Hiteligénylés folyamata, feltételei

Ha Ön ingatlanfedezet bevonásával vagy a nélkül szeretné elindítani hitelkérelmét, akkor elsőként célszerű a bankpiac aktuális ajánlatainak utánanézni. Ezt a Hitelnet segítségével könnyen és gyorsan megteheti!

Napjainkban számos célunk csak hitel segítségével érhető el. Ha Ön szeretne saját otthont, meglévő lakóingatlanát bővítené vagy felújítaná, korábban felvett kölcsönét kedvezőbbre cserélné, vagy egyéb családi eseményt (esküvő, utazás, tanulmányok) finanszírozna, akkor mindezt hitel igényléssel érheti el.

A hitel igénylés általános feltételei megegyeznek, ám hitelcélnak megfelelően speciális követelményekkel is kell számolni. Alapfeltétel, hogy minden hitel igényléséhez szükség van jövedelemigazolásra. Az adós nettó keresetét jövedelemszerző tevékenységének megfelelően tudja igazolni. Alkalmazottak részére a munkáltató tölt ki munkáltatói igazolást. Egyéni és társas vállalkozók az adóhatósághoz fordulhatnak a szükséges dokumentumért. Nyugdíjasok esetén a nyugdíjszelvény vagy nyugdíjat tartalmazó bankszámlakivonat, valamint a nyugdíjas igazolvány benyújtásával történik a hitel igénylése.

Hitelfelvételre ingatlanfedezet nélkül és ingatlan bevonásával egyaránt van lehetőség. Fedezet nélkül pénzügyi partnereinknél személyi kölcsön igényelhető. Ingatlan fedezete mellett lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitel, valamint hitelkiváltó kölcsön vehető fel.

Az, hogy melyik bank milyen hosszú munkaviszonyt ír elő hitelt igénylő ügyfelei számára, pénzintézetenként változik. Ha Ön legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszonnyal rendelkezik jelenlegi munkahelyén, akkor bankpartnereink jelzálog alapú konstrukciói között biztosan talál olyat, mely igénybe vehető. Fedezet nélküli személyi kölcsön felvételéhez minimum 6 hónapos munkaviszony szükséges.

Fedezet nélküli hiteligénylés

A hitel igénylésére az előírt banki feltételek teljesülése esetén kerülhet sor. A konkrét hitelcél ismeretében könnyen eldönthető, hogy melyik hiteltípus felel meg céljainak eléréséhez. Ha kisebb, szabadon elkölthető készpénzre van szüksége, akkor fedezet nélkül érdemes kölcsönt felvenni. Erre személyi hitel igénylésével van lehetőség.

Személyi kölcsön formájában viszonylag kisebb, általában 1 millió forint alatti hitelösszeg érhető el, mely szabadon felhasználható. A maximálisan nyújtható kölcsön összegét a bankok a hitelfelvevő rendszeres, igazolt jövedelme, valamint havi kiadásai alapján határozzák meg. A hitelbírálat szigorúbb, mint jelzáloghitelek esetén, mivel a kölcsön visszafizetésének biztosítékaként nem áll az ügylet mögött ingatlan. Emiatt a személyi kölcsönt a bankok magasabb kamatláb és rövidebb futamidő mellett nyújtják, mint a jelzáloghiteleket.

A személyi kölcsön elindításához lényegesen kevesebb dokumentum szükséges. Pozitív hitelbírálat esetén a személyi hitelek átfutási ideje jellemzően 4-5 munkanap.

Lakáshitel, jelzáloghitel igénylés

Ha konkrét lakástervei vannak, akkor a lakásvásárlási, építési és egyéb lakáscélú jelzáloghitelek állnak rendelkezésre. Amennyiben nem kívánja megnevezni a konkrét hitelcélt, ám nagyobb, 1 millió forint feletti összegre van szüksége, akkor szabad felhasználású jelzáloghitelt igényelhet. Hitel igénylés adósságrendező céllal is benyújtható, ezzel meglévő kölcsöneit válthatja kedvezőbbre, s érhet el az eddiginél kedvezőbb hiteltörlesztést.

Ha Ön ingatlan fedezete mellett igényli a kölcsönt, akkor teljesíteni kell a fedezettel szemben támasztott banki követelményeket is. A bankok saját szabályzatunkban rögzítették, hogy milyen típusú és értékű ingatlant fogadnak el hitelfelvételhez.

Jelzáloghitelt akkor érdemes igényelni, ha hiteligényünk 1 millió forint feletti. A jelzáloghitel maximális összegét az igénylő jövedelmi helyzete mellett a fedezetül felajánlott ingatlan értéke határozza meg.

A különböző lakáscélokra és szabad felhasználásra nyújtott jelzáloghitelek forint alapon, az adósságrendező hiteltermékek forint és euró alapon igényelhetők. A hitelkérelmi dokumentáció alapját a 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolás és az ingatlanfedezet tulajdoni lapja jelenti. Mivel a hitelkérelem elindítását értékbecslés, a hitelbírálatot és szerződéskötést közjegyzői okiratba foglalás és jelzálogbejegyzés követ, ezért hosszabb átfutási idővel kell számolni, mint fedezet nélküli hitelek esetében. A jelzáloghitelek ügyintézése jellemzően 1 hónapot vesz igénybe.

A Hitelnet.hu szerepe az igénylés során:

Hitel igénylés előtt természetesen alaposan utána kell nézni a pénzintézetek által kínált hitelfelvételi lehetőségeknek. Ebben szintén érdemes Tanácsadóink segítségét kérni, hiszen a konstrukciókat illetően mindig naprakészek. Van lehetőség arra, hogy Szakértőink személyre szóló hitelajánlatot készítsenek Önnek, illetve a honlapunkon elhelyezett Hitelszámológép is a hitel igénylés előtti tájékoztatást szolgálja.

A hitelfelvétel előtt a bankpiac legkedvezőbb konstrukcióit érdemes összehasonlítani online kalkulátorunk segítségével. A Hitelnet Szakértői díjmenetes elkészítik az Ön igényeinek és lehetőségeinek megfelelő hiteltermékeket tartalmazó díjmentes ajánlatot is. Ehhez online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltése szükséges. A hitelügyintézést irodáink szintén díjmentesen lebonyolítják.

Amennyiben konkrét hiteligénylésről van szó, akkor Ön kérhet személye szóló ajánlatot is díjmentesen, s ez alapján hitelezési Tanácsadóink az Ön igényeinek és lehetőségeinek megfelelően állítják össze a kért ajánlatot. Ezzel lényegesen le lehet szűkíteni a bankpiacon rendelkezésre álló hitelkonstrukciók körét, ami nagyban megkönnyíti a választást.

A hiteligénylés elindítása előtt Tanácsadóink minden esetben elvégzik az adott kölcsönügylet előzetes bírálatát is, melyhez a személyes okmányokra, jövedelemigazolásra és – jelzáloghitel esetén – az ingatlanfedezettel kapcsolatos adatokra van szükség. Amennyiben az előminősítés pozitív eredménnyel zárul, akkor összeállítható a hitelkérelmi dokumentáció és elindítható a hiteligénylés.

A hiteligényléshez szükséges dokumentumokról szintén Hitelszakértőink tájékoztatják Önt. A pénzintézetek a hiteligénylést csak akkor fogadják be, ha a szükséges dokumentumok hiánytalanul rendelkezésre állnak, valamint egyik irat érvényessége sem járt le. Ebben az esetben nem csak a személyes okmányos érvényessége fontos, hanem a jövedelemigazolásnak, a tulajdoni lapnak és a térképmásolatnak is van érvényességi ideje. A munkáltatói igazolás és a tulajdoni lap nem lehet 30 napnál régebbi, míg a térképmásolat érvényességi ideje 90 nap.

A kölcsönkérelmi nyomtatványok kitöltése szintén Kollégáink segítségével történik, majd ők bonyolítják le a teljes körű hitelügyintézést is, a hiteligénylés adott pénzintézethez való eljuttatásától, az aláírási időpontok egyeztetésén keresztül egészen a folyósításhoz szükséges jelzálogbejegyzés intézéséig, s ezzel Ön rengeteg időt takaríthat meg.

A fedezet nélküli személyi kölcsönök átfutási ideje a hiteligénylés elindításától számítva csupán néhány nap, míg jelzáloghitelek esetében – a hitel típusától függően – ez 3-4 hetet is igénybe vehet.

A hiteligényléssel kapcsolatban felmerülő további kérdéseivel forduljon bizalommal Hitelszakértőinkhez!

A hitelfelvétellel, a hiteligénylés folyamatával kapcsolatban a korábban feltett kérdésekre adott válaszokból is tájékozódhat, illetve saját kérdését is felteheti online Hitelszakértőinknek!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
63 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szép napot!
Olyan kérdésem lenne, hogy KHR listások is kapnak hitelt?

Kedves Regina!
Kérdésével kapcsolatban kérjük, tekintse meg Gyakori kérdések és válaszok rovatunkat, melyet IDE kattintva érhet el.

Jó napot kívánok!
Most olvastam, hogy gyesre is lehet. 22.500 + 20.000 gyerektartás. A férjem is dolgozik.

Kedves Asszonyom!
Elsődlegesen férje munkaviszonyból származó jövedelme lehet elfogadható. Mellette kiegészítő jövedelemként a gyes is figyelembe vehető, a gyerektartás azonban nem. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Kérdése van?

Kattintson ide és tegye fel

Szakértőink eddig 45131 kérdésre válaszoltak.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

63
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x