Bővítési hitel, ház tetőtér beépítésére, kalkulátor: Hitelnet.hu
 • 15 éves tapasztalat, több ezer sikeres ügyintézés
 • Egyedi kedvezmények, melyekkel akár több tízezer forintot takaríthat meg
 • Szinte mindenre kiterjedő összehasonlító elemezések szakértőink segítségével

Bővítési hitel családi házra, tetőtér beépítésre

Azok körében, akik rendelkeznek már saját lakóingatlannal, a család bővülése miatt aktuálissá válhat a meglévő lakás bővítése. Az ilyen jellegű munkálatokra is igényelhető lakáscélú jelzáloghitel. Magyarország vezető pénzintézeteinek legkedvezőbb bővítési hitelei elérhetők oldalunkon.

Mi minősül bővítésnek?

Lakásbővítésről akkor beszélhetünk, ha a lakástulajdonos olyan építési munkát kíván elvégezni, melynek eredményeképpen a lakóingatlan – a hasznos alapterület vízszintes vagy függőleges irányú növelésével – minimum egy lakószobával bővül. Bővítésnek minősül a térfogatnöveléssel nem járó tetőtér-beépítés is. A bővítési célú lakáshitelhez jogerős építési/bővítési engedély szükséges.

Támogatott vagy piaci bővítési hitel?

Bővítési hitel 2013 januárja óta nemcsak piaci kamatláb mellett, hanem állami kamattámogatással is igényelhető. Ez azt jelenti, hogy az állam a havi törlesztő részlet megfizetéséhez biztosít támogatást. A kamattámogatás mértéke az állampapírhozam 50%-a. A kamattámogatás a futamidő első 5 évében érvényesíthető. A kamattámogatott időszak lejárata után a havi törlesztő részlet kiszámítása az aktuális piaci kamatláb alapján történik.

Aki államilag támogatott bővítési hitelt szeretne felvenni, annak tudnia kell, hogy a jogosultsághoz bizonyos feltételeknek meg kell felelni, melyek a következők:

 • A kölcsön összege nem haladhatja meg a 10 millió forintot.
 • A bővítési munkálatokról benyújtott, ÁFA összegét is tartalmazó költségvetés összege nem lehet több 15 millió forintnál. 10 millió forint feletti hiteligény esetén a bővítés piaci kamatozású lakáskölcsönnel finanszírozható. Mindkét esetben forint alapú lakáshitel nyújtható.
 • A támogatott személynek legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie az otthonteremtési kamattámogatással bővíteni kívánt lakásban a kérelem benyújtásának időpontjában.
 • Az igénylő kötelezettséget vállal arra, hogy a kamattámogatással bővített lakás legalább a támogatás lejáratáig (5 év) lakóhelyéül szolgál.
 • Az állami támogatáshoz kapcsolódóan azt is meg kell említeni, hogy jogszabályi előírás szerint a költségvetés 70%-áról számlát kell bemutatni, illetőleg, ha a bővítési hitel összege több, mint a költségvetés 70%-a, akkor a kölcsön teljes összegét le kell fedni számlával.
 • A támogatott személynek legalább 180 napos folyamatos biztosítási jogviszonyt kell igazolnia OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) által. Házastársak, élettársak esetén elég az egyik félnek ilyen igazolással rendelkeznie.
 • Az igénylőknek köztartozásmentes adózóknak kell lenniük.
 • A hitelkérelem a bővítési munkálatok megkezdése előtt, legkésőbb 2014. december 31-ig nyújtható be.

A piaci kamatozású bővítési hitelnek nincsenek jogszabályban rögzített feltételei, korlátai:

 • A maximális hitelösszeg az ingatlan várható értéke és az igénylők jövedelemi helyzete alapján kerül meghatározásra figyelembe véve azt ez előírást, miszerint a kölcsön összege nem haladhatja meg a fedezetül szolgáló ingatlan forgalmi értékének 80%-át. Ez az előírás az államilag támogatott bővítési hitelekre is vonatkozik.
 • A kölcsön felhasználását nem szükséges számlával igazolni. Legalábbis erre vonatkozó törvényi előírás nincsen. A számlabemutatási kötelezettség azonban pénzintézetenként eltérő. Pénzügyi partnereink egy része nem írja elő a számlák bemutatását, azonban van példa arra is, amikor az adott bank a költségvetés 50 százalékát számlával kéri lefedni vagy műszaki szakértővel ellenőrizteti a bővítési munkálatok elvégzését.
 • A kamat mértéke két részből áll: az úgynevezett referenciakamatból és a kamatfelárból. A referenciakamat általában a 3, 6 vagy 12 havi BUBOR, illetve a jegybanki alapkamat, melynek mértékét a piaci viszonyok alakítják. A kamatfelárat a pénzintézetek határozzák meg.
 • Akár piaci, akár támogatott bővítési hitel felvételéről van szó, kizáró ok, ha az igénylők adatai szerepelnek a KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) negatív adóslistáján.

Bővítési hitel jellemzői, feltételei

Bővítési hitel önerő nélkül is felvehető. A maximálisan felvehető hitelösszeget a bankok az ingatlan bővítés utáni értékéből kiindulva állapítják meg. A műszaki szakértő, illetve értékbecslő először megállapítja az ingatlan jelenlegi értékét, majd a költségvetés elfogadása után meghatározza az ingatlan várható értékét, vagyis a bővítési munkálatok befejezése után várható forgalmi értéket. Ez azért kedvező, mert így arányaiban magasabb összegű kölcsönhöz juthat a lakásbővítő, mint egyéb lakáscélú hitel (például: lakásfelújítás) esetén, amikor is az ingatlan aktuális értéke a meghatározó. Tekintettel kell lenni azonban a fent említett jogszabályi előírásra is.

A bővítési hitelek maximális futamideje jellemzően 20 év, piaci kamatozású konstrukció esetén akár 35 év is lehet, feltéve, hogy az adós életkora a kölcsön lejáratakor nem haladja meg a 70. évet. A szabadon választható futamidőre vonatkozó havi törlesztő részlet online lakáshitel kalkulátorunk segítségével néhány kattintással kiszámolható!

Bővítési hitel esetén a kölcsönösszeg folyósítása szakaszosan, készültségi foknak megfelelően történik. A készültségi fokot az adott pénzintézet műszaki szakértője igazolja. A használatba vételi engedélyig minden esetben visszatartanak a bankok egy meghatározott részt a felvenni kíván hitelösszegből, melynek folyósítására a lakhatási engedély pénzintézet felé történő bemutatása után kerül sor.

Milyen papírok kellenek?

A bővítésre igényelt lakáshitel elindításához jogerős bővítési/építési engedéllyel kell rendelkezni. A bővítési hitelkérelemhez mellékelni kell tervdokumentációt, műszaki leírást, valamint egy költségvetést is az egyes munkafázisok szerinti bontásban, megjelölve az egyes munkálatok elvégzéséhez szükséges anyagok árát, valamint a munkálatokat elvégző szakemberek munkadíját is.

Bővítéshez jár a szocpol?

Meglévő lakóingatlan bővítéséhez nem jár szocpol. A támogatás akkor sem vehető igénybe, ha a meglévő lakóingatlan tetőtér beépítéssel bővül. Bővítésre korábban félszocpolt lehetett igényelni, de ez a támogatási forma 2009. július 1-től nem érhető el.

Kérjen bővítési hitel ajánlatot!

Lakásbővítési hitel keresése esetén használja hitelkalkulátorunkat! Szakértőink személyre szabottan tudják Ügyfeleinket tájékoztatni a bankpiacon elérhető legkedvezőbb bővítési hitelkonstrukciókról! Egyúttal megismerhetik a támogatott és piaci törlesztő részleteket, a THM (Teljes Hiteldíj Mutató) mértékét és a hitelfelvétel járulékos költségeit.

A hitelfelvétellel járó költségek jelentős része megtakarítható pénzügyi partnereink díjelengedési akcióinak igénybevételével. Arról, hogy éppen milyen díjkedvezmények érhetők el Tanácsadóink készséggel adnak felvilágosítást!

Legfrissebb bejegyzések bővítési hitel témában:

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Hozzászólások
 • Zsuzsanna szerint:

  Ha van 100.000 kezdő tőkém és arra szeretnék hitelt felvenni, arra menyit tudnánk felvenni? Mert a tetőteret építenénk be. 6 órára vagyok bejelentve munkába, de a hitel törlesztését hárman fizetnénk.
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Zsuzsanna!
   A megadott információk sajnos nem elegendők ahhoz, hogy pontos tájékoztatást tudjunk Önnek adni. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat, mely alapján Szakértőink személyre szabottan tudják Önt tájékoztatni az elérhet bővítési hitelekről!

 • Beáta szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Érdeklődni szeretnék, hogy 2 éve jelzáloghitelre vásárolt családi házamat szeretném bővíteni. Fél éve dolgozom határozatlan munkaszerződéssel minimálbérre bejelentve, plusz jövedelmem gyes, családi pótlék és gyerektartás. A kérdésem az lenne, bővítési hitelt szeretnék szocpollal felvenni, a házra mehet 2 jelzálog? A hitelem fundamentás, terhelhet rá más bank is? Egyáltalán kaphatok egyedül pozitív hitelbírálatot?
  Előre is köszönöm válaszát!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Beáta!
   Az, hogy további hiteltörlesztést elbír-e a jövedelme, függ a meglévő kölcsön havi törlesztő részletétől. Az, hogy az ingatlan tovább terhelhető-e, függ az ingatlan bővítést követően várható értékétől és a Fundamentás hitel összegétől. Mindezen kérdésekre Szakértőink előzetes hitelbírálat után tudnak pontos választ adni. Ehhez kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

 • Horváth Roland szerint:

  Érdeklődnék, hogy havi mekkora jövedelem kell a lakásbővítési hitelhez?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Roland!
   A hitelfelvételhez legalább a mindenkori 8 órás minimálbér összegét elérő jövedelem igazolása szükséges. Az elvárt jövedelem összege ezen felül függ a bővítési hitel várható havi törlesztő részletétől és az igénylő esetlegesen már meglévő hiteleinek törlesztő részletétől.

 • Verebes Barbara szerint:

  Tisztelt Hitelszakértő!
  Szeretnék érdeklődni, hogy aki gyeden van, annak is adnak lakásbővítésre nagyobb kölcsönt?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Barbara!
   A gyedet önálló jövedelemként sajnos egyik hiteltípusnál sem fogadják el, így lakásbővítés esetén sem vehető fel kölcsön gyedre.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket