Tisztelt Hitelnet!

2008-ban vettünk fel CHF alapú lakáshitelt az OTP Banknál. A hitelfelvevő akkor Édesanyám volt, mivel akkor jövedelmünk még nem volt elegendő biztosíték a Bank számára. A lakás a mi tulajdonunkba került a párommal, így zálogkötelezett adóstársakként minket is bevontak a hitelügyletbe (akkori fizetési kondícióinkat nem is vizsgálták, csak Édesanyámét illetve Édesapámét) .
Az élet sajnos úgy hozta, hogy párommal külön utakon folytatjuk. Én maradnék az ingatlanban, viszont a volt páromat szeretnénk kivonni az adóstársak közül.
Kérdésem az lenne, vajon a Bank ilyen esetben újravizsgálhatja-e a hitelfedezeteket, kérhet-e újabb ingatlan bevonást?
Válaszukat előre is köszönve:
Gábor

Kedves Gábor!

A pénzintézetek szerződésmódosítás esetén megvizsgálhatják, hogy az újabb feltételekkel (zálogkötelezett adóstárs hitelügyletből történő kivonása – is teljesülnek-e a jövedelemre, illetve ingatlanfedezetre vonatkozó követelmények. Hogy a hitelfolyósító bank ez esetben végez-e ingatlanfedezetre vonatkozó vizsgálatot, azt az érintett bankfiókban tudják megmondani Önnek.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Helló!
Szeretnék párommal hitelt + falusi csokot felvenni. Szükséges papírokat már beszereztük és be is adtuk a bankhoz. Ezekkel minden rendben volt. Az előzetes hitelbírálat viszont nem engedi a dolgot. Párom dolgozik én gyesen vagyok. Nem tudják megmondani, hogy miért nem engedi a rendszer.
Kérdésen az lenne, ha bevonunk egy kezest, ő kiszállhat-e hamarabb a teljes hitel lejárta előtt? 20 év lenne a futamidő.

Tisztelt szakértő!
Az ex élettársammal vettünk közösen egy lakást. Én akkor GYED-et kaptam, de bevontak adóstársnak. Miután elváltunk, felmondták neki a hitelt (mert abban egyeztünk meg, nem kérek 2 gyerekre gyerektartást, ha fizeti tovább). Én azóta férjhez mentem. Most attól tartok, hogy mivel feketén dolgozik, és több hitelét is bedöntötte, tőlem fogják elvenni azt a pénzt is.
Lenne rá lehetőség, hogy a jelenlegi párjára ruházzuk az adóstárs szerepét?
Köszönettel: Viki

Szüleim chf alapú jelzálog hitelt vettek fel, amit aztán sajnos nem tudtak fizetni. Fiztési könnyítést kérelmeztek, melynek feltétele volt az adóstárs bevonása, így én is bekerültem új adóstársként, igaz nekünk azt mondta a bank ez csak 1 évre szól. Letelt az 1 év, megint magas törlesztést kell fizetnünk, de már nem tudjuk. Hogyan vonhatnak ki engem az adóstársi kötelezettség alól? Egyáltalán létezik-e ilyen?
Várom a választ, amit előre is köszönök.

A sógorom 2007-ben felvett 29.000 svájci frank szabad felhasználású jelzálogos hitelt, amelynek én voltam a kezese. A KHR regisztrációs papíron már adóstársként szerepelek. Akkor még a felesége GYES-en volt, most dolgozik. Szeretném, ha átvállalná az adóstárs szerepét. Mennyi munkaviszony kell hozzá, mindegy-e, hogy határozott vagy határozatlan idejű a szerződése, és mennyi bér?