Vehetek fel építési hitelt, ha már adóstárs vagyok?

Tisztelt Hitelnet!

Unokaöcsém a Fundamentához fizet havi 40 ezer Ft-ot. A megkötött szerződése cca. 6 év múlva jár le, de most szeretne 10-12 M Ft hitelt felvenni az építkezéshez (10 évre) , amihez a feleségén, apukáján, anyósán kívül, – mint nagynénit – szeretne adóstársnak felkérni.

Kérdésem, hogy az adós nem fizetése esetén az összes adóstárs egyenlő arányban kell, hogy törlessze a hitelt, vagy egyben kell kifizetniük a fennálló tartozást?
Van olyan esetleg, hogy sorfizető kezes? – Amikor az I. adóstól nem tudják levonni, akkor a II.-tól próbálják és így tovább?
“Csak” a jövedelmemmel felelek, mint adóstárs vagy jelzálogot tesznek az ingatlanomra?
Mi történik akkor, ha a fennálló adóstársi minőségemben én is szeretnék hitelt felvenni akár a Fundamentától, akár más banktól? Én is szerződésben állok a Fundamentával.

Előre is köszönöm szíves válaszukat.
Márta

Kedves Márta!

A hitelügyletbe bevont adóstárs ugyanúgy felel a kölcsön visszafizetéséért, mint az adós. Az adós nemfizetése esetén a bank bármelyik adóstárstól követelheti a tartozást. Általában attól az adóstárstól kérik a tartozás megfizetését, akitől legkönnyebben behajtható.

Ha Önök sorfizető kezesként lesznek bevonva a hitelügyletbe, akkor lehetséges az, hogy először az I. számú kezesen próbálják behajtani a tartozást. Ha ez nem sikerül, akkor a II. számú kezestől, és így tovább. A Fundamentánál tudják megmondani pontosan, hogy milyen minőségben fogják bevonni Önöket a hitelbe.

Amennyiben Ön adóstársként lesz bevonva az ügyletbe, akkor a bank a jelzálogjogát nem jegyezteti be az Ön ingatlanára, tehát elvileg a jövedelmével felel. Ám az adós nemfizetése esetén, ha sem az adóstársaktól, sem a fedezetül bevont ingatlanból nem térül meg a bank felé fennálló tartozás, akkor Ön akár a magánvagyonával – ingatlanával – is felelhet a kölcsön visszafizetéséért.

Ha Ön már adóstárs egy hitelügyletben, de saját maga is kölcsönt szeretne felvenni, akkor az új kölcsön bírálatánál a bankok figyelembe veszik meglévő adóstársi szerepét, kötelezettségét. Ez ronthatja a hitelképességét, de ettől függetlenül nem kizárt másik hitel felvétele. A hitelképességét nemcsak az adóstársi szerepe határozza meg, hanem az is, hogy mekkora összegű hitelt szeretne felvenni, továbbá szerepet játszik a fedezetül bevonni kívánt ingatlan értéke és az Ön jövedelmi helyzete.

A Hitelnet.hu segít Önnek a hiteligénylés folyamatában, építési hitel kalkulátorunk megmutatja az legalacsonyabb havi törlesztő részleteket.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
5 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tiszteletem!
Ismeretes, hogy a bank nem szereti, ha a hitelfelvevő már adóstárs egy másik, korábbi hitelben. Számít-e “enyhítő körülménynek”, ha ebben a korábbi hitelügyletben tulajdonos is, tehát van ingatlanfedezet? Konkrétabban megfogalmazva, van egy négymillió forintos hitel amiben adóstárs vagyok 50%-ban, ugyanakkor egy 20 milliós lakás fele is (amihez a hitelt felvettük) a nevemen van.
Szeretnék most saját lakáshoz egyedül hitelt felvenni úgy, hogy a másik ingatlant is meghagyom. Jobb-e a pozícióm, hogy nem csak adóstárs vagyok hanem tulajdonos is, vagy a bank szempontjából teljesen mindegy?
Köszönettel,
Zoltán

Kedves Zoltán!
Ami a jövedelemvizsgálat során meghatározó az az, hogy az igénylőnek igazolt jövedelméhez viszonyítottan mekkora összegű meglévő rendszeres törlesztési kötelezettségei vannak. A meglévő ingatlantulajdon pozitívan befolyásolhatja a hitelbírálatot.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat vagy keresse fel a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát!

Köszönöm szépen!

Üdvözlőm!
Volt férjemmel lakást vettünk, de azóta elváltunk, a hitel részemet átvállalta illetve az ingatlan részemet is! Viszont papíron adóstárs maradtam!
Azóta új családom van 20 hónapos kislányom és saját házat szeretnénk venni, de valószínű nem kapunk hitelt, mert egy másik banknál adóstárs vagyok!
Hogyan tudnám ezt elintézni, hogy onnan kivegyenek?
Köszönettel.
Hajnalka

Kedves Hajnalka!
Az adóstársi szerepből a hitelnyújtó bank hozzájárulásával léphet ki. Arról, hogy ennek milyen feltételei vannak, az érintett banknál érdeklődhet.


5
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x