Telekvásárlási hitel kalkulátor, építési telekre: Hitelnet..hu
 • 15 éves tapasztalat, több ezer sikeres ügyintézés
 • Egyedi kedvezmények, melyekkel akár több tízezer forintot takaríthat meg
 • Szinte mindenre kiterjedő összehasonlító elemezések szakértőink segítségével

Telekvásárlási hitel kalkulátor, hitel építési telekre

Építési telket szeretne vásárolni és a bankpiacon elérhető legjobb telekvásárlási hitelt keresi? Szeretne tájékozódni arról, hogy telekvásárlásra igényelhető-e támogatott hitel? Tekintse meg az alábbi bejegyzésünket, melyből megismerheti a telekvásárlásra igényelhető hitelkonstrukciókat és azok igénylési feltételeit!

A telekvásárlási hitel azoknak lehet megfelelő választás, akik még nem szeretnének építkezni, a telket vagy befektetési szándékkal vásárolják, vagy majd csak évek múlva szeretnének nekiállni egy családi ház építésének. A terhelt építési telek ugyanis problémát jelenthet egy esetleges építési hitel igénylésénél, csökkenti az építkezésre maximálisan felvehető hitelösszeget.

Milyen hitel igényelhető telekvásárlásra?

Telekvásárlásra piaci kamatozású lakáshitel igényelhető, melyet a pénzintézetek forint alapon nyújtanak. Állami kamattámogatású kölcsön, vissza nem térítendő állami támogatás, szocpol erre a célra nem vehető igénybe. A kölcsön fedezeteként elfogadható a vásárolandó telek, mely a földhivatali nyilvántartás szerint beépítetlen terület megnevezésű.

A telekvásárlási hitelek maximális futamideje pénzintézettől függően 20-35 év. A hitel lejáratakor az igénylő életkora nem haladhatja meg a 70. életévet. Előtörlesztésre, a hitel futamidő lejárata előtt visszafizetésére minden banknál van lehetőség. Az előtörlesztés díját a pénzintézetek aktuális Hirdetménye tartalmazza.

Tudnivalók telekvásárlási hitel igénylése esetén

 • Amennyiben Ön az építési telket hitelből vásárolja, és a jelzálog a telekre kerül bejegyzésre, akkor számolni kell azzal, hogy az építési kölcsön igénylésekor a maximálisan felvehető hitel összegét csökkenti a telekvásárlásra bejegyzett jelzálog összege.
 • A telek teljes vételára nem vehető fel hitelként, mivel az ingatlanok terhelhetőségét szabályozó kormányrendelet ezt nem teszi lehetővé. Ennek értelmében a telek értékének legfeljebb a 80%-a vehető fel. A ténylegesen nyújtható telekvásárlási hitel összege gyakorlati tapasztalataink alapján ennél alacsonyabb. A finanszírozás mértékét befolyásolja a rendelkezésre álló jövedelem és az építési telek területi elhelyezkedése. Kiegészítő ingatlan bevonásával azonban akár a teljes vételár is finanszírozható! Kiegészítő fedezetként elsősorban lakóingatlan, hétvégi ház és üdülő fogadható el, melyek értéke eléri legalább a 4,5-5 millió forintot. Egy hitelügylethez legfeljebb 3 ingatlanfedezet ajánlható fel.
 • A telekvásárlása igényelt hitelt a bankok az eladó adásvételi szerződésben megjelölt számlájára utalják, a kölcsönt tehát nem a telekvásárló kapja meg.

Telekvásárlási hitel feltételei

 • Telekvásárlási hitel igénylésekor a pénzintézetek vizsgálják az ügyfél KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer), közismertebb nevén BAR státuszát. Ha az Ön adatai negatív tartalommal szerepelnek a listán, s Ön aktív vagy passzív státuszban van, akkor nincs lehetősége telekvásárlási hitelhez jutni a hazai pénzintézeteknél.
 • A hitelt olyan nagykorú személyek igényelhetik, akik megfelelő jövedelemmel rendelkeznek. Az igénylő aktuális munkahelyén meg kell lenni legalább a 3 hónapos, folyamatos munkaviszonynak, s az illető nem lehet próbaidőn. A kölcsön határozott idejű munkaszerződés esetén is igénybe vehető bizonyos feltételek teljesülése esetén. Az igényléshez legalább a mindenkori minimálbér összegét elérő jövedelem szükséges, ám ez nem minden esetben elegendő. Az elvárt jövedelem összege az adósminősítéstől és a hitelbírálat eredményétől függ. A fizetőképesség javítása érdekében adóstárs bevonható a hitelügyletbe.

Szükséges önerő biztosítása?

Amennyiben egy ingatlanfedezetet ajánl fel a telekvásárló, mindenképpen szükség van önerő, hiszen az előzőekben leírtak alapján 100%-os finanszírozásra nincs lehetőség. Az elvárt önerő mértéke hitelügylet-függő.

Mekkora a telekhitel kamata?

Mint a piaci kamatozású hitelek kamata, úgy a telekvásárlási hitelé is általában referencia kamatlábhoz kötött. A referenciakamat jellemzően a 3, 6 vagy a 12 hónapos BUBOR. A pénzintézetek a referencia kamatlábon felül kamatfelárat alkalmaznak.

A referenciakamat mértéke a futamidő alatt az adott futamidejű BUBOR változásával változhat, így a telekvásárló által fizetendő törlesztő részlet is ennek megfelelően emelkedhet vagy csökkenhet.

Hitel a telekre történő építkezésre

Az építési kölcsönök fedezetét általában az a telek jelenti, melyen az adós építkezni kíván. Kezdetben maga az építési telek, a későbbiekben pedig a telek a felépülő lakóingatlannal együtt alkot hitelfedezetet.

Az építésre igényelhető lakáshitel összegét az ingatlan jövőbeni értéke alapján határozzák meg a pénzintézetek. A várható jövőbeni értékbe nemcsak a ház, hanem a telek értéke is beleszámít. Az építési hitelösszeg továbbá függ az építkezők jövedelmi helyzetétől, valamint a jogszabály és a bankok által meghatározott finanszírozási arányoktól. A banki arány nem haladhatja meg a jogszabály által megengedett hányadot.

Házépítésre nemcsak piaci kamatozású, hanem állami kamattámogatású építési hitel is felvehető, ha jogosult arra az adós. A támogatott építési hitel összegének felső határát a vonatkozó jogszabály pontosan kimondja. Minderről honlapunkon részletes tájékoztatás található.

Amennyiben Ön nem az építési telek vételárát szeretné hitelből finanszírozni, hanem meglévő építési telkére szeretne kölcsönt felvenni, az sem kizárt. Bankpartnereink között található olyan pénzintézet, mely szabad felhasználású jelzáloghitel fedezeteként is elfogadja az építési telket.

Számoljon törlesztő részleteket:

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

Az elérhető legkedvezőbb telekvásárlási hitelek várható havi részleteit tekintse meg honlapunkon! Lakáshitel kalkulátorunk segítségével megtudhatja, hogyan alakulnának felvenni kívánt telekvásárlási hitelének havi törlesztő részletei a futamidő alatt, az elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukció igénylése által.

Telekvásárlási hitel igénylése esetén kérje Szakértőink ajánlatát, akik az egyedi igények alapján megkeresik az Ön számára elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukciót. Ezt online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével teheti meg.

Tájékozódjon a legjobb pénzintézetek ajánlataiból kötelezettségek nélkül, díjmentesen!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
 • János szerint:

  Tisztelt Címzett!
  Tervben van egy zártkertnek minősített telekvásárlás, melynek a vételi ára 5,5M Ft, saját erő ebből + MFt, a későbbiekben nyaraló építése tervezett a területen.
  Kérdés, milyen jellegű és milyen kondíciókkal igényelhető hitel a telekvásárláshoz!
  Köszönöm válaszát!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves János!
   Piaci kamatozású lakáshitellel üdülőtelek vásárlása és üdülőingatlan építése is finanszírozható. Kérjük, vegye fel a kapcsolatot a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodával, ahol Szakértőink a további részletek ismeretében tájékoztatni tudják az elérhető hitellehetőségekről.

 • László szerint:

  Tisztelt Hölgyem/Uram!
  Jelen pillanatban szereplek a KHR listán, de 2017. július hónapban fogom kifizetni a tartozásomat. Az Otp Factoring céggel beszéltem és azt mondták, hogy a tartozás kifizetése után passzív KHR listásként fognak kezelni 1évig.
  Telekvásárlásban gondolkodom ezen nyáron és érdeklődnék, hogy fent említett paraméterekkel hitelképes vagyok-e és ha igen, akkor milyen ajánlata lenne?
  Fizetésem 240.000 Ft körül mozog, folyószámlára kapom, jelen munkaviszonyom: 20 év.
  Válaszát tisztelettel köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves László!
   Legalább 6 havi passzív KHR státusz esetén bankpartnereink egyikénél lehetőség nyílhat hitelfelvételre. Ha meglesz a 6 havi passzív státusza, Szakértőink készséggel tájékoztatják majd az így elérhető telekvásárlási hitelkonstrukciókról.

 • Levente szerint:

  Szeretném megkérdezni, hogy építési telek vásárlásánál, ha a vásárolandó telek lenne a jelzálog, azt is 80%-ig elfogadjak fedezetnek, tehát csak 20% önrész kell?
  Mert azt hallottam, hogy a telket jelzálognál csak 30-40%-ban fogadjak el. Ez igaz?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Levente!
   Telekvásárlás esetén a maximális finanszírozási arány bankonként eltérő lehet. Több hitelintézetnél is megoldható azonban a forgalmi érték 80%-áig történő finanszírozás.
   Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

 • Brigitta szerint:

  2016 szeptemberében vásároltunk önkormányzati telket, melyről rendelkezünk Áfás számlával. Idén kezdődne az építkezés generálkivitelezővel (kulcsrakész átadással). Hitelt és CSOk-ot is igénybe vennénk az építkezéshez.
  A kérdésem, hogy a telek Áfa tartalmát vissza tudjuk igényelni a jelenlegi szabályozás alapján?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Brigitta!
   Mivel generálkivitelezővel kulcsrakész átadásra szerződtek, ezért sajnos ÁFA visszatérítésre nem lehetnek jogosultak a telek vételárára vonatkozóan sem.

 • Tamás szerint:

  Építési telek vásárlás ügyén szeretnék Áfa visszatérítés támogatást igénybe venni. Olvastam, hogy a pénzintézet részére bek kell nyújtani adásvételi szerződést, illetve számlát, hogy folyósítsa részemre a vételár után járó Áfa támogatást. De ha magánszemélytől vásárolok, aki gondolom nem számlaképes, akkor ez hogy oldható meg? Hogy tudok áfás számlát így kérni? Az eladónak 15 éve a tulajdonában van az ingatlan. Én pedig tavasszal szeretném elkezdeni az építkezést.
  Ilyen esetben hogy alakul részemről az illeték?
  Az eladó részéről pedig a jövedelem után az adófizetés?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tamás!
   Magánszemélytől történő telekvásárlás esetén a vételárra vonatkozóan sajnos nem tud ÁFÁ-t visszaigényelni.
   Illeték- és adókérdésekben a területileg illetékes NAV-hoz fordulhat.

 • Richárd szerint:

  Szeretném megkérdezni meglévő építési telekre igénybe vehető jelzáloghitel munkáltatói igazolás nélkül?
  Előre is köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Richárd!
   Jövedelemigazolás nélkül egyik hitelintézetnél sem vehető fel kölcsön 2011. június 10. óta.

 • Éva szerint:

  Szeretném megkérdezni, társasházzá lehet-e nyilvánítani valamit az építkezés megkezdése előtt!?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Éva!
   Építés esetén előzetes társasház alapító okirat elkészítésére van lehetőség.

 • Sándor szerint:

  Telek vásárlására milyen típusú hitelt lehet felvenni?
  (Telek megvételét követően 5 éven belül építenék rá családi házat, de csak a telek megvásárlásához lenne szükségem hitelre.)
  Csak szabad felhasználásút, vagy pedig lakáscélú hitelt is?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Sándor!
   Telekvásárláshoz lakáscélú jelzáloghitel is igényelhető. Ebben az esetben is figyelembe kell venni azt az MNB rendelkezést, miszerint a telekvásárlási hitel összege a telek értékének maximum 80%-a lehet. Személyre szabott tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

 • Petra szerint:

  Milyen hitelt kéne felvennem ahhoz, hogy vásároljak egy 1800 négyzetméteres telket és egy 200 négyzetméteres házat is építhessek rá?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Petra!
   Az építési telek vásárlásához telekvásárlási hitel igényelhető. A telek teljes vételára azonban nem vehető fel, tehát önerőre is szükség van. A házépítéshez építési hitel igényelhető. Az önerő elvárás függ az építkezés költségvetésétől, helyszínétől, az igénylők jövedelmi helyzetétől, stb. Személyre szabott, konkrét tájékoztatást az ügylet részleteinek ismeretében tudnak adni Szakértőink. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat.

 • György szerint:

  Üdvözlöm!
  Egy kb. 2,8 millió Ft-os telket belterületi építési telket szeretnék vásárolni.
  A kérdésem az volna, hogy finanszírozható-e, ha ingatlanfedezetnek egy megyeszékhelyi, másfél évvel ezelőtt 8,5 millió Ft-ra értékelt lakást terhelnék meg, melyen 4,3 millió Ft még a fennálló tőketartozás?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves György!
   Egy ingatlan – megfelelő jövedelemfedezettség esetén – forgalmi értékének maximum 80%-áig terhelhető, így a 8,5 millió forint forgalmi értékű lakás a meglévő hitel mellett 2,8 milliós kölcsönt már sajnos nem bír. Arról, hogy mennyi hitel vehető fel, Szakértőink készséggel tájékoztatják a további részletek ismeretében. A szükséges információkat online adatlapunk kitöltésével adhatja meg!

 • Karola szerint:

  Érdeklődni szeretnék, hogy a telek mérete befolyásolja a lakáskölcsönt? Konkrétan házat vásárolunk és az ügyvédnél derült ki szerződéskötéskor, hogy két helyrajzi szám van. Az egyik helyrajz az üres telek, amit kifizettünk akkor az eladónak, persze az ingatlan árából vontuk le.
  Most a kérdésem az, hogy akkor a kölcsönt befolyásolja az, hogy kisebb lett a telek?
  Válaszát előre köszönöm.
  Üdv. Karolina

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Karola!
   Kérdésére pontos választ a konkrét ügylet ismeretében (például telekár, telekméret, lakóingatlan vételár, igényelt hitelösszeg, stb.) tudnának Szakértőink adni. Ehhez kérjük, keressék a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát.

 • Gábor szerint:

  Tisztelt Hölgyem/Uram,
  Érdeklődni szeretnék, hogy lehetséges-e üdülőövezeti telekre jelzáloghitelt felvenni (nem közműves még a telek és egyelőre nem is építenék rá). A telek ára 2,25 millió Ft. Önerőként 1-1,25 millió forintot tudok hozzátenni, így 1-1,25 millió Ft hitelere lenne szükségem. ( a jövedelmem biztosan elegendő, így az nem okozhat problémát)
  Előre is köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel:
  Gábor

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Gábor!
   Adott telek sajnos nem fogadható el telekvásárlási hitel fedezeteként egyik bankpartnerünknél sem. A vételár finanszírozásához másik ingatlanfedezettel (elsősorban lakóingatlan) lehetne felvenni szabad felhasználású jelzáloghitelt. Amennyiben ez megoldható, kérjük, küldje el online ajánlatkérését és Szakértőink ismertetni fogják az elérhető hitellehetőségeket!

 • danyiarpi szerint:

  Szeretnék telket vásárolni és a továbbiakban építkezni. Három kiskorú gyermek van. Milyen feltételek kellenek hozzá?
  Előre köszönöm válaszukat.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Árpi!
   Az építkezéshez igényelhető szocpol feltételeiről részletes leírást talál IDE kattintva.

 • danyiarpi szerint:

  Szeretnék érdeklődni, hogy szocpolra lehet telket vásárolni?
  Előre is köszönöm.

 • Gönci Tiborné szerint:

  Érdeklődöm, hogy mennyi lenne a ténylegesen kiutalt összeg és kell-e hozzá önerő, abban az esetben ha telekvásárlás címen zártkerti ingatlan, gazdasági épület néven futó családi házat hiteleznénk, amely 15 M Ft.
  Várom válaszát.
  Tisztelettel: G. Tiborné

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Asszonyom!
   Gazdasági épületként nyilvántartott ingatlant pénzügyi partnereink sajnos nem fogadnak el sem telekvásárlási, sem lakásvásárlási hitel fedezeteként. Személyre szabott hitelajánlatot akkor tudnánk készíteni Önöknek, ha lenne egyéb lakóingatlan, ami bevonható fedezetként.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket