Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel szabad felhasználásra ingatlanfedezet nélkül

FtKérjük töltse ki ezt a mezőt!
évKérjük töltse ki ezt a mezőt!
Kérjük töltse ki ezt a mezőt!

A kalkuláció eredményei sem önmagában, sem részben nem képeznek ajánlatot vagy felhívást semmilyen pénzpiaci termék igénybevételére, és sem maga a kalkulátor, sem annak bármely digitális, nyomtatható tartalma nem tekinthető semmilyen szerződéskötésre vagy kötelezettségvállalásra történő ösztönzésként, célja kizárólag a figyelem felkeltése! A fenti ajánlatok nem minősülnek a Polgári Törvénykönyv szerinti kötelező érvényű ajánlattételnek. A jelzálog alapú hitelek esetén a kalkulátorban szereplő hitelek fedezete ingatlanra bejegyzett jelzálogjog (ideértve az önálló zálogjogot is).

A kalkulátor üzemeltetője a C&I Hitelnet Kft a pénzügyi intézmények megbízásából jár el, a 2013. évi CCXXXVII törvényben foglaltak szerint, mint többes független Közvetítő. Engedély szám: H-EN- I-145/2017 Felügyeleti regisztráció ellenőrizhető: https://intezmenykereso.mnb.hu/ . Azonosító: 12768118. A programban közölt tájékoztatás nem teljes körű. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a Pénzintézetek a kondíciók módosításának jogát fenntartják, ezért kérje független pénzpiaci Közvetítőjének segítségét. NAIH regisztráció: NAIH-71687/2013. Adatkezeléssel kapcsolatos további részletek: https://hitelnet.hu/adatkezelesi-tajekoztato/ A C&I Hitelnet Kft elérhetősége ide kattintva tekinthető meg.

Az ajánlatokat az alábbi banki partnereink kondíciói alapján készítettük: MKB Bank., CIB Bank, ERSTE Bank Hungary Nyrt., TakarékBank Zrt., K&H Bank Zrt., OTP Bank Nyrt., Raiffeisen Bank, Magyarország Zrt., Sopronbank, UniCredit Bank Hungary Zrt., A kalkulátor nem tartalmazza a következő bankok termékeit: MKB Bank egyenlítő hitel, Gránit Bank, Magnet Bank, Cofidis , Provident.

A C&I Hitelnet Kft szerződött Pénzintézeti Partnerei által nyújtott szolgáltatások részletes feltételeiről, az aktuális kamatokról és költségekről, akciókról, valamint további információkról a Pénzintézetek Üzletszabályzatai, Általános szerződési feltételei, Hirdetményei, és kondíciós listái nyújtanak részletes tájékoztatást. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a Pénzintézetek a kondíciók módosításának jogát fenntartják, ezért kérje független pénzpiaci Közvetítőjének segítségét. A teljes hiteldíj mutató meghatározásáról, számításáról és közzétételéről szóló 83/2010. (III. 25.) Korm. rendelet alapján; A THM meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, és a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A THM mutató értéke nem tükrözi a hitel kamat-, illetve árfolyamkockázatát. A kalkuláció készítésekor az ügyfél által választott számlatípus, valamint a fedezetül elfogadott ingatlan(ok) vagyonbiztosításának költsége nem ismert, így a számlavezetés díjat és a lakásbiztosítás díját a Bank a THM számítása során nem vette figyelembe.

Babaváró hitel ügyintézésben segít a Hitelnet!

Babaváró hitel kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Banki előminősítő és összehasonlító babaváró kalkulátoraink segítségével egy helyen mutatjuk be az összes banki ajánlatot.

Több száz babaváró hitel ügyintézés

Több száz babaváró hitel ügyintézés

A C&I Hitelnet országos szakértő hálózata 2001 óta több ezer lakáshitel igénylés során segített megtalálni a legkedvezőbb banki ajánlatot.

Akár kedvezőbb babaváró hitel ajánlatunk van, mint a bankfiókban!

Akár kedvezőbb babaváró hitel ajánlatunk van, mint a bankfiókban!

Segítségünkkel a legtöbb banki partnerünknél kedvezőbb feltételekkel juthatsz hitelhez, mintha közvetlenül a bankhoz fordulnál.

Babaváró hitel szakértőnk visszahív telefonon

Babaváró hitel szakértőnk visszahív telefonon

Hitelszakértőnk a megadott elérhetőségeken visszahív telefonon, hogy a legkedvezőbb ajánlatot tudja elkészíteni a számodra. A teljes körű ügyintézés a mi dolgunk!

Valóban díjmentes babaváró hitel ügyintézés

Valóban díjmentes babaváró hitel ügyintézés

Azon túl, hogy rengeteg időt és pénzt takaríthatunk meg a számodra, szolgáltatásunk egy filléredbe sem kerül és mindent mi intézünk helyetted.

Babavaró hitel állami támogatással

Babavaró hitel állami támogatással

Államilag támogatott akár kamatmentes, szabadon felhasználható hitel ingatlanfedezet nélkül. Fordítsa arra, amire csak akarja.


Miben segítenek a hitelnet.hu szakértői?

 • Hitelszakértőnk néhány órán belül felveszik veled a kapcsolatot és válaszolnak minden kérdésedre
 • A számodra leginkább megfelelő időpontra egyeztetett személyes találkozón bemutatjuk a banki ajánlatokat tartalmazó összehasonlító elemzéseinket.
 • Segítségünk és a teljes körű ügyintézés INGYENES, mindent mi intézünk helyetted!
 • Adataid elküldése semmilyen kötelezettséget nem jelent, sem előre sem utólag nem kell fizetned semmit

Babaváró támogatás címmel megjelentek a 10 millió forintos kamatmentes szabad felhasználású hitel részletei a Magyar Közlönyben! A kérelem jóváhagyása normál banki hitelbírálatot követően lehetséges. A havi törlesztő részlet mellett pedig néhány ezer forintos állami kezességvállalási díj is felszámításra kerül. Lássuk a részleteket!

Babaváró hitel

A babaváró hitel részletszabályai

A babaváró támogatás részleteit a 44/2019. (III. 12.) Kormányrendelet szabályozza, amely a mai Magyar Közlönyben került kihirdetésre.

10 millió forint, kamattámogatással

A 10 millió forintos, kamatmentes szabad felhasználású konstrukció tulajdonképpen mindaddig egy kölcsön, amíg az igénylő házaspárnak nem születik 2019. július elsejét követően 3 gyermeke.

Általános rendelkezések

 • A kölcsönszerződés 2019. július 1-jétől 2022. december 31-éig köthető meg.
 • Gyermek: az igénylők, illetve a támogatott személyek vér szerinti és velük közös háztartásban élő gyermeke, ideértve a magzatot a várandósság betöltött 12. hetétől, valamint az igénylők által közösen örökbefogadott gyermek
  Az igénylővel közös háztartásban élő gyermeknek azt kell tekinteni, akinek bejelentett magyarországi lakóhelye vagy tartózkodási helye az igénylőével megegyezik.

A babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III.12.) Kormányrendelet értelmében, amennyiben a babaváró hitel kérelmet a várandósság idején (betöltött 12. hét után) nyújtják be, azonnal kérni lehet a törlesztés szüneteltetését is. Az eredeti rendelkezések alapján ezt csak a kölcsönszerződés megkötésével egy időben kérhették volna a támogatott személyek.

Babaváró hitelt igényelhet:

 • magyar állampolgár vagy olyan személy, akit a magyar állampolgárságról szóló törvény alapján magyar állampolgárnak kell tekinteni,
 • a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó személy, aki a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja, vagy
 • a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben foglaltak alapján hontalan jogállásúnak ismerték el vagy bevándorolt, vagy letelepedett jogállással rendelkezik.

Babaváró hitel feltételei

 • A feleség betöltötte a 18. életévét, de még nem töltötte be a 41. életévét
 • Az igénylő házaspár rendelkezik magyarországi lakcímmel
 • A házastársak legalább egyike minimum 3 éve, folyamatosan:
  o magyarországi TB jogviszonnyal rendelkezik, vagy
  o felsőoktatási intézményben nappali képzés keretében hallgatói jogviszonyban állt, ideértve a magyar házasfél külföldi felsőoktatási intézmény nappali tagozatán folytatott olyan tanulmányait is, vagy
  o kereső tevékenysége alapján valamely más állam vagy nemzetközi szerződéssel létrehozott nemzetközi szervezet társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott, vagy
  o diplomás GYED-ben részesült

A fenti időszakok összeadhatók. Folyamatosnak kell tekinteni az időszakot, ha abban legfeljebb 30 nap megszakítás van, illetve felsőoktatási intézménynél fennálló hallgatói jogviszony megszűnését követően a következő, babaváró támogatásra jogosító jogviszony megkezdéséig hat hónapnál hosszabb megszakítás nincs, amelynek időtartama a 3 éves jogosultsági időszakba nem számít bele. A kölcsönkérelem benyújtását megelőző 180 napos időtartamnak – külföldről hazatérők esetében a 90 napos időtartamnak – a Tbj. 6. § (1) bekezdés a), b) vagy d)–i) pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie. A közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött időszakból egy év vehető figyelembe.

 • A házaspár nem büntetett.
 • A házastársaknak nincs az állami adóhatóságnál 5.000 Ft-ot meghaladó nyilvántartott köztartozása
 • A negatív KHR információ nem minden esetben kizáró ok!
 • Nem áll fenn olyan tény vagy körülmény, amellyel a közös gyermekvállalás nyilvánvalóan lehetetlennek tekinthető,
 • A házaspár vállalja, hogy a kölcsönszerződés megkötését követően született vagy örökbefogadott gyerekeiket a nagykorúvá válásukig, de legfeljebb a kölcsönszerződés megszűnéséig a saját háztartásukban nevelik
 • Kölcsönszerződés csak olyan igénylőkkel köthető, akiket a hitelintézet az általános belső szabályai szerint az igényelt kölcsön felvételéhez hitelképesnek minősít.
 • Ugyanazon igénylővel kölcsönszerződés csak egy alkalommal köthető.

Házastárs halála esetén:

a túlélő feleség

 • az elhunyt házastársa halálát követő 300 napon belül, de legkésőbb a gyermeke megszületését megelőző napig a kölcsönkérelmet egyedülállóként is benyújthatja, illetve
 • a kölcsönkérelem korábban együttes igénylőkként történő benyújtását követően a kölcsönszerződést a várandóssága 12. hetét követő fennállása alatt vagy a gyermeke megszületését, illetve a magzat elhalását vagy halva születését követően egyedüli támogatott személyként is megkötheti,

a túlélő férj

 • a kölcsönkérelem korábban együttes igénylőkként történő benyújtását követően a kölcsönszerződést a gyermeke megszületése vagy az elhunyt feleségével közös magzat elhalása után egyedüli támogatott személyként is megkötheti,

ha a kormányhivatal korábban már az örökbefogadásra való alkalmasságot megállapító határozat hozott, akkor a túlélő házastárs

 • a kölcsönkérelmet az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását megelőzően egyedülállóként is benyújthatja
 • a kölcsönkérelem korábban együttes igénylőkként történő benyújtását követően a kölcsönszerződést – akár a gyermek örökbefogadását engedélyező határozat véglegessé válását megelőzően, akár azt követően – egyedüli támogatott személyként is megkötheti, azzal, hogy ebben az esetben az e rendeletben szereplő igénylőkre, illetve támogatott személyekre vonatkozó rendelkezéseket az egyedülálló igénylőre, illetve támogatott személyre kell alkalmazni.

Amennyiben a túlélő házastárs esetében a TB jogviszonyra vonatkozó feltételek nem állnak fenn, a kölcsönkérelmet benyújthatja, ha e feltétel a volt házastárs tekintetében a halála napján vagy az azt megelőző 3 hónapos időszakon belül bármely időpontban teljesült.

A babaváró hitel kérelem elbírálása

 • A babaváró hitel kérelmet a hitelintézeteknél kell benyújtani.
 • A pénzintézet a kölcsönkérelmet a benyújtást követő 10 munkanapon belül bírálja el, a rendeletben foglalt igénybevételi feltételek és a hitelképesség meglétét a hitelintézet teljeskörűen köteles ellenőrizni.
 • A hitelintézet – a kamattámogatás megszűnése esetén – az ügyleti kamaton, továbbá a Tbj. szerinti biztosítási jogviszonyra vonatkozó adatok beszerzése esetén felmerülő indokolt költségein kívül, a kölcsönkérelem elbírálásáért és a kölcsön folyósításáért a támogatott személyek felé díjat, költséget vagy egyéb ellenszolgáltatást nem számíthat fel.
 • Ha a hitelintézet a kölcsönkérelmet a jogszabályi feltételek hiány miatt utasítja el, az igénylő – az erről szóló írásbeli tájékoztatás kézhezvételétől számított 15 napon belül – a járási hivatalhoz fordulhat.

A babaváró kölcsönszerződés – a kölcsön kamata

 • A babaváró hitel összege nem haladhatja meg a 10 millió forintot.
 • A folyósítására a kölcsönszerződés megkötését követően egy összegben kerül sor.
 • A törlesztés csak forintban történhet.
 • A kölcsönszerződésben meghatározott ügyleti kamat mértéke a kamattámogatás időszaka alatt nem lehet magasabb, mint a közzétételt megelőző 3 hónapban tartott 5 éves állampapír-aukciókon kialakult átlaghozamok súlyozott számtani átlaga 130 százalékának 1 százalékponttal növelt értéke
 • A kölcsön kamata a kamattámogatás időszaka alatt csak 5 évente változhat.
 • A hitel teljes futamideje legalább 5 év, de a 20 évet nem haladhatja meg, amelybe nem számít bele az első gyermek születését vagy örökbefogadását követően igénybe vett szüneteltetés időtartama
 • A törlesztő részlet havi összege a kamattámogatás időszaka alatt – a kezességvállalási díjjal együtt – nem lehet több 50 ezer forintnál.
 • A hitelintézet az előtörlesztésért a támogatott személyek terhére díjat és egyéb költséget nem számíthat fel.
 • A támogatott személyek nem teljesítése esetén a hitelintézet a kölcsön felmondását megelőzően a belső szabályai szerint felszólítja a támogatott személyeket a tartozás rendezésére, a kezesség beváltására az állam által vállalt kezesség előkészítésének és a kezesség beváltásának eljárási rendjéről szóló kormányrendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

A Babaváró hitel kamattámogatása és a törlesztés szüneteltetése

  • A támogatott személy a kamattámogatás időszakában ügyleti kamatot nem fizet, azt kamattámogatás formájában az állam nevében a kincstár folyósítja a hitelintézet részére annak elszámolása alapján.
  • A támogatott személyek a törlesztés szüneteltetésére jogosultak
   a) a várandósság legalább 12. hetét betöltött magzatuk után, ha a várandósság a kölcsönszerződés megkötésének időpontjában vagy azt követően fennáll, és a magzat legkésőbb a kölcsön folyósításától számított 5 éves időszakon belül betölti a várandósság 12. hetét, vagy
   b) az e rendelet hatálybalépését követően született, a támogatott személyek által közösen örökbefogadott gyermek után, ha az örökbefogadást engedélyező határozat a kölcsönszerződés megkötését követően, de legkésőbb a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül válik véglegessé.
  • A támogatott személyek nem jogosultak a törlesztés szüneteltetésére, ha egyikük sem rendelkezik már magyarországi lakcímmel.
  • A törlesztés szüneteltetésére a támogatott személyek a második gyermekre tekintettel is jogosultak.
  • Ha a kölcsönszerződést a várandósság ideje alatt, a várandósság betöltött 12. hetét követően kötik meg, a törlesztés szüneteltetése iránti kérelmet a kölcsönszerződés megkötésekor is be lehet nyújtani azzal, hogy a várandósgondozási könyvben tett utolsó bejegyzés dátuma vagy a 2. melléklet szerinti igazolás kiállításának időpontja legfeljebb 15 nappal előzheti meg a kölcsönkérelem benyújtásának időpontját.
  • Az előző bekezdésben nem említett esetben a törlesztés szüneteltetése iránti kérelem
   a) vér szerinti gyermek esetén a várandósság betöltött 12. hetét követően – ideértve a szülést követő időszakot is – legkésőbb a gyermek születését,
   b) örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követően,
   c) a magzat elhalása vagy halva születése esetén az erre vonatkozó igazolás keltét
   követő 60 napig nyújtható be.
  • A törlesztés szüneteltetésére való jogosultságot megalapozza, ha az előírt feltételek a kölcsönkérelem és a szüneteltetés iránti kérelem benyújtása közötti időszakban bármikor fennállnak.
  • Ikergyermekek esetén a 3 éves törlesztésszüneteltetés további 2 évvel meghosszabbodik, ha a 3 éves szüneteltetés letelte előtt legalább 60 nappal a támogatott személyek erre vonatkozó kérelmet nyújtanak be a hitelintézethez.
  • Ha a támogatott személyek egyike a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül, a házasságuk fennállása alatt meghal, az özvegy a halotti anyakönyvi kivonat 60 napon belül történő csatolása esetén a kamattámogatásra akkor is jogosult, ha nem teljesült az 5 éven belüli gyermekvállalás.
  • Ha a házastársa halálát követően a támogatott személy újabb házasságot köt, és az új házastársa megfelel az előírt feltételeknek és teljesülnek a gyermekvállalásra vonatkozó előírások, úgy a törlesztés szüneteltetése, illetve a gyermekvállalási támogatás is érvényesíthető.

  • Újabb házasságkötés esetén a támogatott személlyel házasságot kötő személy egy másik, babaváró kölcsön vonatkozásában maga is támogatott személynek minősül, akkor közös gyermekük után a törlesztés szüneteltetése, valamint a gyermekvállalási támogatás a támogatott személy és az új házastársa együttes döntésén alapuló választása szerint csak az egyik, mindkét jogosultság fennállása esetén ugyanazon kölcsön keretében érvényesíthető.
  • Ha a támogatott személyek 5 éven belül nem teljesítik a gyermekvállalásra vonatkozó feltételeket, vagy már egyik fél sem rendelkezik magyarországi lakcímmel, illetve a támogatással érintett kiskorú gyermeket egyik fél sem neveli már a saját háztartásában, akkor a kamattámogatás megszűnik, a már igénybe vett kamattámogatást a jogosultság megszűnését követő 120 napon belül egy összegben, a hitelintézeten keresztül kell visszafizetni a kincstárnak.
  • A járási hivatalnál méltányossági kérelem nyújtható be, pl. lombikbébi programban való részvétel vagy megváltozott munkaképességűvé válás esetén.
  • A kamattámogatás megszűnése után az ügyleti kamat nem lehet magasabb, mint a megelőző 3 hónapban tartott 5 éves állampapír-aukciókon kialakult átlaghozamok súlyozott számtani átlaga 130 százalékának 4 százalékponttal növelt értéke
  • Kamattal növelt összeget kell fizetniük azoknak is, akik elválnak, ha pedig nem született 5 éven belül gyerekük, nekik is vissza kell fizetniük a már igénybe vett kamattámogatást egy összegben.
  • A hitelfelvevők a babaváró hitel fennálló összege után a központi költségvetés javára – a hitelintézet útján a havonta fizetendő törlesztőrészlettel egyidejűleg – kezességvállalási díjat fizetnek. A kezességvállalási díj mértéke évente a kezességgel biztosított fennálló kötelezettség összegének 0,5%-a (a maximális 10 millió forint esetében az első évben ez havi 4000 ezer forint körül lehet). A törlesztés szüneteltetése alatt a kezességvállalási díj fizetése is szünetel.

A babaváró hitel előtörlesztése, végtörlesztése

A babaváró hitel előtörlesztése és végtörlesztése már egy gyermek születése esetén is díjmentes, azonban ha az előtörlesztés mértéke eléri a hitelösszeg több mint 50%-át, valamint 5 éven belül nem születik gyermek, abban az esetben egy összegben kell visszafizetni a kamattámogatást is, és ez akár milliókba is kerülhet. Ha a hitelfelvételtől számított 5 éven belül mégis teljesül a gyermekvállalás, a kamattámogatás visszajár

A babaváró hitel buktatói

A babaváró hitel futamideje alatt a kamattámogatás egyösszegű visszafizetése és a kamattámogatás megszűnése az alábbi esetekben merül fel:

 • a támogatott személyeknél a kölcsön folyósításától számított 60 hónapon belül nem született gyermeket
 • a támogatott személyek egyike sem rendelkezik már magyarországi lakcímmel
 • a gyermekvállalási támogatással érintett kiskorú gyermeket a támogatott személyek egyike sem neveli saját háztartásában
 • a házasságukat a kölcsönszerződés futamideje alatt felbontják, vagy érvénytelennek nyilvánítják.

A kamattámogatás megszűnése esetén az Adósoknak a hátralévő futamidőben fizetniük kell a kölcsön támogatás nélküli kamatát. Kamatozóvá vált babaváró hitelnél az adósok a havi törlesztő részletben tőkét, kamatot és kezességvállalási díjat fizetnek.

A fenti első három esetben történő kamattámogatás megszűnésekor a támogatott személyeknek a kamattámogatás megszűnését követő 120 napon belül egy összegben vissza kell fizetniük az addig kapott kamattámogatás összegét.

A fenti utolsó esetben a kamattámogatás visszafizetési kötelezettsége akkor áll fenn, ha a házasság felbontásának időpontjáig a gyermekvállalás nem teljesült.

Méltányosság és felmentés

A kamattámogatás visszafizetése alól felmentés kérhető ha:

 • az egyik fél elhalálozik
 • a támogatott személyek egyike a kölcsönszerződés megkötését követően megváltozott munkaképességűvé válik, és emiatt a gyermek megszületését nem vállalják
 • a házastársak részt vettek a megfelelő számú reprodukciós eljárásban – a kötelező egészségbiztosítás keretében vagy azon kívül
 • a támogatott személyek egyike igazoltan nem alkalmas reprodukciós eljárásra
 • a támogatott személyek számára a gyermekvállalás egészségügyi dokumentációval igazoltan ellenjavallt

Fontos tudni azonban, hogy a fenti esetek bármelyikének teljesülése, valamint a méltányossági kérelem csak a kamattámogatásra vonatkozik, a fennmaradó tartozást piaci kamatozású személyi kölcsönné válik és kamattal együtt kell tovább törleszteni.

Továbbá a támogatott személy a kamattámogatás visszafizetése alól, legfeljebb 24 havi részletfizetést kérhet, ha a támogatott személy igazolja, hogy számára a  kamattámogatás egyösszegű megfizetése családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire is tekintettel aránytalanul súlyos terhet jelentene.

Babaváró hitelt igényelne?

Kérje szakértőnk egyedi, névre szóló ajánlatát online. Bemutatjuk egyedi kedvezményeinket.

Ajánlatot kérek

Gyermekvállalási támogatás

A támogatott személyek a meghatározott feltételeknek megfelelő

 • második gyermekük esetén a még fennálló, e rendelet szerinti kölcsöntartozás 30%-ának megfelelő összegű,
 • harmadik gyermekük esetén az e rendelet szerinti teljes fennmaradó kölcsöntartozásnak megfelelő összegű
  vissza nem térítendő gyermekvállalási támogatásra jogosultak.

A gyermekvállalási támogatás

 • a kölcsönszerződés megkötésének időpontjában vagy azt követően fennálló várandósság esetén, a támogatott személyeknek a várandósság legalább 12. hetét betöltött magzata után igényelhető, és
 • az e rendelet hatálybalépését követően született, a támogatott személyek által közösen örökbefogadott gyermek után igényelhető, ha az örökbefogadást engedélyező határozat a kölcsönszerződés megkötését követően válik véglegessé.

Ha a kölcsönszerződést ikerterhesség ideje alatt, a várandósság betöltött 12. hetét követően kötik meg, a gyermekvállalási támogatás iránti kérelmet a kölcsönszerződés megkötésekor is be lehet nyújtani azzal, hogy a várandósgondozási könyvben tett utolsó bejegyzés dátuma vagy a 2. melléklet szerinti igazolás kiállításának időpontja legfeljebb 15 nappal előzheti meg a kölcsönkérelem benyújtásának időpontját.

A gyermekvállalási kérelem fentieken túl
a) vér szerinti gyermek esetén a várandósság betöltött 12. hetét követően – ideértve a szülést követő időszakot is – legkésőbb a gyermek születését,
b) örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követően,
c) a magzat elhalása vagy halva születése esetén az erre vonatkozó igazolás keltét
követő 60 napig nyújtható be.

A gyermekvállalási támogatásra való jogosultságot megalapozza, ha az előírt feltételek a kölcsönkérelem és a szüneteltetés iránti kérelem benyújtása közötti időszakban bármikor fennállnak.

Ugyanazon gyermek után kizárólag egy alkalommal folyósítható gyermekvállalási támogatás.

A gyermekvállalási támogatás iránti kérelmet a hitelintézethez kell benyújtani, s a kedvezményt a fel nem mondott kölcsönszerződésből eredő tőketartozás és kamatainak csökkentésére kell felhasználni.

Gyakori kérdések Babaváró hitellel kapcsolatban:

 • Folyamatos TB jogviszonynak számít, ha a veszélyhelyzet alatt volt megszakítás a munkaviszonyban?
  Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben fordulok Önökhöz: Babaváró hitel felvételéhez szükséges tb jogviszony igazolás kiállítása kapcsán a következő problémábaütköztem. 2020.04.09-én elveszítettem a munkámat, ezt követően 2021.08.23-án keletkezett újra bejelentett jogviszonyom.…További részletek
 • KHR státusz 5 évről 1 évre módosításával igényelhető a babaváró hitel?
  Üdvözlöm! Olyan kérdésem lenne, volt egy folyószámla hitelem, amit nem jól fizettem. Részletfizetésben megállapodtunk. Ahogy megengedhettem magamnak, megegyezéssel kifizettem. (Itt 5 évig szerepelek a KHR-ben). Most 2021.11.22. kifizettem a fennálló…További részletek
 • Vissza kell fizetni a babaváró hitelt, ha a gyermek orvosilag igazoltan nem születik meg?
  Jó napot! Szeretnék érdeklődni, hogy ha a gyerkőc nem jön össze se 5 éven belül, se utána, és orvosilag ezt tudjuk igazolni, akkor is a kamatot vissza kell fizetni? Péter…További részletek
 • Mely esetekben szűnik meg a babaváró hitel kamattámogatása?
  A kamattámogatás megszűnik, ha – a támogatott személyek a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül nem teljesítik az első gyermeket – a támogatott személyek egyike sem rendelkezik már magyarországi lakcímmel…További részletek
 • Ha 5 éven belül nem születik meg a gyermek, egy összegben vissza kell fizetni a kamattámogatást?
  Ha 5 éven belül nem születik meg a gyerek, akkor az addig kapott kamattámogatást az arra való jogosultság megszűnését követő 120 napon belül egy összegben, a hitelintézet útján vissza kell…További részletek
 • Babaváró hitel felvétele után feltétel a közös lakcím?
  Nem jelent problémát, ha a babaváró hitel felvételét követően nem lesz közös lakcím. A babaváró hitelre vonatkozó kamattámogatás abban az esetben szűnik meg, ha a támogatott személyek egyike sem rendelkezik…További részletek
 • 90 nap magyar TB részmunkaidős állással is teljesíthető?
  Babaváró hitel igényléséhez legalább 3 éves TB jogviszony igazolása szükséges. Ezt a feltételt elegendő a házaspár egyik tagjának teljesíteni. A kérelem benyújtásakor fennálló 90 napos magyarországi TB jogviszony külföldről hazatért…További részletek
 • Milyen TB jogviszony kell babaváró hitelhez?
  Az igénylő házaspárok közül legalább az egyik félnek igazolnia kell, hogy 3 éve folyamatosan: – a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosított (1997. évi LXXX. törvény 6. §-a alapján), vagy – felsőoktatási…További részletek
 • Élettársak is igényelhetik a babaváró hitelt?
  A babaváró hitel kizárólag házastársi kapcsolat esetén vehető igénybe. A közjegyző által bejegyzett élettársi kapcsolat nem helyettesíti a házasságkötést. A babaváró hitel tehát élettársi, bejegyzett élettársi kapcsolat esetén nem érhető…További részletek
 • KHR-es vagyok, de a tartozást egy összegben visszafizettem. Kaphatok babaváró hitelt?
  Negatív tartalmú KHR esetén bankpartnereink egyikénél van lehetőség babaváró hitel felvételére. Ennek feltétele, hogy a korábbi mulasztás 1 éven belül az ügyfél által maradéktalanul rendezve lett. Ennek az információnak a…További részletek
 • Babaváró hitelnél is előre kell vállalni 3 gyermeket?
  Babaváró hitelnél nem kell előre vállalni a gyermeket úgy, mint megelőlegezett CSOK igénylésénél. Amennyiben a babaváró hitel felvételét követő 5 éven belül legalább 1 gyermek születik, akkor a babaváró hitel…További részletek
 • Kérdése van babaváró hitellel kapcsolatban? Tegye fel online!

  A támogatásokkal kapcsolatban felmerülő további kérdések esetén Szakértőink készséggel állnak rendelkezésükre online. Tegye fel kérdését most:

  Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
  Visszajelzés

  1.4K hozzászólás
  Inline Feedbacks
  Minden hozzászólás megtekintése

  Tisztelt Hitelnet Csapata!
  Babaváró hitelt 2020 márciusában vettük fel (3,55% ügyleti kamat mellett), azóta rendben törlesztjük a részleteket. A kérdésem az lenne, hogy amennyiben az 5. év lejárta előtt végtörlesztenénk (pl. vállalt gyermek nem érkezik meg), akkor a visszafizetendő kamattámogatás hogyan számítódik? A). 2020 márciusban érvényes ügyleti kamattal számolt kamattámogatást kell megfizetni, vagy B) valamely, a végtörlesztés napján érvényes MNB alapkamatból származtatott kamattámogatás alapján számolják ki a kamattámogatás mértékét?
  Mivel a bankban erre nem tudtak válaszolni, hová lehet fordulni a pontosan visszafizetendő kamat mértékének meghatározása okán?
  Köszönettel.
  Zoltán

  Kedves Hitelnet!
  Babaváró hitel igénylés előtt állunk. Szeretnénk egy ingatlant vásárolni, viszont: a babaváróból az összes hitelünket szeretnénk rendezni, (3.500.000 Ft durván), ami marad, az viszont nem elég a vásárlásra és a felújításra is. Vehetek-e fel lakásvásárlási hitelt emellé? Egy kb. 5.000.000 Ft értékű ingatlanról van szó.

  Fiamék K&H babaváró hitelt vettek fel 3 éve 10.000.000 Ft-ot. Született két gyermek, válnak. Van egy lakásuk, amit eladnának. Mennyit és hogyan lehet visszafizetni, illetve válás esetén mindkét fél köteles-e fizetni egy összegben? Hogyan lehet lezárni jogszerűen?

  Két éve vettünk fel 10.000.000 Ft babaváró hitelt. Gyermekünk nem született. Most egy összegben szeretnénk visszafizetni. Az OTP tájékoztatott, hogy a tőketartozást nekik kell visszafizetnünk, a kamatokat a NAV-nak. Melyik kamat számításra számolhatunk a NAV-tól.
  Azt a kamatot, amióta felvettük, azzal a kamat százalékkal? ( vagy mai kamatok?)
  pl. akkor kb. 28.340 Ft/hó x 24 hó = 680.160,-Ft vagy ki kell fizetni a 60. hónapig (5 év) a kamatokat kb. 1.750.000 Ft.
  Mostani kamat? Hány % ?
  Válás esetén változik-e a kamat számítás? (büntetőkamat?)
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel.

  Jó napot kívánok!
  A babaváró kölcsönt már 2019-ben felvettük és 2020 januárjában meg is született a babánk. Őt be is jelentettük, de a 2. babánál sajnos túlléptük a határidőt. Ilyenkor van-e valamilyen lehetőségünk, hogy figyelembe vegyék a picit? (Határozatot kaptunk, amiben ezt írják, hogy túl léptünk a 60. napot.)

  Jó napot!
  Egy olyan kérdésem lenne, hogy 2021.06.29-től 11.01-ig nem voltam bejelentve sehova, így elutasították az OEP igazolásomat, a páromnak szinten. Úgy tudom, 90 nap van, “türelmi” időre, ez nem számít bele a vészhelyzeti időszakba?

  Üdvözletem!
  Információt szeretnék kérni.
  A házastársak mindkét tagjának szüksége-e, hogy letelt próbaidős munkaviszonnyal rendelkezzen?
  Köszönöm!

  Üdvözlöm!
  Olyan kérdésem lenne, hogy párom sajnos szerepel a KHR listán, viszont én nem. Ha összeházasodnánk, akkor nála figyelembe vennék még így is a 3 év folyamatos TB-t vagy csak nálam néznék. Az OTP-ben neki azt mondták, hogy úgy tudnánk igényelni, ha az én nevemen futna, ő meg csak házastárs úgy szerepelne. Nekem sajnos nincs meg, mert 2021 szeptemberében kezdtem dolgozni, addig tanultam középfokon.
  Választ előre is köszönöm.

  Üdvözlöm,
  2020.01-ben vettünk fel 10M Ft babaváró hitelt. Gyermek nem lesz. A 2025-ben lejáró első periódus után vissza szeretnénk fizetni a tartozást. A havi 42 ezer Ft-ot fizetjük aktuálisan. Mennyi lesz a büntető kamat, az változik, vagy a kötés idejében megállapított kamattal kell fizetni? Vagy érdemes inkább most visszafizetni a magas alapkamat miatt?
  Köszönöm.

  Üdvözlöm.
  Érdeklődnék, hogy 3 éves tb jogviszonnyal rendelkező feleség és férje felvehetik-e a babaváró hitelt, ha nem tudták, hogy a férjnek tartozása volt kb. 20 éve. Most tudták meg, hogy egy régi Provident tartozás miatt KHR listára került a férj. Ez elévült? Sok mindent lehet olvasni erről. Vagy be kell fizetnie fentiek szerint maradéktalanul és várni egy évet a hitelfelvétellel? Van-e bármilyen mód erre?
  Köszönöm előre is.

  Üdvözlöm.
  Érdeklődni szeretnék, ha a páromnak megvan a 3 év tb jogviszonya és ő kapja a gyest a munkahelyéről, én kapok havi nettó 200 ezer forint fizetést, egy háztartásban 3-an élünk a 2 éves kisfiúnkkal.
  Ezzel a nettó fizetéssel megigényelhető a babaváró hitel? Mire számoljunk? Nem lenne kevés a jövedelem?
  Válaszát várom előre is.
  Köszönöm.

  Szia.
  A gyes elfogadható babaváróhoz? 2016-ban kezdtem közmunkán és 2 év után elmentem szülni munkahelyről. 2 évig kaptam gyedet, utána vírus helyzet végett elmentem sima gyesre 4 hónapot, utána vissza közmunka decemberig, utána álláskeresés és most jelenleg gyodban részesülök.
  Esetleg jogosultak lehetünk a babaváróra?

  OTP Banknál volt tartozásom. 2 hete minden részletem teljes mértékben visszafizettem. Passzív bár listás lettem így! TB jogviszony is megvan, meg minden ami hitelhez szükséges.
  Kérdésem az lenne, hogy van esély a babaváró hitelhez?

  Jó napot!
  Érdeklődni szeretnék. a férjemnek több éve van már magyar lakcíme, de nem magyar állampolgár.
  Attól még megkaphatjuk a babaváró hitelt?
  Vagy csak miután magyar állampolgár lesz?

  Volt OTP egy hitelkeretem. Én erre decemberben kértem részletfizetést, de közben én egybe befizettem és letöröltem hitelkeretet. Ez miatt fent vagyok KHR-en. Most, hogy letörlik, fel bírom venni babavárót?

  Tisztelt Hitelnet.
  Az érdekelne, hogy melyik partnerük ad babavárót, ha valaki passzív KHR-en van? Illetve mik a feltételek?
  Köszönöm.

  Tisztelt Szakértő!
  Férjemmel szeretnénk felvenni a Babavárót, melynek minden feltétele adott. Lakásvásárlásra fordítanánk, viszont a legutóbbi orvosi nőgyógyászati eredményem kóros eltéréseket mutatott, melynek kezelése folyamatban van. Az orvos szerint nem ritka, visszafordítható folyamat, mely a mostani leletek szerint nem befolyásolja a gyermekvállalást. Szeretném megkérdezni, hogyha felvennénk a hitelt és később mégiscsak komplikációk lépnének fel ezzel a problémával kapcsolatban, orvosilag a gyermekvállalás lehetetlenné válna, abban az esetben is számolni kell a büntetőkamattal? Vagy csak akkor esedékes a büntetőkamat fizetése, ha az igénylés pillanatában már meddőség megállapítása áll fent?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Érdeklődni szeretnék hogy ez a jövedelem elég-e babaváró hitelhez? Egyéni vállalkozó vagyok és nem katás. Nem tudom, hogy kell kiszámolni a jövedelmet.
  Köszönöm előre is.

  A0385FD3-2874-4842-979D-53A88E2E7031.png

  Üdvözlöm!
  Érdeklődnék, hogy a babaváró hitelt úgy is megfogjak adni, hogy van Providentem, áruhitelem és személyi hitelem? Igazából a KHR listát lekértem és nincs semmilyen tartozásom egyik fele sem, mert fizetem rendesen őket, csak hogy ezek mennyire befolyásolják a hitel feltételt?
  Köszönöm előre is a választ!

  Üdvözlöm.
  Érdeklődni szeretnék babaváróhitel igénylésénél elutasíthat-e a bank, ha az egyik félnek van havi törlesztésű providentje? Vagy esetleg folyószámlahitele?

  Üdvözlöm!
  Érdeklődni szeretnék a babaváró hitellel kapcsolatban, hogy határozott idejű munkaszerződéssel melyik bankkal érdemes felvenni a kapcsolatot?
  Válaszát köszönöm!
  Róbert

  Babaváró hitellel kapcsolatban szeretnék érdeklődni. Hogy lehet a babaváró hitelt felvenni, ha már megszületik neki?

  Üdvözlöm!
  Az lenne a kérdésem, hogy mi a tapasztalat a 30%-os elengedéssel kapcsolatban: mennyi idő alatt bírálják el a bankok?
  Köszönöm.

  Üdvözlöm!
  Érdeklődnék, hogy kb. 2,5 éve felett és kb. 2 éve szünetelő (a gyermek születés miatt) babaváró hitel végtörlesztése lehetséges-e az állami kamattámogatás visszafizetése nélkül is vagy vannak plusz költségek ilyenkor? Azaz teljesítettük a feltételeket és a teljes felett összeget szeretnénk visszafizetni!
  Köszönöm!

  Van egy meglevő személyi kölcsönöm, ami 1 év múlva jár le. Akkor is kaphatok babavárót, de nem 10 milliót? Mennyit kaphatok? A többi feltétel adott.

  Üdvözlöm!
  Szeretnénk egy ideje babát, de albérletben lakunk. Már kinéztünk egy házat, szeretnénk is majd megvenni.
  A kérdésem az lenne, hogy most lesz 3 hónapja, hogy egy másik munkahelyen vagyok, előtte egy betegségem miatt nem tudtam dolgozni, de szerencsére már minden rendben van.
  Mennyire feltétel vagy akadály ez a babaváró hitelhez?
  Átnéztem a feltételeket, minden stimmel, de ebben a munkaviszonyos/tb dologban nem voltam biztos, ezért is kérdezem meg.
  A másik kérdésem, hogy a párom tavaly májusig tanult, utána nyáron pedig dolgozott, ez is beleszámít a TB feltételeihez?
  Köszönöm válaszát!

  Üdvözlöm,
  az lenne a kérdésem, hogy 2020 októberében megszűnt a munkahelyem, a Covid miatt, és magamnak kellett fizetnem a TB járulékot ez év júliusig. (A cég, akiknek dolgoztam, külföldi volt és a határ lezárásokkal meg kellett szüntetniük a magyarországi cégüket.) Ez az időszak beleszámít a TB jogviszonyba vagy ez a 9 hónap elveszett ilyen szempontból?

  Tisztelt Hitelnet!
  A babaváróval kapcsolatban lenne kérdésem, hogy a második gyermek megszületése után egy esetleges külföldre költözés, vagy válás után a 30%-os tőketartozás elengedését, a gyermekvállalási támogatást is vissza kell fizetni az államnak?
  Mert a “22. § (1) A jogosulatlanul igénybe vett…”) az én értelmezésem szerint a jogosulatlan igénybevételre (pl. a gyermek születéséről szóló nyilatkozat ellenére nem születik gyermek) vonatkozik. Ugyanakkor mivel mi a második gyermekünk esetén a még fennálló, a rendelet szerinti kölcsöntartozás 30%-ának megfelelő összegű gyermekvállalási támogatást jogosultan vennénk igénybe (mert valóban megszületne a 2. gyermek is), így annak visszafizetéséről a rendelet külön nem rendelkezik. A jogszabály külön kiemeli, hogy vissza nem térítendő támogatásról van szó. A 44/2019. (III. 12.) Korm. rendelet [ Babaváró r. ] 5. Kamattámogatás és a törlesztés szüneteltetése 15. § pedig azokat az eseteket sorolja fel, ahol a kamattámogatás szűnik meg, és véletlenül sem a gyermekvállalási támogatás, vagy a babaváró támogatás.
  Ezek alapján a gyermekvállalási támogatást, csak azon esetben kell visszafizetni, amennyiben azt jogosulatlanul vették igénybe.
  Tehát a kérdés, hogy mi a “jogosulatlanul igénybe vétel”. A jogszabály példaként azt hozza, hogy a kölcsön és a babaváró támogatás igénylésekor tett nyilatkozatok valóságtartalma nem megfelelő. Ez esetünkben nyilván nem állna fenn.

  Előre is köszönöm válaszát!
  Zoltán

  jó napot!
  Ha a férjem most október 1-ig főállásban alkalmazott volt, és szeptember végén megalapított egy egy személyes kft-t, ahova október 1-től be van jelentve mint főállású alkalmazott, akkor ha megigényelnénk a babavárót, elég lenne a 3 hónapot kivárni és az alkalmazotti viszonyt néznék vagy kelleni fog az 1 éves pozitívan lezárt év?
  Köszönettel.

  Passzív bárlistával felvehetem-e a babavárót? Külföldi munkavállalóit elfogadnak-e, de Magyarországra kapom a fizetésemet?

  Kérdése van?

  Kattintson ide és tegye fel

  Szakértőink eddig 50037 kérdésre válaszoltak.

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  1.4K
  0
  Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x