Tisztelt Hitelnet!

Lakásingatlanom szabad felhasználású jelzáloghitellel van terhelve. Én vagyok a felvevő és élettársam az adóstárs. Húgomnak az ingatlanban 1/4 tulajdonrésze van, így ő jelzálogtárs. Húgom önálló lakását eladta és másikat vásárol, de hitelt szeretne felvenni. Szerinte nem juthat hitelhez, mert nálam jelzálogtárs. (OTP Banknál) Nyugdíjas, 65 éves. 2 nagykorú gyermeke van, 1 munkaviszonnyal.

Szeretném válaszukat, hogy milyen hitelfelvételre van lehetősége.
Köszönettel.
Erzsébet

Kedves Erzsébet!

Ha testvére zálogkötelezettként és nem adóstársként szerepel az Ön jelzáloghitelében, akkor jövedelmével nem felel a hitel törlesztéséért. Egy esetleges újabb hiteligénylésnél zálogkötelezett státuszát jeleznie kell, de a fizetőképességet ez nem befolyásolja. Attól tehát, hogy zálogkötelezett egy hitelügyletben, még hitelképes lehet a lakásvásárlási hitelnél is. Ezt egyéb tényezők (jövedelem, felvenni kívánt hitel összege, személyi feltételek, életkor, stb.) határozzák meg.

A lakásvásárlásra adható hitel összegénél meghatározó a nyugdíj összege, valamint a hitelügyletben adóstársként részt vevő gyermekének munkaviszonyból származó nettó keresete. Az is lényeges, hogy testvérének és gyermekének van-e egyéb kölcsöne, s ha igen, annak mennyi a havi törlesztő részlete. Az életkor szintén döntő tényező. Van olyan pénzügyi partnerünk, ahol a lakáshitel lejáratkori életkorhatára 75 év, de olyan konstrukció is van, ahol az adós a hitel lejáratakor nem lehet 70 évnél idősebb. Fiatalabb adóstárs bevonásával azonban a futamidő kitolható.

Lakáshitel igénylésének egyik legfontosabb feltétele az, hogy az adós rendelkezzen a hitelfelvételhez szükséges önerővel. Vásárlás esetén ugyanis a vásárolandó lakás teljes értéke nem vehető fel hitelként. Ám ahogy Ön írta, testvére most van túl egy ingatlaneladáson, így valószínűsíthetően rendelkezik saját erővel. Arról, hogy pontosan mennyi önerő szükséges, a további részletek ismeretében tudunk tájékoztatást adni. Ehhez azt is tudnunk kell, hogy helyileg hol található a kinézett lakás, mennyi a vételár, stb.

A jövedelmi helyzetre és a megvásárolni kívánt ingatlanra vonatkozó információkat online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével küldhetik el. Mindezek ismeretében Szakértőink személyre szabott, díjmentes lakáshitel ajánlatot készítenek, melyből testvére megismerheti az igényeinek és lehetőségeinek leginkább megfelelő lakáshiteleket, a járulékos költségeket, illetve díjkedvezményeket. Bankpartnereinknél jelenleg akár kezdeti költségek nélkül is lakáshitelhez lehet jutni!

További kérdés esetén Szakértőink készséggel állnak rendelkezésükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése