert ugye 10-14 éve nem lakták.
Mit tehetek?
Mennyi idő míg árverés alatt áll egy ház?

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-24 - 05:28

Kedves Mária!
Végrehajtási ügyekben irodánk sajnos nem illetékes. Minél előbb jogi szakértő megkeresését javasoljuk az ügyben!

Kata szerint:

2018-02-14 - 06:15

Jó napot.
Az lenne a kérdésem, ha bírósági végzésem van, hogy tiltják a fizetésemet, olyankor a faktoring követelés kezelő rakhat-e rá plusz ügyleti kamatot?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-14 - 06:28

Kedves Kata!
Végrehajtást érintő kérdésekkel végrehajtási ügyekben illetékes szakértőhöz fordulhat. Irodánk ebben a kérdésben nem illetékes.

Kinga szerint:

2017-02-28 - 13:19

Van egy devizahitellel vásárolt ingatlanom, amelyben nem én lakom, hanem a volt élettársam és nem fizette a hitelt, így megszüntette az OTP Bank a szerződést és így én felkerültem a BAR listára és én a kislányommal, aki 9 éves albérletben lakunk.
Kérdésem, hogy hogyan tudnék kiszállni ebből, mert fundamentát is fizettem, de mivel BAR listás vagyok, így nem tudom igénybe venni, hogy vegyek magamnak egy ingatlant. A volt élettársam nem hajlandó eladni az ingatlant, hanem megegyezett a végrehajtóval 20 évre 59.000 Ft-ban.
Előre is köszönöm válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2017-02-28 - 15:18

Kedves Kinga!
Irodánk ebben a kérdésben nem illetékes. Jogi szakértő megkeresését javasoljuk a volt élettársával való megegyezés ügyében.

László szerint:

2014-08-13 - 11:35

Üdv,
A kérdésem az lenne, hogy édesanyám mint adóstárs szerepel egy szerződésben plusz 3 személlyel együtt. Az adós nem fizette a hitelt, így most behajtás indult.
Kérdésem az lenne, hogy az édesanyám tulajdonában lévő házat hogyan lehetne megóvni az elől, hogy terhelésre kerüljön? Ha elajándékozza a saját ingatlan tulajdonát számomra, azaz a fiának, akkor, nekem mint új tulajdonosnak az adóssághoz lesz valami közöm? Rajtam is követelhetik az összeget?

Hitelnet.hu szerint:

2014-08-13 - 12:53

Kedves László!
Végrehajtási ügyekben irodánk nem illetékes, ezért kérjük, hogy ebben a kérdésben forduljon végrehajtási ügyekben illetékes jogi szakértőhöz!

Bernadett szerint:

2014-07-07 - 23:16

Lakáshitelnél (deviza) adóstárs vagyok, de enyém a lakás haszonélvezeti joga. A tulaj csak a nevét adta az ingatlanvásárláshoz, én fizettem a hitelt. Január óta nem tudom fizetni, szeretnék lemondani a haszonélvezetről, szeretnék kiköltözni a lakásból. A tartozást mindig rajtam hajtották be, gondolom ha lemondok a haszonélvezetről, akkor is rajtam fogják. Hogy tudom én ezt elkerülni?
Üdvözlettel: Bernadett
Ui: elég nagy bajban vagyok, egyedül egy egyetemre készülő gyerekkel

Hitelnet.hu szerint:

2014-07-08 - 14:47

Kedves Bernadett!
Végrehajtási ügyekben irodánk nem illetékes, ezért sajnos nem tudunk Önnek tanácsot adni az ügyben. Jogi szakértő megkeresését javasoljuk!

A. Sándorné szerint:

2014-02-26 - 15:36

Miért nem akar senki segíteni? Végrehajtás alatt vagyok, már az autót is elvitték, ami a lábam volt, hiszen mozgáskorlátozott vagyok, anélkül meg sem tudok mozdulni. Tízmillió forintra lenne szükségem ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön, mégis mindenhonnan elutasítanak. Miért írják akkor, hogy segítenek, amikor az ember megpróbálja hátha ez jó lesz, mégsem sikerül. MIÉRT?

Hitelnet.hu szerint:

2014-02-27 - 11:07

Kedves Asszonyom!
Végrehajtás esetén egyik pénzintézetnél sem vehető fel adósságrendező hitel. A honlapunkon is olvasható, hogy ilyen esetekben sajnos nem tudunk segíteni.

István szerint:

2014-01-31 - 14:04

Tisztelt Cím!
Érdeklődnék, hogy miként tudnék megszabadulni örökrészemtől. 8 éve megörököltük húgommal a szülői házat fele-fele részben. Mivel nem tudtuk eladni az évek során, az ingatlanra az APEH, Tigáz, valamint egy tartozás is bejegyzésre került, ami mind a húgom részéről keletkezett.
Mivel a sok tartozásuk már a ház értékét is szerintem túllépi és az évek során csak tovább romlik az ingatlan, kérdezném, mit tudnák tenni, illetve eladhatom, átadhatom vagy elajándékozhatom-e tulajdoni részem másnak, hogy ne örököljék a gyerekeim ezt a problémát tőlem. Vagy ez az örökség részem már elveszett ezáltal? Nem is az én adósságom.
Az ingatlan lakatlan. Ha egyszer elárvereznék, kapnék-e az én részem után valamit vagy elviszik az ő tartozásukkal együtt?
Életemben egy forinttal sem tartoztam senkinek, más végett nekem is bűnhődnöm kell.
Tisztelettel.
I.

Hitelnet.hu szerint:

2014-01-31 - 16:54

Kedves István!
Ebben a kérdésben irodánk nem illetékes, mivel hitelügyintézéssel, hiteltanácsadással foglalkozunk. Javasoljuk, hogy ez ügyben jogi szakértőhöz forduljon!

Magdi szerint:

2013-10-30 - 18:15

Köszönöm!!!
6 éve kifizettem anyu sarát, tiszta vagyok. Azóta egy folyószámlahitelem van csak, meg a férjemnek egy autóhitele.
Át tudnánk vállalni a hitelt valahogy így?
Vagy fedezetcsere? Amit ráraktak végrehajtást azt kellene kicseréltetni anyu tulajdonával. Azt lehet?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2013-10-31 - 10:16

Kedves Magdi!
A hitelátvállalás lehetőségéről és feltételeiről az érintett pénzintézetek tudnak felvilágosítást adni.
Fedezetcserére a bejegyzett végrehajtási jog miatt véleményünk szerint egyik banknál sincs lehetőség.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések