Bővítési hitel, ház tetőtér beépítésére, kalkulátor: Hitelnet.hu
 • 15 éves tapasztalat, több ezer sikeres ügyintézés
 • Egyedi kedvezmények, melyekkel akár több tízezer forintot takaríthat meg
 • Szinte mindenre kiterjedő összehasonlító elemezések szakértőink segítségével

Bővítési hitel családi házra, tetőtér beépítésre

Azok körében, akik rendelkeznek már saját lakóingatlannal, a család bővülése miatt aktuálissá válhat a meglévő lakás bővítése. Az ilyen jellegű munkálatokra is igényelhető lakáscélú jelzáloghitel. Magyarország vezető pénzintézeteinek legkedvezőbb bővítési hitelei elérhetők oldalunkon.

Mi minősül bővítésnek?

Lakásbővítésről akkor beszélhetünk, ha a lakástulajdonos olyan építési munkát kíván elvégezni, melynek eredményeképpen a lakóingatlan – a hasznos alapterület vízszintes vagy függőleges irányú növelésével – minimum egy lakószobával bővül. Bővítésnek minősül a térfogatnöveléssel nem járó tetőtér-beépítés is. A bővítési célú lakáshitelhez jogerős építési/bővítési engedély szükséges.

Lakástakarék akció és kalkulátor

30 % állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás és most Erzsébet utalványt adunk ajándékba

Részletek

Támogatott vagy piaci bővítési hitel?

Bővítési hitel 2013 januárja óta nemcsak piaci kamatláb mellett, hanem állami kamattámogatással is igényelhető. Ez azt jelenti, hogy az állam a havi törlesztő részlet megfizetéséhez biztosít támogatást. A kamattámogatás mértéke az állampapírhozam 50%-a. A kamattámogatás a futamidő első 5 évében érvényesíthető. A kamattámogatott időszak lejárata után a havi törlesztő részlet kiszámítása az aktuális piaci kamatláb alapján történik.

Aki államilag támogatott bővítési hitelt szeretne felvenni, annak tudnia kell, hogy a jogosultsághoz bizonyos feltételeknek meg kell felelni, melyek a következők:

 • A kölcsön összege nem haladhatja meg a 10 millió forintot.
 • A bővítési munkálatokról benyújtott, ÁFA összegét is tartalmazó költségvetés összege nem lehet több 15 millió forintnál. 10 millió forint feletti hiteligény esetén a bővítés piaci kamatozású lakáskölcsönnel finanszírozható. Mindkét esetben forint alapú lakáshitel nyújtható.
 • A támogatott személynek legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie az otthonteremtési kamattámogatással bővíteni kívánt lakásban a kérelem benyújtásának időpontjában.
 • Az igénylő kötelezettséget vállal arra, hogy a kamattámogatással bővített lakás legalább a támogatás lejáratáig (5 év) lakóhelyéül szolgál.
 • Az állami támogatáshoz kapcsolódóan azt is meg kell említeni, hogy jogszabályi előírás szerint a költségvetés 70%-áról számlát kell bemutatni, illetőleg, ha a bővítési hitel összege több, mint a költségvetés 70%-a, akkor a kölcsön teljes összegét le kell fedni számlával.
 • A támogatott személynek legalább 180 napos folyamatos biztosítási jogviszonyt kell igazolnia OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) által. Házastársak, élettársak esetén elég az egyik félnek ilyen igazolással rendelkeznie.
 • Az igénylőknek köztartozásmentes adózóknak kell lenniük.
 • A hitelkérelem a bővítési munkálatok megkezdése előtt, legkésőbb 2014. december 31-ig nyújtható be.

A piaci kamatozású bővítési hitelnek nincsenek jogszabályban rögzített feltételei, korlátai:

 • A maximális hitelösszeg az ingatlan várható értéke és az igénylők jövedelemi helyzete alapján kerül meghatározásra figyelembe véve azt ez előírást, miszerint a kölcsön összege nem haladhatja meg a fedezetül szolgáló ingatlan forgalmi értékének 80%-át. Ez az előírás az államilag támogatott bővítési hitelekre is vonatkozik.
 • A kölcsön felhasználását nem szükséges számlával igazolni. Legalábbis erre vonatkozó törvényi előírás nincsen. A számlabemutatási kötelezettség azonban pénzintézetenként eltérő. Pénzügyi partnereink egy része nem írja elő a számlák bemutatását, azonban van példa arra is, amikor az adott bank a költségvetés 50 százalékát számlával kéri lefedni vagy műszaki szakértővel ellenőrizteti a bővítési munkálatok elvégzését.
 • A kamat mértéke két részből áll: az úgynevezett referenciakamatból és a kamatfelárból. A referenciakamat általában a 3, 6 vagy 12 havi BUBOR, illetve a jegybanki alapkamat, melynek mértékét a piaci viszonyok alakítják. A kamatfelárat a pénzintézetek határozzák meg.
 • Akár piaci, akár támogatott bővítési hitel felvételéről van szó, kizáró ok, ha az igénylők adatai szerepelnek a KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) negatív adóslistáján.

Bővítési hitel jellemzői, feltételei

Bővítési hitel önerő nélkül is felvehető. A maximálisan felvehető hitelösszeget a bankok az ingatlan bővítés utáni értékéből kiindulva állapítják meg. A műszaki szakértő, illetve értékbecslő először megállapítja az ingatlan jelenlegi értékét, majd a költségvetés elfogadása után meghatározza az ingatlan várható értékét, vagyis a bővítési munkálatok befejezése után várható forgalmi értéket. Ez azért kedvező, mert így arányaiban magasabb összegű kölcsönhöz juthat a lakásbővítő, mint egyéb lakáscélú hitel (például: lakásfelújítás) esetén, amikor is az ingatlan aktuális értéke a meghatározó. Tekintettel kell lenni azonban a fent említett jogszabályi előírásra is.

A bővítési hitelek maximális futamideje jellemzően 20 év, piaci kamatozású konstrukció esetén akár 35 év is lehet, feltéve, hogy az adós életkora a kölcsön lejáratakor nem haladja meg a 70. évet. A szabadon választható futamidőre vonatkozó havi törlesztő részlet online lakáshitel kalkulátorunk segítségével néhány kattintással kiszámolható!

Bővítési hitel esetén a kölcsönösszeg folyósítása szakaszosan, készültségi foknak megfelelően történik. A készültségi fokot az adott pénzintézet műszaki szakértője igazolja. A használatba vételi engedélyig minden esetben visszatartanak a bankok egy meghatározott részt a felvenni kíván hitelösszegből, melynek folyósítására a lakhatási engedély pénzintézet felé történő bemutatása után kerül sor.

Milyen papírok kellenek?

A bővítésre igényelt lakáshitel elindításához jogerős bővítési/építési engedéllyel kell rendelkezni. A bővítési hitelkérelemhez mellékelni kell tervdokumentációt, műszaki leírást, valamint egy költségvetést is az egyes munkafázisok szerinti bontásban, megjelölve az egyes munkálatok elvégzéséhez szükséges anyagok árát, valamint a munkálatokat elvégző szakemberek munkadíját is.

Bővítéshez jár a szocpol?

Meglévő lakóingatlan bővítéséhez nem jár szocpol. A támogatás akkor sem vehető igénybe, ha a meglévő lakóingatlan tetőtér beépítéssel bővül. Bővítésre korábban félszocpolt lehetett igényelni, de ez a támogatási forma 2009. július 1-től nem érhető el.

Kérjen bővítési hitel ajánlatot!

Lakásbővítési hitel keresése esetén használja hitelkalkulátorunkat! Szakértőink személyre szabottan tudják Ügyfeleinket tájékoztatni a bankpiacon elérhető legkedvezőbb bővítési hitelkonstrukciókról! Egyúttal megismerhetik a támogatott és piaci törlesztő részleteket, a THM (Teljes Hiteldíj Mutató) mértékét és a hitelfelvétel járulékos költségeit.

A hitelfelvétellel járó költségek jelentős része megtakarítható pénzügyi partnereink díjelengedési akcióinak igénybevételével. Arról, hogy éppen milyen díjkedvezmények érhetők el Tanácsadóink készséggel adnak felvilágosítást!

Legfrissebb bejegyzések bővítési hitel témában:

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Hozzászólások
 • Anita szerint:

  Üdvözlöm!
  Az lenne a kérdésem, hogy ha bővítésre szeretnénk felvenni a csok-ot, akkor az államilag támogatott hitelt tudnánk-e felvenni mellé vagy ez csak a új lakás vásárlása esetén lehetséges?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Anita!
   A Három vagy több gyermekes családok kamattámogatott lakáshitele kizárólag új lakás építéséhez vagy új építésű lakóingatlan vásárlásához igényelhető, bővítéshez sajnos nem. Államilag támogatott lakáshitel azonban bővítés esetén is igényelhető az otthonteremtési kamattámogatás keretében. Erről bővebben ITT olvashat. A bővítés esetén elérhető támogatott és piaci kamatozású lakáshitel aktuális törlesztő részleté online Lakáshitel kalkulátorunkkal Ön is kiszámolhatja. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

 • Zsuzsanna szerint:

  Ha van 100.000 kezdő tőkém és arra szeretnék hitelt felvenni, arra menyit tudnánk felvenni? Mert a tetőteret építenénk be. 6 órára vagyok bejelentve munkába, de a hitel törlesztését hárman fizetnénk.
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Zsuzsanna!
   A megadott információk sajnos nem elegendők ahhoz, hogy pontos tájékoztatást tudjunk Önnek adni. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat, mely alapján Szakértőink személyre szabottan tudják Önt tájékoztatni az elérhet bővítési hitelekről!

 • Beáta szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Érdeklődni szeretnék, hogy 2 éve jelzáloghitelre vásárolt családi házamat szeretném bővíteni. Fél éve dolgozom határozatlan munkaszerződéssel minimálbérre bejelentve, plusz jövedelmem gyes, családi pótlék és gyerektartás. A kérdésem az lenne, bővítési hitelt szeretnék szocpollal felvenni, a házra mehet 2 jelzálog? A hitelem fundamentás, terhelhet rá más bank is? Egyáltalán kaphatok egyedül pozitív hitelbírálatot?
  Előre is köszönöm válaszát!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Beáta!
   Az, hogy további hiteltörlesztést elbír-e a jövedelme, függ a meglévő kölcsön havi törlesztő részletétől. Az, hogy az ingatlan tovább terhelhető-e, függ az ingatlan bővítést követően várható értékétől és a Fundamentás hitel összegétől. Mindezen kérdésekre Szakértőink előzetes hitelbírálat után tudnak pontos választ adni. Ehhez kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

 • Horváth Roland szerint:

  Érdeklődnék, hogy havi mekkora jövedelem kell a lakásbővítési hitelhez?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Roland!
   A hitelfelvételhez legalább a mindenkori 8 órás minimálbér összegét elérő jövedelem igazolása szükséges. Az elvárt jövedelem összege ezen felül függ a bővítési hitel várható havi törlesztő részletétől és az igénylő esetlegesen már meglévő hiteleinek törlesztő részletétől.

 • Verebes Barbara szerint:

  Tisztelt Hitelszakértő!
  Szeretnék érdeklődni, hogy aki gyeden van, annak is adnak lakásbővítésre nagyobb kölcsönt?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Barbara!
   A gyedet önálló jövedelemként sajnos egyik hiteltípusnál sem fogadják el, így lakásbővítés esetén sem vehető fel kölcsön gyedre.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket