Tisztelt Szakértő!

A volt élettársammal 2009-ben állami kamattámogatású forinthitelt vettünk fel házvásárlás címén az OTP-nél. Ennek törlesztő részlete akkor kb. 33.000.-Ft volt. A hitelszerződésben én zálogkötelezett-adóstárs vagyok. Az élettársi kapcsolatunk megszakadt, így külön-külön próbáltuk fizetni a hiteltörlesztést, azonban mind az Adósnál, mind nálam felmerültek fizetési gondok munkahelyi problémák miatt. Emiatt elvesztettük az állami kamattámogatást, minek hatására először 44.000.-Ft-ra, később 62.000.-Ft-ra emelték fel a törlesztő részlet mértékét.

Az OTP tájékoztatott, hogy a Jelzálogbank Zrt. átadta a hitelt az OTP Nyrt-nek, amivel az piaci kamatozásúvá vált. Nekünk ez az összeg nagyon magas, még kettőnknek is, de a Bank közölte, hogy csak abban az esetben lehet visszaállítani a hitelt az eredeti feltételekkel, ha a tartozás összege nem fogja meghaladni az állami kamattámogatás összegét.

A teljes hitel 4.300.000 Ft, az állami kamattámogatás pedig 2.260.000 Ft, vagyis a differencia kb. 2.000.000 Ft. A Banktól konkrét választ vártam, hogy akkor írják meg, hogy mikor állíthatják vissza a legkorábban az eredeti állapotot, de konkrét adatokat sosem közölnek, pusztán az 1997. évi XXX.tv-re hivatkoznak. A témában 6-7 levelet írtam a Banknak.

Kérem, erősítsen meg benne, hogy jól gondolom-e: a 2.000.000 Ft-ot elosztom 62.000-rel, és ahány hónapot kapok - kb. 30 hónapot és nincs egyéb tartozásom és a hitelfedezeti biztosítás is rendben van -, akkor állítható vissza a hitel, amely így visszakerülhet a Jelzálogbank Zrt-hez. A Banknak hiába írnék újabb levelet, ők papagájként ismétlik a szóban forgó törvényre való hivatkozást. A törvényt átnéztem, de ott nem találtam választ a konkrét kérdésemre.

Türelmét köszönöm, nem különben a szíves segítségét!
Tisztelettel:
Attila

Kedves Attila!

Megpróbáltunk egyeztetni az OTP Bankkal az állami kamattámogatás esetleges visszaállításával kapcsolatban felvetett problémát. Az egyeztetés során a banktól azt a választ kaptuk, hogy a részletek ismerete nélkül sajnos nem tudnak a kérdésre pontos választ adni. Azt javasolták, hogy keressék fel az érintett bankfiókot, majd rajtuk keresztül kérjék a bank központjának segítségét a felmerült problémával kapcsolatban.

Amennyiben a kamattámogatás visszaállítása nem lehetséges, Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket a legkedvezőbb adósságrendező hitelkonstrukciókról!Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése