fbpx

Hitelfedezeti mutató fogalma, számítása

A hitelfedezeti mutató (HFM) a fedezett hiteleknél – ilyenek például a jelzáloghitelek – a fedezetek (lakásérték) arányában korlátozza a felvehető hitelek nagyságát.

A hitelfedezeti arányokat illetően – forint alapú finanszírozás esetén - a jegybank a jelenleg hatályos előírásokat vette át, vagyis jelzáloghiteleknél 80% maradt a finanszírozási arány. Némi szigorítás a deviza alapú hitelek esetében történt: euró alapú hiteleknél 50%, egyéb devizában az ingatlanfedezet forgalmi értékének maximum 35%-a adható. Pénzügyi lízing esetén 5%-kal magasabb hitelfedezeti arány alkalmazható.

Maximálisan felvehető hitel a HFM alapján
JelzáloghitelLakáslízing
HUF80%85%
EUR50%55%
Egyéb deviza35%20%

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

3 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Szakértő!
A segítségét kérném az alábbi kérdésben:
Egy 14 milliós piaci értékű ingatlanra már meglévő 10 000 000 Ft alapú hitelünk van jelzálogbejegyzéssel, melyből jelenleg 9 millió a fennálló tőketartozás. Most egy lejárt lakás-takarékpénztári szerződés keretében 1. 600 000 Ft-ot kívánunk felvenni korszerűsítésre. Kiszámolva a HFM mutatót maximálisan 11 200 000 Ft összegig lehetne hitelt bejegyeztetni összesen az ingatlanra.
Növelhető-e ez az összeg a hiányzó 400 000 Ft-tal figyelembe véve a már visszafizetett összeget, amely csökkenti a terheltséget?
Köszönöm a válaszát.

3
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x